Gospodarstvo

FOTO: Med 15 milijardnim dolgom in (gradbenimi) nebesi: osupljive podobe Dubaja in njegove (prihodnje) arhitekture

Abu Dabi, 26. 02. 2015 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družba Dubai World, ki je na čelu nekaj najbolj neverjetnih dubajskih gradbenih projektov, se je še enkrat rešila pred bankrotom. Kljub temu nove neverjetne stavbe v emiratu ne rastejo več tako hitro kot nekoč.

Marsikdo si je oddahnil, ko je pred dobrim tednom postalo jasno, da bo družbi Dubai World le uspelo prestrukturirati 15 milijard velik dolg, ki ga ima do svojih upnikov, kopičiti pa se je začel, ko se je leta 2008 začela svetovna finančna kriza, emirat pa je bil sredi nekaterih največjih gradbenih projektov na svetu, na čelu katerih je prav omenjena družba, ki je sicer v večinski lasti emirata.

Prvo prestrukturiranje dolga so sicer dosegli že leta 2011, potem ko je družba že dve leti pred tem potrebovala 20 milijard nujne pomoči, ki je delno prišla celo iz sosednjih emiratov, zdaj pa so se dogovorili o podaljšanju nekaterih rokov za vračila z leta 2018 na 2022. Nekaj denarja naj bi zbrali z odprodajo nestrateških naložb, večino pa na račun boljšega poslovanja, družba naj bi tako letošnje zapadle obveznosti plačala brez večjih težav.

Kljub temu ostaja v zvezi z letošnjim poslovanjem Dubai World kar nekaj odprtih vprašanj. Nižje cene nafte so prizadele denarni tok v širšo regijo, s tem bo nekaj projektov, ki so se napajali iz regionalnih virov, začasno ustavljenih, pravi učinki pa se bodo pokazali šele jeseni.

Rast domače valute napram evru in nižja vrednost rublja sta na drugi strani prispevala k manjši konkurenčnosti dubajskega turizma in oklestila prihodke iz tega naslova. Januarska nakupovalna mrzlica je bila letos najmanj mrzlična v zadnjih nekaj letih.

Tudi nepremičninski trg se ponovno ohlaja, čeprav cene ne padajo s hitrostjo iz leta 2009, ko so doživele 60-odstotno strmoglavljenje.

Na čakalnem seznamu že več kot 150 projektov

Dubaj, ki je pred letom 2008 veljal za kraj, kjer vsaj gradbeno ni nič nemogoče, kjer, če zmanjka prostora na celini, v morje pač nasujete dovolj peska, da nastaneta velika palma in replika sveta, na kar nato postavite najbolj "nore" stavbe, medtem kljub relativno uspešnemu obvladovanju dolga, prav zaradi pomanjkanja denarja še vedno ni na poti stare slave.

Če je bilo lani na seznamu projektov, ki so že v izvajanju ali planiranju, a vendar "na čakanju" 54 projektov, le letos na tem seznamu že 150 projektov, še 17 pa je takšnih, ki so v fazi mirovanja že dovolj dolgo, da jim grozi uvrstitev na seznam.

Kaj bodo gradili letos in odprli prihodnje leto?

Dubajske oblasti so medtem dale zeleno luč za dela na projektu "Arabske noči", gradbeni kompleks, ki navdih išče v zgodbah Tisoč in ene noči. Aladdinovo mesto naj bi sestavljalo šest stolpov, med drugim naj bi arhitekti navdih iskali v Aladdinovi čudežni svetilki, stavbe pa bi naj povezovali mostovi, ki bi naj spominjali na letečo preprogo – tudi z gibanjem. Denar za projekt naj bi bil zagotovljen.

Prihodnje leto naj bi dokončali projekt "Dubajski okvir" - 150 metrov visoko in 93 metrov visoko stavbo.

Konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta naj bi se začela tudi gradnja "Puščavske rože", za katero bi naj odšteli 6 milijard evrov, gre pa za "satelitsko mesto" za 160.000 ljudi.

Investitorji tudi upajo, da jim bo letošnje leto dovolj naklonjeno, da nadaljujejo projekt "Dubajsko oko", ki bi sicer moralo biti končano letos, a se datum odprtja vse bolj premika v leto 2018.

Medtem si lahko v zgornji galeriji fotografij ogledate nekaj dosedanjih dubajskih gradbenih podvigov.

Eden od projektov, ki so trenutno v načrtovanju.
Eden od projektov, ki so trenutno v načrtovanju. FOTO: Dubai Municipality
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolkBrenin
01. 03. 2015 21.28
+1
Ali je bil narod tam bolj srečen brez vsega tega ..ali so srečnejši in zadovoljni sedaj ..???.1% elite je izvzet iz tega ...
Misija1
27. 02. 2015 23.31
+6
Samo nekaj je sigurno, to je, da bo v roku nekaj desetletij, Dubaj, pa tudi na splosno celotni Arabski Emiratu, Katar, Savdska Arabija ter se kaksna bogata arabska drzava, postala spet to, kar je bila se dobrih 70 let nazaj - pesek in pesek. Nafta ni vecna, recimo Katar je javno predstavil dejstvo, da bodo v roku 10 do 15 let morali konkretno zmanjsati crpanje nafte, ce zelijo ohranit dolgorocni prihodek iz tega naslova. Problem pa nastane, ko vec kot 80 procentov celotnega prihodka drzave predstavlja NAFTA. Brez nje torej, pade njihov BDP za cca. 80 procentov, torej na raven katero so vajene vse ostale revne muslimanske drzave. Peska ne morejo prodajat, ta arhitektura je zanimiva samo za bogatase in to samo tako dolgo, dokler so te drzave bogate. Statusni simbol, bogatasi morajo it v Dubaj, to je pojem, alfa in omega. Za zdaj, ko nafte ne bo vec, ko bo to spet ena revna drzava, ne bo vec privlacna. Torej prvi problem je prevelika, enormna odvistnost od nafte. Drugi problem je uvzo hrane, vecino hrane morajo namrec uvozit, saj je tam prevroce za marsikatere rasline, rastejo samo tista njihova specificna sadja in zelenjava, ampak od dateljnov ne mores zivet. Tretji problem pa je ta, da tam ni pogojev za industrijo, ki je prvi pogoj za stabilno bogato drzavo - primer Nemcija, pa seveda veliko zahodnih drzav, tudi Rusija, ki ima mesano nafta-plin-industrija odvistnost.
snikrss
27. 02. 2015 18.02
+5
"Eden od projektov, ki so trenutno v načrtovanju" -en kup dreka :)
steirer5
27. 02. 2015 16.41
+0
Yojo in Aljo, sigurno sta Emirates dozivela in so vajini komentarji temu ustrezno pravilni in posteni. Pravzaprav je zalostno, ko preberes ostale komentarje in vidis na kaksnji stopnji je znanje in kako dalec ter majhno je obzorje "povprecnega" slovenskega vsevedeza. Obstaja celo moznost, da posameznik pozna dosti vec o doticni materiji, a zmaga na zalost na koncu ze dalec cez slovenski zid poznana bolezen, nevoscljivost! Namesto, da bi se vprasali, na kaksen nacin si lahko sami pomagajo, iscejo vse mozne negative pri uspesnih. Vseeno ali je to posameznik ali drzava, prepricani so, da je zadaj sigurno skrita nekaksna "svinjarija", "mucka" ali nekaj nepostenega. Mogoce sodijo na ta nacin po svojih dejanjih? Sedaj pa k Dubaju: Prvic; slike so stare vsaj 4 leta (kje le najdete tako star clanek?) Drugic; kompleten plan realizacije gradbenih projektov si lahko ogledate v novem Mol Dubai shopping centru pod Burg al Kalifa z maketami in kompetentnim osebjem za odgovore na vprasanja. Tretjic; emirat Dubai je odprt za vse vere, izvajanje le teh je stvar posameznika- pomeni , stojijo molilnice za krscane, pravoslavce, hindu, buda in vse ostale- tudi za zide Cetrtic; solanje popolnoma zastonj, do poklica ali studija- do neomejene stopnje(Harvard, Sorbone...) Ta tujce je mednarodnih sol toliko, da so celo locene na nemske, britanske, francoske, kitajske itd. Petic; pri ustanovitvi druzine, podari Sejk Maktum al Rasid vsakemu DOMACINU zemljo in po njegovi zelji glede na velikost druzine ustrezno hiso Sestic; po koncanem solanju dobi domacin startni kapital za odprtje firme v potrebni visini, glede na predstavljen projekt Sedmic; zravstvo 100% zastonj, placano tudi v tujini. Za tujce so zopet zdravsteni centri rarazdeljeni po drzavah Osmic; v vladi, policiji, vojski in koncernih je zaposlenih med 15 in 20% visokosolanih zensk Devetic; na 1(en) milijon prebivalcev pride 130 000 emiracanov- domacinov, prijavljeni tujci so iz vec kot 120 drzav Desetic; v Dubaju je VSAK tujec- delavec registriran in zavarovan In za konec to, kar vse najbolj zanima: Primer: Voznik taxija zasluzi med 2500- 3000 Dirham, 1000 za 2 in pol sobno stanovanje, 1000 posilja v Indijo, Pakistan, Indonezijo, Libanon itd., z 500- 1000 Dirham se pa normalno zivi. Preracunati si morate pa sami, vsevedezi....
matrika46
28. 02. 2015 14.24
+2
1000 dirhamov (pribl. 240 eur) je mogoče res dovolj za dvo in pol sobno stanovanje, če ga deliš še z vsaj tremi sostanovalci. Moja najemnina za dvosobno stanovanje je znašala 40000 aed letno (več kot 3000 mesečno torej) in to je blo zelo poceni, zdaj sploh ne dobiš nič pod 60000. Kar se pa taksistov tiče, delajo po 12 ur na dan, vsak dan, brez bolniške in brez prostih dni za praznike, v svojo državo na obisk k družinam pa se lahko vrnejo šele čez dve ali tri leta po začetku dela. Niti približno si ne morejo privoščiti svoje sobe v stanovanju. nekateri si celo posteljo delijo s kolegom na tak način, da eden od njiju dela 12 ur, medtem ko drugi počiva in potem se zamenjata. Tako da če preračunamo, ja, se res NE splača! Da niti ne začnem o kampih neplačanih in odpuščenih delavcev sredi puščave..
ficfiric 1
27. 02. 2015 08.58
+4
Lahko je imet sploh ce ti samo v zep tece pa se nobenga ne placas...tolk kot masta katar in emirati delavcev suznjev jih nima nobeden...poberes ljudem dokumente in ti ni treba placat...pa nej se pritozjo kamor hocjo....brez dokumentov bolj tezko...ful hudo v dubaju...na ulicah pa se zmeri nobenga kadarkoli sem sel skozi....
Yoyo1234
27. 02. 2015 11.26
+1
Plg
26. 02. 2015 18.42
+0
Hja, to so fotografije novodobne Atlantide..
Yoyo1234
26. 02. 2015 19.16
+1
Komunyereadio
26. 02. 2015 18.30
+22
sprijena kultura, šopirijo se s kičasto arhitekturo, najlepše božje stvarstvo ženske pa pokrivajo z rjuhami
ONniON
26. 02. 2015 17.28
+9
za vsemi glamuroznimi stavbami in bliščem ostajajo neplačani in zgarani delavci
Yoyo1234
26. 02. 2015 20.32
+1
Slabo plačani. Tam če ne plačaš greš takoj k Šrotu.
TDI-GDI-SDI
26. 02. 2015 16.36
-3
sama gutiva Amerika posodla denar zdaj pa raba svoj denar k so vidl da nebo to tok zalaufal
xxdrgregoryhouse
26. 02. 2015 15.33
+4
men to sploh ni lepo,vse umetno
Ramzess
26. 02. 2015 15.06
+0
Tisti mega okvir bo ob potresu plosko padel.
Mars
26. 02. 2015 14.28
+12
Ko bodo naftne elite izgubile monopol in bodo logično prevladali obnovljivi viri energije bo postal Dubaj mesto duhov, kot je danes npr. Detroit v ZDA. Max 50 let.
Yoyo1234
26. 02. 2015 16.27
+3
Dubai skoraj nima nafte. Je trba mal poznat stvari. Dubaj bo Singapur .
gongash
26. 02. 2015 13.42
+5
in kaj jim to pomaga če je samo eno mesto v puščavi....še zmeraj je to puščava
Yoyo1234
26. 02. 2015 16.40
+4
HeroinHero
26. 02. 2015 13.39
+11
ni vse u dnarju...naveličaš se vsega tega zlo hitr.
aljoteam
26. 02. 2015 16.20
+5
Dubai je sonce, toplo morje, prijazni ljudje, liberalna politika in svoboda. Briga te denar.
Plg
26. 02. 2015 18.43
+4
res ni vse v denarju, nekaj je še v diamantih, zlatu in ostalih dragih kamnih in kovinah..
janezpodre
26. 02. 2015 13.34
+6
Smisel teh naložb je, da bo turizem nadomestil nafto. Ne vem pa, če je celoletno sonce, morje, pesek in beton zadost Miljon lepših krajev je na svetu, za tretjino cene dopustovanja. Če bi nadgradili neki turistični magnet /kot recimo Vegas /, bi verjetno bilo pespektivno. Tko pa ,....
schrodingerScat
26. 02. 2015 14.04
+3
se pravi manjkajo samo še casinoji in prostitutke
Yoyo1234
26. 02. 2015 16.42
+0
Dubai leži na strateški poziciji 5 ur v EU, Indija čez morje, saudijci se hodijo zbavat ker tam alkota ni. Mesto prihodnosti.
alko82
26. 02. 2015 13.17
-1
Če bi bli vsi ljudje vsaj približno v razmišljanju podobni meni, Dubaj in ostale zelo higijenske stvari na svetu nebi obstajale. Potreben bi bil popoln reset na vseh področjih, ter se obnašat ravno kontra tistemu zaradi česar prihaja do nove ureditve življenja. Npr. če preveč iščeš službo, te delodajalci preveč ljubijo.. Če je kak moški preveč zagret, tudi to ženske ljubijo, če preveč kupuješ, te ljubi kapitalizem. In ko preveč razmišljaš kako se cel svet spreminja, se tudi življenje ljubi s teboj.
zdrej
27. 02. 2015 11.58
-1
Saj reset že očisti razne navlake, vendar problem nastane zopet po resetu, ko stvari gredo svojo pot. Zato ni
24uric
26. 02. 2015 13.13
+6
za rimski imperij so tud govoril da naw nkol propadu
Ramzess
26. 02. 2015 15.08
+1
24uric
26. 02. 2015 13.12
-1
a za to je nafta tolk draga
aljoteam
26. 02. 2015 16.20
+2
Yoyo1234
26. 02. 2015 16.44
+2
Koncno en ko ve kaj govoro. Plus aljoteam.
pravica5
26. 02. 2015 12.57
+1
le komu gradijo vse to , namesto da bi pomagali ubogim da bi lahko vsaj dostojno živeli vsaj tako kot na zahodu ali pa v ZDA ne oni gradijo mogočno mesto .In kdo živi v njih . Stanovanja so prazna ker nimajo navadni smrtniki da bi si to lahko privoščili isto kot Kitajaska
koschei
26. 02. 2015 12.16
+14
Mogoce vse to zgleda svetlece, ampak Dubaj je popolnoma brez kulture in duse. Le plehkost in blisc.
silly
26. 02. 2015 12.24
+4
ja ,..en maribor npr. si poglej a ne ? ali pa spodnji duplek....
pravica5
26. 02. 2015 12.55
+4
aljoteam
26. 02. 2015 16.21
+1
Koschei, zame ravno obratno, slovensko podeželje in splošno evropsko podeželje je popolnoma brez duše, Dubai ma pa tak super občutek. Moraš tam živet da vidiš, tako da ne pametovat na polno prek forumov ;).
SajmnSays
26. 02. 2015 17.24
+0
ker ti je samoumevno..drugim kulturam je zato toliko privlačnejše...