Gospodarstvo

400-milijonski arabski trg ponuja veliko poslovnih priložnosti. Pa jih znamo izkoristiti?

Ljubljana, 21. 04. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
42

Je Egipt lahko pomemben trg za slovenska podjetja? Že prihodnji mesec bodo nove poslovne priložnosti v Slovenijo prišli iskat eni najvidnejših poslovnežev te države. Minister za zunanje zadeve izpostavlja Afriko in srednjo Azijo kot najperspektivnejša trga. In medtem ko bi odprl veleposlaništvo v Maroku, si ga gospodarstveniki želijo predvsem v Združenih arabskih emiratih.

Arabski trg je velik, kompleksen in zelo raznolik. Predstavlja pa velik poslovni potencial.
Arabski trg je velik, kompleksen in zelo raznolik. Predstavlja pa velik poslovni potencial. FOTO: Thinkstock

Slovenija si nedvomno želi prodora na trge Afrike in srednje Azije. Zunanji minister Karl Erjavec bi odprl veleposlaništvo v Maroku. Kot pravi, tam nepremičnino že imamo, saj smo jo nedavno dobili kot zapuščino Jugoslavije. Srbija jo bo Sloveniji predvidoma predala septembra.

Odločitev o veleposlaništvu sicer še ni dokončna, bi pa to bilo smiselno iz večih razlogov, pravijo na zunanjem ministrstvu. Med drugim je Maroko sam po sebi zanimiv trg z 32 milijoni prebivalcev, hkrati pa je pomembna vstopna točka za zahodno Afriko. "Slovenija v regiji uživa ugled še iz časa nekdanje Jugoslavije, ki bi ga veljalo izkoristiti pri nadaljnji krepitvi bilateralnega (gospodarskega) sodelovanja," še dodajajo na ministrstvu.

Prav zato si želimo okrepiti tudi sodelovanje z Egiptom, ki je, kot pravijo na ministrstvu, izjemno pomemben partner v arabskem svetu.

Z vidika gospodarske diplomacije sta Afrika in srednja Azija najbolj perspektivna trga. Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve

Egipčani bodo iskali poslovne priložnosti v Sloveniji

Slovenija bo zato kmalu gostila pomembno gospodarsko delegacijo Egipta. Poslovne priložnosti bodo v Sloveniji iskali eni izmed najbogatejših egiptovskih gospodarstvenikov. Zanimali naj bi se predvsem za področja informacijske in komunikacijske tehnologije, upravljanja z vodami, elektro in lesne industrije.

Že prihodnji mesec med 11. in 13. majem naj bi Slovenijo obiskala 12- do 15-članska poslovna delegacija iz egiptovskega Sveta za trajnostni razvoj, so nam potrdili na Veleposlaništvu Egipta. Gre za vidne poslovneže in lastnike holdinških družb, ki delujejo na področju razvoja trga nepremičnin, turizma, letalskega in ladijskega prometa, naftne in plinske industrije, mehanike, lesne industrije, kozmetične industrije, komunikacij, rudarstva in obnovljivih virov energije.

"Delegacija bo okrepila gospodarsko sodelovanje med Egiptom in Slovenijo, proučila naložbene in tržne priložnosti v obeh državah in iskala poslovne partnerje za skupne projekte," je pojasnil veleposlanik Egipta Youssef Diaeldin Mekkawy.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve pa so nam sporočili, da je v načrtu tudi obisk predsednika Boruta Pahorja, ki bo v spremstvu gospodarske delegacije obiskal Egipt in Jordanijo. Kmalu pa naj bi v Slovenijo prišel tudi egiptovski zunanji minister Sameh Shoukry.

Ne le v turizmu, Egipčani si želijo poslovnega sodelovanja tudi na drugih področjih.
Ne le v turizmu, Egipčani si želijo poslovnega sodelovanja tudi na drugih področjih. FOTO: Reuters

Slovenija si od Egipta obeta predvsem prodor v subsaharsko Afriko, saj ima Egipt s temi državami sklenjene prostotrgovinske sporazume. Poleg tega pa Egipt trenutno pripravlja "nove velikopotezne investicije, ki predstavljajo tudi priložnost za vstop slovenskih podjetij, ki razpolagajo z ustreznimi kapacitetami," še pravijo na ministrstvu. Med temi so denimo širitev Sueškega prekopa in razvoj zaledja, izgradnja Globalnega logističnega centra v pristanišču Damietta, agro-projekt v Zgornjem Nilu ter mega nakupovalni kompleks in mega turistični kompleks na severni obali. 

Arabski trg predstavlja okoli 400 milijonov ljudi. Če bi bila Arabska liga ena sama država, bi njen BDP znašal več kot 3 bilijone evrov, kar je več, kot je BDP Indije ali Rusije. Po nekaterih ocenah je več kot polovica prebivalcev mlajših od 25 let, kar ta trg uvršča med – populacijsko gledano – najmlajše svetovne trge. Prodor na takšen trg lahko torej pomeni milijone, celo milijarde prihodkov.

Da je lahko takšno sodelovanje med državama uspešno, kaže zgodba Iskra Emeca. Podjetje, ki je leta 2006 končalo v prisilni poravnavi, je lastnik iz Egipta, Ahmed El Sawedy, prestrukturiral in rešil iz rdečih številk. Podjetje je postalo eno vodilnih proizvajalcev električnih števcev na svetu, ustvarja dobre rezultate in osvaja nove trge. Vse več slovenskih podjetij pa na večmilijonskem arabskem trgu ob Nilu odkriva svoje poslovne priložnosti – med njimi Litostroj, Gorenje in Helios.

"Egipt je še vedno pomemben trg kot tak – je največji arabski trg z veliko potrošnjo, ki jo domača proizvodnja ne more zadovoljiti – je pa izgubil svoje pozicije, ki jih je imel pred 15-imi leti," ocenjuje Ante Milevoj direktor Centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Da si želijo Egipčani novih poslovnih priložnosti, ni nič presenetljivega, saj je novih vstopov na ta trg relativno malo, pravi.

Slovenski gospodarstveniki že več let poudarjajo, da bi morala Slovenija odpreti svoje predstavništvo v Dubaju.
Slovenski gospodarstveniki že več let poudarjajo, da bi morala Slovenija odpreti svoje predstavništvo v Dubaju. FOTO: AP

"Najverjetneje tudi zato, ker se lokalno poslovno okolje hitro spreminja, kar je spet povezano z riziki. Po drugi strani pa je res, da imajo določena slovenska podjetja ustaljene posle, ki imajo svojo dinamiko naročil in s tem povezanih pogojev dobave skozi vsa ta leta," dodaja Milevoj.

GZS: Slovenija bi morala odpreti predstavništvo v Dubaju

Slovenija ima v regiji za zdaj veleposlaništvo le v Egiptu, ki pokriva tudi druge države t.i. Arabske lige. A, da bi bil Egipt lahko odskočna deska tudi za ostale trge v regiji, na GZS dvomijo. Odskočnih desk za druge trge v regiji ni več, pravi Milevoj. "Minili so tisti časi, ko si lahko v Kairu pokril tudi ostale okoliške trge. Vsak trg ima danes svoje specifike in potrebo po »biti tam na licu mesta« ter jih ni moč obdelovati na daljavo, čeprav iz soseščine," poudarjajo.

Ideja, da bi odprli veleposlaništvo v Maroku, ki bi pokrivalo tudi ostale države Magreba, ki so v večini frankofonske, se Milevoju ne zdi najbolj smotrna, saj kot pravi, te države "niso v prvi vrsti interesa slovenskega gospodarstva."

Gospodarstveniki že dalj časa kažejo s prstom na Zalivske države in potrebo po predstavništvu v eni izmed teh držav.

S Savdsko Arabijo slovensko gospodarstvo opravi največji obseg blagovne menjave v regiji – leta 2015 101 milijon evrov, od česar kar 81 mio EUR predstavlja izvoz Slovenije. Po obsegu slovenskega izvoza (88 mio EUR) pa so na prvem mestu Združeni arabski emirati (ZAE), kjer imajo številna slovenska podjetja tudi svoja predstavništva, kažejo podatki zunanjega ministrstva.

"Z vidika interesov slovenskega gospodarstva na trgih Bližnjega vzhoda in Severne Afrike bi bilo smiselno imeti predstavništvo v Dubaju, ki je v zadnjih 15-ih letih glavno trgovsko, turistično, finančno in sejemsko središče v tem delu sveta," pravi Milivoj.

Kot pravi, ima prav Dubaj stabilnost in moč, ki je potrebna za generiranje novih poslov in tja slovenska podjetja tudi največ potujejo. 

Da so države Zaliva za Slovenijo pomembne in ponujajo veliko poslovnih priložnosti, potrjujejo tudi na zunanjem ministrstvu. 'Zalivske' države namreč uvažajo praktično vse potrošniške in proizvodne dobrine. "Za Slovenijo so odnosi z državami Zaliva zelo pomembni, saj obstaja še veliko možnosti za politično in gospodarsko sodelovanje," pravijo na ministrstvu. A kljub temu za zdaj še ni govora o tem, da bi tam odprli predstavništvo, vsaj dokler za to ni zagotovljenih financ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
21. 04. 2016 21.27
+5
nikoli nebi živel tam spodaj pa če bi cekin daš
?akula
21. 04. 2016 20.57
+1
Delovna sila že prihaja.
Ana Sols
21. 04. 2016 17.11
+5
Naj pustijo vodo in les lepo pri miru.
Primož Urankar
21. 04. 2016 15.43
+4
Arabski trg kjer zaradi zionistov folk zivi z (1) dolarjem na dan. Wauuuu
macek_garfield
21. 04. 2016 15.21
+3
evo prilike za slovenske prasicorejce 400 milionov pa to
lnterReflections
21. 04. 2016 13.38
+7
Mnogo arabskih držav je bogatejših od marsikatere države, tudi Slovenije. Migranti pa silijo v Evropo. Sicer moj namen ni širjenje rasizma. Problem je, da pri njih ženska ne sme sama hoditi po ulici brez spremstva moža, očeta ali brata. Če gre, je lahko žrtev posilstva, ker potem posiljevalec meni, da je prišla na ulico ravno zaradi tega, ker išče seks ali moža. In ko potem pridejo migranti v Evropo, mislijo, da je tukaj tako, da če ženska gre sama na ulico, da si jo lahko kar vzame. Pa eden moj prijatelj, ki je vojak, je delal na meji s Hrvaško, mi je rekel, da so migranti metali smeti kar po tleh. Težava so torej kulturne razlike. In zato bi bilo bolje, da migrante vzamejo bogate arabske države in ne Evropa.
komarec
21. 04. 2016 13.25
+7
Ponuja? Ponuja tudi veliko beguncev.
lnterReflections
21. 04. 2016 13.42
+4
Begune nam ponuja NATO, ker jih bombardira. Arabske države nam predvsem ponujajo migrante.
tutankamon86
21. 04. 2016 12.16
+4
Zalivskim državam (SA, UAE, Kuwait, Qatar,...) lahko samo kaj ''prodamo'', če pa želimo ''poslovati'', je pa samo v Iranu toliko potenciala, kot pa v celem pan-arabskem svetu skupaj.
tutankamon86
21. 04. 2016 12.07
+8
Poznam polno Perzijcev (Irancev) in vam povem, da je razlika med Iranci in Arabci kot NOČ in DAN. Iranci so dejansko pametni, imajo veliko potenciala, medtem ko imajo Arabci samo nafto.
tutankamon86
21. 04. 2016 12.11
+5
bistvo je, če potrebujemo resne partnerje, da bo tudi slovenski posel cvetel, je prihodnost v Iranu. Poleg tega je v bližnji Avstriji, na Dunaju, polno študentov, ki so motivirani in pametni....iz Arabskih držav jih ni veliko, tisti ki pa so, pa so le zaradi ''prestiža''.
PS2Xministri
21. 04. 2016 11.58
+5
za sodček nafte vam bomo poslali tri migrante.
Kollerik
21. 04. 2016 11.48
+9
RAZPRODALINAM BODO ŠE ZADNE IZVIRE PITNE VODE!!! Toliko o tem, kako se znamo prodati.
heris
21. 04. 2016 11.06
+4
ta trg je bomba! dobesedno.
Amminah
21. 04. 2016 10.52
-3
Kok ste vsi pametni. OVCE!
eiffel
21. 04. 2016 10.49
-1
Erjavca za veleposlanika!
Ana Sols
21. 04. 2016 17.12
+3
cirenij
21. 04. 2016 10.30
+21
Vse nam pride prav. Saj smo vse naše tovarne, ki so bile znane po vsem svetu uničili. Pa so izvažale na vzhod in zahod in še vmes. In nudile solidno življenje vsem državljanom.
espirit
21. 04. 2016 09.34
+20
jaz delam z iranci....je z njimi res užitek delat, kar rečejo tudi storijo..arabci pa samo nabijajo, nabijajo...pol pa itak najcenej kupjo pol pa jamrajo...
balu2
21. 04. 2016 09.34
+1
Ma kakšni Arabci lepo vas prosim. Ne rabimo sodelovanja z njimi. Edina normalna država s katero se splača sodelovati tam dol je Izrael. Priden narod, ki dejansko nekaj dela..ne pa ti kamelarji, ki samo posedajo.
espirit
21. 04. 2016 09.35
+8
gobbi
21. 04. 2016 10.19
+1
Ne, Izrael, se mi zdijo še najbolj zahodnjaški :)
Amminah
21. 04. 2016 10.49
-1
Izrael?????? OMG KVA PA TEB MANJKA????? IRAN BO PRAVILEN ODGOVOR NEVEDNEŽ!!!! ZBUDI SE. IZRAEL JE KRIV ZA VSE SLABO. NE MOREM VRJET
vertex
21. 04. 2016 11.03
+0
ne rabiš sodelovanja z njimi?od kod pa misliš da je bencin ki ga kupiš na pumpi?iz češke?
Jimi1
21. 04. 2016 09.16
+11
Naša zunanja politika ves čas bolj ali manj šepa. Rjavec je žal oseba, kateremu so volilci v njegovo hazardiranje izročili zunanjo politiko države, žal v tej točki največjo škodo trpi gospodarstvo, katero posredno plačuje slednjega v njegovem "mastrubiranju" nad narodom.... Ni kriv nesposobni minister, pač pa volilci, kateri so ga volili....
marabou
21. 04. 2016 09.04
+17
velika buca...v teh drzavah, posebno v Egiptu, niso na ravni, da bi se lahko karkoli resno menil..iz izkusenj lahko napisem, da moras imeti velikansko sreco, da naletis na podjetje ali osebo, ki bi resno razmisljala o nekaksnem resnem poslu. So samo obljube in ko odprejo zjutraj oci ze drzijo figo v zepu...da ne bom rekel, takoj laganje za dobro jutro..
marabou
21. 04. 2016 09.06
+9
Erjavc res nima pojma o cem govori...bolje da igra tenis
lanyy
21. 04. 2016 08.56
+23
Drugje se ne da komentirati na temo beguncev, pa izkoristim. Zakaj ni javne razprave, kako to, da se je javilo na razpis za oddajanje stanovanj begunce le peščica državljanov. Kje so FAJONOVA, Erjavec, Violeta, Makarovičeva, Jankovič, ... Prosim, da kdor ima možnostnaj to vprašanje ponese v javnost, saj sedaj je vsa polemika o sprejemanju beguncev potihnila!!!
Jimi1
21. 04. 2016 09.13
+7
Torej za dobro življenje, počni nasprotno kar nas plahtajo politiki in počni to kar oni počnejo, pa boš lepo živel.... Torej, ko te poskušajo naplahtati, da zastojn oddaj stanovanje nekomu, katerega boš po tem moral preko proračuna še živeti, tega ne naredi v tem primeru...
Mr.Somebody
21. 04. 2016 09.34
+9
Erjavec nima prostora za imigrante, ker mu pralni stroj na hodniku zavzema preveč prostora