Gospodarska klima v Sloveniji vse slabša

Gospodarska klima v Sloveniji se je septembra po avgustovskem padcu še poslabšala. Kazalnik gospodarske klime je bil septembra tako za dve odstotni točki nižji kot avgusta, obenem pa za 15 odstotnih točk nižji kot pred letom dni in za 20 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Vročina

(Foto: Thinkstock)

Gospodarska klima se je v Sloveniji spet poslabšala. Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila septembra tako pri minus 21 odstotnih točkah, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila v septembru za pet odstotnih točk višja kot avgusta, za pet odstotnih točk nižja kot septembra lani in za tri odstotne točke nižja od dolgoletnega povprečja.

Glavni omejitveni dejavniki v trgovini na drobno so bili nizko povpraševanje, konkurenca v sektorju in visoki stroški dela.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila septembra za pet odstotnih točk nižja kot avgusta, hkrati pa je bila za dve odstotni točki višja kot septembra lani in za 25 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

Glavna omejitvena dejavnika v gradbeništvu v tem mesecu sta bila nezadostno povpraševanje in velika konkurenca v panogi. Sledili so visoki stroški dela, visoki finančni stroški, visoki stroški materiala in težave pri pridobivanju kreditov.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila septembra za tri odstotne točke nižja kot avgusta, za 19 odstotnih točk nižja kot septembra lani in za 34 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

Največ podjetij v storitvenih dejavnostih je kot omejitev navedlo nezadostno povpraševanje, sledijo finančne ovire, težave zaradi drugih ovir in pomanjkanje delovne sile.

Dolžniška kriza kaže zobe tudi v Nemčiji

Razpoloženje v največjem evropskem gospodarstvu se je septembra poslabšalo že peti mesec zapored in doseglo najnižjo raven od februarja 2010, ugotavlja inštitut za ekonomske raziskave Ifo iz Münchna. Kazalnik gospodarske klime se je znižal za 0,9 točke, na 101,4 točke.

Podjetja, ki so sodelovala v raziskavi, so znova manj zadovoljna s trenutnimi razmerami, bolj pesimistična pa so tudi glede prihodnosti. Kazalnik, ki kaže oceno trenutnih razmer, se je znižal za 0,8 točke, na 110,3 točke, kazalnik pričakovanj za prihodnje pol leta pa je upadel za točko, na 93,2 točke. Rezultati so razočarali analitike, ki niso pričakovali sprememb.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 102
usi-glih 27.09.2012 10:26:54
pač poden od podna v burkini fasso nič novega
Več komentarjev