Gospodarstvo

Glavno besedo pri upravljanju Mercatorja bo po novem imel Ante Ramljak

Ljubljana, 16. 07. 2017 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okrožno sodišče v Ljubljani je ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka. Celoten Mercator tako de facto prehaja pod Lex Agrokor, poseben zakon, namenjen reševanju največje hrvaško prehrambeno-trgovske verige. Ramljak bo imel prvo in zadnjo besedo tudi pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka. Celoten Mercator tako de facto prehaja pod Lex Agrokor, poseben zakon, namenjen reševanju največje hrvaško prehrambeno-trgovske verige, ki ga je hrvaška vlada sprejela aprila lani, poroča spletni portal Siol.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka.
Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka. FOTO: POP TV

S tem je sodišče insolventnost Agrokorja, večinskega lastnika Mercatorja, priznalo kot glavni postopek. V praksi to pomeni, da bo imel Ramljak kot izredni upravitelj Agrokorja, ki ga je hrvaška vlada na ta položaj postavila aprila letos, tudi prvo in zadnjo besedo tudi pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji, še piše Siol.net.

Kot dodaja portal, bo Ramljak tako lahko upravljal ali po potrebi prodajal Mercator ali posamezne dele njegovega premoženja, recimo srbsko družbo Mercator-S, kot izredni upravitelj Agrokorja bo rešen pred morebitnim vlaganjem izvršb in drugimi ukrepi za zavarovanje premoženja Mercatorja, ki bi jih lahko vlagali njegovi ali Agrokorjevi upniki na čelu z bankami, imel pa bo tudi neposredni dostop do slovenskega sodišča.

To, da celoten Mercator prehaja pod Lex Agrokor, daje Agrokorju oz. Ramljaku po ugotovitvah portala tudi proste roke pri morebitnem izčrpavanju Mercatorja. Še posebej zdaj, ko niti poletna turistična sezona zaradi vedno večje tuje konkurence ne bo mogla rešiti Agrokorjeve trgovske verige Konzum. Prav operacija reševanja Konzuma v BiH bi bil lahko eden od ključnih razlogov, da se je Ramljak obrnil na sodišče v Ljubljani.

Ramljak je sicer po četrtkovem srečanju z dobavitelji v Sarajevu napovedal, da bodo do 1. septembra sklenili ločitev Agrokorjevih trgovskih verig Konzum in Mercator v BiH. Pojasnil je, da gre v primeru ločitve Mercatorja od Konzuma v BiH za vrnitev na izhodiščno stanje iz leta 2013, preden je Agrokor prevzel Mercator ter nato njegovo blagovno znamko v BiH nadomestil s Konzumovo. Mercator bi dobil nazaj 83 trgovin, ki so jih v tej državi zamenjale Konzumove.

V preteklih tednih je sicer Ramljak pogosto hodil v Sarajevo, saj se je kriza Agrokorja najbolj izrazila v BiH. V sredo je v Zagrebu izjavil, da je bila storjena napaka, ko so Mercatorjevo blagovno znamko v tej državi zamenjali s Konzumom.

Zoper sklep ljubljanskega okrožnega sodišča se je po navedbah Siola do konca meseca še mogoče pritožiti. Ramljaka oziroma Agrokor v zadevi zastopa Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji, ki je hrvaški koncern zastopala že v času prevzemanja Mercatorja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
17. 07. 2017 13.54
+2
Celoten Mercator prehaja pod lex-Agrokor, ali po domače pod zakon sprejet v sosednji državi. Kako soseda spoštuje zakone pa že vsi znamo "na pamet". kadar jim koristi da, ko jim ne, pa najdejo izgovor. Še en Ante, prej je bil Pavelič, zdaj pa Ramljak. Vse gre po istih stopinjah, tudi slovenska hlapčevska neumnost. In seveda zaupamo v pravno državo, pa če nam gre vse v maloro. Le kdaj bo te naše "dobavitelje" srečala pamet? Pa kupce tudi seveda..
mginko
17. 07. 2017 11.35
+3
No, pa spet nateg Mirota. Bo menda SMC in (ne)vlada imeli "končno besedo" pri Mercatorju. Saj so izbranega "nadzornika" dobro plačali.
lemur
17. 07. 2017 10.57
+3
Jaz bi prej stavil na to, da ga bodo prodali in kapital uporabili za resevanje koncerna. Glede na to, da so mu v Bosni povrnili brand in glede na nakup delnic s strani Rusov se mi zdi, da je to naslednji logicni korak.
tron3
17. 07. 2017 10.25
+8
Kaj pa bo sedaj delal tisti smrkavec, ki ga je Vlada nastavila, bo masturbiral na svojem delovnem mestu. Počivalšek nima pojma o pravu, tako kot tudi Cerar ne, Mercator je v Agrokorjevi lasti oziroma Hrvaški, kar pomeni, da oni lahko počno kar želijo s svojo lastnino, seveda če jim bodo upniki to dovolili. Počivalšek pa si itak pridno nabira sovražnike, po poročanju Požarja, pa ni edini v Sloveniji, ne zameri se Rusom vrli Zdravko, ker oni nikoli ne oprostijo in pozabijo, ko pride pravi čas pa vrnejo.
t555
17. 07. 2017 09.18
+9
A ni že čas, da tudi katera od slovenskih bank - upnic Mercatorja stori kot Sberbank? Zapleniti delež Mercatorja! Ko ga bodo Hrvatje izčrpali, bo prepozno. Mercator je zadolžen za skoraj miljardo EUR!?
mginko
17. 07. 2017 11.35
+1
Uporabnik113189
17. 07. 2017 14.52
Kaj ima (ne)vlada skupnega s privatiziranimi bankami? Jim mogoče lahko kaj ukazuje?
Aijn Prenn
17. 07. 2017 08.17
+12
Če mene vprašate, bodo hrvatje še zidove od merkatorja odnesli...