Gospodarstvo

Gospodarska rast 5.8 odstotna

Ljubljana, 29. 09. 2007 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umar napoveduje, da bo gospodarska rast v letošnjem letu že drugo leto zapored na visoki ravni in bo dosegla 5.8 odstotka.

Za leto 2008 Umar pričakuje umiritev gospodarske rasti
Za leto 2008 Umar pričakuje umiritev gospodarske rasti FOTO: Reuters

Vlada se je danes seznanila z jesensko napovedjo gospodarskih gibanj 2007, ki so jo pripravili na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ta za letošnje leto napoveduje, da se bo gospodarska rast v državi že drugo leto zapored ohranila na visoki ravni in bo dosegla 5,8 odstotka. Umar je povišal tudi napoved inflacije za leto 2007, ki na letni ravni tako znaša 4,3 odstotka.

Poglavitna dejavnika, ki sta prispevala k zvišanju napovedi gospodarske rasti za 1,1 odstotne točke glede na spomladi, sta ugodnejše gospodarske razmere v mednarodnem okolju in bistveno močnejša investicijska aktivnost, pojasnjujejo na Umarju.

Visoka gospodarska aktivnost

Gibanja na trgu dela sledijo visoki gospodarski aktivnosti. Tako se močno povečuje zaposlenost in upada število brezposelnih. To se kaže v znižanju stopnje anketne in registrirane brezposelnosti, ki sta na najnižji ravni od osamosvojitve.

Ugodne razmere na trgu dela letos vplivajo na nekoliko višjo realno rast zasebne potrošnje (napoved 4,2 odstotka), ki jo delno spodbuja tudi učinek davčne razbremenitve na rast neto plač po uveljavitvi nove dohodninske zakonodaje.

Pričakovana umiritev

Za leto 2008 Umar pričakuje umiritev gospodarske rasti na 4,6 odstotka, kar pa je še vedno višje od pomladanske napovedi in tudi od dolgoletnega povprečja. Upočasnitev v primerjavi z letom 2007 bo deloma posledica pričakovane umiritve rasti tujega povpraševanja, deloma pa bo k temu prispevala tudi bolj umirjena stopnja rasti investicij v osnovna sredstva. Še naprej se bo povečeval obseg investicij v infrastrukturne objekte, predvsem avtoceste, prav tako bo še naraščal obseg investicij v stanovanjsko gradnjo ter opremo in stroje.

V letu 2009 se bo rast tujega povpraševanje še nadalje umirila, nižja pa bo tudi rast investicijske in zasebne potrošnje, tako da se bo gospodarska rast ciklično umirila na 4,1 odstotka. Na rast investicij v osnovna sredstva bo podobno kot v letošnjem in prihodnjem letu pomembno vplivala predvidena realizacija infrastrukturnih projektov, kjer pa bodo večji pomen pridobile investicije v železniško infrastrukturo, medtem ko se bo obseg gradnje avtocest začel postopno umirjati, napoveduje jesenska napoved gospodarskih gibanj.

Umar, ki je spomladi Sloveniji za letos napovedoval 2,5 odstotno inflacijo na letni ravni, je zdaj napoved zvišal na 4,3 odstotka. Pri tem ocenjuje, da je letošnje povišanje rasti cen življenjskih potrebščin povezano predvsem z zunanjimi dejavniki, zlasti cenami hrane na svetovnih trgih in nafte, ki pa imajo v Sloveniji razmeroma močnejši vpliv kot v drugih državah evrskega območja zaradi specifične strukture potrošnje in razmeroma bolj togega trga.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veljo@email.si
01. 10. 2007 14.39
Kdaj pa se bodo zvišale plače?? ko bo narod ukrepal in to na grobo z groznjami...drugace bodo tolkli po nami...saj ocitno se nic ne spremeni torej so/smo zadovoljni... pac naj dajo politikom zaigrat eno otrosko igrco ki jo vsak mulc pozna..sims city...ko jo bodo obrnali potem naj se usedejo v parlament da bodo vedli zakaj se gre tam...narod ni zadovoljne..ukrepa pa tudi ne...najebali smo ga!!! politika smrdi lp...veljo
crto@mail386.com
01. 10. 2007 13.01
Gospodarska rast 5,8%, višje cene kruha in osnovnih potrebščin, (od danes baje 15% dražji kruh)... Kdaj pa se bodo zvišale plače??
runocar@mail386.com
01. 10. 2007 12.48
Ladja se potaplja in mi smo na njej. Denar ne dobi vedno tisti, ki si ga zasluži ...
eastpa123@gmail.com
30. 09. 2007 21.38
" knes, sem že bil na Kubi in bi tam takoj ostal, če bi lahko! nimaš pojma kaj je pravo življenje, ker si bil najbrž rojen v kapitalističnem sužnjelastništvu! in očitno noben ni razumel, ker trdim ravno obratno, da denar NI merilo za srečo, celo nasprotno! državo zanima samo gospodarska rast in ekonomska razvitost in ne koliko so ljudje zadovoljni in srečni ter kakšne vrednote imamo kot družba. danes so vrednote materialno bogastvo in oblast ne glede na vse ostalo. ali je to res prava vrednota? kje so vrednote kot poštenost, dobrota, solidarnost, kolegialnost, tolerantnost itd.? to so bile včasih vrednote... " +1
doki007@email.si
30. 09. 2007 15.51
zakaj pa taka inflacija ....??? to pomeni da podražitve ne more noben ustavit ,...tko kot napoveduje konkurenca tko se giblejo ,..... narod pa plačuje dražje ,...plače pa iste ,....ZAKAJ PRI PLAČAH NI KONKURENCE DA BI SE DVIGALE ?????? SINDIKATI BODO ŠLI NA CESTE KAR JE EDIN PROV ,...!!!!!
kritika@email.si
30. 09. 2007 15.41
knes, sem že bil na Kubi in bi tam takoj ostal, če bi lahko! nimaš pojma kaj je pravo življenje, ker si bil najbrž rojen v kapitalističnem sužnjelastništvu! in očitno noben ni razumel, ker trdim ravno obratno, da denar NI merilo za srečo, celo nasprotno! državo zanima samo gospodarska rast in ekonomska razvitost in ne koliko so ljudje zadovoljni in srečni ter kakšne vrednote imamo kot družba. danes so vrednote materialno bogastvo in oblast ne glede na vse ostalo. ali je to res prava vrednota? kje so vrednote kot poštenost, dobrota, solidarnost, kolegialnost, tolerantnost itd.? to so bile včasih vrednote...
Matej Rojc
30. 09. 2007 15.34
JJ in NSi imenujejo same neizobražene poslušne kretene in ritoloznike na položaje (time of orks has come :)) . Samo vprašanje časa je še, kdaj bo šlo zaradi tega vse k vragu. Dejstvo je, da Slovenija še nikoli ni bila v takšnem položaju (v evropskem gospodarskem prostoru) in se je predvsem za zamisliti kako bi Slovenija prosperirala če bi bili na položajih pravi in sposobni ljudje. Zanimivo, da se je začelo kar hitro vse podirati. Zamenjavo Gasparija pa naj si trezni Slovenci dobro zapomnijo in tudi zavedajo, kaj lahko Slovenija in sami pričakujemo od JJ in NSi. Naj se zavedajo da se takšne stvari dogajajo tudi v šolstvu in zdravstvu in očitno bo državljane prej ali slej doletele posledice nesposobnih in nekompetentnih ljudi na neprimernih položajih.
desnaleva@email.si
30. 09. 2007 15.21
Miha.tusek očitno ni mislil službe, ampak delo, takšno slabo plačano in z majhno dodano vrednostjo. In za tako delo ni potrebno biti ne vem kako sposoben, ampak mlad, zdrav, brez družine. To je to.
Zentrum
30. 09. 2007 14.10
miha.tusek, ne. Službo dobiš, če si na pravi politični strani. Za primer si vzemi g. Gasparija, ki je ne glede na zelo dobro opravljeno delo bil takoj po uvedbi evra razrešen s položaja guvernerja Banke Slovenije. Povej mi.. je on tudi bil nesposoben? Koliko let sploh imaš, da maš taka mišljenja?..
knes
30. 09. 2007 14.08
kritika, revna ja... zakaj ne gres na Kubo?
Riba1234563328363722
30. 09. 2007 13.58
Revna in nesrečna? Misliš, da je denar merilo za srečo? Kdor je pa reven si je pa tak sam kriv, šiht dobi vsak. Normalno pa, da če si nesposoben lahko pričakuješ tudi temu primerno plačilo.
kritika@email.si
30. 09. 2007 13.49
J...m ti gospodarsko rast, če je večina revna in nesrečna! Kapitalizem še nobenemu narodu ni prinesel zadovoljstva.
nintendo64@email.si
30. 09. 2007 13.04
knes: v taki gospodarski konjukturi sploh primanjkljaja ne bi smelo biti!
Matej Rojc
30. 09. 2007 12.18
Eni imajo očitno skurjene možgane. Kakšen komunizem se te vrača :))) Vrača se RKC totalitarni režim, ki smo ga skusili pred 2. svetovno vojno!
knes
30. 09. 2007 01.32
Gen.T, primanjkljaj se v predlogu proracuna znizuje na 0.6% BDP, leto kasneje je predvideno novo znizanje na 0.3%. Predviden za leto 2008 je bil 0.9%. Vir - Finance
lukE
29. 09. 2007 23.52
To so ti pa skrivnosti katere mi nikol ne izvemo :\ in to je to, komunizem je še prisoten in se vrača:@
DarthRevan
29. 09. 2007 21.48
Dobro, zakaj je inflacija tako visoka ne bom spraševal, ker pač, to ni nič slabega, pravijo nekateri (nekdo nekje nekoč...), ker imamo gospodarsko rast višjo od inflacije. Bom pa vprašal tole: Kako to da imamo ob gospodarski rasti, ki je višja od inflacije, še vedno proračunski primanjkljaj in ne presežka?