Gospodarstvo

Gaspari: Strategija do konca januarja

Ljubljana, 15. 01. 2010 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je potrdil, da bo vlada slovensko izhodno strategijo, ki naj bi Slovenijo popeljala iz finančne krize, sprejela do konca januarja.

Vlada bo slovensko izhodno strategijo sprejela predvidoma do konca januarja, je po današnjem srečanju skupine ministrov za pripravo te strategije povedal minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Stališče do predloga ukrepov, ki ga je podala opozicijska SDS in bo o njem govora na izredni seji DZ, bo sicer sprejela v torek. 

Mitja Gaspari
Mitja Gaspari FOTO: Blaž Garbajs

Gaspari je sicer v zvezi z izhodno strategijo poudaril, da ta praviloma ne bo seštevek ukrepov, ki se bodo sprejeli z namenom za izhod iz krize, temveč v bistvu usmeritev za delo vlade v prihodnjem obdobju. "Bolj kot število ukrepov, katerih koli in kogar koli, je pomembno, kaj so osnovne usmeritve. Zaradi tega naši razgovori tečejo dlje časa," je povedal in dodal, da bodo v naslednjih mesecih v DZ začeli prihajati zakoni, ki bodo pomenili uresničitev strategije.

Vlada razmišlja o razbremenitvi prispevkov pri plačah za visoko kakovostna delovna mesta. Poleg tega vlada načrtuje, kot je znano, sprejem pokojninske reforme ter sprejem dveh zakonov na zdravstvenem področju, na katerem je po Gasparijevih besedah potrebno nujno izboljšati ekonomiko, saj je ta zelo šibka.

Do predloga ukrepov za izhod iz krize, ki so ga pripravili v največji opozicijski stranki SDS se bo vlada, tako Gaspari, opredelila v torek. Prvi pregled po ministrovih besedah kaže, da so ti v marsičem podobni vladnemu razmišljanju, pač pa se opozicijski predlog razlikuje v eni bistveni točki: "Želja po dodatnih davčnih olajšavah v njihovem gradivu namreč ni utemeljena z zelo jasno definiranimi prihranki, ki bi šli na odhodkovni strani."

V vladi enotno stališče

Znotraj vlade je po Gasparijevih besedah enotno stališče, da je nemogoče neuravnoteženo obravnavati dva pomembna stebra strategije, od katerih eden omogoča povečanje prodornosti slovenskega gospodarstva, drugi pa ob tem zagotavlja ohranitev socialne kohezivnosti. Pri usklajevanju teh dveh polov je zato pomembno, kako se zastavi posamične ukrepe.

Gaspari ob trenutni makroekonomski fiskalni situaciji poudarja, da je pomembno, da se zavre nadaljnjo rast javnih izdatkov, ne povečuje davčnih obremenitev, se z razpoložljivimi mehanizmi ustvari pogoje za čim bolj učinkovito porabo evropskih sredstev za razvojne namene ter se v okviru socialnega sistema dejansko poskuša razpoložljiva javna sredstva spraviti do tistih, ki jih dejansko potrebujejo. Glede črpanja evropskih sredstev je Gaspari dejal, da se je preteklo leto končalo s približno 150 milijoni evrov neto presežka v razmerju med vplačanimi in pridobljenimi sredstvi iz evropskega proračuna. "Rezultat bi bil lahko še boljši, pa vendarle je bistveno boljši od preteklih let, ko je bil rezultat negativen," pravi Gaspari.

Minister je pri tem kot problem navedel to, da pokojninska blagajna izdaja v zdravstveno blagajno bistveno premalo sredstev glede na to, kakšne so potrebe po zdravstvenih storitvah tistih, ki jih financira pokojninska blagajna. "Nekateri pravijo, da gre za med 200 in 300 milijoni evrov letno premalo sredstev," je dejal.

Pri vsem tem minister še izpostavlja, da vlada ne glede na težave, ki so prisotne, vztraja pri dveh ukrepih, ki sta začela veljati s 1. januarjem. Eden je znižanje davčne stopnje za davek od dohodkov pravnih oseb še za odstotno točko, drugi pa hitrejše vračilo preveč izplačanega DDV. Slednje prinese enkratno likvidnostno izboljšanje tistim, ki so zavezanci za plačilo DDV, za približno 200 do 250 milijonov evrov.

Zmanjšanje odhodkov v državni upravi

Gaspari še poudarja, da bodo vlada in ministri ponovno preverili svoje odhodke in jih primerno zahtevam vlade v naslednjem mesecu tudi prilagodili. Glede minimalne plače se je vlada po Gasparijevih besedah odločila za metodo, ki je ta trenutek tudi fiskalno razmeroma manj obremenjujoča, torej s t.i. dodatno splošno olajšavo. "Problem pa bo v bodoče in tega se morajo zavedati tudi socialni partnerji, da to ne pomeni samodejno prilagajanja tudi vseh drugih plačnih razredov v nadaljevanju."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miki.miska2000
18. 01. 2010 15.14
Hvaljen Jesus, komentatorji!?
zulj001
18. 01. 2010 13.48
Še več študentskega dela in čim več tuje delovne sile z juga(za 300 eurov ),pa boste imeli še večji minus.
bron
18. 01. 2010 10.05
NESPOSOBNEŽ JE KAR ZASPAL ZA ZAGOVORNICO PAHORC PA OPAZUJE ČE JIH KDO GLEDA NORIŠNICA
didlos
18. 01. 2010 09.07
Joj mene - prikrajšaj nas s svojimi strategijami Gaspari, ko boš letel takoj po mandatu - nikoli več ne boste izvoljeni !!!!!!
sebo-x
18. 01. 2010 09.06
>> Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je potrdil, da bo vlada slovensko izhodno strategijo, ki naj bi Slovenijo popeljala iz finančne krize, sprejela do konca januarja >> Januarja, katerega leta ? Odstopijo naj, bomo takoj prišli iz krize ...
Buena Vita
18. 01. 2010 02.00
kaj si nor LYSANDER POTEM BI NAS VSE POZASTRUPILI,,,PAHOR IN KUČAN NAS BI PO DIREKTIVI PREGANJALI KADTI IN UŽIVATI FUJ SUBSTANCE
Marija Krebs
17. 01. 2010 22.50
Lysander17.01.2010, 20:19, s pridelavo konoplje ne bi bili sami. Takoj bi se nam pridružil ves Balkan, pa še drugi. In cena konoplji bi se močno znižali, tako da bi Slovenci še ti znali pridelati velike izgube.
Lysander
17. 01. 2010 20.19
Veste, tukaj v Novi Gorici imamo en vic ze iz stare Jugoslavije: Italjani kričijo čez mejo: KOMUNISTI Slovenci nazaj: FAŠISTI Kaj se sliši na sredini: ISTI In tako tudi je v Sloveniji! Leva je prodana tako kot desna. Vam še ni jasno, da dejansko ni politične opcije? Samo pro-eu in pro-nato. Vam res to še ni jasno? Izhod iz krize... lol, lepo vas prosim. Kriza je v monetarnem sistemu, problem so toksični derivati posojil. Kako boš rešil krizo, če nimaš nadzora nad monetarnim sistemom? Je ne boš, saj imaš evro v žepu, ne pa tolarja! Slovenija se lahko reši iz krize na svojo pest edino tako, da začne vlagat v konopljo in industrijo povezano z njo. Službe bi imeli vsi, tako kmetje na poljih kot meščani v fabrikah kot tudi razni tycooni. Everybody happy. Človeštvo jo je masovno uporabljalo štiri tisoč let, popolnoma za vse. Fordov prvi avto je bil popolnoma v celoti iz konoplje, mimogrede. Ne da se mi naštevat vsega... Dejstvo je, da je ta rastlina najbolj nabita z vlakninami na tem svetu, zato je tako uporabna. Vse se da, samo ni volje.
bron
16. 01. 2010 21.08
PRAV NA JETRA JIM GRE TEM KOMUNAJZARJEM KI NE DOBIJO EVROPSKEGA DENARJA KDO BO PA DAJAL TEM POKVARJENCEM KI SAKO ZA SVOJO RIT GLEDAJO.
Hemisekcija
16. 01. 2010 20.10
Hemisekcija
16. 01. 2010 20.05
pridobljenimi sredstvi iz evropskega proračuna,....... Recimo da teh sredstev nebi mogli črpat? BANKROT DRŽAVE? JAVNA UPRAVA BREZ PLAČ ? nam banka kjer se država zadolžuje zapleni TRIglav ? Mislim da se sedaj napihuje še večji balon. Gospodom z raznimi strategijami pa še sedaj ni potegnilo. RAZLAGA danes je razmerje med tistimi, ki delajo, ustvarjajo, kar se da danes dejansko prodat in tistimi ,ki bi samo papirje prelagali (FINI LENUHI) žal porušeno.
Cofar
16. 01. 2010 17.48
V teh ukrepih ne vidim nikakršnega obdavčenja študentskega dela. Recimo z zdravstvenim prispevkom! Če nek delodajalec vzame na delavno mesto študenta mu ni potrebno plaačti niti zdravniškega pregleda in če se poškoduje ptudent na delovnem mestu zopet plača država. Moje mnenje je, da moralo biti študentsko delo obremenjeno s plačevanjem zdravstvenega zavarovanja! Tako pa vlada črpala dodaten denar iz pokojninske blagajne za zdravstveno to pa pomeni, da bodo pokojnine spet nižje! Nisem ekonomist pa je verjetno bolj pametna vzeti študentom nekaj denarja kot pokojninski blagajni!
hrcekmuri
16. 01. 2010 17.15
slovenija ni drzava v kateri bi se dalo narmalno zivet,zal moramo biti tukaj in vse to trpeti
Buena Vita
16. 01. 2010 15.38
dva lažniva kljukota na sliki,,,brez nasmeha pahor se kezi samo s kocovaejevo
TV-MindControl
16. 01. 2010 12.05
glej ga tega boruta kurbizano.vsi političari so kurbizane.fetiš jim je €
rafael.m
16. 01. 2010 09.52
Jemljejo tam kjer je malo in dajejo velikim. Dragi moji, Sveto pismo je bilo pisano v prilikah, prilagojeno umu takratnega človeka. Preberite ga logično, pa vam bo jasno.
tron3
16. 01. 2010 09.42
O to pa bo STRATEGIJA MAGISTRA IZ NOVEGA SADA EVROPA ŽE KAR HREPENI, DA SII PREBERO TO?
ivo55
16. 01. 2010 09.25
Rafael je zapisal nujne prijeme, po katerir bi, če bi se kaj ukrepalo še lahko v kaj verjeli, pa se ne bo zgodilo popolnoma NIČ. Dokler v tej državi ne bo odklenkalo bogatenje s kvazi delom, delo pa ne bo vsaj 2x bolj plačano od sociale ta država ne bo imela osnovne vsebine. Namesto izgradnje moderne države se je izkazalo, da se vrši navadna demontaža še vsega tistega, kar je bilo v preteklosti v redu. Bedno.
ivo55
16. 01. 2010 09.15
Ohranjanje statusa Quo, na katerem temelji to čudo od kompromisov porabnikov nove vrednosti, pomeni nadaljnje proizvajanje proračunske luknje letno v višini cca. 25.procentov. S takim "delom" vsaka kmetija propade v treh letih !!!!.
rafael.m
16. 01. 2010 08.26
Malim podjetnikom(frizerjem, trgovcem, gostincem...) bi morali iz vratu odvezat SAZAS, ZAMP in IPF. Srečneži, ki se napajajo iz tega vira se bohotijo na vseh prireditvah v beli Ljubljani v oblačilih iz Pariza, Rima, Londona. Naš Maribor je zapostavljen, vse se odvija v prestolnici. Po logiki teh zajedalskih organizacij, za katere se ne ve, kam sploh gredo ogromna sredstva, bi moral dobiti obrabnino tudi mizar in podobni podjetniki, katerih izdelki se uporabljajo v javnih lokalih. Vsi paraziti živijo na račun delovnega človeka, čeprav ta crkuje na obroke.