Gospodarstvo

Gospodarska klima aprila v Sloveniji nižja

Ljubljana, 23. 04. 2012 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gospodarska klima v Sloveniji je bila aprila štiri odstotne točke nižja kot marca. Znižalo se je zaupanje v predelovalnih in storitvenih dejavnostih ter gradbeništvu, zvišalo pa v trgovini na drobno.

Gospodarska klima v Sloveniji je bila aprila štiri odstotne točke nižja kot marca. Kazalec gospodarske klime je znašal minus 16 odstotnih točk, kar je za 12 odstotnih točk nižje od aprila lani in za 15 odstotnih točk nižje od dolgoletnega povprečja, je danes objavil državni statistični urad.

V predelovalnih dejavnostih je bil kazalnik zaupanja aprila za eno odstotno točko nižji kot marca, za 15 odstotnih točk nižji kot aprila lani in za šest odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja.

Kriza
Kriza FOTO: Thinkstock

Kazalniki stanj so se v primerjavi z marcem večinoma znižali, zvišala se je le vrednost kazalnika skupna naročila, medtem ko je vrednost kazalnika zagotovljena proizvodnja ostala nespremenjena. Kazalniki pričakovanj za naslednje tri mesece so se glede na marec večinoma znižali, zvišala se je le vrednost kazalnika pričakovano skupno povpraševanje, medtem ko je vrednost kazalnika pričakovane cene ostala nespremenjena. Med kazalniki stanj se je glede na prejšnji mesec najbolj znižala vrednost kazalnika proizvodnja, med kazalniki pričakovanj pa se je glede na marec najbolj znižala vrednost kazalnika pričakovana proizvodnja.

V trgovini na drobno je bil kazalnik zaupanja aprila za dve odstotni točki višji kot v marcu, za eno odstotno točko nižji kot v aprilu lani ter za dve odstotni točki višji od dolgoletnega povprečja.

Kazalniki stanj so se glede na marec znižali, razen vrednosti kazalnika prodajne cene. Kazalniki pričakovanj za naslednje tri mesece so se glede na marec večinoma znižali, razen kazalnikov pričakovane prodajne cene in pričakovana prodaja. Med kazalniki stanj se je glede na marec najbolj znižala vrednost kazalnika poslovni položaj, med kazalniki pričakovanj pa se je najbolj znižal kazalnik pričakovano zaposlovanje.

Podjetja so med omejitvenimi dejavniki v trgovini na drobno navedla konkurenco v sektorju, nizko povpraševanje in visoke stroške dela.

V gradbeništvu je bil kazalnik zaupanja aprila za pet odstotnih točk nižji kot marca, hkrati je bil za štiri odstotne točke višji kot aprila lani in za 29 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja.

Kazalniki stanj so se v primerjavi z marcem večinoma znižali; zvišal se je le kazalnik tehnične zmogljivosti. Kazalniki pričakovanj za naslednje tri mesece so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma znižale, zvišala se je le vrednost kazalnika pričakovane cene. Med kazalniki stanj so se glede na prejšnji mesec najbolj znižale vrednosti kazalnikov obseg gradbenih del, skupna naročila in poslovno stanje, med kazalniki pričakovanj pa se je glede na prejšnji mesec najbolj znižala vrednost kazalnika pričakovana skupna naročila.

Glavna omejitvena dejavnika v gradbeništvu sta bila nezadostno povpraševanje in velika konkurenca v panogi. Sledili so visoki stroški dela, visoki stroški materiala, visoki finančni stroški in težave pri pridobivanju kreditov.

V storitvenih dejavnostih je bil kazalnik zaupanja za tri odstotne točke nižji kot marca, za 12 odstotnih točk nižji kot aprila lani, hkrati pa za 25 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja.

Vrednosti vseh kazalnikov stanj in pričakovanj so se v primerjavi s prejšnjim mesecem znižale, razen vrednosti kazalnika pričakovano povpraševanje.

Podjetja so med omejitvami najpogosteje navedla nezadostno povpraševanje, finančne ovire, težave zaradi drugih ovir ter pomanjkanje delovne sile.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
24. 04. 2012 14.56
+5
....Gospodarska klima aprila v Sloveniji nižja ... ja itak, ce je pa minister za gospodarstvo dr. Zerjav ... populist navaden ...
Follow me
24. 04. 2012 10.20
+1
Jaz nisem zasledil članka, ki poziva na referendum vse člane OZS (Obrtna zbornica Slovenije) Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da v OZS in območnih zbornicah še naprej ostane z zakonom obvezno članstvo? NE naj postane prostovoljno, tisti ki želi dat naj da, drugače pa ne.
legnum
23. 04. 2012 23.25
+6
Iščem zaposlitev predvsem pa potrebujem inštruktorja da me nauči kako nezakonito molsti državno blagajno ali karkoli nezakonitega, saj s poštenim delom katerega sem opravljal do sedaj ne moram več živet.
Aljosa Skrabelj
23. 04. 2012 13.29
+11
"Podjetja so med omejitvami najpogosteje navedla nezadostno povpraševanje, finančne ovire, težave zaradi drugih ovir ter pomanjkanje delovne sile. " Jah, do pomanjkanje delovne sile pride, ko se pričakuje, da delaš praktično zastonj.
b77
23. 04. 2012 15.25
-2
SISTEM IZOBRAŽEVANJA JE ZGREŠEN! DELOVNA SILA JE LENA , NEKORISTNA IN PRAKTIČNO NEUPORABNA
Jimi1
23. 04. 2012 15.37
+9
Zanimivo....V podjetjih kjer pričakujejo od delavcev, da jim bodo za minimalca hudo garali ob vseh mogočih odgovornostih in po možnosti še neplačanem nadurnem delu, se pač pojavlja problem, da je kljub veliki brezposelnosti težko dobiti del. silo. Pri pridobivanju strokovnjakov ob enakih pogojih, pa je vsaj v želji, da bi mene "nategnili" po plejadi "nategov" iz strani delodajalcev za slovenske nategune to postala "misija nemogoče".... Mislim, da je takšnih, ki se več ne dajo vsakemu, ki ima 5 minut časa....nategniti.... iz dneva v dan več !
walter2
23. 04. 2012 16.17
+1
b77 me zanima v kakšno vrsto delovne sile se ti prištevaš?
Jimi1
23. 04. 2012 19.31
+2
Tipičen predstavnik slovenskih "privatnikov" je , dolžan svojim zaposlenim do ušes..... Svoje komplekse ob skrajšanem programu pa nad visokošolanimi stresa.....
Cofar
25. 04. 2012 12.59
Jimi1 ni problem v tem da se ne da dobit delavno silo. Problem nastaja ker dolocenih kadrov ni oz. se premalo ljudi odloca za dolocene poklice. Kar poglej koliko se iscejo kuharji, avtomehaniki, frizerji... Ja morda je res zacetna placa majhna. Vendar je vse odvisno od cloveka do cloveka koliko si pripravljen delati da bi bolje zasluzil. Dobra delavna sila bo vedno tudi dobro placana. Verjemi! Ce pa je delavec nastiman po liniji najmanjsega odpora.... ja potem pa na zalost zadostuje tudi minimalec :)
Komentiranje prepovedano
23. 04. 2012 13.21
+6
Ni problema. V naši državi intenzivno varčujemo. Gospodarska klima ni stvar debate .
Geronemo
23. 04. 2012 12.41
+16
Slovenija ima gospodarsko klimo??? Od kdaj pa???
Komentiranje prepovedano
23. 04. 2012 14.36
+7