Gospodarstvo

V Hočah vroča debata glede Magnine proizvodnje, civilna iniciativa: Sekanje ni sprejemljivo, ta gozd ima pomembno funkcijo

Hoče, 11. 05. 2017 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"V Gradcu delujemo na meji kapacitet, zato potrebujemo novo lakirnico," je srečanje v Hočah začel predstavnik Magna Steyr. Sledila so vnovična zagotovila, da ne bo nevarnosti za okolje, da bo lakirnica zgrajena v vodotesnem betonu. A civilna iniciativa je skeptična.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Hočah predstavili Magnine načrte
    02:15
    Iz 24UR: V Hočah predstavili Magnine načrte
  • Iz SVETA: Pomisleki ob prihodu Magne
    02:27
    Iz SVETA: Pomisleki ob prihodu Magne
  • Iz SVETA: Kakšni so argumenti za lakirnico?
    01:24
    Iz SVETA: Kakšni so argumenti za lakirnico?
  • Iz 24UR: Kaj pravi Magna o novih delovnih mestih?
    00:40
    Iz 24UR: Kaj pravi Magna o novih delovnih mestih?
  • Iz 24UR: Ali obstaja verjetnost, da se Magna umakne?
    01:36
    Iz 24UR: Ali obstaja verjetnost, da se Magna umakne?
  • Iz 24UR ZVEČER: Župana o dogajanju
    07:10
    Iz 24UR ZVEČER: Župana o dogajanju
  • Iz SVETA: Župani glede prihoda Magne niso enotini
    02:08
    Iz SVETA: Župani glede prihoda Magne niso enotini

V Hočah so ob 16. uri začeli še eno v vrsti javnih predstavitev načrtovane vzpostavitve Magnine proizvodnje na območju v bližini letališča. Radi bi odgovorili na vse večje število civilnih pobud, ki so nastale zaradi različnih pomislekov glede vplivov vzpostavitve proizvodnje.

Na javno predstavitev so povabili predstavnike gospodarskega in kmetijskega ministrstva, sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ter pripravljavce občinskega prostorskega načrta in poročila o okoljskih vplivih projekta na okolje. Poleg teh sodelujejo tudi predstavniki avstrijsko-kanadske multinacionalke.

Wolfgang Zitz, vodja obrata Magna Steyr v Gradcu
Wolfgang Zitz, vodja obrata Magna Steyr v Gradcu FOTO: POP TV

Veliko naročil, premalo kapacitet

Wolfgang Zitz, predstavnik koncerna, tudi vodja obrata v Gradcu, je v začetku pojasnil razloge za vzpostavitev lakirnice v Mariboru. Kot je dejal, so bili letos odlikovani kot najboljši delodajalec. Gre za koncern, ki ima okoli 300 proizvodnih obratov. Magna Steyr je ena od sedmih skupin znotraj koncerna, v njihovem obratu pa so v tem času izdelali že 3 milijone vozil različnih znamk. S 1. marcem so začeli proizvodnjo BMW 5, prihaja novi Jaguar in ostali. To pomeni, da so na mejah kapacitet in nujno potrebujejo dodatno kapaciteto. Zato so razvili vizijo, kako bi lahko širili proizvodnjo. Odločili so se, da bodo naredili novo lakirnico. Zitzov cilj je bil, da novi obrat sodeluje z obratom v Gradcu, zato ne sme biti oddaljena več kot dve uri. S to strategijo v glavi so raziskovali več lokacij in se naposled odločili za Maribor.

"S slovenskimi delavci imamo odlične izkušnje tudi v naši graški tovarni. Seveda na dolgi rok ne bi bilo ekonomsko upravičeno, da bi karoserije prevažali 70 kilometrov sem in tja, vendar naša vizija predvideva vzpostavitev nove enakopravne lokacije, ki bo lahko proizvajala avtomobile v celoti," je zagotovil Zitz. Na vprašanje miklavškega župana Lea Kremžarja, ali bi lakirnico lahko gradili tudi v Avstriji, je odvrnil, da seveda, vendar tam eno že imajo in ne potrebujejo nove.

Pomisleke glede vzpostavitve proizvodnje imajo v Miklavžu, Rogozi, Račah, Slivnici in Hočah.
Pomisleke glede vzpostavitve proizvodnje imajo v Miklavžu, Rogozi, Račah, Slivnici in Hočah. FOTO: POP TV

Lakirnica je v vodotesnem betonu in s premazi, ki lahko zadržijo kakršenkoli material

Jorg Hodalič, direktior podjetja E-net okolje, ki je pripravilo oceno vplivov na okolje, je pojasnil, da se mora v poročilih o vplivu prikazovati bodoče največje možne emisije v zrak in vodo. “Treba je vzeti mejne vrednosti in pomnožit z največjim masnim pretokom tistega zraka ali vode. Dobimo neke številke. Te so zapisane v poročilu. Na prvi pogled mogoče izgledajo velike, ampak vsak obrat mora potem, ko začne obratovati, izvrševati monitoring. Nobena naprava ne dela stalno na 100 odstotkov. Realno so potem vrednosti nekajkrat manjše. Pri prahu denimo so v takih primerih nekajkrat nižje vrednosti, prav tako pri drugih zadevah,” pravi.

Glede vplivov na zdravje ljudi je dejal, da z gotovostjo ni mogoče napovedati, kakšen vpliv bi to lahko imelo, vendar doslej iz okolice podobnih obratov, kakršna sta tudi v Gradcu ali Novem mestu, ni bilo nobenih informacij o morebitnih škodljivih vplivih.

“Celotna lakirnica je projektirana kot tako imenovana bela kad, vse je v vodotesnem betonu in s premazi, ki lahko zadržijo kakršenkoli material, tudi požarno vodo ali karkoli drugega. Nič ne gre v kanalizacijo nekontrolirano. To so vse že projektirani projekti.”

Izmerili so tudi hrup. Glavni viri so avtocesta in železnica, letališče praktično ne povzroča veliko hrupa. “Bistveno pod mejnimi vrednosti,” pravi. Glede voda je opravljena analiza pokazala, da če se nekaj hudega zgodi, šele po 400 dnevih pride oblak onesnaženja, a še to na območje pod črpališči. “Nigrad in mariborska čistilna naprava sta že dali pozitivna soglasja, da je to možno oddajati njim v kanalizacijo in da bodo njihove čistilne naprave to zmogle,” je še dodal.

Pomisleke imajo v Miklavžu, Rogozi, Račah, Slivnici in Hočah

V zadnjih tednih se je v krajih okoli bodoče proizvodne cone, kjer je v najboljšem primeru načrtovanih celo do 3000 novih delovnih mest, predvsem v Miklavžu, Rogozi in Račah, organiziralo kar nekaj civilnih pobud, napovedujejo jih tudi v Slivnici in Hočah. Prejšnji teden je okoli sto občanov Rogoze zahtevalo ohranitev gozda, ki je predvideno za sekanje in vzpostavitev nadomestnih kmetijskih zemljišč, čeprav ne želijo rušiti Magninega projekta.

Predstavniki iniciative Rešimo Rogoški gozd so pristojnim pojasnili, da pričakujejo, da bodo nadomestna zemljišča našli drugod. "Rogoza ima že avtocesto, raste nova industrijska cona, širitev letališča, zdaj pa prihaja še Magna."
Predstavniki iniciative Rešimo Rogoški gozd so pristojnim pojasnili, da pričakujejo, da bodo nadomestna zemljišča našli drugod. "Rogoza ima že avtocesto, raste nova industrijska cona, širitev letališča, zdaj pa prihaja še Magna." FOTO: POP TV

Iniciativa Rešimo Rogoški gozd: Odgovorni bi morali o sečnji gozda govoriti s krajani

Danes so predstavniki iniciative Rešimo Rogoški gozd pojasnili svoje dvome. Besedo so dali predstavniku civilne pobude, ki absolutno nasprotuje sekanju rogoškega gozda, Simonu Žlahtiču. Ta je bil konstruktiven, saj je dejal, da tovarni ne nasprotujejo, želijo pa, da država prisluhne njihovih predlogom.

"Zasledili smo, da se tam išče nadomestna zemljišča. Krajani vzpostavitev obrata podpirajo, a pod pogoji, da bo zelen obrat. Na občini smo nato ugotovili, da so nekatera zemljišča že spremenjena. Vsa ta območja so prej bila s temno zeleno, se pravi gozdne površine. Občina je 66 hektarjev že prekvalificirala v kmetijska zemljišča. Zdelo se nam je korektno, da o tem obvestimo ostale krajane. Mislimo, da bi to morali storiti tudi odgovorni in poiskati dialog z lokalno skupnostjo. Mi smo krajane obvestili s plakatom." Zahtevajo, da se nadomestna zemljišča iščejo drugje. "Rogoza se nahaja na območju, kjer že imamo avtocesto, raste industrijska cona, v načrtu je širitev letališča, prihaja Magna."

Dodajajo, da ne gre za navaden gozd, temveč da ima to območje tudi druge funkcije. Gozd zadržuje vodo, preprečuje izhlapevanje, čisti zrak. "Po eni strani pogozdujemo, na drugi strani pa iščemo tam nadomestna zemljišča," opozarjajo. Kljub vsemu želijo biti konstruktivni, zato so pripravljeni sodelovati in skupaj z akterji iskati rešitve. 

Več pripomb čez ravnanje države in občine

Tudi sicer je imel marsikdo od razpravljavcev pripombe predvsem čez ravnanje države in občine, manj pa čez kanadsko-avstrijsko multinacionalko. Krajane skrbi za podtalnico, tiste bolj oddaljene in na višjih legah tudi, kako bo vse skupaj vplivalo na njih, miklavškega župana Kremžarja pa tudi to, ali bo njihova kanalizacija prenesla večji pretok vode ter dejstvo, da je okoljsko poročilo pripravljeno zgolj za prvo fazo projekta.

Hoški župan Marko Soršak je vročo razpravo pričakoval, se pa tudi sam zaveda, da so težave pri nas, bodo pa morebitnega propada projekta najbolj veseli Madžari, ki si želijo Magno privabiti v bližino Szombathelyja. Kot je dejal, ima vsak poseg v prostor neke vplive, a tisti, ki so proti zaradi kakih drugih vzrokov, bodo vedno proti in jih z razumnimi argumenti ne bo mogoče prepričati. Še vedno je prepričan, da je projekt dober.

Glede dogovorov z lastniki zemljišč je povedal, da so jih polovico finančno že realizirali, država v teh dneh pripravlja stvari okoli nadomestnih zemljišč, v dveh ali treh primerih pa dogovora še ni in če ne bo šlo drugače, bodo takrat, ko bodo uredili razmerja z vsemi ostalimi, uporabili tudi možnost razlastitve.

Država sicer z Magno še vedno ni podpisala predvidenih pogodb, tudi načrti Magne z Madžarsko še naj ne bi bili opuščeni, zato Soršak upa, da se ne bomo čez pol leta spraševali, zakaj Sloveniji nikoli ne uspe. Do podpisa pogodb bo po njegovih informacijah prišlo, ko bo pridobljeno gradbeno dovoljenje in ne bo več nobenih tveganj.

Vlada je sicer danes kot ustanoviteljica javnemu gospodarskemu zavodu Rinka naložila, da se odpove zakupu 25 hektarjev zemljišč, ki služijo rogoškemu zaporu. Tudi ta bodo uporabili kot nadomestna zemljišča za kmete, ki želijo nadaljevati s kmetijsko dejavnostjo.

Magna naj bi medtem po pisanju Dnevnika že izbrala Pomgrad kot izvajalca za gradnjo objektov, poleg lakirnice tudi pripadajočega distribucijskega ter energetskega središča. Čeprav v Pomgradu za zdaj tega ne komentirajo, naj bi bila pogodba podpisana v nekaj dneh, vrednost posla pa je ocenjena na okoli 40 milijonov evrov, še dodaja časnik.

Magnin obrat
Magnin obrat FOTO: Kanal A

Minister ostaja optimist

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v zvezi z nerešenim odkupom nekateri zemljišč že v sredo dejal, da še vedno verjame, da jim posebnega Magninega zakona za razlastitev tistih, s katerimi se jim še ni uspelo dogovoriti, ne bo treba uveljaviti v praksi. Ob tem je še dodal, da vse, kar počnejo, delajo po slovenski zakonodaji, in verjame, da pri tem tudi maksimalno ščitijo okolje.

"Še vedno sem optimist in verjamem, da bomo investicijo pripeljali do konca oziroma jo začeli izvajati julija letos. Verjamem tudi, da bomo dobronamerne civilne iniciative prepričali ter jim dokazali, da vse, kar počnemo, res počnemo v okviru visokih okoljskih standardov, ki jih predvideva slovenska zakonodaja. Tisti, ki imajo pa drugačne namene, pa težko pomagam," je še dodal minister.

Poslanska skupina SDS pa je v torek zahtevala sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bi obravnavali vpliv gradnje obrata Magne na okoliško kmetijsko, gozdno in okoljsko življenje. Skrbi jih namreč krčenje kmetijskih zemljišč in morebiten posek Rogoškega gozda.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (543)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIGU MIGU
13. 05. 2017 08.46
+0
mene zanima samo nekaj,kaj bi naredili austrijci če bi bila zadeva zrcalna--mislim da niti robide ne bi posekali
Kollerik
13. 05. 2017 09.43
Kollerik
13. 05. 2017 09.56
...in še glede plač....iskreno dvomim, da bi kateri od naših podjetnikov lahko v Avstriji ob pomoči njihovih subvencij odprl kak svoj obrat in nato tam mirne duše zaposlil dosti cenejšo delovno silo iz Madžarske, ali Hrvaške.
cefre
12. 05. 2017 22.34
+3
Stvar je pravzaprav popolnoma logična za slovenijo, vele tujcu se vsi gospodje klanjajo in pred njim klečijo, domačega človeka, ki ni tako mogočen pa na vsakem koraku uničujejo. Tako hitri ukrepi VLADE, bi v primeru takšnega ukrepanja za malo gospodarstvo in obrt presegli rezultate od tujca, a kaj ko se domačim zapira vrata na vsakem koraku!
Fifi 24
12. 05. 2017 21.23
+1
Ironija te zgodbe je v tem da je ta tovarna torej Magna bila v osnovi najprej PUCH potem Stayr Puch torej tovarno je naredil Slovenec...zdaj pa je v lasti kanadskega avstrijca slovenčki pa po običaju bečki konjušari oz delavci v njej.....inbtw tovarnav Grazu je bila do leta 1990 manjša kot je bil TAM sedaj pa......
lilyallen
12. 05. 2017 22.05
+1
čist tko če obrnemo mizo in je en slovenec glavni v firmi...kaj so potem ostali delavci v tej firmi potem usi direktorji al so še zmeri delavci...al je sam tvoj nacionalni ego večji zato k ma en velko plačo, k se konckoncu itak v gostilni prtožuješ pol čez njega kolk ma?
labcon
12. 05. 2017 20.02
+6
Tovarna bo namenoma na pol poti med HR mejo in A. Kot piše današnji časopis bodo tudi plače pač na nivoju lokalnih/SLO standardov; t.j. verjetno minimec + malo dodatka. Na koncu bodo v tej tovarni z veseljem delali hrvati in bosanci, SLO pa bo žrla d--rek....super a ne? uničiti prvovrstno zemljo za tujega kapitalista??? a je to vredno??? 100% podpiram lokalce, ki nasprotujejo temu projektu.
trdovrat
12. 05. 2017 20.24
+0
Poleg tega pa, kar pozabljamo, šenkati še 18 miljonov! Verjetno jih bo res prišlo nekaj nazaj na račune naših strankarskih nadpoštenih velmož, ampak vseeno, kar je preveč, je pa preveč! SMRT NOVODOBNEMU FAŠIZMU!
srebrnibreg
12. 05. 2017 20.44
+0
Če naši delavci ne bodo hoteli delati bodo pač drugi.
trdovrat
12. 05. 2017 21.39
+2
Srebrni, hočeš reči, če se naši ne bodo hoteli prostituirati!
lilyallen
12. 05. 2017 22.07
+0
labacon tut če not ni niti enga slovenca, bo firma plačevala davke državi, bodo ti hrvaški in bosanski delavci kupovali in zapravljali po sloveniji in bodo slovenski dobavitelji lahko dobavljali tej firmi...jest še zmer vidm 10x boljšo sliko v tem najslabšem primeru kot pa da tole stoji na madžarskem.
trdovrat
13. 05. 2017 08.57
Lily, daj malo sestopi z oblakov! Plačevali, ja iz tistih milijonov, ki smo jim jih mi obljubili, ko bodo pa potrošeni, bodo pa zahtevali nove! Že videno npr. v Novem Mestu!
Kollerik
13. 05. 2017 09.52
labcon+++++ ...Neki avstrijski privatnik ima menda v planu postavit velik rastlinjak zraven Lendave. V katerem pa bi naj delali prevsem hrvati in madžari, ki so cenejši. Torej smo spet pred še eno kruto, resnično dilemo. Ali bo naša vlada res dovolila tujcem na ozemlju Slovenij postavit razne obrate itd. in njihovo izgradnjo zraven še subvencionirat z našim, davkoplačevaklskim denarjem zato, da bodo ti tujci zaposlovali predvsem cenejše hrvate in madžare??!! Smo zato šli v EU, da bomo na koncu pristali na mizernih balkanskih plačah?? Je to tista "druga Švica" o kateri nas je njega dni krmil Lojze čebelar???
srebrnibreg
12. 05. 2017 19.49
+3
Joj, zaradi ene male lakirnice je panika kot, da bi zgradili gigant z 10 tisoč zaposlenimi. Slovaki, Čehi in Madžari imajo nekaj krat večje tovarne pa so še itak v zelenju in obdani z gozdovi.
trdovrat
12. 05. 2017 20.03
-1
Srebro, daj vklopi tisto med ušesi! Ne gre se tukaj za neko "malo lakirnico", gre se za pošten odnos, kar pa izsiljevanje točno določene lokacije nikakor ni! Kakšno imamo pa garancijo, da nas ne bodo potem, ko pač že bodo tukaj, še naprej izsiljevali, pa najsi bo s plačami, ali pa popuščanju pri okoljskih standardih?
trdovrat
12. 05. 2017 20.10
+1
Tako kot pravi Frane spodaj, pomislimo na zgodovino, razen obdobja Marije Terezije, pa še to zaradi dobičkov cesarstva, nismo imeli nobenih koristi od sosedov! Za njih smo bili, smo in bomo Čuši! Vsi, ki toliko zagovarjate Magno, si pa preberite basen o ježu in lisici! Sedaj počasi spoznavamo kako prav so imeli naši bratje Srbi, ki so nas zmerjali "bećki, konjušari"!
srebrnibreg
12. 05. 2017 20.43
+1
Poglej si lakirnice v Stuttgartu in Ingolstatu in potem piši o veliki lakirnici.
Kollerik
13. 05. 2017 09.57
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.31
+0
Hvala za vse darove iz Dunaja dobro se zavedamo koliko žolča smo popili skozi zgodovino od podjarmljenja do 1945 od tam zgoraj. Štajerci oči na peclje celo doklade vam mislijo manjšat na nivo Slovenije in nedaleč je čas ko vas bodo tudi osrečili s slovenskim minimalcem. Za to še enkrat hvala za Magno in vašo naložbeno veloikodušnost, bratje Avstrijci!
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.24
-1
Nič koliko zgodovinskih dejstev in nič koliko zapletov s to sosedščino od tam zgoraj nam da vedeti, da je vsekakor še kako na mestu odklonilno stališče do te naložbe.
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.07
+4
nikhrast že iz šifre se vidi kako "moderen prdec si !", če bi bil vsaj kolikor toliko ozaveščen prdec kot nisi in razgledan prdec za kar se imaš žal pa nisi, bi bil v tem primeru raje tiho kot kvasil take pavšale saj te ne potrebujemo ne tebe ne tvoje magne ne nakladanja v tri dni, glej še enkrat hvala lepa na ponudbi pa srečno pot nekje na Madžarskem ali na Slovaškem , mogoče celo na Hrvaškem, imate cel svet pred seboj pa obilo uspeha. V Sloveniji pa več sreče prihodnjič mogoče nam takrat le uspe postaviti tehnično neobremenjeno vlado, ki bo v službi človeka.
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.12
+2
p.s. Nikhrast predvsem ne delaj iz sebe bedaka ker verjamem , da ti ni nobena potreba in ne utrujaj ljudem , ki so takih kot si ti že pošteno siti le verjemi!
nikhrast
12. 05. 2017 20.02
+1
Francl, nehaj klamfat, si res tako nesposoben, pa zavidaš tistim ki so uspešni. Vse poletje bom zdajle v Evropi, kot zadnjih 35 let, pa nobeden sorodnik ali prijatelj ne jamra tako kot ti.
flojdi
12. 05. 2017 18.00
+1
.če hočjo posekat gmajno( ZRAK sebi) , je je sigurno posred ena huda provizija enim tistim
nikhrast
12. 05. 2017 16.27
+1
Po komentarjih vidim da je na teh forumih precej fosilov, starih prdcev, nimajo pojma kako napreduje tehnologija, kako težko je pridobiti dobro plačana delovna mesta... pa da bi se še kje drugje po svetu folk branil teh investicij, še vlade, vse od federalne do občinske, bi dajale podporo in subvemcije. Pa saj večina vas ne bi bila sposobna upravljati ta dela. Se spomnim leta nazaj, dolge teste za tiste ki so se hoteli zaposliti v Fiat Chrysler tovarnah... Ni čudno, precej zanimanja za te službe, se spomnim kako mi je povedal eden ki je pucal po tovarni, za veliki petek ponoči je dobil trikrat več na uro, okoli $100, praznik je bil. Si predstavljaš $800 na en šiht.
trdovrat
12. 05. 2017 16.46
+0
Hrast, nekateri mogoče vidimo, kar tebi ni pomembno. Koliko napredujemo, se vidi po tem, koliko več ljudi je vsako leto lačnih, na drugi strani ima pa vedno manj ljudi večino bogastva! Pa si prizadevajo še za več, kajti "lakomnežu ni nikoli dovolj"! Vstanite v suženjstvo zakleti...!
nikhrast
12. 05. 2017 17.50
+0
Veš kaj je, malo se je treba znajti, pa imeti nekaj ambicije, motivacije... Poglej, tu v Severni Ameriki smo se Evropejci kar znajdli, šli smo v šole, pridno delali, ustanovili svoje biznise, investirali, poskrbeli za penzione, pa ne stokamo in jamramo. Vidim Slovence tu okoli, vsi so si nekaj ustvarili..., pa nobeden ne govori o suženjstvu, še ta mladi ki prihajo sem zdaj. Folk se znajde, pa država jih pusti pri miru, tako delajo, ustvarjajo..., pa ne stokajo da so službe prekarne..., no, Kanada poskrbi malo bolje, vsak državljan, pa tudi migrant, dobi takoj zdravstveno karto brezplačno, penzion ti tudi takoj laufa...
trdovrat
12. 05. 2017 18.42
+1
Poglej hrast, ne more se znajti vseh sedem in več miljard! tisti, ki smo na kolikor toliko dobrem, moramo poskrbeti tudi za ostale, ki nimajo takih sposobnosti, da bi se sami znašli! No če pa pogledam begunce ali pa če hočeš migrante, se jih pa povsod otepajo, čeprav nam zemlja dovolj rodi, da jim ne bi bilo treba biti lačni. Ker je pa pohlep, vsako leto bolj agresiven, nam hočejo vzeti še tisti kanček zdrave zemlje, da nam bodo lahko prodajali sedemnajstrazredno hrano iz bog ve kje!
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.15
+0
nik hrast kako si ti v resnici bukov in se tega niti ne zavedaš če bi se, bi tisti hrast zamenjal na nikbukov in bi ti bilo že iz šifre vse oproščeno.
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.26
+1
nik hrast če bi se le ti zavedal kako velik prdec in to med ušeši si bi bil raje tiho le verjemi.
nikhrast
12. 05. 2017 20.08
trdy, kaj hoče kdo vzeti, kakšen kanček zemlje, poglej po Sloveniji, polno hoste, pa neobdelane zemlje. Pa poglej Istro, od Trsta do Pule, primerno za kmetijstvo, pa vse zapuščeno, zdaj vidim pa se precej sadijo oljke, to je zdaj moda.
Kollerik
13. 05. 2017 10.03
.... tako ena, kot tudi druga stran ima tu po svoje prav. Je pač tako, da ima vsaka medalja vedno dve plati. In tiste uspešne, zdrave in napredne družbe znajo najti srednjo pot med obema platema, v korist in dobro vseh. Prvi pogoj pri nas pa je, da se končno že pojavi (in to čimprej!) neka sposobna vlada, neobremenjena z raznimi ideologijhami, ki bo delala v korist državljanov.
ecnarf
12. 05. 2017 15.46
-2
Če že mislijo gradit naj gradijo direkt v gozdu in ne na rodovitni zemlji,s tem uničijo samo gozd ,drugače pa polja in še gozd na katerem še vsaj 10 let ne bo skoraj nič zraslo ,najbolje pa da gradijo v avstriji bodo naši pač gor hodili na delo pa še boljše plače bi bile, kot če bi bili zaposleni v slo.
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.15
+0
Nikjer naj zidajo v Avstriji kjer imajo svoje korenine mi jih ne potrebujemo.
puspan
12. 05. 2017 14.25
+3
Glede gozda imajo Štajerci popolnoma prav. Saj so se poenotili v vsem, ampak posek gozda naj ostane tabu.
nikhrast
12. 05. 2017 16.15
+1
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.16
-2
ecnarf
13. 05. 2017 09.49
grozjak
12. 05. 2017 13.39
+3
brez vlaganja tujega kapitala, bomo vsako leto vedno bolj capljali za čehi, slovaki, poljaki in madžari....rogali se bomo lahko edino hrvatom, ki po našem zgledu iz cele države delajo neprofitni nacionalni park, kjer hira specialna vrsta vohumurčkov, kateri vlada visokokoruptivna in vsevedna elita...aja, pa na koncu je vseeno od česa podelaš, od hlapov ali lakote....
Frane Šajn
12. 05. 2017 19.21
-1
Zbudi se in ne bluzi. Zapomni si to kar živimo je pač le zatečeno stanje in nikar ne sanjaj , da je to neka večnica in nekaj kar se ne da spremeniti. Vse to smo že doživeli.Da se o da se ampak ne na način kot ga prinaša ta gospoda iz Magne!
grozjak
12. 05. 2017 13.31
+4
tile se obnašajo, kot bi se na štajerskem koncu trlo delovnih mest in bi se kepali s kapitalom......
Frane Šajn
12. 05. 2017 13.41
-3
TAKI NI POTREBA NITI NA NAJBOLJ NEZAPOSLENIH OBMOČJIH. HOČEMO SVOJA IN EKOLOŠKA DELOVNA MESTA. NIKOLI NE BOMO POSTALI SKLEDA ZA LOBISTE IN POLITIČNE NASTOPAČE.
grozjak
12. 05. 2017 13.51
+1
mr.wu
12. 05. 2017 13.57
+3
Berg, a v Avstriji ne potrebujejo delovnih mest? Kaj te rinejo sem? Že imajo svoje razloge za to, so pa vse drugo kod skrb za nezaposlene štajerce..
grozjak
12. 05. 2017 14.27
+4
jaz vidim, da nam slovencem nekdo ponuja delo, oblast pa nas vsakič skrega med sabo, da slučajno ne bomo opazili, kakšne provizije bodo na koncu pobrali od investitorjev........problem je, ker so mnogi zainteresirani ravno zaradi tega odnehali. Pa naj gojijo solato, ali paradajz, kot oni luštek v prekmurju, če jim barve smrdijo. Edino kar vem je to, da brez nič, ni nič......
grozjak
12. 05. 2017 14.29
+4
mr.wu, mislim, da nismo v situaciji, ko bi lahko avstrijce učili, česarkoli..............
trdovrat
12. 05. 2017 16.31
+1
Berg, nikakor jih ni treba učiti, (mislim Avstrijce), toda s tem ni rečeno, da jim moramo biti hlapčki ne glede na ceno! Še enkrat bom vprašal vse zagovornike gradnje na rodovitni zemlji. Zakaj ne gredo na degradirana območja, ne tako daleč stran? Tam za naše pijavke ne bi bilo provizij? Mogoče je pa celo načrtno, kot pridelava sladkorja?
Frane Šajn
12. 05. 2017 18.45
+1
bergl - malar samo nekaj mi pojasni kako to, da so Jodlarji in Magna tako široke roke in nič kako velikodušni,da kar ponujajo najboljše naložbe celo Ćušem tam na sončni strani alp. In to ravno najbolj čist oddelek v vsej verigi izdelovanja Magninih avtomobilov , ki ga premorejo na tem svetu, kaj ni res malo čudno. Ja seveda je za hlapčeta lačna očitno ravno teh delovnih mest je očitno vse dobro, kajnede ti nakladanje v nedogled bergersko...
Frane Šajn
12. 05. 2017 18.53
+2
Čuj ti Lukež Drnulja nismo v situaciji, da bi avstrijce učili niti jih ne učimo , to je samo tebi jasno ti jodlarsko hlapče. Še najmanj pa nismo v taki silni situaciji , da bi kar vsak drek od tam čez vlačili na svoje njive, ki nas resnično hranijo. Tam naj imajo Magno in njen šmir, hvala lepa smo že vsega doživeli in preživeli pa bomo tudi ta dobrosrčni dar na horuk od tam čez. Pa se sploh zavedaš kako bedno je to tvoje vsiljevanje imaš sploh kje čut do svoje zemlje in te izmozgane države , ki te hrani žal z mano vred.
Frane Šajn
12. 05. 2017 18.59
+1
Bergel Že davno nazaj se je vedelo celo Levstikov Krpan je vedel povedati, če greš na Dunaj pusti trebuh zunaj in še kako drži vse žive dni od kar si premikamo z njimi meje med seboj. Nič koristen narod žal.
marmilan
12. 05. 2017 13.28
+4
Kaj pa mislijo kaj bomo dobili v Slo za delat. Same direktorje in pisarne.
Frane Šajn
12. 05. 2017 18.54
+1
marmilan
12. 05. 2017 13.27
+3
Kaj se toti sds ovci ala svečkarji oglašajo. Naj tote gobce zaperejo.
Frane Šajn
12. 05. 2017 13.13
+1
Kar lepo vi gospoda iz Magne, na Madžarsko ali na Slovaško , pa naprimer k Hrčkom oni tudi komaj čakajo onesnaževanje ali pa z njimi na Slovaško saj bi tako in tako delali v njej le Slovaki in Romuni pa ostala zapeljana delovna sila z juga kar je tudi cilj menadžmenta Magne. No tu se pa ujame tista razlika v ekonomski računici za prevoz gor pa dol relacija Slovenijia Avstrija. Takih uničevalcev narave in lon poslov Slovenija res ne potrebuje, niti njihovih strupenih delovnih mest. Samo lepo vas prosim kje je ekonomska računica vozit vozila v Slovenijo na barvanje in potem na nazaj vem kje v ceneni delovni sili. Nazaj v Jodleraj tam naj zidajo jim bomo poslali gor delovno klaso , ki se je voljna zastruplajti s temi hlapi. Če je Madžarska v igri pa tja, imajo prosto pot. Škoda izgubljat čas pri nas vam ne bo uspelo. O ja vemo kako teško je zadovoljiti Avstrijske okoljske predpise glede te proizvodnje, eno podobno lakirnico imamo že v Mariboru," takole na horuk skozi zadnja vrata", ampak pustimo dragi lobisti tudi tu nismo po župi priplavali. Kar se tiče naroda, ki mu je mar za čisto in zdravo okolje, Vi dragi ponudniki Magne in vaši lobisti pokvarjeni ki jim razen provizije ni mar za nič , o ne hvala za ponujena delovna mesta za enkrat, Pa kdaj drugič mogoče ko bo v igri kakšen bolj čist in pameten posel. Predvsem pa, kjer ne bo potreba pozidavati najboljše ornice. Slovenci zberimo se v podporo prizadetim ljudem na Štajerskem , ki jih hoče zopet podkupljiva politika žejne peljati čez vodo. Po drugi strani pa se prodaja zdrava podjetja za drobiž in seveda za močne provizije zakodirancem, ki bi za judežev denar prodali tudi svojo lastno mater. Od kjer koli pridejo in vam ponudijo nova delovna mesta prej kot pogoje zastrizite z ušesi ne čaka vas nič dobrega verjemite. Ljudje pamet v glavo in ne "NASEDAJTE"!
Frane Šajn
12. 05. 2017 13.17
-3
Večina Slovencev nas je z vami in ko bo treba vas podpreemo!
grozjak
12. 05. 2017 13.33
+4
vozila se barvajo z nestrupenimi vodnimi barvami, že kakšno desetletje.....
Frane Šajn
12. 05. 2017 13.39
-2
grozjak
12. 05. 2017 13.52
+0
nikhrast
12. 05. 2017 16.07
+2
Francl, cajt te je povozil. V mestu tu v Kanadi, kjer tudi večkrat živim, ima samo Fiat Chrysler svoje tovarne in okoli 6500 delavcev, dobro plačane službe, nikoli pa nisem slišal da ta industrija onesnažuje. Ej, folk komaj čaka da še koga zaposlijo.
trdovrat
12. 05. 2017 16.39
-1
Poslušaj hrast! Sicer ne bom iskal, ampak Kanada je neprimerljivo večja od tega našega bisera Slovenije. Tam jim kvadratni kilometer pomeni toliko, kot pri nas "fertah" od Štajerca, in še ta mali biser naj bi prodali za par Judeževih grošev? Poleg tega, jim pa ponujamo še plačilo, za zaposlitev "sužnjev", verjetno celo tujih! Jedli bomo pa predelano glinico, zabeljeno z usedlinami "ekoloških" barv!
nikhrast
12. 05. 2017 17.53
-1
Ena ideja, vertikano kmetijstvo, "vertical farming", v starih tovarnah v Mariboru, tako kot v Pittsburghu, solate, zelenjave... zadost, pa sredi industrije...
Frane Šajn
12. 05. 2017 18.25
+1
Nikhrast je edini hrastove glave vsi drugi imajo bukove tam čez očitno.
Frane Šajn
12. 05. 2017 18.31
+1
Edini hrastove glave tam čez , vsi drugi imajo očitno bukove! Drži se tam v tem eldoradu mi jih ne potrebujemo verjemi.
Frane Šajn
12. 05. 2017 18.36
Berg blodnje ja sem slišal da s tako zdravimi barvami barvajo , da jih imajo še delavci za marendo namazan kruh z njo tako je hranljiva, ma nehaj no očitno si tesno zraven ali kaj? se nadejaš zaradi teh komentarjev v podporo onesnaževanju kakšnih provizij. Moraš pa res imeti nekaj grdih spominov na Štajerce , da jim to privoščiš!
kekec_pokec
12. 05. 2017 12.34
+7
Mene bi tudi skrbelo. Pa ne toliko za podzemne vode, kot pa za zrak, ki ga boste po tem dihali. Rešiti tesnjenje proti podtalnicin proti izlivom je lahka naloga. Zrak je pa že druga pesem. Izhajam iz Novega mesta, ko so že ravno omenili novo Revozovo lakirnico, ki menda nima nobenih dokazanih vplivov na okolje. Pravljice za otroke. Avtomobili prebivalcev v neposredi bljižini lakirnice so kar lepo okrašeni z ostanki barve, ki jih prinese zrak iznad lakirnice. Če greš na streho lakirnice tudi vidiš, da izpuhi niti slučajno niso nedolžni, saj je streha polna ostankov barve in topil ter po parih letih od vgradnje je videti takšna, kot bi morala biti videti po 40-50 letih. Civilna iniciativa naj se izdatno pozanima o tem, kako mislijo filtrirati zrak, ki ga bodo izpuščali iz lakirnice in lakirnih komor na prostost.
Frane Šajn
12. 05. 2017 13.13
+4
Samo v Aero naj pogledajo in okolico Celja kaj je nastalo!
grozjak
12. 05. 2017 14.42
+0
na Jesenicah je železarna dolga desetletja svinjala okolje, tudi ljudem ni bilo kaj dosti mar in so kurili odpadke na vrtovih ter podobno, a sem kljub temu imel lepo otroštvo v lepi družinski hiši z vrtom, čeprav sem bil samo eden od otrok, staršev navadnih delavcev. Če bom zaradi česa predčasno podelal, bo to predvsem zaradi tega, ker se 30 let nisem mogel odločiti, ali naj končno opustim cigarete...
Frane Šajn
12. 05. 2017 18.29
+2
No pa kolikor vem niso v Jesenicah ravno kakšne ornice pa čeprav. Pustimo je vse zastonj ti plavi možicelj. Štajerci in vsi tam okrog Hoč ne dajte se prodati tako poceni. Lepo vljudno jim povejte , da vam ni do njihove naložbe in ponudbe s figo v žepu. Si boste prihranili marsi katero žaltavo za kasneje verjemite.
hoco
12. 05. 2017 11.52
+4
SDS zahteva izredno sejo, če bi bilo oni v vladi bi se pa bahali kako so oh in sploh dobri in najboljši ker so edini sposobni pripeljati tujega investitorja. Človeku gre lahko na bruhanje.
relos
12. 05. 2017 09.34
+5
Kemična lakirnica direkt na rodovitno polje in v parkovni gozd ?? Za nekaj minimalcev ?? Pa vi niste normalni!
kekec_pokec
12. 05. 2017 12.35
+2
Ja pa še za te minimalce bo država tako kot v Revozu še leta in leta prispevala za prispevke. Če še kdo ni vedel, da se v Revozo to dogaja, samo da delavna mesta ostajajo v NM in SLO
grozjak
12. 05. 2017 14.44
+1
in če se to preneha? misliš, da bo bolje?
nikhrast
12. 05. 2017 16.10
za minimalca, samo v Sloveniji, po Ameriki pa v avto indusrtriji tudi $30 na uro.
trdovrat
12. 05. 2017 16.49
Hrast, enkrat sem te že vprašal, ali mogoče v Detroitu?