Gospodarstvo

Gospodinjski ali poslovni odjem: 'Država bi morala udariti po mizi in zadeve urediti enako za vse'

Ljubljana, 19. 01. 2022 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Agencija za energijo se je po besedah direktorja zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjana Udoviča jasno zagovarja stališče, da morajo biti etažni lastniki v večstanovanjskih stavbah prepoznani kot gospodinjski odjemalci, ker je ta status dovolj jasno določen v zakonih o oskrbi s plini in o oskrbi z električno energijo. Ministrstvo pozivajo, naj vse deležnike znova zbere za isto mizo, da bi poiskali rešitev.

Vzrok za razlikovanje ponudbenih cen dobave zemeljskega plina sicer ni v razvrščanju odjemalcev med gospodinjske ali poslovne, temveč v količinah zemeljskega plina, ki jih ima dobavitelj zakupljene za določeno časovno obdobje, so pojasnili v Agenciji za energijo. "Posamezni dobavitelji so zelo verjetno glede na svojo poslovno strategijo izvajanja dejavnosti dobave dovolj hitro zakupili količine plina v obsegu pričakovanega odjema, tj. za obstoječe manjše odjemalce s sklenjenimi pogodbami za nedoločen čas, drugi so npr. prakticirali sprotne nakupe na veleprodajnih trgih, saj v preteklih letih s ponudbo po sprejemljivih cenah ni bilo težav," so na agenciji zapisali v pojasnilu, objavljenem na spletni strani agencije.

 Poročali smo že o številnih primerih podražitev in ogorčenju številnih stanovalcev, ki prejemajo visoke položnice za ogrevanje.
Poročali smo že o številnih primerih podražitev in ogorčenju številnih stanovalcev, ki prejemajo visoke položnice za ogrevanje. FOTO: Dreamstime

Etažni lastniki morajo biti prepoznani kot gospodinjski odjemalci

Kot je Udovič poudaril na današnji novinarski konferenci, je zbornica začela pozivati infrastrukturno ministrstvo, naj dobaviteljem da jasno navodilo, da bodo to dejstvo prepoznali in da se bodo vsi ravnali enako. "S strani dobaviteljev so bile vsaj neuradne informacije tudi jasne. Razumeli so, da imamo prav, a dali jasno vedeti, da se vsaj v tej kurilni sezoni to ne bo zgodilo," je dodal.

Po Udovičevih besedah se dobavitelji izgovarjajo na zakupljene količine, ki so za gospodinjski odjem omejene. "Mi smo pomislek razumeli, a do diskriminacije med državljani kljub temu ne sme prihajati," je bil jasen. Tudi če bi se večstanovanjske stavbe naenkrat vključile med gospodinjske odjemalce in bi na ta račun hitreje izkoristile vse zakupljene količine, bi po Udovičevih besedah to pomenilo, da se morajo ceniki za vsa gospodinjske odjemalce uskladiti in nekoliko zvišati. "Bi bilo pa to zvišanje sorazmerno bistveno manjše, kot je zdaj zvišanje za te etažne lastnike, ki so prepoznani kot poslovni odjemalci," je izpostavil.

Do problema je po njegovih pojasnilih prišlo pred leti. Upravniki so dobavitelje vedno pozivali k oddaji ponudb za dobavo energentov, ti pa so jim ponudbe oddajali kot poslovnim odjemalcem. "Po mojem tudi zato, ker so jih posredovali upravniki. Nihče pa se s tem takrat ni ukvarjal, ker so bile cene za poslovni odjem celo nižje. Nikakor pa ne drži, da bi upravniki zahtevali, da bi bili prepoznani kot poslovni odjemalci, vsaj za veliko večino lahko to zagotovo trdimo," je dejal predsednik zbornice.

Pred koncem lanskega leta so bili vpleteni na skupnem sestanku, kjer pa se je razlaga ministrstva za infrastrukturo po Udovičevih besedah nekoliko spremenila. "Postavili so se na stališče, da imajo dobavitelji pravico odjemalce 'sortirati' med gospodinjske in poslovne odjemalce ter da je to stvar poslovnega odnosa med dobavitelji in upravniki, kar pa je nesprejemljivo," je poudaril in dodal, da gre za zaščito potrošnikov.

Poziv ministrstvu k iskanju rešitev

"Vsi gospodinjski odjemalci so potrošniki, energente uporabljajo za svoje potrebe, za potrebe svojih domov in to ne more biti prepuščeno odločitvam dobaviteljev oz. njihovi prosti presoji, ampak bi morala država udariti po mizi in zadeve urediti enako za vse," je dejal. Ministrstvo pozivajo, naj vse deležnike znova zbere za isto mizo, da bi poiskali rešitev.

"Ta je po mojem mnenju znotraj veljavne zakonodaje povsem enostavna. Preprosto je treba spremeniti pogodbene odnose in vsaj za nove pogodbe začeti etažne lastnike obravnavati kot gospodinjske odjemalce. Če bodo zaradi tega težave pri dobaviteljih, naj jih z njimi uredi država," je še dodal Udovič.

Da so razmere za etažne lastnike neugodne, je opozorila tudi upravnica predsednica združenja upravnikov nepremičnin pri zbornici za poslovanje z nepremičninami in direktorica družbe Terca Ksenija Radminič Virant. Zadevo je treba po njenih besedah sistemsko urediti. "Ni prav, da imajo v večstanovanjski stavbi, kjer je sam odjemalec priključen na plin, ali pa v stavbi, ki nima upravnika, odjemalci plačujejo povsem drugačno ceno za ogrevanje kot če ogrevajo preko upravnika," je dejala.

Izpostavila je tudi, so upravniki dosegli različne cene. "Eni so pogodbe podpisovali že bistveno prej, sploh ne letos, nekateri pred začetkom dviga cen, nekateri pa proti koncu leta. Mislim, da bi moral biti status odjemalcev in s tem višina stroškov za vse gospodinjske odjemalce v Sloveniji enaka," je poudarila.

"Naš cilj je dobavitelje energentov prisiliti, da spoštujejo veljavno zakonodajo," je dodala Janja Horvat Jaklič iz družbe Zarja. "Naša zakonodaja je popolnoma jasna in opredeljuje, kdo je gospodinjski odjemalec in kdo ni. Samo to naj se spoštuje, nobenih dodatnih popravkov ni potrebnih," je bila jasna. Če bi se spoštovala zakonodaja, po besedah Horvat Jakličeve ne bi bili potrebni nobeni vavčerji, ki po njenih besedah lahko pomenijo tudi državno pomoč dobaviteljem, ki se že tako ali tako hvalijo, kakšne dobičke bodo imeli konec leta, pa tudi občinskih proračunov ne bi bilo treba siromašiti, da bodo občine pomagale tistim, ki ne zmorejo plačevati stroškov ogrevanja. "To bi morala zagotoviti država," je sklenila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moje.mnenje
29. 01. 2022 17.44
Zakaj sploh razlikovati cene za gospodinjski in poslovni odjem?! Se pravi kdor na črno goji konopljo lahko po nižji tarifi, pek mora peči kruh pa po višji.
rajko povše
23. 01. 2022 14.37
+1
Vavcerji so socialistična uravnilovka
Jernej Rozenberger
21. 01. 2022 08.43
Vsi pametni z ozkoglednimi rešitvami. Kaj pa volite take bedanke oz. Ne greste volit za druge stranke ki morda nebu dobile dovolj za zmago bi se pa v teh letih gotovo lahko ustalile in imele opcijo za zmago v naslednjih volitvah. Ampak neee ... Treba je volit ali leve ali desne kot papeki ki to ste.
No pasaran
20. 01. 2022 11.42
+1
Dokler so bile cene goriv - energentov regulirane so vsi dobavitelji dobro služili in niso imeli izgub. Z deregulacijo pa so cene energentov poskočile v nebo in si dobavitelji ustvarjajo enormne dobičke. Zakaj deregulacija cen? Zopet zaradi vplivnih delničarjev, ki so deležni visokih dividend, skladno z dobički podjetij. Zakaj je Vizjek kupil (na kredit) poceni delnice Petrola na podlagi nezakonito pridobljenih notranjih informacij o programiranih podražitvah? ZNANE ZGODBE DRŽAVNIH LOPOVOV! Pri vsem tem je potrebno vedeti, da je količina energentov na trgu ostala enaka kot pred deregulacijo, z enormnimi umetnimi višanjem cen pa so uporabniki pričeli varčevat. Zato je pričakovati, da se bodo ti resursi še povečali.
No pasaran
20. 01. 2022 10.55
+1
Nasvet: nagnat lopovske upravitelje, ki naj vrnejo pokraden denar, za najcenejšo dobavo plina pa se obrnite na GEN-I. Pri meni se ni podražil niti za cent, poraba pa se vodi transparentno prek njihove aplikacije.
No pasaran
20. 01. 2022 10.58
Tudi el. energija se pri GEN-I ni podražila niti za cent in je še veno najcenejša, dobava pa zanesljiva.
ni_mi_vse_eno
19. 01. 2022 20.23
-1
Problem je, ker so mnoga stanovanja na en števec vezana, kar je seveda več kot porabi eno stanovanje, avtomatsko cena industrijska. Saj imaš različne ponudnike na trgu, pa vsi ponudijo za toliko KWh industrijskega. Razdelite števce na vsako stanovanje svoj števec in svoj odjem, pa bo OK.
No pasaran
20. 01. 2022 10.34
+1
Pametnjakovič. A potem bo pa prihajal plin 3-4x cenejši? Morda fižolova para lopovov?
No pasaran
20. 01. 2022 10.45
+1
NE PIŠI NEUMNOSTI! DOBAVITELJ NATANKO VE, DA GRE ZA GOSPODINJSKI ODJEM IN NE ZA INDUSTRIJSKI OBRAT!!!
No pasaran
20. 01. 2022 10.48
+1
PAMETNJAKOVIČ, RAZLOČI TUDI, ZAKAJ IMA NAJVEČJI ODJEMALEC EL ENERGIJE TOVARNA GLINICE IN ALUMINIJA CENEJŠO kWh OD GOSPODINJSKEGA ODJEMA.
ni_mi_vse_eno
19. 01. 2022 20.20
-1
Ne more biti enako za vse. Trg je vedno prostor ponudbe in povpraševanja. Koliko elektrike potrebuješ? Uf, to je veliko več kot jo gospodinjstvo potrebuje, zato bo cena višja, saj je povrpaševanje večje. Država tu nima nič. Greš v trgovino in ti prodajo kilogram banan po 1 EUR/kg. Probaj iti v trgovino in kupit 100 ton banan. Krivica, lidl mi noče prodati tono banan, hehe. Hočem, da se država umeša, da ministri prihitijo in mi zagotovijo mojo pravico, da dobim 100 ton banan, hehe.
No pasaran
20. 01. 2022 10.50
Pokliči Izeta in ti z veseljem dostavi 100 T, pa še dodatke zraven dobiš.
akmt
19. 01. 2022 19.05
+4
Zdaj se JASNO VIDI, KAKO UPRAVNIKI SLUZIJO NA NAS RACUN!!!! Zakaj upravnik ne izbere najcenejsega geni-i???? Enostavno zato, ker pri drazjem ponudniku plina UPRAVNIK POBASE VEC V SVOJ ZEP
ochi
19. 01. 2022 19.25
-1
morda zato, ker določeni ponudniki ne morejo zagotoviti določenih kvot plina po pogodbi?
No pasaran
20. 01. 2022 10.43
+2
Klasika! Upravniki praviloma izbirajo najdražje ponudnike, ne da bi nepoučeni lastniki imeli možnost odločanja. Mafija vsepovsod. Kot predstavnik lastnikov v našem bloku, sam vedno poiščem 10+ ponudnikov, lastniki pa se večinsko odločamo za najugodnejšega. Tudi sicer je v Stanovanjskem zakonu napisano, da je treba za vsako investicijo nad 10 kE imeti min 3 ponudnike. V teh primerih pa gre za milijone E!
ROMELS
19. 01. 2022 19.02
+3
Tega naslova sigurno ni napisal levičarski novinar, kajti ta vsebina naslova je v nasprotju s človekovo svobodo, njegovim dostojanstvom in nagovarja k avtokraciji.
JOCR1255
19. 01. 2022 18.50
+1
Vlada ze dolgo časa a tolče po žepih in deli melisnice.
Tomy Bananas
19. 01. 2022 18.44
-1
To so realne cene tudi mi v hiši imamo cca 200 eurov ogrevanja na mesec za 110m2
akmt
19. 01. 2022 19.10
+4
Hcerka studentka-2, 5 sobno stanovanje treh studentk na Linhartovi.Poloznica za decembrske stroske:400eur!!!!!potem pa se najemnina, vsaka placa 200eur.400 je stalo ogrevanje, elektrika, voda, smeti.Ob tem, da so punce sparale z gretjem. Ampak sparanje ne pomaga. Nekateri imajo radiatorje na max, v stanovanju so v kratkih rokavih in si se okno odprejo. Gretje pa placajo VSI, po delezih. Ni fer. Dobrih 300 eur za 1 mesec ogrevanja, ste nori?!?
No pasaran
20. 01. 2022 11.03
+1
Očitno so tudi pri vas na delu lopovi. Jaz za ogrevanje stanovanja 125 m2+sanitarno toplo vodo plačujem 90 E! Dobavitelj pa je GEN-I.
No pasaran
20. 01. 2022 11.06
+1
Po zakonu so v večstanovanjskih stavbah že dolgo obvezni kalorimetri za vsako enoeto. Upravitelja je treba pozvati na odgovornost in prijaviti pristojnim organom, ker grobo krši zakonodajo.
Uporabnik1921539
19. 01. 2022 18.23
+0
Prej,ko bodo na ministrstvu idlocno zapivedali,da mora biti tako,kot v resnici je-gospodinjstvo gospodinjski odjem,podjetja pislovni,manj bo treba dobaviteljem debar vracati za ,trenutno legalno,krajo.Bi tako vlozil tozbo,da bi se kar bliskalo pa mi naj dokazejo poslovni odjem
No pasaran
20. 01. 2022 11.07
HB71
19. 01. 2022 18.21
+5
Ne moreš verjeti, kakšne buče nam prodajajo institucije, ki bi morale zadeve razjasniti, ljudje pa se potem zaradi takšnih in drugačnih (ne-)resnic prerekamo med seboj :( Par dejstev: električno energijo ponujajo dobavitelji el. energije (v zasilni oskrbi tudi SODO) in vsakdo ima pravico izbrati svojega. Pri tem je čisto legalno, dopustno in nenazadnje tržno dobro, da se združi določena skupina ljudi in v njihovem imenu za njih opravlja določeno storitev nekdo tretji. Ker je v tem primeru ta tretja oseba (upravnik) opravljala dejavnost oskrbovanja večstanovanjskih stavb (ne samo dobave el. ali plina), je mogla dobiti el. energijo po ceni poslovnih uporabnikov ali se glede cene tudi pogajatia (česar pa običajnim gospodinjcem z lastnimi števci ni omogočeno). Nadalje je potrebno poznati in razumeti trgovanje z el. energijo. To dobavitelji kupujejo na trgu (beri: borzi). Za kolikor let najprej jo upajo kupiti, toliko boljšo ceno lahko iztržijo. Potem pa morajo za svoje odjmalce dnevno skrbeti na 15min intervalu, da je poraba njihovih odjemalcev enaka kupljeni, sicer bi postala frekvenca/omrežje nestabilno, za odstopanja + ali - pa plačujejo velike penale. Zato ves čas spremljajo in prilagajo zakupljeno energijo - jo odprodajo ali dokupujejo. Obseg gospodinjcev je bolj predvidljiv in zato lahko za njih kupujejo bolj v prihodnosti - to je trenutno tudi razlog, zakaj pri gospodinjcih še ni takšnih podražitev. Poslovni uporabniki pa so bolj prebegljivi med dobavitelji, četudi samo za par centov, zato se s temi običajno sklepajo enoletne pogodbe. In glej ga zlomka - minulo leto so cene energentov pričele nenapovedano rasti, poslovni uporabniki (tudi bolnice in zdravstveni domovi) pa špekulirali, da bodo konec leta cene padle... Če povzamem: ti etažni lastniki niso imeli ne gospodinjskega in ne poslovnega odjema z dobavitelji, ampak pogodbo z upravniki. torej morajo ta medsebojna pogodbena razmerja urejati samo z njim. Po slišanem domnevam, da je bil med njimi tak poslovni model, da je upravnik za njih sklepal poslovni odjem po nižji ceni, oni pa so plačevali po ceniku upravnika (ki pa naj bi bil blizu cenam gospodinjskega odjema). Upravnik se je z razliko preživljal (tui jaz ne hodim zastonj v službo), stanovalci pa so za podobno ceno dobili še dodatne storitve (čiščenje okolice, vzdrževanje stavbe,... - podrobnosti pa eni in drugi prikrivajo). Zatorej se mi etažni lastniki ne le ne smilijo, zelo nepošteno bo od države, če bodo sedaj njihova sprenevedanja in stokanja reševali na plečih davkoplačevalcev (tudi meni). Moja odločitev - moja odgovornost in moje posledice. Naj to velja tudi za njih!
leena10
19. 01. 2022 18.14
+5
Živim v bloku v Lj, ogrevanje za december je za 80 % dražje od najdražje položnice za ogrevanje do sedaj. Še na razdelilniku stroškov, ki ga dobimo ob položnici, piše, da je znesek 101% višji kot za enako obdobje lani. :/
Misika1967
19. 01. 2022 18.14
+3
Puklasti lepo.skrbi za vas reveze. Zahvalite se mu na volitvah.
tolu
19. 01. 2022 17.47
+8
To sploh ni vec drzava.samo se kradejo in nategujejo folk.
hobotnica1
19. 01. 2022 17.36
+8
Kakšne rešitve ? Če so stanovanja je gospodinjski odjem in konec debate.
akmt
19. 01. 2022 19.11
+2
Dopovej ti to upravnikom. Zarad NJIH je tako
predator999
19. 01. 2022 17.33
+6
Ta država z vlado vred je vredna tok, kot 7mesecev star 5x fermentiran 💩 v parku🤣🤣🤣🤡🤡🤡🤡🤦‍♂️
osancta simplicitas
19. 01. 2022 17.20
+9
nori kapitalizem SDS stranke! po drugi strani pa njihov minister zagovarja: davki so glupi!
Frankenstajn
19. 01. 2022 17.13
-4
nemore ti vlada pomagat če si runkl vsak ima svoj števc za el in vsak si lahko izbira dobavitelja če pa hočeš bit pameten in misliš da se boš švercu si se pa zmotu počasi se le stvari odvijajo
mackon08
19. 01. 2022 18.07
+5
Pa kaj bluziš tu je zadeva z ogrevanjem ne z elektriko.