Gradbenih delavcev vse manj, gradbincem pa se položaj hitro slabša

Decembra se je število gradbenih delavcev zmanjšalo za 4593 in čeprav imajo decembrski upadi sezonski značaj, so v zadnjih štirih letih postali trajni, pravijo na GZS. Opozarjajo tudi, da je sistemska ureditev v gradbeništvu slaba.

Konec februarja letos je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 12.756 oseb, ki so pred tem delale v gradbeništvu. Delodajalci v gradbeništvu so v prvih dveh mesecih letos prijavili 5243 prostih delovnih mest, od tega 4177 za delavce z gradbenimi poklici, so povedali na zavodu za zaposlovanje.

Po podatkih državnega statističnega urada smo decembra lani zabeležili največji mesečni upad števila zaposlenih v gradbeništvu doslej. Število se je zmanjšalo za 4593 na 53.494. Decembrski upadi zaposlenih v gradbeništvu imajo sicer sezonski značaj, toda v zadnjih štirih letih so postali trajni, ugotavljajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Lani se je na letni ravni število zaposlenih znižalo za 8563. Od oktobra 2008, ko je bilo v gradbeništvu zaposlenih še 92.171 oseb, se je njihov število znižalo za 38.677 oz. skoraj 42 odstotkov.

V zadnjih štirih letih je obseg izvedenih gradbenih del v Sloveniji upadel za skoraj 60 odstotkov, razloge navaja GZS, a dodaja, da je upadanje števila zaposlenih obsegu gradbenih del sledilo počasneje, saj se je do decembra lani skupno število zaposlenih v gradbeništvu zmanjšalo za 33 odstotkov.

Tako je lani kazalo, da se je upadanje števila zaposlenih umirilo in da so slovenska podjetja uspela viške zaposlenih zaposliti na gradbiščih v tujini, žal pa zadnji statistični podatki kažejo, da socialne posledice upada panoge prihajajo z zamudo, a neizbežno, dodaja zbornica.

Gradbeništvo

(Foto: Reuters)

Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da gre na področju gradbeništva v veliki meri za sezonsko zaposlovanje, za delovna mesta za določen čas, za iskanje delavcev za delo v tujini (EU), za veliko fluktuacijo zaradi nizkih plačil in slabih pogojev dela ter za zaposlovanje tuje delovne sile, predvsem iz tretjih držav.

Zadnji primer propada gradbenega podjetja je Cestno podjetje Ljubljana, kjer so delavci danes dobili odpovedi, na zavodu za zaposlovanje pa jih bo zaenkrat pristalo predvidoma okoli 220.

Na GZS opozarjajo, da se položaj slovenskih gradbincev v gradbeništvu naglo slabša, zato mnoga podjetja skušajo zaposliti svoje zaposlene v tujini, pričakovati pa je tudi večji vstop tujih izvajalcev na slovenski trg. Ocenjujejo, da je sistemska ureditev v gradbeništvu slaba in bo vodila v nadaljnje povečevanje brezposelnosti in najemanje tujcev. "Očitno nas bo slabo urejena slovenska sistemska ureditev poslovanja panoge gradbeništva vodila v nadaljnje veliko povečevanje brezposelnosti v Sloveniji na eni strani in vedno bolj množično najemanje tujcev za delo na naših še preostalih gradbiščih na drugi strani," opozarjajo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 27
ZLATKO 7 12.03.2013 01:28:48
mami mami ko bom velik bom gradbeni tehnik
Več komentarjev