Gospodarstvo

'Zagotovo sodi širitev podjetja Tesla med investicije, za katere si prizadevajo številne evropske države.' Tudi Slovenija?

Ljubljana, 25. 11. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
171

Bi Slovenija lahko bila dobra lokacija za gigatovarno, ki jo namerava Tesla graditi v Evropi? Ali si pristojno ministrstvo kakorkoli prizadeva tovarno ''pripeljati'' v našo državo? Elektrifikacija prometa je sicer eden ključnih stebrov energetskega koncepta Slovenije, ki je v pripravi. Kako pa je z energijo, pridobljeno iz obnovljivih virov?

Bi gigatovarno sploh lahko postavili pri nas?
Bi gigatovarno sploh lahko postavili pri nas? FOTO: AP

Podjetje Tesla Elona Muska, ki proizvaja električne avtomobile, po združitvi s podjetjem Solar City pa tudi solarne strehe in večje baterije za domove (Powerwall), je letos v Nevadi odprlo prvo gigatovarno, ki sicer še ni v celoti dokončana. Drugo, ki bo prav tako proizvajala baterije in avtomobile, pa bodo postavili v Evropi. Točna lokacija naj bi bila znana prihodnje leto.

Pristojna ministrstva smo povprašali, ali Slovenijo sploh zanima postavitev megalomanske tovarne in ali bi bila naša država sploh primerna.

Z ministrstva za gospodarstvo konkretnih odgovorov na vprašanja, ali si Slovenija kakorkoli prizadeva tovarno ''pripeljati'' k nam, nismo dobili. So pa poudarili, da je ''spodbujanje tujih neposrednih investicij (TNI) eno izmed prioritetnih področij vlade, saj so TNI pomemben dejavnik mednarodnega sodelovanja in gospodarske rasti''.

Na ministrstvu so sicer nekoliko zadržani, saj je vprašanje, če bi Slovenija glede naravnih virov sploh lahko podprla tako megatovarno.

Na ministrstvu se zavedajo pomena pridobitve investicij iz držav, kot so ZDA, ki so največja svetovna investitorica ter hkrati njihova podjetja znatno investirajo v raziskave in razvoj. ''ZDA smo tako z vidika internacionalizacije uvrstili med prioritetne trge, iz katerih bi želeli privabiti več tujih neposrednih investicij.''

Spomnili so, da je podjetje Tesla že leta 2013 napovedalo nadaljnjo širitev proizvodnih kapacitet v Evropi. ''Zagotovo sodi napovedana nadaljnja širitev podjetja Tesla Motors med investicije, za katere si prizadevajo številne evropske države, saj gre za investicije z uporabo visoke tehnologije,'' menijo na ministrstvu za gospodarstvo, a česa oprijemljivejšega nam niso povedali.

Poudarili so, da je ''Slovenija dobro pozicionirana kot tehnološka lokacija za električno mobilnost. Raziskave in razvoj komponent elektriciranega pogona s povezano polnilno infrastrukturo ter povezave z visokim izobraževanjem, razvojnimi centri in podjetji predstavlja trdno osnovo, ki jo moramo v prihodnosti še nadgraditi''.

40 odstotkov vse energije v Slovenije se porabi v prometu

Nekatere države se že trudijo, da bi do leta 2025 povsem prenehale prodajati nove avtomobile, delujoče na naftne derivate. Na vprašanje, kako je Slovenija naklonjena električnim vozilom, so na ministrstvu za infrastrukturo odgovorili, da je elektrifikacija prometa eden ključnih stebrov energetskega koncepta Slovenije, ki je v pripravi.

To bo prineslo pozitivne učinke tako zaradi doseganja cilja brezogljične družbe kot tudi zaradi zanesljivosti oskrbe in zmanjševanja energetske uvozne odvisnosti, so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu in dodali, da ima Slovenija relativno visok delež rabe energije v prometu – približno 40 odstotkov vse energije v Sloveniji se porabi v prometu, od tega so skoraj izključno naftni derivat. Poleg tega je elektrifikacija prometa lahko tudi priložnost za slovensko avtomobilsko industrijo, ki je v Sloveniji precej razvita (avtomobilski grozd).

Težko dosegljiv cilj

Obnovljivi viri energije so pri nas leta 2010 predstavljali le 12 odstotkov končne porabe energije. Cilj Slovenije pa je, da bi do leta 2020 25 odstotkov energije pridobili iz obnovljivih virov (OVE), kar smo si zastavili leta 2009.

Solarna elektrarna v Maroku.
Solarna elektrarna v Maroku. FOTO: AP

''Višjih ciljev si ne zastavljamo, saj bo še ta precej težko dosegljiv, predvsem zato, ker so zaostanki pri gradnji HE na spodnji Savi in pri gradnji malih HE. Vetrni potencial v Sloveniji je, ni pa zelo ugoden, saj so zemljišča na dobro prevetrenih lokacijah v veliki meri naravovarstveno zaščitena. Trenutno smo nad vmesnim ciljev OVE, predvsem zaradi preseganja pri rabo OVE za toploto, zaostajamo pa pri proizvodnji električne energije iz OVE in pri rabi OVE v prometu,'' so priznali na ministrstvu. 

Težava tiči tudi v pomanjkanju denarja. Višji cilji, kot so pojasnili, bi bili vezani tudi na večja javnofinančna sredstva, potrebna za spodbude/subvencije, pri čemer je shema za spodbujanje proizvodnje električne energije iz OVE že relativno obsežna, za njo se na leto porabi okoli 150 milijonov evrov. ''Zato jo bo vlada v prihodnje širila v omejenem obsegu, največ za 10 milijonov novih vstopov letno.''

Kaj prinaša posodobitev?

Ker so se od priprav akcijskega načrta za OVE (iz leta 2009) zgodile velike spremembe, so le-tega posodobili, so še pojasnili na ministrstvu in dodali, da so v posodobljeni program med drugim vključene tudi projekcije proizvodnje in rabe obnovljivih virov do leta 2030 ter indikativni nacionalni cilj na področju OVE do leta 2030.

''Za doseganje cilja do leta 2030 sta izdelana dva scenarija: vetrni (večja izraba vetrne energije) in drugi sončni (večja izraba sončne energije), pri čemer je tako z ekonomskega kot okoljskega vidika sončni scenarij boljši in glede na trende tudi bolj realen, zato je ta scenarij določen kot scenarij posodobljenega akcijski načrt OVE. V tem scenariju je v letu 2020 predvideno inštaliranih sončnih elektrarn v višini 418 MW in 56 MW vetrnih elektrarn,'' so še pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu.

Vetra pri nas očitno ne bomo izkoriščali kot vir energije.
Vetra pri nas očitno ne bomo izkoriščali kot vir energije. FOTO: AP

Oktobra lani so okoljsko poročilo za akcijski načrt poslali v pregled ministrstvu za okolje in prostor (MOP). ''Na podlagi pripomb varstvenih resorjev smo okoljsko poročilo praktično eno leto usklajevali. Ko bomo od MOP dobili soglasje o ustreznosti okoljskega poročila, bo posodobljen akcijski načrt OVE skupaj z okoljskim poročilo in drugimi prilogami posredovan v javno obravnavo. Predvidoma bo še v mesecu novembru. Ob tem bomo pripravili tudi javno predstavitev,'' so še pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
26. 11. 2016 11.52
+5
Slovencelnji naj vam bo že enkrat jasno da v tako skorumpirani državi ne bo nihče gradil ali vlagal. Nekaj jih je že odšlo.
butalistan
26. 11. 2016 15.34
+0
ostali še bomo, samo prodamo še kar smo ustvarili pa by by
walter2
29. 11. 2016 20.46
+1
Če bi gradil in vlagal izključno s svojimi sredstvi bi še šlo!A kaj,ko izsiljujejo male države za sofinanciranje,zmanjšanje davkov,brezplačna zemljišča ali celo odpis davščin za določen čas!A delovna sila bi delala za minimalca!Pridobitev pa taka!
ONniON
25. 11. 2016 18.19
-1
upam da bo v njej čimveč robotov ki bodo prevzeli človeka, delavec je itak en navaden prdec, drag, nekoristen , roboteki so zakon ane deelodajalci ?
nikhrast
25. 11. 2016 18.30
-4
Vedno več tudi delovnih mest kjer ne moreš uporabiti robotov, samo treba je nekaj izobrazbe, to je problem za starejšo, neizobraženo delovno silo.
Kollerik
25. 11. 2016 20.16
+3
V kerem stoletju pa živita vidva? To je bolj problem zaradi nerazumevajočih delodajalcev, ki prekarno mladino že po enemu ali dveh mesecih zopet pošiljajo nazaj na "trg delovne sile". Starejših pa ne dajo na izobraževanje, oziroma le izjemoma.
nikhrast
26. 11. 2016 16.10
-3
Delovna mesta so pa skoraj vsa prekarna, v Severni Ameriki več kot 50%. Saj skoraj vsi delajo na uro, folk sploh ne ve kaj pomeni delati osem ur na dan, na koncu šihta tako napišeš koliko ur si delal.
NoExit
25. 11. 2016 16.43
-2
Po mojem bo tovarna prej stala v Srbiji ,kjer bi tudi morala stati ,že zaradi genija Tesle ,ki je bil Srb ..njemu v čast ..
nikhrast
25. 11. 2016 17.31
+1
nikhrast
25. 11. 2016 16.12
-2
Naš priljubljeni zet pa podpira umazano energijo, popdpora premogovnikom, vrtanje za nafto in fracking vsepovsod, pa gradnja naftovodov in plinovodov..., seveda bo pa tu precej protestov po celi Severni Ameriki, tudi Kanadi.
Kollerik
25. 11. 2016 20.17
RealniOptimist
25. 11. 2016 14.15
+2
Več bo debat na temo tujih investicij, bolj bo vlada prisiljena nekaj delat. Bo pa trajalo, seveda.
I G N O R A N T
25. 11. 2016 13.51
-1
Nikola Tesla je v Mariboru doživel živčni zlom
Ka pa mislis
25. 11. 2016 13.41
+3
Odvisno koliko bi g.Elon prislonil kravatarjem pod mizo. Takrat se tudi zakoni dajo prilagodit.
jung
25. 11. 2016 12.46
+9
Bolje,da jo zgradijo 2 km od meje v Avstriji ali italiji. Tam bodo slo delavci dobili 2000€, pri nas bo pa standardno pel minimalc.Žalostno a resnično. Sem ideološko neopredeljen in bi se upal trdit, da bilokatera barva trenutno prisotnih politikov tega nebi sptemenila. Potreben je popolnoma NOV VETER .
User416781
25. 11. 2016 13.08
+0
Ali pa kar 100m od meje, a ne...hahaha. Kakšno razmišljanje, ljudje v naši državi so že čisto nori. Na eni strani se pritožujejo, da ni služb, na drugi strani ne bi imeli služb oz. nam je čudno, da so povsod neka tuja vlaganja razen pri nas, ko slučajno kdo kaj vpraša, jih ne želimo...PA KAJ BI SPLOH RADI? Službe za 2.000 EUR...? Bo pa pred tem potrebno še mariskaj narediti v glavah...samo pritoževanje in jamranje vas napaja.
el capitan 1
25. 11. 2016 13.44
+3
Odličen in resničen komentar peropetarda. ne maramo vetrnih elektrarn, ne maramo novih tujih investicij, ker ondšajo sredstva v tujino...hahaha. če jih ni jih pa itak ne morejo odnašat in jih tudi mi nimamo..haha. Jah tale slovenček...majhen in majhen boš ostal... žalostno!"
itiswhatitis
25. 11. 2016 14.01
+1
peropetarda ja, 2000€ plače bi. a je kaj norobe s tem? s 600€ se NE DA preživet na svojem...
User416781
25. 11. 2016 14.09
+0
Jaz bi imel pa milijon na računu - zato, da bi lahko potoval in da bi si kupil športen avto...žal nimam in tudi mi noben ne bo tega podaril. In cele dneve lahko govorim, da bi to imel, pa iz tega ne bo nič. Jaz bi, jaz bi...nehaj sanjati in če nekaj hočeš, delaj na tem...nič ti ne bo padlo samo od sebe na glavo. Če pa ne boš imel 600 EUR, boš pa še težje preživel...
krankenhaus
25. 11. 2016 19.47
mkmorfius
25. 11. 2016 12.29
+6
Nč bat, Musk tele Tesla tovarne zihr ne bo postavu v Sloveniji...
mkmorfius
25. 11. 2016 12.29
+5
matakokoyama
25. 11. 2016 12.02
+9
Ne bo Tesle v Slovenistan, pa če mu ga Melanija stokrat potegne.
luciluk
25. 11. 2016 17.23
Mario71
25. 11. 2016 11.50
+5
ha ha ha..k bi se lastnik ponoči zbudil brez ure, organov, družine..fabrka bi zginla, račun izpraznjen, politiki bi se delal norca...v hišo bi mu naselil begunce
siupamoizvedetiresnico
25. 11. 2016 11.24
+10
dokler bodo "okoljevarstveniki" nabijal o zaletavanju ptičev v karkoli se pri nas ne bo zgodilo nič, poleg tega bi pri nas bilo potrebnih preveč aneksov, pri Tesli tega verjetno niso vajeni...
ONniON
25. 11. 2016 11.24
+1
kaj se sekirate vsa ta novodobna tehnologija bo nadomestila delavca z roboti v bližnji prihodnosti, ker robot je zelo poceni, natančen učinkovit in verjemite tega se veselijo skoraj vsi delodajalci , takšna bo prihodnost
CyberWorm90
25. 11. 2016 11.50
+2
pa dobr lej na japonskem w awtomobilski industriji je to že kr nek časa pa folk čist normalno žiwi : ))
CyberWorm90
25. 11. 2016 11.53
+1
CyberWorm90
25. 11. 2016 11.55
+2
nemod
25. 11. 2016 11.17
+7
ma kaki obnovljivi viri v butalah lepo vas prosim, državnim firmam ne uspe postavit vetrnc ker ima vsak kmetavz pravico dirigirat kje bojo postavlene, vsak privatni investitor v MHE prej obupa zaradi appirologije in denar al pokuri v tujini al pa investira na tuje trge. Butale so komplet zavožene in kot take nesposobne karkoli spelat... še hrčki so bolj nromalni kar se tega tiče... sam poglejte vetrnice itd... ma dejte se nehat slepit reveži, obup.
dr.dare
25. 11. 2016 11.12
+6
Tole je majka... poglejte si primer firme ki bo gradila pri mariboru... v avstriji bi jih investicija prišla x3, delavcev ni zato bi morali zaposliti slovence in jih plačati min 1500 eur.... sedaj bodo postavili za male pare pri nas in isti ljudi ki bi jih itak zaposlili v avstriji zaposlili pri nas za 500 eur in Slovenci bodo vedeli povedat da smo naredili dober posel hah ah ah ah ah ah aha haha h
Julijann
25. 11. 2016 11.15
+6
Podobno kakor to, da v matični državi nima Hofer, Lidl, Spar odprte trgovine ob nedeljah, pri nas imajo, ker jim to omogoča zakonodaja, ki je bila grdo nedemokratično poteptana na referendumu o zaprtju trgovin na ta dan !
User416781
25. 11. 2016 11.19
+3
Daj bodi raje tiho...do tega, da imaš gospodarstvo, ki lahko izplačuje plače 1.500 EUR v proizvodnji, je potrebno priti in mi na žalost nismo tam. In le v Sloveniji smo sposobni nasprotovati tujim vlaganjem - bodo raje ljudi še dalje črpali socialna sredstva, namesto da bi država dobivala davke. Ne morem verjet kakšno zahojeno mišljenje - sramota.
dr.dare
25. 11. 2016 11.21
+1
hahhah a ha ja uni ki bodo tu za 500 delali v avstriji bi pa za 1500+ so ful veseli in pomirjeni ker bo država davke dobila hahahahah
bondjanez
25. 11. 2016 11.23
+1
Referendum je zahteval jajcek, ga dobil in potem ko je bil na vladi ponovno dovolil obratovanje v nedeljo. Norisnica.
User416781
25. 11. 2016 11.26
+1
Vsak je natrgu vreden toliko, kolikor lahko ponudi...vsak ima možnost, da poskrbi zase. Očitno pa živiš v nekem svojem mehurčku, saj ljudje želijo delat, pa pričakovana plača teh delovnih mest je cca. 700 EUR in ne 500 EUR. In 700 EUR je bolje kot nič, a ne? Da ne govorim kako brezposlenost vpliva na psiho. Brezvezne in neproduktivne pa so debate "kaj bi če bi"...očitno sklepam, da naziv dr. ni upravičen...
dr.dare
25. 11. 2016 11.29
+0
seveda imaš prav ampak n ev tem primeru! v tem primeru bi ti ludje bili pri tej firmi zaposleni v vsakem primeru... v prvem bi se vozili nekaj 10km in si zaslužili 3x plačo ki jo bodo prejeli v Sloveniji, boljšo zdravstveno in ostalo oskrbo, tako bodo pa dobili najnižje kar pri nas zakon dopušča.... minimalac in šikaniranje!!! ti ljudje n ebi bili brezposelni ampak zaposleni v avstriji ker avstrija delavcev nima!!
User416781
25. 11. 2016 11.32
+2
A ti misliš, da tovarno v Avstriji bodo pa kar zaprli...? Gre za dodatna delovna mesta. Še enkrat - debate, "kaj bi če bi" niso produktivne. Če ne bodo tovarno odprli pri nas, jo bodo pa na Češkem ali Slovaškem, pa ne bo ničesar. Ne moremo pa biti volk sit in koza cela.
dr.dare
25. 11. 2016 11.34
-2
seveda gre za dodatna delovna mesta pa kaj tebi tu ni jasno? ti ljudje ki bodo sedaj tu zaposleni bi bili drugače v avstriji!!! kaj ti tu ni jasno? idi ljudi vprašat kje bi raje delali!!! v avstriji ali v sloveniji za minimalca!!
User416781
25. 11. 2016 12.37
+4
Ja, ampak za dodatna delovna mesta, je potrebno odpreti tovarno in razmišljajo, da bi jo v Sloveniji in kakšen problem imaš ti s tem...? In to pomeni nova delovna mesta, za ljudi, ki je možno da sedaj nimajo služb. In če se ne bo odprla tukaj, ljudje ne bodo imeli služb - kaj sploh hočeš...?! Zadeva je enostavna in logična, ti pa nekaj filozofiraš "kaj bi, če bi". NE BO - jasno? Zato ker jim to pač ni v interesu in tudi meni ne bi bilo in tudi tebi, če imaš kaj v glavi. Kaj pa če bi se v Afriki vsi vsi vozili z Mercedesi?
Julijann
25. 11. 2016 11.10
+3
Pri nas je pridobivanje iz obnovljivih virov nično; že dolgo časa se omenja gradnja jedrskega bloka2, očitno bo sedaj toliko večja odskočna deska za to in seveda možnosti za zaslužek priviligiranih !
fafajonka
25. 11. 2016 11.09
+1
Kaj je pa ljudem manjkalo, ko so še živeli v jamah......ni bilo elektrike.......pha, sej takrat še ni bilo TV......:-D
dr.dare
25. 11. 2016 10.48
+2
zakaj pa v švici ne postavijo?
RealniOptimist
25. 11. 2016 11.01
RealniOptimist
25. 11. 2016 11.01
+1
dr.dare
25. 11. 2016 11.07
+1
se pravi mi rabimo še eno firmo za minimalca
BildiTheEmperor
25. 11. 2016 11.08
+2
Julijann
25. 11. 2016 11.12
+0
in da se lahko krši okoljska zakonodaja; ki jo je pri nas še vedno možno kršiti, samo pravi denar je potrebno pokazati .
RealniOptimist
25. 11. 2016 11.13
+0
Ja tudi firmo za minimalca potrebujemo. Več bo takšnih firm, višji bo minimalec-logično ne?
dr.dare
25. 11. 2016 11.16
+2
ravno nasprotno več je takih firm nižji je minimalec!!! ker se cena delu zbija z konkurenco!!
User416781
25. 11. 2016 11.20
+0
Bolje mnimalec - sicer ne vem zakaj mislite da bo minimalec - kot pa nič oz. obratno, da so ti ljudje v breme državi, a ne? Ali imate kakšno boljšo idejo, pametnjakoviči...?
dr.dare
25. 11. 2016 11.25
+2
ljudje z minimalcem so še zmeraj breme države!!
User416781
25. 11. 2016 11.27
+0
dr.dare
25. 11. 2016 11.36
+0
hahaha ok lahko zaključima debato... vidim da ti IQ ne dopušča razumevanja
User416781
25. 11. 2016 12.40
+3
Ne vem - mogoče si res zaposlen v javnem sektorju, pa ti v gospodarstvu določene stvari niso jasne...tudi pri mnimalnih plačah se obračunavajo prispevki in denar iz plač se porabi - imaš DDV. Če pa nekdo dobiva socialno pomoč, pa država ne dobi nobenih davkov...oz. nekaj malega SVOJEGA denarja dobi država nazaj preko DDV...a štekaš? Mogoče se tebi zdi ker si v Ljubljani v stanovanju, nemogoče preživeti s 500 EUR, na deželi pa kjer so ljudje vajeni samooskrbe, p a preživijo s 500 EUR ali s 1000, če sta dva. In ne boš verjel, poznam primere, ki celo nekaj privarčujejo - ampak kot rečeno, živiš v mehurčku.
RealniOptimist
25. 11. 2016 10.45
+9
Slovenija lastnega kapitala za investicije nima, zato je potrebno privabljati tuj kapital. Seveda to ni preprosto, ker smo mala država, strošek dela pa višji kot na vzhodu. Ampak poskusiti ni greh-zato pa imamo ministrstva, agencije ipd. da se javljajo na projektih. Lastnega kapitala Slovenija ne bo nikoli imela dovolj, ker že ob vsaki pozitivni statistiki v gospodarstvu, poskoči javni sektor in pograbi težko pridelan letni prirast. Zdravniki so nam povečan priliv iz letošnje rasti že pojedli (ne bo za investicije nič ostalo). Mi, ki pa delamo v podjetjih ne moremo štrajkat,ker nas ne bo nihče poslušal- tu si je plačo potrebno zaslužiti na konkurenčem trgu. Dragi zdravniki, ste izjemni egoisti in vas bi lahko bilo resnično sram, zato upam, da vladi uspe pridobiti še kakšnega tujega investitorja. Pohvala pa medijem- novinarji, s takšnimi članki ustvarjate pritisk na vlado, da nekaj premakne. Prosim nadaljujte!! lp
fafajonka
25. 11. 2016 11.07
+2
Radi bi bili kočijaši pa nimamo kočije......:-D
dr.dare
25. 11. 2016 10.42
-6
Elektriko kupiš iz tujine in pride tebi po žici... edini razlog gradnje česarkoli je privat zaslužek... vse elektrarne smo sami financirali oni pa imajo bajne zaslužke? Potrošniki v Sloveniji ne potrebujemo nobene elektrarne, vso elektriko lahko kupimo iz tujine, elektrarne rabijo tisti ki želijo na narodu služit!
muci007
25. 11. 2016 10.49
+5
dr.dare: .... vso elektriko lahko kupiš v tujini... Kaj pa v primeru, da v tujini ni dovolj elektrike? V primeru okvare daljnovodov,..ipd. Ko bodo v tujini videli, da v Sloveniji ni dovolj elektrike, bodo cene hipoma dvignili za nekajkrat. Kar se že dogaja na trgu. Vsaka država bi morala biti čim bolj samooskrbna na področju energetike, prehrane,...
dr.dare
25. 11. 2016 10.55
-3
čista neumnost smo na skupnem trgu in to ni mogoče.... pa tudi pri nas se stvari okvarjajo itd... če je možnost za podražitev v tujini bodo podražali tudi naši... kvečjemu se da spogajat nižjo ceno... če naslednji teden pol slovencev kupi elektriko iz tujine jo bodo s pogajanji dobili po smešno nizki ceni...malo razmisli kaj imaš ti od tega da imamo mi elektrarne in kaj imajo drugi!! razumem da imaš nek občutek iz preteklosti ko je bilo vse "naše" itd... dandanes pa je naše dražje in samo lupi potrošnika...
dr.dare
25. 11. 2016 11.02
-3
zgleda se eni boljše počutijo če jih domači nat.... jim je bolj domače hahahahha
muci007
25. 11. 2016 11.11
+8
dr.dare: razloži mi, kako boš uvozil elektriko iz tujine, če se podrejo daljnovodi proti Avstriji in Hrvaški? Tvoje razmišljanje je tipično birokratsko in nerealno. Vprašaj kakšnega tehnika in ti bo razložil zadeve. Podobno je neki veleum, z doktoratom iz politologije pred leti izjavil, da ne rabimo svojega kmetijstva niti predelave mleka, saj lehko vse kupiš v Sparu in Mercatorju. Torej nikomur na svetu ni treba imeti krave, saj lahko cel svet mleko kupi v Sparu.
User416781
25. 11. 2016 11.15
+2
Kaj ima zgornji članek sploh veze z elektriko - gre za tovarno za provizvodnjo baterij ne pa elekrtarno. In glede na to, da ima predpono "giga" domnevam, da bi delo dobilo ogromno ljudi, glede na panogo verjetno tudi kar nekaj delovnih mest z veliko dodano vrednostjo. Ampak vi vse kar znate, je kritizirati - brez skrbi, vsak ki ima kaj pameti v glavi, se bo v velikem ovinku izognil Slovenije...
dr.dare
25. 11. 2016 11.17
-2
a zdaj se že kar daljnovodi podirajo? vsi proti avstriji in hrvaški se podrejo naši pa ne? in jaz imam nerealno mnenje?
muci007
25. 11. 2016 11.26
+4
dr.dare: kako pa misliš, da boš kupil elektriko v tujini in jo transportiral v Sovenijo? V Lidlovih in Hoferjevih vrečkah? Za birokrate in večino ekonomistov bi šlo tako.
dr.dare
25. 11. 2016 11.30
+0
kaj pa vem, a hrvati iz jek v vrečkah ali tovornjakah vozijo?
muci007
25. 11. 2016 11.39
+3
dr.dare: dober si za družboslovca. Ampak kljub temu si zapomni, da za vsak liter mleka, ki ga kupiš v Hoferju, je nekje krava, ki jo morajo pomolsti. Sicer to piše v učbeniku za 2. razred OŠ. Sposodi si ga.
dr.dare
25. 11. 2016 11.45
-2
ja kaj želiš povedat? če lahko mleko kupujemo tuje zakaj ne bi elektrike? a se že štale podirajo v tujini? :)
User416781
25. 11. 2016 14.12
+1
dr. dare - saj ti veš, da je Tesla avto, a ne...in baterije so za avte, ker zanekrat še niso iznašli načina, kako avto priklopiti na daljnovod...pri tej tovarni ne gre za prozvodnje elektrike, ampak baterij (podobno kot akumulator pri avtu). Kaj ti ni jasno...?