Gospodarstvo

Fitch znižal bonitetne ocene sedmih globalnih sistemskih bank

New York, 16. 12. 2011 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna hiša Fitch je znižala bonitetne ocene sedmih globalnih sistemskih bank. Poleg Bank of America, Goldman Sachs in Citigroup so nižje ocenili britansko Barclays, francosko BNP Paribas, nemško Deutsche Bank in švicarsko Credit Suisse.

Bonitetna hiša Fitch je ponoči znižala bonitetne ocene sedmih globalnih sistemskih bank. Med bankami z nižjo oceno so se znašle ameriške Bank of America, Goldman Sachs in Citigroup, britanska Barclays, francoska BNP Paribas, nemška Deutsche Bank in švicarska Credit Suisse. Razlog sta poslabšanje gospodarskih razmer in strožja regulacija.

Zaradi poslabšanja gospodarskih razmer in strožje regulacije je bonitetna hiša Fitch oklestila ocene sedmih globalnih sistemov bank.
Zaradi poslabšanja gospodarskih razmer in strožje regulacije je bonitetna hiša Fitch oklestila ocene sedmih globalnih sistemov bank. FOTO: Reuters

Fitch je oceni Barclays in Credit Suisse znižal za dve stopnji, z AA- na A, oceno ostalih petih bank pa za eno stopnjo. Bank of America, Citigroup in Goldman Sachs imajo tako po novem oceno A, BNP Paribas in Deutsche Bank pa A+.

Odločitev so v Fitchu pospremili z utemeljitvijo, da razlogi za znižanje niso pri vsaki banki posebej, temveč gre za odraz težav, s katerimi se ukvarja celoten bančni sektor. Med temi izzivi so po njihovih besedah poslabšane globalne gospodarske razmere in niz regulatornih sprememb.

Fitch priznava, da so banke sicer dosegle znaten napredek pri kapitalski krepitvi in oblikovanju kapitalskih blažilcev za soočenje s potencialnimi šoki, vendar glede na trenutno veliko negotovost ne more oceniti potencialnih negativnih učinkov nepričakovanih dogodkov.

Vseeno so velike globalne banke po mnenju agencije v veliko boljši formi za spopad s težavnimi razmerami kot ob izbruhu svetovne finančne krize leta 2008.

Agencija je sicer proučila še kreditno sposobnost ameriške banke Morgan Stanley, švicarskega bančnega velikana UBS in francoske banke Societe Generale ter jo ohranila pri A za prvi dve in A+ za tretjo.

Gre za naslednjega v nizu znižanj ocen za velike globalne banke. Pred nekaj časa se je za podoben korak odločila že agencija Standard & Poor's.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pynch
21. 12. 2011 09.29
ko te bonitetne agencije sprašujejo zakaj so nekomu znižale ali zvišale boniteto vse odgovorijo , da je to le njihova orientacijska ocena. te agencije nimajo nobene odgovornosti tako, da mi sploh ni jasno zakaj se ta mnenja upoštevajo.
ochi
20. 12. 2011 11.03
drugi korak globalne agende v postopku.
Nimivseeno
18. 12. 2011 02.54
+5
Nikhrast, svet od davno eksistera in bo še naprej, ko bo naš denar, sloneč na dolgu že davno propadel. Naše življenje od davno je odvisno od dobrin, katere lahko smo lahko proizvedli in kako uspešno smo višek trgovali z drugimi dobrinami. Torej je denar samo trgovalno sredstvo za menjavo. Potem so se pa v srednjem veku izmislili, da bi denar posojali na obresti, ker je potrebno računat riziko. Ker je bilo kristjanom posojanje denarja na obresti prepovedano, so judje kmalu prevzeli bančništvo in obogateli na ta način. Primer družine Medici. Papirno bančništvo je stopilo v veljavo, ker so banke za zlato v banki dale račun - papir. Banke so kmalu ugotovile, da vsi ne pridejo po svoje zlato in tako uvedle "fractional reserve banking". Dovolj bo, zgodovina je dolga in če te zanima se lahko pogovarjava. Danes je ves denar dolg nekoga. ECB na podlagi prošnje za posojilo ustvari denar iz zraka (nič). Ta dolg se mora odplačati z obrestmi. Ne bi bilo potrebno, da bi bilo tako. Denar je samo menjalno sredstvo. Tisti, ki je nekaj ustvaril trguje z drugim, ki je ustvaril nekaj drugega. Zakaj morajo biti tukaj privatniki z ekskluzivno pravico tiskanja denarja?
nikhrast
17. 12. 2011 18.27
-3
Nekdo more oceniti riziko. Posodil ti bom denar, če bom pri tem kaj zaslužil, višja rizika, višje obresti. Na borzi lahko tudi investiram kot "risk capital", rizični kapital, potem pa zadenem ali pa ne. Pa saj ne more svet eksistirati brez kredita, investicij, risk kapitala.
Nimivseeno
17. 12. 2011 21.03
+4
Za tiste, ki denar tiskajo ni nobenega riska, ker ga lahko natisnejo toliko, da ne bo nič več vreden, ker ga bo toliko v obtoku. In tako bo!
Nimivseeno
17. 12. 2011 17.11
+8
Znižanje bonitetne ocene pomeni samo dražje izposojanje novega denarja. Denar si pa izposojamo pri privatnikih, ki nam natisnejo ta denar, zahtevajo pa nazaj obresti in glavnico. Zakaj podpiramo tak sistem je meni neznanka.
Nimivseeno
18. 12. 2011 02.30
Prosim komentarje, ne samo minuse. Gre mi za resnico.
samosterle
18. 12. 2011 20.41
+2
pot katerega ubira ta svet je dolg na dolg, logično ni nič več, zato sploh komentirati ne morem takšnega sistema ker ga ne razumem in to si ti privatniki zelo dobro zavedajo, bolj zakompliciramo manj bodo razumeli in lažje kradli
odbogaposlan
16. 12. 2011 16.52
+2