Gospodarstvo

FOTO: Slovenec, ki ustvarja prihodnost avtomobilskih oblik

Sindelfingen, 21. 02. 2017 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Magdič, Svet
Komentarji
140

Roberta Lešnika je ljubljanska akademija za likovno umetnost in oblikovanje trikrat zavrnila. Zdaj razume, zakaj. Želel je oblikovati avtomobile, Slovenija pa je bila majhen trg. Tako je odšel v tujino, pri avtomobilskem velikanu pa vodi ekipo 110 inženirjev zunanjega avtomobilskega oblikovanja.

Sindelfingen, nemško mesto s približno 64 tisoč prebivalci, 15 kilometrov jugozahodno od Stuttgarta. Mesto, kjer več kot polovico prebivalstva predstavljajo zaposleni v tovarnah Mercedes Benza. Približno 37.000 ljudi dela v tretji največji tovarni v Nemčiji, od tega jih je kar 10.000 zaposlenih v raziskavah in razvoju. Tovarna se razprostira na skoraj treh milijonih kvadratnih metrov, za lažjo primerjavo: to je skoraj toliko kot površina Bohinjskega jezera, od tega je slaba polovica površin čista proizvodna površina.

Oddelek, v katerega želimo, je tik za vrati 16. Oddelek za razvoj zunanjega in notranjega dizajna. Še preden vstopimo, tipično nemško, skorajda vojaški pregled. Varnostniki meni, mojemu snemalcu Primožu Pribcu in fotografu 24ur.com Miru Majcnu popišejo vse elektronsko imetje, osebne računalnike, na telefonske kamere zalepijo prekrivne nalepke. Vstop z mobilnimi telefoni dlje od recepcije v stavbi številka 80 (stavba, v kateri sta notranji in zunanji dizajn) sploh ni mogoč.

Robert Lešnik vodi ekipo 110 najboljših strokovnjakov s področja avtomobilskega oblikovanja.
Robert Lešnik vodi ekipo 110 najboljših strokovnjakov s področja avtomobilskega oblikovanja. FOTO: Miro Majcen

Pred vrati ene od razvojnih dvoran nas dobro razpoložen pričaka Robert Lešnik. Je glavni oblikovalec zunanjosti pri najbolje prodajanem osebnem vozilu v premium razredu na svetu, Mercedes Benzu. Človek, ki ima zadnjo besedo pri tem, kako bodo mercedesi v prihodnosti videti. Tekoče govori nemško in angleško, njegovi sodelavci pa ga tokrat prvič, od kar se je leta 2009 zaposlil pri Mercedesu, slišijo govoriti v maternem jeziku. Ekipa oddaje Svet na Kanalu A je prvi slovenski medij, ki je smel posneti pogovor z Robertom na tleh razvojnega oddelka, opazovali smo ga lahko tudi pri delovnih pogovorih z njegovimi oblikovalci in modelarji.

Roberta je naša Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani kar trikrat zavrnila. Sam zdaj razume, zakaj. Še preden se je vpisal na študij, je namreč zelo natančno vedel, da si želi oblikovati avtomobile. Slovenija je majhen trg, zato se, jasno, tega pri nas pač ne da študirati. Če bi ga sprejeli, verjetno nikoli ne bi delal tega, kar si resnično želi. Zdaj je glavni igralec na igrišču za velike fante. In kateri fant ali moški ne mara avtomobilov? Ko Robert govori o dosežkih, delu, razvoju novih modelov, vedno govori v množini, kot o ekipi, ekipnem delu. Ob vprašanjih, zakaj je pomembna linija avtomobila ali kako dolgo so razvijali sprednje zunanje ogledalo, zažari. Vodi ekipo 110 inženirjev zunanjega avtomobilskega oblikovanja, visokoizobraženih inženirjev. Skupaj za notranji in zunanji videz osebnih vozil pa v stavbi številka 80 skrbi približno 500 ljudi.

Pomemben Robertov pripomoček je črn lepilni trak, s katerim išče popolno linijo na vozilu.
Pomemben Robertov pripomoček je črn lepilni trak, s katerim išče popolno linijo na vozilu. FOTO: Miro Majcen

Karizmatičen, a tih mojster avtomobilskih linij z lahkotno peresnostjo izriše navidezno linijo na že izdelanem modelu. Lani je Mercedes po dolgih 11 letih znova postal številka ena v prodajanosti osebnih vozil. Verjetno tudi zaradi svežega Robertovega pristopa k razvoju zunanje oblike. Glavno vodilo, na katerem gradijo vse od leta 2009, njihove filozofije, je namreč čustvena čistost (angleško: sensual purity). Vsa svetovna avtomobilska javnost vsakič znova lačna čaka, kako bo videti tisto, kar bo nastalo za zidovi te velike tovarne in o čemer v prvi vrsti odloča Slovenec. Zaveda se, da ljudje avtomobile kupujemo z očmi. Tudi zato se je odločil, da bo vizija v odvzemanju linij in robov. Njegov razred S, ki je na ceste prišel leta 2013, je postal prava uspešnica in je zanj pomenil preboj.

Oblikovalci nestrpno pričakujejo trenutek, ko 3D- skica prvič dobi fizično obliko v modelu 1 proti 4.
Oblikovalci nestrpno pričakujejo trenutek, ko 3D- skica prvič dobi fizično obliko v modelu 1 proti 4. FOTO: Miro Majcen

Spodaj si lahko preberete intervju z Robertom. 

V Sloveniji ste se skušali vpisati v šolo za oblikovanje, pa vam to ni uspelo, potem vas je pot zanesla v Nemčijo. Kdaj je bilo to?

Leta 1994 sem prišel študirat v Nemčijo na eno najboljših šol, tudi v svetovnem merilu, tukaj blizu, 50 kilometrov od tukaj. Kaj pa vem, veliko mojih nekdanjih kolegov je na vodilnih funkcijah v drugih firmah. To je eden najboljših naslovov za študij avtomobilskega oblikovanja.

Če bi bili sprejeti pri nas, se midva verjetno ne bi  pogovarjala? 

Zagotovo, ali pa bi bila morda danes oba gosta tukaj, a ne.

Ko glinast model v resnični velikosti v roke dobijo modelarji, potrebujejo še približno eno leto za oblikovanje.
Ko glinast model v resnični velikosti v roke dobijo modelarji, potrebujejo še približno eno leto za oblikovanje. FOTO: Miro Majcen

Kateri je vaš prvi model, ki ste ga oblikovali? 

Če prideš kot tujec nekam, v tem primeru jaz Slovenec v Nemčijo, začneš nekje študirati, po diplomi začneš delati in po diplomi je tvoj največji cilj dobiti en model. Narediš tisoče skic in dobiš model v pomanjšanem merilu 1 proti 4. Ko narediš tega ali dva, deset, je naslednji cilj narediti velik model, v naravni velikosti. Ko jih narediš pet, šest, deset mogoče, je naslednji cilj, da se tvoj avtomobil izbere, zmaga na internem tekmovanju. In da gre v serijo. 

Kaj so dogaja po tem, ko model izrišete in ga daste v tridimenzionalno obliko na računalniku? Kaj potem sledi?

1 proti 4 modeli so za nas izredno pomembni, za nas in naše oblikovalce, mi temu namreč rečemo ˝sketch modeling˝. To je sicer plastelin, verjetno je videti takšen kot v vrtcu, samo barva je drugačna. Ta plastelin pri 60 stopinjah postane mehak, čez 5 minut se ohladi in se ga da oblikovati, poljubno. Za naše oblikovalce je to tista faza, ki je najzanimivejša. Praktično poskušamo, potem ko smo naredili ta volumen na računalniku, spraviti ta filing v tretjo dimenzijo. Občutek skice v tretjo dimenzijo. 

Veliko pozornosti Lešnikova ekipa posveča tudi razvoju sprednjih zunanjih ogledal.
Veliko pozornosti Lešnikova ekipa posveča tudi razvoju sprednjih zunanjih ogledal. FOTO: Miro Majcen

To pomeni, da tukaj, na tej točki, prvič dobite fizično obliko? 

Ja. 

Koliko časa traja od skice, ki smo jo videli, ki je prvi korak k razvoju nekega modela, do končne različice, kot jo vidimo na cestah? 

Kompleten postopek je kar dolg, od prve skice do serijskega avtomobila traja približno 4 leta. Mi v oblikovanju potrebujemo približno leto in pol. Potem pa še približno dve leti in pol, da se avto razvije. Avto je izjemno kompleksen produkt. Delovati mora tudi pri minus 20 stopinjah, pa tudi v Kaliforniji pri 50. Na koncu ni le oblika, ampak tudi funkcionalni produkt.

Najnovejši model E serije, kupe C238, naznanja začetek nove linije Mercedesovih vozil.
Najnovejši model E serije, kupe C238, naznanja začetek nove linije Mercedesovih vozil. FOTO: Miro Majcen

Kaj ste po vašem doprinesli k Mercedesu, kar prej ni bilo? Kako ste nadgradili prejšnje znanje?

V preteklosti se ni posvečalo toliko pozornosti notranjosti žarometov. Pri vsakem mercedesu imamo tako imenovane obrvi, to je dnevna luč, ki se jo vidi že na 50 metrov. Vsak mercedes ima to obrv. Poglejte zunaj na cesti, pa boste videli. To je en element, ki je izredno pomemben, kajti še preden pridem v bližino avtomobila, ga vidim recimo s 50 metrov. Že takoj ugotovim oziroma prepoznam, da gre za mercedes. To je ta oblikovna kakovost, detajlna kakovost, ki se še pred leti mogoče v tej meri tukaj ni delala. Bil sem eden tistih, ki to zagovarja. Vsak detajl je treba oblikovati z isto pozornostjo. Eno leto smo, sem bil zraven, oblikovali to ogledalo (op., sprednje stransko ogledalo).

C238 boste na cestah prvič opazili marca.
C238 boste na cestah prvič opazili marca. FOTO: Miro Majcen
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
22. 02. 2017 10.15
+11
Lešnikov Robi, ustvari kakšno legendo! Čestitke!
Vabis
22. 02. 2017 10.44
+2
oježeš
21. 02. 2017 21.07
+20
Ne vem in ne razumem, zakaj mi je admin danes izbrisal kar 4 zapise, noben ni bil sovražen do nikogar in nisem nikogar spodbujal k kakršnimi koli dejanji. Recimo izbrisan zapis: "Robert, vse čestitke in še dolgo uspešno kariero." Zgleda, da admin ne prenese določene ljudi, ki želim drugim poštenim uspešno življenje, pušča pa zapise, kjer se nekateri kregajo in pišejo sovražno. ampak, verjetno so to njegovi frendi.
murkecc
21. 02. 2017 21.14
+5
Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali. Izbrisan komentar: Saj pa je že dolgo jasno, tujina je rešitev, to državo so zafural. Pravila za objavo komentarjev si poglejte TUKAJ. Lep pozdrav, uredništvo 24ur.com
takje
21. 02. 2017 21.39
+9
murkecc-Kaj pa naj, hvalimo, si zatiskamo oči in se lažemo? Ne, dokler imajo oblast in denar bedaki!! Hitro bo svet spet drugačen, kot že nič koliko krat skozi zgodovino. Razlika je samo v tem, da je nekoč prelivanje krvi povzročil psihopat ali dva, danes pa jih je v tej pokvarjeni demokraciji in kapitalizmu, ki je preplavil svet, na desetine. In tem bedakom se fučka za vse, ker so psihopati, premaknjeni in nenasitni!!
ne rabimo predsednika
21. 02. 2017 20.24
+2
Raje kot na obliko bi se lahko posvetili kvaliteti in trajnosti Mercedes Benz-a, ampak kot je že povedal g. Lešnik avto kupujemo z očmi in ne z glavo...
Vabis
22. 02. 2017 10.47
+1
bubamara. Pri vseh nemških vozilih ni padla kvaliteta. Izjema sta Mercedes in delno BMW.
takje
21. 02. 2017 19.54
+19
Pravi mojster je ta Lešnik, kaj mojster, genialec!! Čez noč je zvezda zasenčila vse velikane! Avto se resnično kupuje z očmi, potem pa takoj za tem sledi počutje v naotranjosti. Mercedes je bil vedno avto za penzioniste, toda danes sem nad temi Lešnikovimi modeli enostavno navdušen. Ni treba, da je močna konjenica pod pokrovom, glavni so sramežljivi in favšije polni pogledi. Takim avtomobilom se "strokovno" reče p... lovci!! Bravo Lešnik, bravo Mercedes!
Vabis
22. 02. 2017 10.48
+2
elsh
21. 02. 2017 19.49
+0
Spet pljuvajo samo uspešni poslovneži, ki se prevažajo v 15 let stari francoski plastiki...
luciluk
24. 02. 2017 19.30
medo90
21. 02. 2017 19.43
+9
Bravo vse čestitke in s ponosom naprej.
oježeš
21. 02. 2017 21.08
+2
Zanimivo, da ti admin ni brisal zapisa. Mojega ko sem zapisal "Robert, vse čestitke in še dolgo uspešno kariero." je izbrisal.
kajpavzdevek
21. 02. 2017 19.25
+12
Vsaka čast temu pubecu ! Prihaja iz zaselka pri Račah blizu Maribora. Spomnim se že nazaj 25 let da je bil top v risanju avtomobilov vseh vrst. In kapo dol da je prišel na tako pozicijo-oblikovati znamko številka 1 na svetu, Mercedesa ! Vsi tisti ki menite da Mercedes ni št. 1 nimate pojma oz veste premalo o tej znamki. Ni se Tito za kr takole vozil v enem in edinem , Mercedesu.
Fifi 24
21. 02. 2017 19.40
+6
Če že pametuješ preveri! Prihaja iz Laznice pri Limbušu "odkril" ga je Georg Goedel štipindijo in prvo zaposlitev je dobil pri VW ..še kaj?
felix59 drugič
21. 02. 2017 21.06
-3
Čisti falitek , tema ,oba !!! Robet je rojeni Ljubljančan , na obrazu se mu vidi , da je iz Trnovega. Samo v Trnovem se rojevajo taki geniji. Brez teh Trnovskih zlatih rok ne bi bilo Mercedesa.
morfo
22. 02. 2017 08.47
Že po naglasu se sliši da je primorec :)
Vabis
22. 02. 2017 10.50
+1
BorecZaResnico
21. 02. 2017 19.23
-13
V vprašanju "kateri je vaš prvi model, ki ste ga oblikovali" ni podal konkretnega odgovora, same čenče. Taki se samo po nosu praskajo, dejansko delo pa naredijo ljudje pod njim.
kajpavzdevek
21. 02. 2017 19.55
+7
Pa kaj si ja nor a je lahko še kateri večji butec od tebe "borec" ??
tomi.passion@gmail.com
21. 02. 2017 19.18
+14
Končno dober prispevek, dobre fotografije, predvsem pa čestitke Robertu.
paxvobiscum
21. 02. 2017 18.59
+0
A ni že dovolj tega pleha? Pa takoj, ko mi pokažeš "nov design", ti pokažem skoraj identičnega, ki se že prodaja.
Eitipatapa
21. 02. 2017 18.25
+3
Noben ni pohvalil fotografij Mira Majcna! Izjemno dobra fotoreportaža.
felix59 drugič
21. 02. 2017 21.07
+1
kemuri
21. 02. 2017 18.10
Izbrisan komentar: Bravo mojster, pohvale . Sicer pa morem reči da me pri Kii ni navdušil . Pri Mercedesu, uau, novi A super, B dober, en manjši terenec, odličen ,lep, C in ostali, sprednja maska najboljša v zgodovini Mercedesa, zadnji del lep, avto iz strani pa ježešna, kristus Božji, če bi imel denar ga samo zaradi pogleda s strani ne bi kupil, kot da bi v prtljažniku imel tono cementa in bi avto vleklo navzdol..kar se mene tiče škoda, ker sicer vrhunsko. vse dobro v naprej, bodi nam še vedno v ponos.
felix59 drugič
21. 02. 2017 21.08
Uporabnik1146459
21. 02. 2017 17.47
-6
Ampak čisto vsak članek o lešniku omeni, da so ga na likovni akademiji zavrnili, čisto vsak, že najmanj 10 sem jih bral. A tipu in novinarjem ni jasno, da risanje avtomobilov ni umetnost. S tem, ko ga je akademija zavrnila je samo dokazala svojo kvaliteto. Eejjjjjj tip riše avtomobileeeeeeee, KAJ VAM NI JASNO!!!!! S tem postom ne negiram njegovih kvalitet pri risanju avtomobilov.
Fifi 24
21. 02. 2017 19.42
+3
medo90
21. 02. 2017 19.42
+5
Avseniku je tudi Adamič povedal, da to ni muska. Ja tako je pri nas
Laki je malo nervozan
21. 02. 2017 17.35
+10
Čestitke g.Lešniku.Sicer pa samo dva tipa avtomobilov so na svetu,stari in novi Mercedes Benz.
kajpavzdevek
21. 02. 2017 19.27
+1
slos
21. 02. 2017 17.22
+6
V Sloveniji prosperirajo Jankoviću, Cerarji, Erjavec ipd...važno da si naš, kak% in proračun ki bo vse kril. Zato pa potrebuješ ustrezen narod ki misli kot mu rečejo naši. In taki kot je . Lešnik pač ni za tu
Borec21
21. 02. 2017 17.58
+2
provokatorr
21. 02. 2017 17.58
+4
če bi prebral celoten članek, ne bi klatil takih neumnosti. v sloveniji nismo v qrcu zaradi jankovičev, cerarjev, janš in njim podobnih, ampak zaradi takih, kot si ti. ovce, ki ne znajo razmišljati, ampak slepo ponavljajo floskule, ki jim jih je natrosil en od zgoraj omenjnih
tedoVV2HCmedo
21. 02. 2017 16.44
-12
Članek reklama za mercedes. Zagotovo dela kak Slovenec tudi za npr. Renault, ampak to seveda za take samoklicane plemiče na Kranjčevi ulici ni vredno omembe.
Vabis
22. 02. 2017 10.53
+2
Ampak Renault ne bo nikoli Mercedes. ŠTEKAŠ?
DeBill
21. 02. 2017 16.33
+2
super za tega fanta in nepomembno za slovenijo. saj tudi, če hočeš računalništvo študirat prav zares nimaš na lj in mb faksu kar resnega za počet. vsak resen srednješolec po znanju prekaša komplet zbir profesorjev, to je še od mojih časov naprej dejstvo. Kaj pa pričakujete od bankrotirane in pokradene 2 mio nacije in njenih fakultet, čudeže, sorbono ali kaj. In prfoksi ki se stolčkov držijo, pa negativna selekcija. Na veselje sta FMF pa še kakšen drug faks v drugem špilu in delata vrhunske strokovnjake. Ampak to so izjeme, ki potrjujejo pravila. Torej, če te tu ne sprejmejo, greš v tujino na ta zaresen študij.
thetech
21. 02. 2017 17.29
+8
A res? No večina mojih kolegov iz FRI danes dela za 10-20 € uro in to v Sloveniji... Res pa, da so vsi zaposleni preko SPjev, ampak pri taki urni postavki to niti ni več pomembno..
ravtar
21. 02. 2017 17.49
+0
če si sp. in nimaš vsaj 15 eu neto. si pogorel
DeBill
21. 02. 2017 19.26
-4
super ne, namesto da bi imeli 15€ neto v redni službi so sp-ji, kjer so plačani kot zidarji ali slabše.
thetech
22. 02. 2017 08.00
+2
Aja???? Ojojojoj... Nekako se ne morem načuditi kako ste ljudje nevedni.. Vsi moji kolegi imajo SP-je z normiranimi stroški (normirani SP). Gre za obliko podjetja, kjer plačaš le okoli 350€ na mesec za prispevke, ter dohodnino.. Pri letni "plači" 31.000€ tako normiranec plača okoli 3.900€ za prispevke, ter okoli 1.000€ dohodnine.. Skupni letni stroški norminarega SPja bi bil v tem primeru okoli 4.900€ Zdaj pa izračun za vaju nevednika: 31.000€ prihodkov na leto - 4.900€ stroškov za SP = 26.100€ profita! Ja? Bo šlo? Drugih stroškov praktično nimaš, razen mogoče nekaj 100€ letno za bencin in računovodstvo... To je torej skoraj 2.200€ na mesec.. Kaj bi vidva še rada? Mislim, res ne razumem zakaj nekaj bluzita, če nimata pojma!! Me sploh ne čudi, da je država kjer je... Sramota res!!!!
ravtar
22. 02. 2017 10.12
-3
thetch, ne bluzi, mamo sp. trije zaposleni, ce vsi trije v eni uri ne zasluzimo 45 eu neto, seveda ce moram izdati racun, lahko nehamo delat. Ni sam bencin. Kje ja malica, amortizacija voznega parka, delavnice, orodja, pisarne... bolniske, dopusti.. Odpri sp., pa bos videl da ni tako kot je videt na prvi pogled.
thetech
22. 02. 2017 11.05
+5
Sem imel sp preden sem presedlal na doo.. Če ne veš kaj je normiran sp ti jaz nisem kriv... Jaoooo govoriš popolnoma o drugačni obliki spja.. Ti govoriš o standardnem spju z zaposlenimi, amortizacijo, delavnico, orodje, pisarno, jaz pa govorim o normiranem spju brez zaposlenih, amortizacije, opreme, delavnice, pisarne.......... A ti ne štekaš, da je to ogromna razlika??? Če takole polovičarsko vodiš sp me sploh ne čudi, da vam gre slabo... Res je žalostno, da ne ločiš oblik spja..
thetech
22. 02. 2017 11.21
+7
No ti povem moj primer.. Pred približno 5 leti sem dobil delo v znanem Slovenskem podjetju, ki se ukvarja z ITjem.. Tam bi dobil vse od pisarne, opreme in malice.. Pogoj je bil le da odprem sp.. Torej odločil sem se, da odprem normirani sp, ker praktično nisem imel nobenih stroškov.. Vsi stroški so bili povezani s prispevki ter davki.. Moja letna plača je znašala točno 35.000€, kar je bilo po odbitih prispevkih in davkih nekaj manj kot 30.000€ na leto.. No edini strošek mi je bil bencin in račun. servis.. Za bencin sem mesečno odštel mogoče 70€, ter za račun. servis 20€ .. Pri podjetju sem delal 3 leta in v tem času zbolel le 1x za 1 teden.. Zdaj pa mi ti pametnjakovič naštej moje dodatne stroške.....A sem mogoče imel stroške z malico, amortizacijo, delavnico, pisarno, avtomobili, bolnisko????? No čakam.... Točno o teh ljudeh sem govoril v mojem prvem postu in točno o tem tipu spja.. Si pač bedak, ki ne razume razlike med standardnim spjem s stroški in normiranim sp jem brez stroškov.. Sramota!
ravtar
22. 02. 2017 18.53
-2
1. kdo pa je rekel, da mi gre slabo? Imam delavnico pa stroje za nekaj 100 000 eu. 2. ce si imel placo 30 000 u letno, si imel vsaj 15 eu na uro, kaj ti ni jasno???
ravtar
22. 02. 2017 18.55
-3
ce bi bil bedak, ne bi imel sedaj nic in se spustil na tvoj nivo, ker mislis da si frajer, ker si zasluzi 30 000eu na leto... drobiz
ravtar
22. 02. 2017 18.55
-3
thetech
22. 02. 2017 20.22
+3
Jap bedak, ki ne loči med navadnih spjem in nominiranim spjem, ter med spjem s stroški in spjem brez stroškov.. Kako pa drugače lahko rečeš taki osebi, ki ne loči najbolj osnovnih pojmov, poleg tega pa še modruje... Frajer? Ne frajer si bil ti, ko si začel nabijat, da mora spjevc zaslužit vsaj 15€ na uro, da bluzim in bla bla.. A sedaj ko ne gre več s protiargumenti si se pa v eno besedo obregnu.. Klasičen primer idiotizma..... Kaj ti imaš in koliko ti služiš me pa res ne zanima.. To so osnovnošolske fore..
thetech
22. 02. 2017 20.33
+2
Sicer je pa hecno, da tvoj drugi komentar tukaj ni tako vspodbudne narave, kot zadnji.... le zakaj... :)
igy02
21. 02. 2017 16.22
+14
Negativna selekcija v Sloveniji je ubijalska. Pravkar sem v Primorskih prebral. da bo bivša evropska poslanka Kekuš pomočnica rektorja v Kopru. Delovno mesto so ustvarili, saj ga do sedaj ni bilo. Jasno da je gospa rdeča. Za svoje skrbijo do penzije in še do smrti. Me je razočaral rektor Marušič. Sem mislil, da dela s svojo glavo. Ni čudno, da sposobni odhajajo v tujino. Tu ti gre na bruhanje.
24pišancov
21. 02. 2017 16.20
+30
Pri nas ni važen kaj znaš,ampak koga poznaš
hotchilipoper
21. 02. 2017 19.39
+2
dr21
21. 02. 2017 16.14
-18
Naj mu nekdo pove da so trenutne Benzove linije že 10 let iz mode in niti približno in, taki so bli Audiji 2006
HeroinHero
21. 02. 2017 16.16
+25
ti maš pa zihr doktorat iz oblikovanja k si tok pametn...
dr21
21. 02. 2017 16.19
-5
slos
21. 02. 2017 17.25
+7
ravtar
21. 02. 2017 17.51
+0
vsake oči imajo svojega malarja, meni so tudi bolj všeč audiji pa redki modeli vw-gnov
ravtar
21. 02. 2017 18.01
+0
vsake oči imajo svojega malarja, meni so tudi bolj všeč določeni modeli adijev in vw
celjan2
21. 02. 2017 19.36
+1
Sedaj je Mercedes malo podoben napihnjenim Kiam. in kot je nekdo pripomnil med komentarji-nemogoče stisnjeni zadki na mislim da na CLS modelih. Vseen pa vsa čast mu, da je prilezel tako visoko.
kajpavzdevek
21. 02. 2017 20.05
+1
dr21....Mercedes je že bil legenda daleč pred tvojim rojstvom ! Audi pa je postal šele lep z modelom Audi 80 mislim da komaj nekje leta 1987. Najlepši Mercedes vseh časov pa je itak Mercedes S 600 iz letnika 1964 !