Slovenija

Guverner Jazbec: Dogajanje v Grčiji ne vpliva neposredno na slovenski bančni sistem

Ljubljana, 29. 06. 2015 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Dogodki v Grčiji ne vplivajo neposredno na slovenski bančni sistem, pravi guverner Banke Slovenije Jazbec, ki dodaja, da je neposredna izpostavljenost slovenskega bančnega sistema do Grčije je zgolj 372.000 evrov. Slovensko posojilo Grčiji ni izgubljeno, pa meni nekdanji finančni minister Franc Križanič.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Slovenski poslanci zaskrbljeni, a težav ne pričakujejo
    01:48
    Iz SVETA: Slovenski poslanci zaskrbljeni, a težav ne pričakujejo
  • Iz 24UR: Jazbec miri, da Slovenija ni ogrožena
    02:50
    Iz 24UR: Jazbec miri, da Slovenija ni ogrožena
  • Iz 24UR ZVEČER: Smo res varni pred grškim zlomom?
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Smo res varni pred grškim zlomom?
Jazbec pravi, da ni zaznati nemira v zvezi s Slovenijo zaradi dogajanja v Grčiji.
Jazbec pravi, da ni zaznati nemira v zvezi s Slovenijo zaradi dogajanja v Grčiji. FOTO: Reuters

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je poudaril, da je izpostavljenost slovenskega zasebnega sektorja do Grčije zgolj 372.000 evrov, Banka Slovenije nima neposredne izpostavljenosti, izpostavljenost proračuna pa je milijardo evrov. Morebitne izgube bi se reševale v okviru evropskih mehanizmov.

"Slovenske banke niso ogrožene. Tudi če te obveznosti v celoti ne bi bile poplačane, ne bodo utrpele posledic," je bil jasen Jazbec in dodal, da tudi nadzor kapitalskih tokov in omejitve dviga gotovine ne vplivajo na stabilnost slovenskega bančnega sistema.

Slovenska država je bila konec marca letos v okviru programov pomoči za Grčijo izpostavljena v višini ene milijarde evrov.
Jazbec je še dejal, da so lanski ukrepi stabilizirali slovenski bančni sistem, zato ob novih nihanjih v Grčiji ni zaznati nemira v zvezi s Slovenijo. Čeprav so se zjutraj ob prvi reakciji trgov povišali zahtevani donosi na obveznice perifernih držav, tudi Slovenije, pa so se kmalu začeli stabilizirati, zato Jazbec tudi tukaj težav ne vidi.

Ponovil je še besede finančnega ministra Dušana Mramorja, da je nujno treba nadaljevati z vsemi aktivnostmi v skladu s sprejetim nacionalnim reformnim programom. Banka Slovenije pa je že pred enim letom poudarila, da "potrebujemo jasno, konsistentno in koherentno nacionalno strateško politiko", ki bo med drugim spodbujala makroekonomsko in finančno stabilnost.

Poleg tega je po njegovih besedah zaradi ukrepov za stabilizacijo bančnega sistema leta 2013 zaupanje vanj trdno. Tudi finančni trgi, ki so sprva močno reagirali na krizo v Grčiji, kar se je videlo v dvigih zahtevanih donosov na obveznice perifernih držav, so se pri mnogih državah, tudi pri Sloveniji, že umirili.

Križanič: Slovensko posojilo Grčiji ni izgubljeno

Nekdanji minister za finance Franc Križanič meni, da denar, ki ga je Slovenija pred leti posodila Grčiji, ni izgubljen. "To so krediti, ki se jih ne odpisuje. Se pa ročnost prilagodi sposobnosti dolžnika, da vrne. Ta bankrot pomeni, da Grčija v nekem trenutku ne more izplačati nekega obroka, vendar se potem reorganizirajo krediti," je povedal.

Sam je bil minister, ko je Slovenija Grčiji posodila denar. "Takrat ni bilo nikogar, ki bi lahko še posodil. Takrat bi Grki lahko razglasili bankrot in potem bi sledil verižni bankrot vseh ostalih držav. Mi bi bili približno na 15. mestu, ker smo močen izvoznik, a bi tudi mi prišli na vrsto," je pojasnil.

Evri in slovenska zastava
Evri in slovenska zastava FOTO: Thinkstock
"Grčija je takrat potrebovala pomoč. Mi smo jo zagotovili na edini možni način, da smo ji jo države članice evro skupine dale. Dale smo ji jo vse, razen tiste, ki so bile že takrat v zelo slabem položaju. Kasneje smo vzpostavili mehanizme, da lahko velike banke in države dobijo kredit v vsakem primeru. Vendar se to ne sme vezati na neke pogoje. Pogoje mora izpeljati Evropska komisija ločeno od tega," je dodal.

Po ocenah Križaniča se bo zadnje dogajanje okoli grške dolžniške kriza najprej poznalo po višjih obrestnih merah za obveznice, nato na težjem dostopu do kreditov na finančnem trgu ter padanju naročil. "Potem pa se zna odviti verižni bankrot prek držav, ki so povezane z Grčijo. To so Bolgarija, Srbija, Romunija in prek tega na trgu zopet k nam. Torej neki mini Lehman Brothers se zna začeti odvijati tudi tu. EU torej mora najti rešitve, prvič, da Grki prepoznajo, da morajo varčevati, in drugič, da morajo dobiti nek impulz za gospodarsko rast," je dejal.

Izstop Grčije iz območja evra po njegovih ocenah ni najbolj verjeten. "Ves čas bodo imeli probleme, kako vrednotiti kredite, tudi notranje. To jim bo povzročalo stalno krizo, zato si po mojem ne upajo izstopiti iz evra," je ocenil.

Židan: Ne gre le za finančno krizo

Kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan ocenjuje, da pri vprašanju Grčije ne gre več le za finančno krizo, ampak ekonomsko, varnostno in politično krizo. "V vsakem primeru upam, da se bodo pogajanja nadaljevala. Ne smemo opazovati le vlade v Grčiji ali EU, ampak moramo opazovati predvsem ljudi in se zavedati, da je EU, s tem ko je pritisnila Grke v prehudo varčevanje brez tega, da bi jim omogočila gospodarski zagon, naredila marsikatero napako," je dejal.

Šircelj: Situacija je resna, referendum ne bo rešil finančnih težav

Referendum bo pokazal voljo ljudstva, a finančnih težav ne bo rešil, meni poslanec SDS Andrej Šircelj, ki ocenjuje, da so razmere v zvezi z Grčijo resne. To je znak, tako Šircelj, da morajo grška vlada in partnerji v Evropi ponovno sesti za mizo in sprejemati ne le finančne, pač pa tudi državotvorne odločitve, predvsem v evropskem smislu.

Na kratek rok denarja ne bomo dobili nazaj, je prepričan Šircelj. Dodatno bomo plačali obresti, po njegovih ocenah okoli 20 milijonov letno že v prvem trenutku. "To pa predvsem zato, ker nismo dovolj hitro sanirali teh kreditov, ki smo jih dali, pravzaprav smo pogoje še poslabšali," je prepričan.

Na vprašanje posledic za Slovenijo v primeru izstopa Grčije iz EU pa Šircelj odgovarja, da ne bo prišlo do bistvenih zapletov. Po lizbonski pogodbi lahko izstopi iz EU, tehnika pa glede tega po njegovih besedah ni dodelana, zato nastopijo dodatne težave. Dodatne zaplete pomeni tudi prestop Grkov na svojo denarno valuto, je dodal.

Opozoril je še na morebitno nevračilo obresti s strani Grčije. To po klavzuli v pogodbah pomeni, da bodo morali vrniti celotni dolg, ki ga pa ne morejo, je pojasnil Šircelj.

Spomnil je še na po njegovi oceni napačne presoje nekdanjega finančnega ministra Franca Križaniča leta 2010 in 2011, koliko dobička bomo dobili od posojanja denarja Grčiji. Poslanec SDS še poudarja, da nobena država ni bila in ni prisiljena, da jemlje kredite in povečuje dolgove. Grčija je po njegovih besedah kredite najemala kot suverena država.

Ljudje v Grčiji stojijo v vrstah na bankomatih - 3
Ljudje v Grčiji stojijo v vrstah na bankomatih - 3 FOTO: Reuters

SMC ob grških težavah izpostavlja pomen nadaljevanja začrtanih ukrepov

V poslanski skupini SMC pozorno spremljajo dogajanje v Grčiji, ob tem pa poudarjajo, da bodo posledice grške odločitve čutili vsi državljani držav območja evra, tudi Slovenije. Zato ocenjujejo, da mora Slovenija nadaljevati s sprejemom in izvajanjem začrtanih ukrepov, predvsem med drugim strategije upravljanja z državnimi naložbami.

Slovenija je bila še nedolgo nazaj tudi sama v podobno nezavidljivi situaciji, ko se ji je napovedoval program trojke, kot je danes Grčija. Če takrat ne bi pričeli in danes nadaljevali z uvedbo pomembnih strukturnih reform na področju stabilizacije javnih financ, bi se lahko danes prav tako pogovarjali o plačilni nesposobnosti oziroma bankrotu države, so zapisali v poslanski skupini SMC.

"Dogodki, povezani z Grčijo, vplivajo na državljane v EU, vendar sami dajemo posebno pozornost državljanom Slovenije, zato intenzivno delamo na stabilizaciji javnih financ, med drugim na fiskalnem pravilu," pa je v današnji izjavi za medije še ocenil poslanec SMC Dušan Verbič.

Slovenija mora po mnenju poslancev SMC nadaljevati tudi z ukrepi na področju preprečevanja sive ekonomije, kamor spada tudi aktualno sprejemanje zakona o potrjevanju davčnih računov.

"Le s sprejemom tovrstnih obveznih reform, katerih odločilno težo morata spregledati tako koalicija kot opozicija, se Slovenija odmika od grške situacije in se približuje zgodbam o javnofinančni ter posledično tudi politični stabilizaciji države, kot predpogojev za njeno prihodnjo rast in uspeh," so še dodali v poslanski skupini SMC.

Prikl upa na salomonsko rešitev glede Grčije še pred referendumom

Poslanca DeSUS Uroša Prikla žalosti, da Grčija in predstavniki EU niso dosegli dogovora, ob čemer meni, da je bilo očitno premalo angažiranja obeh strani. Potem ko je prvak DeSUS Karl Erjavec v nedeljo ocenil, da do dogovora ne bo prišlo, pa je Prikl bolj optimističen in upa, da bodo vpleteni še pred grškim referendumom našli salomonsko rešitev.

Poslanec DeSUS Uroš Prikl je priznal izpostavljenost Slovenije, ki je s posojili in poroštvom izpostavljena do Grčije.

A je sam optimist in ocenjuje, da se bodo predstavniki EU in Grčije še pred predvidenim nedeljskim referendumom v Grčiji dogovorili in našli optimalno rešitev, ki bo na dolgi rok dobra tako za Grke kot celotno EU.

Erjavec je sicer v nedeljo ocenil, da se je grška vlada za referendum odločila, ker ne more izpolniti nerealnih predvolilnih obljub o tem, da Grčiji ne bo treba izpolnjevati obveznosti, ki jih je postavila EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
30. 06. 2015 08.42
+1
SMC DELA INTENZIVNO NA PRAVILU....S PRAVILOM BODO STABILIZIRALI FINANCE....JOJOJOJOJ KIRI NAKLADAČI.....FINANCE JE LAHKO URAVNOTEŽITI S KMEČKIM IZRAČUNOM , SEVEDA KAKŠEN NE BO ZADOVOLJEN...KAKŠEN KVAZI PARTIZAN Z 2200€ PENZIJE IN KAKŠEN CEO JAVNEGA ZAVODA ALI AGENCIJE S 9670€..... ČISTA BANANA TALE SMC....
Moj?ica123
30. 06. 2015 07.39
+2
Veliko ljudi je bilo zdravih,ko so se s titanikom peljal,sam srece niso mel!
LOPOVEpredZID
30. 06. 2015 07.31
+0
Jazavac, Jazavac.....kako vemo ali nam politik laže? Če premika ustnice, potem laže!!!
dule100
30. 06. 2015 06.49
-1
Ni denarja, ni socializma !
LOPOVEpredZID
30. 06. 2015 06.22
+1
"ne vpliva neposredno"....OK, kaj pa posredno? Kolko škode bomo morali pa plačati davkoplačevalci? To smo tisti delavni ljudje....kolko? Po njihovo sploh ni nobene škode....samo čez leto ali dve bo to razlog tza spet dvig davka.....vse pod pretvezo in samo zato, da lahko kradejo dalje....samo nove metode morajo izpilit in videti odziv naroda!!! LOPOVI SLOVENSKI
RoccoS
30. 06. 2015 00.56
+2
Križanič mora tako govorit, drugače bo demantiral sebe iz časa, ko je bil minister!
Krta?a 21
29. 06. 2015 21.14
+3
Kere nore gobe pa tile glodajo? Ali pa so dobili iz eu neko čudno skripto ki jo morajo brat dokler ljudje ne bojo začel verjet....
ssbobo
29. 06. 2015 21.04
+3
Jazbec Jazbec, dogodki ne vplivajo na Slovenijo itd..................... dogodki so že uplivali na vse nas ko smo šenkali denar Grkom, ... da se popravim ne Grkom ampak Germanon, tako da je očitno njegova izjava lep primere besedičenja ljudi z taiste kaste katera nam krade državo že od osamosvojitve naprej.......................... res se sprašujem zakaj so se borili naši nonoti pa none tam daleč nazaj med vojnami....................
RoccoS
30. 06. 2015 00.55
+1
Kdo ti govori take bedarije? Denar ne gre za nemške banke, ampak za penzije, plače javne uprave in socialne transferje. Sicer pa smo mi v tem primeru na istem bregu kot švabi!
NoviceResnice
29. 06. 2015 20.35
+1
Aja Židan kira banana izjava: Ne smemo opazovati le vlade v Grčiji ali EU, ampak moramo opazovati predvsem ljudi in se zavedati, da je EU, s tem ko je pritisnila Grke v prehudo varčevanje brez tega, da bi jim omogočila gospodarski zagon, naredila marsikatero napako," ..... A 14 penzij na leto in 15 plač in dodatek na čiste zobe in počesane lase je bilo normalno.... A zdej bodo pa mogl varčevat a ne svinje evropske ...dej spoki nazaj v mursko pa tam bluzi
luciluk
29. 06. 2015 21.14
+1
hja Židan je postal tipični rdeči populist ala Lenin, ko pa pride na oblast bo pozabil na vse svoje obljube!!!! Ane >SD pa 1000€ penzije tov.Križanič. katerega leta???
SlovenijamaTALENT
29. 06. 2015 20.08
+4
Europa bo postala gospodarsko in politično nestabilno območje, faktorji konflikta bodo izvedljivi....tako da počasi zlato v štumfe in pod žimnico.:) Lepi cajti prihajajo...
LLLEPI
29. 06. 2015 20.29
+4
Zato pa nasi politiki tako kradejo ker vejo kaj so naredili
Moj?ica123
29. 06. 2015 20.02
+6
A vam povem en vic? Slovenija bo druga Svica.Je.. ga,nic smesen ni!!!
SlovenijamaTALENT
29. 06. 2015 20.07
-1
hahahahahaha o pa je. Že 91 . leta je bil to vic le večinsko smo ga sprejeli, sedaj bi ga pa večinsko najraje pozabili...karma.
staridida
29. 06. 2015 20.44
+0
binmister
29. 06. 2015 20.00
+0
Poslanec Horvat misli da je odkril toplo vodo .Ta tudi govori tja v en dan brezi veze
LLxx
29. 06. 2015 19.58
+9
pri poročilih je bilo rečeno, da imamo Slovenci pravico zapleniti vsako premično ali nepremično grško premoženje ki se nahaja zunaj grčije v višini kredita,...tako da brž ko srečam prvo mlado sexy grkinjo bo moja lastnina
SlovenijamaTALENT
29. 06. 2015 20.00
+2
SlovenijamaTALENT
29. 06. 2015 19.58
+4
EU bo šla u KU........definitivno.
binmister
29. 06. 2015 20.01
+4
brabusednet
29. 06. 2015 19.49
+2
Grki že v Meseca tulijo.
brabusednet
29. 06. 2015 19.47
+2
Pahor,Križanič in Mesec že zbirajo denar za Grški referendum.
glava2
29. 06. 2015 20.13
+3
lahko grejo vsi tri na volitve v grčijo, takoj so na vladi...
av kompa
29. 06. 2015 19.44
+7
Mene veliko bolj kot Grčija, zanimajo ukradene milijarde v ropu stoletja,ki so jih slovenski poštenjaki znosili v bančne oaze in zahodne banke in kako jih dobiti nazaj.Vse je odvisno od politikov in njihovega poštenja.Sam zakone je potrebno sprejet na podlagi katerih bi sigurno dobili vsaj polovico tega denarja nazaj,Ta polovica znaša veliko več kot 1,5 milijarde,ki smo jih dali Grkom.
LLLEPI
29. 06. 2015 19.48
+9
Pa ne bojo politiki delali proti sebi. Kdo pa je ves ta denar znosil v bancne oaze????
SlovenijamaTALENT
29. 06. 2015 19.44
+1
Naj ponovim DENAR smo posodli NEMŠKIM in FRANCOSKIM bankam. Hlapci dvigujte glas nad fgospodarja če upate ???? Nam so dolžni NEMCI in FRANCOZI in NE GRKI!!!!!!!!!!!!! Ovce zamegljene.....oprnoglave.
Brabus
29. 06. 2015 19.57
-1
SlovenijamaTALENT
29. 06. 2015 20.00
-1
kaj misliš da so vsi narkomani če si ti?
osnovna šola
29. 06. 2015 19.43
+4
Če bi vsi dvigovali prihranke iz naših bank, bi bile le-te že zdavnaj zaprte, ker bi zmanjkalo denarja pa naj Jazbec govori,kar hoče.
juwel
29. 06. 2015 19.34
+12
jaz sem tudi za izstop slovenije iz EU !
mkug5g
29. 06. 2015 19.36
-2
a bi se grčiji prklopu? al pa putinovi rusiji k je največ revežev po 2 sv voji, 23 miljonov,,a raje S koreji?
SlovenijamaTALENT
29. 06. 2015 19.41
+4
Jaz sem za to da se nigdar nismo rabl prklopit... NEUTRALNOST bi morala biti naša politka če že... in delat z VSEMI.
brabusednet
29. 06. 2015 19.46
+0
SlovenijamaTALENT
29. 06. 2015 19.56
+3
dajal bi tistim kjer bi se mi splačalo in ne tistim katerim bi mi UKAZALI razni junkerji...če je treba tud KONGU!