Gospodarstvo

Gašperšič: Imamo resen namen, da se projekt pelje resno in odgovorno

Ljubljana, 10. 02. 2015 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija bo projekt drugi tir Koper-Divača prijavila na razpis za evropska sredstva, finančna konstrukcija pa bo naknadno dopolnjena z javno-zasebnim partnerstvom. Za kakšno obliko partnerstva bo šlo in kolikšen bo vložek, v prijavi ne bo navedeno, je pojasnil minister Gašperšič.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Drugi tir
    02:19
    Iz SVETA: Drugi tir
  • Iz SVETA: O drugem tiru tudi politiki
    00:37
    Iz SVETA: O drugem tiru tudi politiki
  • Iz 24UR: Investitorji se ponujajo, vlada pa nič
    02:12
    Iz 24UR: Investitorji se ponujajo, vlada pa nič

Premier Miro Cerar je po ponedeljkovem vrhu koalicije zagotovil, da bo vlada storila vse, da bo projekt gradnje drugega tira pravočasno, torej februarja, prijavila na razpis za evropska sredstva iz instrumenta za povezovanje Evrope (CEF). Kot je dejal, pri tem intenzivno razmišljajo o možnosti javno-zasebnega partnerstva, za financiranje s proračunskimi sredstvi pa trenutno ni možnosti.

Predstavnikov gospodarstva pa to ni prepričalo. "Zasebno partnerstvo za izgradnjo 27 kilometrov železniške proge ne pride v poštev, takšnega investitorja ni," je danes dejal predsednik sekcije pristaniških špediterjev pri združenju za promet na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Čedomir Bojanić.

Pritrdil mu je tudi Rok Svetek iz podjetja Adria Kombi. Kot je dejal, takšnih projektov običajno ne gradijo zasebni investitorji. Ti namreč želijo, da se jim investicija v določenem roku povrne in da ob tem še nekaj zaslužijo, infrastrukturni objekti, kot je železnica, pa se gradijo za 100 let. Dejal je tudi, da je v Evropi veliko javnozasebnih partnerstev, predvsem pri gradnji avtocest, na koncu propadlo, npr. na Madžarskem.

tračnice
tračnice FOTO: Thinkstock

Drugi tir nujno potrebujemo čim prej

Se pa gospodarstveniki strinjajo, da drugi tir nujno potrebujemo čim prej. Vlado in ministrstvo za infrastrukturo zato pozivajo, naj pristopita k izvedbi potrebnih postopkov za izgradnjo drugega tira, pri čemer način financiranja ne sme biti ovira, je povedal Igor Sep iz združenja za promet pri GZS. "Vsi vemo, da je promet bistvenega pomena za evropsko gospodarstvo. Evropska pristanišča so motor razvoja, več kot tri četrtine trgovine EU se izmenja preko pristanišč," je navedel Sep. Pristanišča predstavljajo hrbtenico za oskrbo gospodarstva, zato mora biti zagotovljena ustrezna infrastruktura za odpremo blaga, tako cestna kot tudi železniška, je dodal.

V Sloveniji se je pristaniški blagovni promet po podatkih državnega statističnega urada med letoma 2004 in 2013 povečal za 42,5 odstotka, napovedi mednarodnega foruma za promet pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj pa kažejo, da se bo mednarodni tovorni promet do leta 2050 početveril, je povedal Sep.

Od ustrezne infrastrukture in prometa v Luki Koper so v Sloveniji odvisne številne dejavnosti in podjetja – od prevoznikov, špediterjev in logistov do skladiščenja blaga in spremljajočih dejavnosti. Takšnih družb je brez samostojnih podjetnikov v Sloveniji okoli 2500, zaposlujejo več kot 20.000 ljudi, ustvarijo pa okoli tri milijarde evrov prihodkov letno, je navedel Sep in spomnil tudi na pobrane carinske dajatve v Luki Koper.

Bojanić je dodal, da si drugega tira ne želijo le v Slovenskih železnicah in Luki Koper – želijo si ga tudi špediterji. Slovenske železnice in Luka Koper sta le dve podjetji v logistični verigi, sta le "vrh ledene gore", pod njima pa je vrsta podjetij, ki prepeljejo tovor. Opozoril je tudi, da se blagovni tokovi vzpostavljajo dolgoročno. "Pogodbe v logistiki se sklepajo dolgoročno," je dejal.

'Če drugega tira ne bo, prometa skozi Slovenijo ne bo'

Svetek je opozoril, da bi moral biti drugi tir zgrajen že pred 10 leti, da bi lahko bila Luka Koper danes še bolj uspešna. Prepričan je, da se denar na trgu za to da dobiti. "Treba ga je znati pobrati, oplemenititi skozi infrastrukturo, ki jo bomo zgradili, in počasi povrniti. Če se drugi tir ne bo zgradil v najkrajšem času, ga tudi leta 2030 ne potrebujemo," je dejal in leto 2020 označil kot skrajni čas, da ga zgradimo.

Minister Gašperšič je zagotovil, da se bodo zavzemali za transparentnost projekta. Pripravili bodo spletno stran, na kateri bodo objavljeni vsi dosedanji koraki v zvezi s projektom, vsi stroški in trenutno stanje. "Imamo resen namen, da se projekt pelje resno in odgovorno," je še dejal.

"Če drugega tira ne bo, verjemite, da prometa skozi Slovenijo ne bo. Tovora, ki ga bomo obdelovali slovenski špediterji, ne bo. Z blagom se bomo oskrbovali skozi druga pristanišča," je opozoril Bojanić. Cene drugega tira, ki je ocenjen na 1,4 milijarde evrov, ni mogel natančno komentirati, ker ni gradbeni strokovnjak, je pa dejal, da ne gre za projekt, ki ga moramo unovčiti v 10 letih. Infrastruktura, ki omogoča razvoj, se bo unovčevala bistveno dlje, je dodal.

Gašperšič: Drugi tir na evropski razpis, finančna konstrukcija dopolnjena naknadno

Na zahtevo poslanske skupine NSi je bila na temo drugega tira med Koprom in Divačo sklicana seja odbora. Jernej Vrtovec je opozoril na nujnost izgradnje drugega tira, saj nas bodo v nasprotnem primeru prometni tokovi zaobšli, Slovenija pa bo postala železniški muzej na prostem.

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je pojasnil, da bodo drugi tir in tudi druge projekte - posodobitev proge Zidani most-Celje, posodobitev proge Poljčane-Slovenska Bistrica, izgradnja vozlišča Pragersko, Tivolski lok in izvlečni tir - prijavili na razpis za evropska sredstva, katerega rok je 26. februar. "Z naštetimi projekti se bomo prijavili na razpis za sredstva, dodeljena na nacionalni ovojnici, z drugim tirom pa na odprti razpis, kjer je mogoče doseči 30-odstotno financiranje z EU sredstvi," je pojasnil.

Finančna konstrukcija za drugi tir bo naknadno dopolnjena z javno-zasebnim partnerstvom. Delovna skupina, zadolžena za pripravo finančne konstrukcije, je imela sicer na mizi tri možne različice financiranja, na koncu se je odločila za javno-zasebno partnerstvo. Zasebnega partnerja bodo iskali tekom letošnjega leta, kakšen bo model tega partnerstva in kolikšen bo vložek zasebnega partnerja, pa bo znano naknadno. Če manjkajočega dela ne bo mogoče zagotoviti z vložkom zasebnega vlagatelja, tako Gašperšič, pa bo treba razmisliti o možnosti udeležbe z zadolževanjem.

V Luki Koper so glede zasebnega partnerja precej skeptični. "V Luko prihajajo delegacije z vsega sveta in do danes nam ni nihče ponudil sodelovanja pri projektu gradnje tretjega pomola, kaj šele pri kakšnem drugem projektu," je poudaril član uprave Luke Andraž Novak.

Interes za gradnjo drugega tira je sicer po Gašperšičevih besedah mednarodno velik, interes za sodelovanje z Luko Koper so izkazovale že mnoge države in mnoga podjetja. "Na podlagi tega je koalicijski vrh sprejel odločitev, da se preveri ta interes in se ga skuša ovrednotiti. Sem optimist in če bodo v Luki in na Slovenskih železnicah tukaj sodelovali, bo ta partner lahko dal zelo dobro ponudbo ter prispeval k lažji izgradnji drugega tira in poskrbel za prepotreben razvoj Luke Koper," je dejal.

Glede pomislekov o višini investicije v drugi tir je Gašperšič povedal, da bo dokončno vrednost mogoče določiti šele takrat, ko bodo na mizi zavezujoče ponudbe. Sicer pa je po njegovem prepričanju ocenjena vrednost realistična. "Če bodo dejanske ponudbe pokazale, da je drugi tir mogoče zgraditi ceneje, bomo, seveda, veseli. Ne bi pa želel, da izhajamo iz preveč optimističnih ocen, potem pa se bo vrednost zvišala," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
16. 02. 2015 13.46
+1
resen namen krast
gordo
16. 02. 2015 13.40
+1
Tako kot tes6
Jeanus1
15. 02. 2015 11.20
Transparentno, Gašperšič? Hahahahaha, ali ti to resno misliš, ali samo nakladaš? Kaj pa je bilo v Sloveniji dosedaj še transparentnega, cestni križ, tuneli, TEŠ, banka Slovenije, Zvonovi, kraje delnic, Orion, Istrabenz, Mercator????
berti 120
14. 02. 2015 10.37
+3
imamo resen namen še tole pokrast zrihtajte prvo zaprte mostove pa povejte kam gre denar od cestnin
Peter Kralj 1
14. 02. 2015 07.19
+1
EU podpira 5 koridor in kot naš problematičen odsek je TRST - DIVAČA in ne Luka Koper - Divača. Tako je pač zapisano v EU dokumentih, kar so pravilno prikazali nekateri mediji, ko so dokument pokazali. Novinarji so govorili seveda drugače. In iz tega razloga mora Slovenija k izgradnji prispevati najmanj milijardo €, ker EU ne bo (so)financirala dela med Luko Koper in priključkom Divača - Trst. Nalijmo si že enkrat čistega vina!
Prassek
13. 02. 2015 18.40
+2
Vemo kam pelje resen namen politike. V tragedijo.
puspan
12. 02. 2015 12.55
+3
Vse imamo, samo gnarja nimamo.
Jeanus1
15. 02. 2015 11.22
Imamo pa zato lopovov vseh barv za izvozI, smo vsaj nekje razen korupcije prvi na svetu.
Nataya
11. 02. 2015 17.04
+7
Če je EVROPA Z GRKI izdelala osnovno ŠOLO, bo če bo dala denar SLOVENIJI za teh ubogih smešnih 27 kilometrov železnice..pardon ŠAMAC - Sarajevo 220 kilometrov so izgradili ob soku, malinovcu in evrokremu..( Otroci, pinorji, mladinci in delavci ).bo vsekakor dobila doktorat.,
Goflja_1
11. 02. 2015 17.02
+4
Pri celotni zadevi bi apeliral, da se obrnejo na Zorana Jankoviča. Malo se bo nasmejal, pokazal zobe, šel v kakšno banko, nje !!!
zvit kot presta
11. 02. 2015 12.54
+6
Sicer pa me res zanima kateri minister se bo upal podpisati pod vlogo za evropska sredstva v kateri ne bo zaključene finančne konstrukcije. Prosimo za evropski denar in nič ne povemo koliko ga bomo dali sami. V Bruslju o nas že tako nimajo najlepšega mnenja in imajo kar prav. Postajamo takšni kot Grki. Oni bi nov evropski denar , dolgov pa ne bi vračali.
Jeanus1
15. 02. 2015 11.23
+1
Naši raje kradejo nam, evropejcem si te riti ne upajo.
zvit kot presta
11. 02. 2015 12.51
+9
Resen namen! To pa je tudi vse kar imate. Nimate prometne strategije, nimate gospodarske strategije, nimate strategije SŽ, nimate strategije Luke Koper, nimate projekta za 2.tir. In kar je najpomembnejše NIMATE DENARJA ZA TO.
daf3
11. 02. 2015 11.25
+4
besede ne bodo zgradile drugega tira naj se začne delati in tudi delati na trasi in vzporedno pridobivati finančna sredstva vam pa povem taka trasa je lahko narejena prej kot v dveh letih saj imamo tehniko 21stoletja in ne krampe in lopate samo delati je treba ja pa še za pol ceneje se da narediti oziroma za isti denar se lahko obnovi trasa do Ljubljane
equi value
11. 02. 2015 09.41
+3
Ali je Gašperšič neumen ali kaj. Moral bi takoj odstopiti, da bo Cerar dobil denar na lepe oči in moralne misli.
fakinshit
11. 02. 2015 09.19
+1
Folk To je Samo namen, noben Ne trdi da bo 100% uspelo, sej tudi Ne vem kako bi lahko To uspelo ce se papirjev za evropska sredstva Ne znajo izpolnit:)
fakinshit
11. 02. 2015 09.20
-1
Pa kmalu Ne bo nic za vozit tko da dvomim da kdo res rabi ta drugi tir
POŠTENO JEBENO
11. 02. 2015 08.41
-2
Gledam momentalno čez okno sedaj. Vidim, da sije sonce. A če bi mi kateri od teh veljakov rekel, da je zunaj sončno.....bi vstal in šel ven pogledat v nebo!!! Tolko smo tudi vredni v očeh EU in celotnega sveta!!! Hvala vam vladavina, hvala.
Nataya
11. 02. 2015 08.24
+1
Ni ga blo in ga ne bo, takega JUNAKA, ki ga Slovenska LEVICA ne bi naredila za Bedaka..
Nataya
11. 02. 2015 08.24
+0
Kdor se z njimi samo pogovarja ne posluje si pamet KUPUJE.
VSEZNALECno1
11. 02. 2015 07.29
+2
Imamo najbolj nesposobne politike in oblastnike na svetu, ce so kaksni zivi se na drugih planetih pa v vesolju ,....edini pogon jim je osebna korist in ce ze kaj delajo jih temu motivira korupcija ala tes, avtocestni kriz pa to......
kam_to_pelje
11. 02. 2015 06.19
+3
Ne bom se čudil ko bo ta prjekt nekaterim zopet napolnil žepe do konca in čez. Po drugi strani bo nekje ustavljen kot zgrešena investicija oziroma se bo finančni vložek podražil za faktor X. Saj bodo našli nepričakovane stroške zaradi geo in drugih specifik kraškega sveta na tej relaciji. V resnici pa bodo to samo izgovori. Na koncu bomo ves denar iz evrope vračali davkoplačevalci. Glavni akterji pa bodo mirno odkorakali s polnimi žepi našega denarja Čeprav evropski denar je tudi naš. Saj redno vplačujemo v EIU blagajno kot ostali. Še več. Kljub primankljaju denaraj za lastne osnovne socialne potrebe financiramo grško krizo, S katero nimamo nič. Oni ki še imajo službe pa imajo še vedno nam nepredstavljive dodatek in regrese pa trinajsto plačo. Tisti ki pa nimajo služb jim drćžava omogoča osnovo z brezplačno elektriko in drugimi socialnimi ukrepi. Pri nas pa ko šlivi ljudi pod pragom revščine. Saj so le strošek. .
Andrejček
11. 02. 2015 00.43
+9
Velika piramida v Gizi je največja piramida v tem delu Egipta. Visoka je skoraj 150 metrov, gradili pa so jo 20 let. Z golimi rokami, nogami in s primitivnim orodjem. Slovenija v 21. stoletju že 24 let "gradi" drugi tir, do zdaj pa je zgradila reci-piši 0 metrov proge. Če bi ga delali z golimi rokami, nogami in s primitivnim orodjem kot Egipčani, bi ga do zdaj že zgradili.
mary6123
11. 02. 2015 05.09
+1
kam_to_pelje
11. 02. 2015 06.21
+2
Sam pazi to pokurli so pa že samo za študijo preko 2 miljončka evrov. Torej samo za goro uničenega papirja in prazne sestanke ter misli. Torej preko 2 miljona evrov za nič efektivnega dewla. Kdo se sedaj dela norca iz nas. Si zna kdo izračunat koliko bo torej prišla gradnja tega projekta?
Andrejček
11. 02. 2015 09.45
+3
Takih projektov imaš pr nas ogromno eden je karavanški tunel drugo cev bi mogli začeti delati drugo leto naši pa to delajo kakor da bojo vrt preštihal.Evropa je dala denar za izgradnjo tunela in na koncu bomo spet mi davkoplačevalci plačali kazen za nesposobnost politikov.
Celjan22
11. 02. 2015 00.22
+1
skrajni cajt da potegnemo Štajerci mejo pr Trojanah .. tole nikamor več ne pele ... Glavonje v Lj si pa žepe fila ... Luko bote lahka čez kak let zaprl ko bo večina šla v Trst pa v Rjeko ko se tak jajcate