Gospodarstvo

FOTO: Upor s svežim kravjim mlekom

Bruselj, 05. 10. 2009 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na stotine kmetov, ki se ukvarjajo s proizvodnjo mleka, se je zbralo pred mogočnimi bruseljskimi stavbami, da bi sestanek kmetijskih ministrov pospremili z glasnimi vzkliki in negodovanjem.

Kmetijski ministri EU so se v Bruslju zbrali, da bi se pogovorili o dolgoročnih ukrepih v pomoč sektorju mleka. Okoli tisoč jeznih kmetov pa je na ulicah zahtevalo hitre ukrepe. Na transparentih so se vila sporočila tipa "Samo idioti v EU so lahko za višanje kvot", kmetje pa so razlivali mleko in zažigali pnevmatike po bruseljskih ulicah. Nase so opozarjali tudi s kravjimi zvonci, policiste pa so prskali s svežim kravjim mlekom.

Evropska komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel je ob tem opozorila, da kmetje s protestnim razlivanjem mleka zaradi nizkih cen škodijo ugledu EU v državah v razvoju. Posnetki razlivanja mleka so po njenih besedah raznesli ugled EU v državah v razvoju kot "tona dinamita". Komisarka je kmetijskim ministrom EU povedala, da ji je čilski zunanji minister Mariano Fernandez minuli teden povedal, da je ugled EU oblaten. Kot je posvarila, so na nedavnem visokem srečanju afriških in latinskoameriških držav po njegovih besedah na velikem zaslonu predvajali posnetke evropskih kmetov, kako razlivajo na milijone litrov mleka po poljih. "Njihov pogled na to je, da v času, ko je lakota po vsem svetu še vedno pereč problem, evropski kmetje na veliko uničujejo hrano samo za to, da bi dobili več subvencij," je dejala komisarka.

Protest kmetov-1
Protest kmetov-1 FOTO: Reuters

In medtem ko njegovi kolegi govorijo o dolgoročnih ukrepih, pa slovenski kmetijski minister Milan Pogačnik meni, da bi se morali več pogovarjati o kratkoročnih ukrepih, in od Evropske komisije pričakuje nove predloge te vrste 19. oktobra. "Jasno sem povedal, da je vse, kar govorimo, sprejemljivo, vendar je kriza tu in zdaj in s tem ne bomo pomirili ljudi, ki so pred vrati. Tudi drugi so se strinjali," je dejal Pogačnik.

Po ministrovih informacijah med protestniki sicer ni bilo predstavnikov slovenskih kmetov. "Kar pa ne pomeni, da so zadovoljni, daleč od tega," je dejal minister.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hanzz
16. 10. 2009 14.01
kmet dobi za liter 0,22eu, v trgovini pa mleko prodajajo za 1eu. Kdo senaj koga nateguje???
Avel Goltnik
08. 10. 2009 08.03
današnje mleko ni kakovostno to so sama krmila še preveč ga jim plačajo takšno mleko se sploh v trgovinah nebi smelo prodajat
ACEG
06. 10. 2009 19.17
Za vse enako. Ponudba - povpraševanje.Kaj bo kdo pil naj sam odloči. Tako morajo eni za vsak zaslužen cent takoj državi dati dva centa, eni pa dbijo subvencijo, pa nihče ne ve sploh zakaj, eni ( tdi kmetje pa se pretrgajo z delom ) pa morajo kvečjemu še kaj dati,...itd
carmen.
05. 10. 2009 19.17
kmetje ne želijo višjih subvencij ampak višjo, vsaj približno primerno ceno mleka
Buena Vita
05. 10. 2009 18.58
voodooSLO
05. 10. 2009 17.52
zadna fotka je huda