Gospodarstvo

Gremo na svoje – 'sam svoj direktor'

Ljubljana, 29. 10. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razlogi za samostojno poslovno pot so različni. Ali to od vas zahteva podjetje, ki želi z vami sodelovati, in je to morda najboljša možnost, da se zaposlite, ali pa imate preprosto 'poln kufer' vseh in boste preizkusili, kaj zmorete in znate sami! Nikar ne pozabite na državno pomoč!

Gremo na svoje!
Gremo na svoje! FOTO: iStockphoto
Ideja, kaj proizvajati ali prodajati, kakšno storitev opravljati oziroma če posplošimo, s čim se ukvarjati, je individualna in povsem vaša. Dobro premislite, ali se vam bo izšlo, izdelajte si načrt oziroma poslovni plan, pred pomembnim korakom ustanavljanja lastnega podjetja, pa čeprav bo majceno in bo zaposlovalo le vas.

Izkoristite možnosti, priložnosti, tudi podporo, ki vam jo ob pomembnem koraku na novo poslovno in življenjsko pot ponuja država. A ne pozabite, to ni darilo, vsak 'podarjen' evro boste morali še kako premišljeno obrniti, izkoristiti in oplemenititi. Zakon poslovnega sveta pravi, da večinoma uspe tistim, ki si upajo tvegati in imajo dobre ter unikatne poslovne zamisli.

Samozaposlitev prinese tudi nekaj osebne svobode, postanete sam svoj šef, sami odločate, kdaj in koliko delati, s pridnim in obilnim delom pa si boste hkrati določili, koliko denarcev bo priteklo na vaš račun. A ni vse rožnato, saj bo ustanovitev lastnega podjetja prinesla tudi vse skrbi in morebitne težave, ki jih prinese vodenje lastnega podjetja.

Vsaka lačna usta manj, ki so pripravljena poskrbeti sama zase, so za državo strošek manj, še posebej, če lahko od bodočega poslovneža tudi kaj iztržijo, seveda v obliki davkov in prispevkov. Če boste dobro premislili in upoštevali predpisane postopke, pa lahko od države pri reševanju svoje brezposelnosti izpulite tudi 4.500 evrov enkratne in nepovratne denarne pomoči. Preberite, kaj vse je treba storiti pri samozaposlitvi in kaj vse je treba upoštevati na poti do lastnega in – tako upamo – uspešnega malega podjetja!

stisk rok
stisk rok FOTO: iStockphoto

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prekmurje Slovenija
31. 10. 2010 23.39
Ko ti dajo 4500 evrov ti vzamejo polno drugih dobrin. Otrok več ne more dobivati štipendij. Otrok več ne more bivati v študentskih domovih. Naslednjih 7 let ne moreš dobiti nobenih pomoči niti na zavodu za zaposlovnaje. V prvem letu že dobijo nazaj ta denar preko davkov pa če ti gre ali ne moraš plačevati vse prispevke...
b77
31. 10. 2010 08.08
prima , zdaj bodo vsi slovencelni bogati!
hrcekmuri
30. 10. 2010 15.40
ČE UREJAŠ LETALSKE KARTE POTEM NI PROBLEM JIT NA SVOJE
yeyo.white
30. 10. 2010 13.35
racunat na kakrsnokoli pomoc iz strani drzave je iluzorno. vse te drzavne pomoci in t.i. nepovratna (eu) sredstva je v celofan zavit kup smrdljivega dreka. politika - drzava, bo gospodarstvu naredila najvec koristi, da se iz njega umakne in v njega ne posega.
snifff
30. 10. 2010 11.46
Danes bit s.p. je zelo tvegano, država to ve, zato si manjejo roke. Na tak način želijo zmanjšati brezposelnost (statistično) in pa komaj čakajo da zapadeš v dolgove, tako pridejo spet do rubežev, ki temeljito in redno opravljajo svoje poslanstvo. Mislim da so rubežniki edina služba v JU, ki dela temeljito, le da se tistih v vrhu pa ne približajo.
unikin
29. 10. 2010 21.32
Povsod beremo samo o 4500€ nepovratnih sredstev, nikjer pa ne napišejo, da je to bruto znesek, ki se prišteje davčni osnovi prejemnika, kar te lahko potisne v višji dohodninski razred. Če se ti to zgodi od subvencije nimaš prav veliko. Zakaj ne bi država namesto subvencije novo ustanovljenega SP-ja opravičila plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje prvi dve leti poslovanja. Tako bi se izognili nepotrebni birokraciji podeljevanja subvencij in SPji bi vedeli pri čem so.
pinek
29. 10. 2010 15.40
opps: na vrhu članka ste pozabili napisati "OGLASNO SPOROČILO"
bnam 2707
29. 10. 2010 14.15
2012 29.10.2010, 10:56 2 praviloma bi morali delodajalci zaposlovati po principu pogodbe z sp-ji in bi vsak delavec delo opravil ,izstavil delodajalcu račun ,na tak princip bi vsi privarčevali delavci pa bi imeli največ od tega, ne da ti delodajalec kroji usodo,vendar žal živimo v podivjani državi...... Tako bi moralo biti in bi vsi problemi odpadli.
Br.1
29. 10. 2010 12.07
BLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLA
bruselj3
29. 10. 2010 11.14
eh nehajte s takšnimi glupimi propagandnimi članki! kot binko kordez, a ne?
Tonček Balonček
29. 10. 2010 11.07
Danilo Slivnik je v svojem Saninvestu tudi sam svoj direktor, ukvarja se seveda z gradbeništvom, saj je bil odličen žurnalist.Lani je imelo podjetje 9.000 EUR prihodkov in 350.000 odhodkov, torej je zelo pošteno posloval.
kolcamož
29. 10. 2010 10.56
praviloma bi morali delodajalci zaposlovati po principu pogodbe z sp-ji in bi vsak delavec delo opravil ,izstavil delodajalcu račun ,na tak princip bi vsi privarčevali delavci pa bi imeli največ od tega, ne da ti delodajalec kroji usodo,vendar žal živimo v podivjani državi......
kolcamož
29. 10. 2010 10.01
kako lepo se sliši ,odpreš sp, pa država ti pomaga,ja če odpreš čistilni servis,če pa hočeš delat kej drugega se pa različne institucije,oglasijo in ti postavijo nemogoče pogoje,naprimer, taksist,dimnikar,lekarniška dejavnost in razne uslužnostne dejavnosti, tam ,kar mrgoli fovšaritnikov,raznih lobijev in klanov,ki ti preprečujejo začetek,pa koncesije , itd...itd....itd....je vse zastonj.....ostaneš doma ,pomalo kradeš ,in tako leta grejo......
LomilkaSrc
29. 10. 2010 09.06
-1
Točno tako je! Država ti da 4250 eur enkratne nepovratne pomoči če odpreš s.p. za polni delovni čas pod pogojem da inaš obrt najmanj dve leti. vmes ugotoviš da je najlepše delati s fizičnimi strankami nižjega sloja saj ti plačajo takoj in na črno. problem je ko začneš delati večje stvari za podjetja in si podizvajalec. obljubljen denar je velik ampak vprašanje kdaj ga boš videl. pozabil sem dodati. mesečno si moraš plačati prispevke in zdravstveno , pa knjigovodjo je fajn da imaš ( letna bilanca je komplicirana, pa še časa nimaš ). da ne govorim o dvojnih računaih za komunalo saj če si prijavljen na istem naslovu kot stanuješ boš vseeno plačeval odvoz smeti in to ne glede če jih kot sp projizvajaš. ko gre leto naokoli boš ugotovil da imaš odlično bilanco ter tri četrtine neplačanih računov s strani strank ter rubežnike za vratom. Vam še diši lastna obrt v taki državi?
guruguru
29. 10. 2010 08.32
No ja, tisti ki se v tem času in v tej državi ta trenutek spusti v privat delo mora bit pa bolestno ambiciozen, naiven, obupan ali pa ima "zagarantiran" posel z nekom na vrhu pri koritu. Ker, tako kot je že bnam 2707 deloma omenil te država privije na vsakem vogalu, kjer se le da... Če želiš poslovati vsaj malce bolj v korist Maldivom moraš hoditi po pobu, in biti pregnan... V Slo se dnevno zapirajo d.o.o. in s.p. - ji Saj ne rečen da ni lahko iti na svoje, vendar ta trenutek pri nas je to TEMA d.o.o. če nisi KRADEX d.o.o.
bnam 2707
29. 10. 2010 07.43
PS: Ko boste zaprosili za kakšno pomoč vam bodo postregli z znamenitim rekom: omagaj si sam in Bog ti bo pomagal.
AnaAnkaB
29. 10. 2010 07.40
Kolikor sem seznanjena, bo tako izvršbo po novem delala carina
bnam 2707
29. 10. 2010 07.04
Potrebno je še dodati,da vas takoj zagrabijo lovke prisilnega članszva v obrtno podjetniški zbornici in plačevanje prisilne članarine.Če je ne plačate nastopi izvržba preko DURSA-a in blokada računa,če nimate dovolj sredstev, da vam potegnejo prigaran denar.Na Maldive ne boste mogli iti,ker je to privilegij vodstva obrtne zbornice.Največji privilegij,ki ga imate v obrtni zbornici je,da vas spremlja lastna senca in še to ko je lep sončni danOstalo je rezervirano za vodstvo parazitske združbe samopašnežev. Vsekakor morate paziti na kremplje te združbe,ki vodilnim izplačuje 164 tisoč evrov odpravnine za pokanje megle na usnjenih pisarniških foteljih. Kot prisilni člani nimate nobene pravice vplivati na take stvari.Vaša edina pravice je plačevanje prisilne članarine.