Gospodarstvo

Guverner švicarske centralne banke glede franka: To je bil izjemen in začasen ukrep

Ženeva, 17. 01. 2015 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vseskozi je bilo mišljeno, da bo ukrep - centralna banka je septembra 2011 postavila zgornjo mejo tečaja franka pri 1,20 evra, da bi v času močne krepitve franka in visoke negotovosti na finančnih trgih zaščitila švicarsko gospodarstvo - začasen.

Švicarski franki
Švicarski franki FOTO: Reuters

Omejitev tečaja švicarskega franka je bil izjemen in začasen ukrep, je v pogovoru za današnji izdaji časnikov Le Temps in NZZ dejal guverner švicarske centralne banke Thomas Jordan. Centralna banka bi ob nadaljevanju te politike tvegala izgubo nadzora nad svojo monetarno politiko, je utemeljil odločitev za odpravo omejitve.

Vseskozi je bilo mišljeno, da bo ukrep - centralna banka je septembra 2011 postavila zgornjo mejo tečaja franka pri 1,20 evra, da bi v času močne krepitve franka in visoke negotovosti na finančnih trgih zaščitila švicarsko gospodarstvo - začasen.

"Če ekonomski cilj ni več upravičen ali vzdržen, moramo vajo prekiniti. Dosegli smo to točko," je dejal Thomas.

Centralna banka je ugotovila, da bi, če bi nadaljevala tovrstno politiko, tvegala, da bi na dolgi rok izgubila nadzor nad svojo monetarno politiko.

Močan vpliv na trge

Thomas je povedal, da so se zavedali, da lahko ima odločitev močan vpliv na trge. Ti bi se sedaj morali postopoma stabilizirati, lahko pa to traja nekaj časa, je priznal.

Na vprašanje, ali bi lahko švicarska centralna banka znova uvedla omejitev, če se trgi ne bodo umirili, je odgovoril, da bo centralna banka, če se bo pokazala jasna potreba po tem, "aktivna na valutnih trgih".

Švicarski franki
Švicarski franki FOTO: Thinkstock

Odločitve o odpravi omejitve niso napovedali, da bi se izognili špekulacijam, je dejal. V centralni banki so bili po njegovih besedah glede odprave omejitve enotni, saj so ocenjevali, da je švicarsko gospodarstvo v precej boljšem položaju, kot je bilo ob uvedbi ukrepa leta 2011. "Švicarskemu gospodarstvu smo dali čas, da se prilagodi novim razmeram. Obdobje treh let ni zanemarljivo," je dejal Thomas.

Banka ni vsemogočna

Priznal je, da je z odpravo ukrepa položaj v švicarskem gospodarstvu težji in da se mnoga švicarska podjetja soočajo z novimi izzivi, da pa centralna banka s svojo monetarno politiko "ne more izpolniti vseh želja" in "ni vsemogočna". Kritiko odločitve razume, je pa centralna banka prepričana, da je ravnala prav.

Pretres na trgih

Na borzi v Zürichu
Na borzi v Zürichu FOTO: Reuters

Odločitev švicarske centralne banke, ki je omejitev tečaja odpravila v četrtek, je pretresla trge, tečaj franka glede na evro je poskočil za skoraj 30 odstotkov in začasno presegel vrednost skupne evropske valute. Nato se je ustalil na približno enaki ravni z evrom, kar je še vedno 15 odstotkov nad sredinim tečajem. Švicarski borzni indeks SMI je v četrtek izgubil več kot osem odstotkov, v petek še dodatnih skoraj šest odstotkov.

Stres kreditojemalcev

Odločitev je razburila potrošnike po Evropi, ki so se odločili za posojila v frankih, saj bodo plačevali precej višje obroke posojil. Precej kreditojemalcev je posojila v frankih najemalo na Poljskem, Madžarskem in Hrvaškem. Hrvaški minister za finance je po sestanku z bankirji dejal, da so bankirji pripravljeni pomagati pri iskanju rešitve za posojilojemalce.

Čeprav se delež posojil v frankih v Sloveniji zmanjšuje, so razočarani tudi mnogi slovenski potrošniki. Zveza potrošnikov Slovenije je državo pozvala, naj potrošnike zaščiti pred gibanjem valutnih tečajev. Na gospodarskem ministrstvu so svetovali, naj ti kreditojemalci poskusijo kreditne pogodbe v frankih nadomestiti s pogodbami v evrih. V bankah v Sloveniji so dejali, da se morajo kreditojemalci sami odločiti, ali (še) želijo prevzemati tveganja sprememb menjalnih tečajev in referenčne obrestne mere.

Po podatkih Banke Slovenije se je obseg posojil gospodinjstvom v švicarskih frankih v Sloveniji v zadnjih letih zniževal. Konec novembra lani so imela slovenska gospodinjstva v frankih za skoraj 794 milijonov evrov posojil, od tega je bilo za 743 milijonov evrov stanovanjskih posojil. Obseg posojil gospodinjstvom v frankih je bil v Sloveniji najvišji konec leta 2008 in v začetku leta 2009, ko je presegal 1,4 milijarde evrov.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajtimar
19. 01. 2015 22.21
Kajtimar
19. 01. 2015 22.06
+2
Hrvaška vlada je ravnokar odredila razmerje frank-kuna= 6,4:1. Torej velja razmerje 1:1,2 kot je bilo prej, vendar menda le za kreditojemalce in to za čas 3 mesecev da uredijo formalnosti za prenos valute... Kje ste slovenski politiki?????!!!!!!!!!!
aligator14
20. 01. 2015 13.15
-3
Kaj pa ima politika s tem - zato, ker ste pred leti taktiziral ne more sedajcela država plačevat...
Dinka123
18. 01. 2015 19.43
slovenija ni sposobna z takimi slabimi menadzerji politiki itd. napredovat....mislim sramota je ze to da tako mala drzava kot je slovenija vsaki dan bolj propada...grejo se neko drzavo ljudje pa za kruh nimajo
SFRJJNA
18. 01. 2015 14.35
+4
Kako ste vsi kateri pišete o CHF čudni in neizobraženi. Kolikokrat ste bili v Švici, poznate način življenja tam, sistem dela, cene in ostalo - menim da ne. Verjeli ste bančnikom kateri so pri dajanju takratnih kreditov občanov služili veliko večje denarje z manipiliranjem EVRO - FRANK in tako naprej, sedaj pa vsi jamrate. Seveda vas nikako ne obtožujem in obsojam, vendar vaš izlet je bil nepremišljen in ste nasedli, tako kot marsikdo drug. V Švici je toliko denarja, da je njim vseeno za ostali svet, oni bodo preživeli, ker imajo močno gospodarstvo in kulturo dela! Če bi naša država bila za kaj bi sedaj dala nalog vsem bankam katera so dajala te kredite, da se razumno dogovorijo z kreditojemalci, sicer lahko gredo iz naše Slovenije ali pa zapremo lasnte banke in kaznujemo /tako je naredil Viktor Orban iz Madžarske, kaznoval je OTP banko in še katero tujo/. Pa še to v Švici delajo vsi, povprečen zaposlen na tehničnem nivoju kot so instalaterji,...ima cca. 5.000CHF plače in za to plačo delodajalec plača državi cca. 1.000CHF dajatev, zato tam ni črne ekonomije vse teče kot ŠVICARSKA URA!!
tony_abcde@yahoo.com
18. 01. 2015 13.40
+3
Privoščljivim komentatorjem še vedno ne gre v pretrde buče, da bo šlo na slabše tudi ostalim, vsem, se pravi celi državi zaradi take situacije. Da višja anuiteta posledično pomeni manj denarja na razpolago v gospodinjstvih in manjšo splošno potrošnjo...manjša potrošnja v že tako občutljivem počasi okrevajočem gospodarstvu lahko pomeni upad gospodarske rasti, manj delovnih mest, nova odpuščanja itd. in ugašanje upanja za v letu 2015, da bodo brezposelni dobili zaposlitev. Skratka zadeva je kompleksna in slej ko prej lahko udari vse v sistemu...saj ni nihče izoliran otoček ampak del sistema, tudi tisti, ki so vzeli kredit v EUR ali pa sploh nimajo kredita. Izguba delovnih mest ni stvar selekcije med tistimi, ki imajo kredite v EUR, v CHF ali pa sploh nimajo kredita ampak posledica upada potrošnje oz. povpraševanja po izdelkih, storitvah itd. firme v kateri delamo. To smo videli v zadnjih 7 letih. Če komu ni jasno naj si večkrat prebere, morda obstaja upanje da se mu bo razjasnilo. Morda bodo tisti s ta najbolj trdimi bučami dojeli vse skupaj šele takrat, ko bodo na seznamu odpuščenih.
Brabus
18. 01. 2015 14.35
+4
Tudi , če imam trdo bučo, me prav malo skrbi za kredite drugih in jih naj tudi sami odplačajo. Kdo bo pa men vrnil delnice NKBM, ko mi jih je slovenska državna mafija ukradla?? Mi bo kdo kaj reprogramiral? Lepo vas prosim, pa trde buče.
SFRJJNA
18. 01. 2015 14.42
+0
Kaj si pa vložil denar v Novo komunistično banko, saj si imel 20 ostalih na razpolago, ne pa naših bank katere živijo samo na račun slovenski državljanov in države...meni je žal vendar samo ljudje odločajo o banki, dvignejo naj več 50% prihrankov iz SI bank naložijo na tuje in SI JE GOTOVA!!!
aligator14
18. 01. 2015 16.15
+1
če je bil Bajuk komunist, potem je res, kar si napisal SFRJJNA. Če pa si pozabil, kaj se je dogajalo - itak ima več kot pol SLO spomin kot zlate ribice...
Krta?a 21
18. 01. 2015 12.24
+1
Stopnja zakreditiranosti prebivalstva in drzav po celem svetu je enormna in nevzdrzna. Krediti dusijo gospodarstvo. Edini nacin da se kredite sploh se lahko odplaca je da drzave devalvirajo valute, kar sledi v naslednjem obdobju. Ni drugega izhoda kot inflacija. Tudi v evru...
Male?ka
17. 01. 2015 20.59
+17
Vsi, ki tukaj pišete o naivnežih in špekulantih, ki so vzeli kredit v švicarskih frankih, zakaj niste bili glasni, ko se je zadnja Janševa vlada oz. gospod Šušteršič zapufal v dolarjih. In ta kredit odplačujemo vsi. Pa poglejte, kako se je dolar okrepil napram evru. Zakaj se dragi analitiki takrat niste oglašali, da se v tuji valuti ne jemlje pufov. Pa še nekaj. Nihče, ki ima kredit v Frankih ni rekel, da se mu kredit odpiše oz. da na slabo banko, to je v zadnjih dneh rekel samo gospod Petan. On ne bo plačal. Bi pa bilo prav, da država tu pomaga tistim, ki imajo kredit v frankih, da jim obroki ne bodo šli v nedogled. Pa dragi državljani, vi ne boste tu nič plačali, samo banke, ki jih že par let pridno dokapitaliziramo, ne bodo še več služile. In dragi moji državljani, vsi v Sloveniji odplačujemo kredite, samo ne nujno svojih, pač pa Zidarjeve, Šrotove, ... Tako, da smo vsi funkcionalno nepismeni naivneži, ker to pač dopuščamo. Ne obsojate in žalite ljudi, ki so si želeli rešiti stanovanjski problem. Ti niso špekulirali, goljufali, dobili kredit brez zavarovanja, se odločili, da bodo na račun delavcev privatizirali podjetja.... Tu je problem današnje družbe.
komunalc29ccm
18. 01. 2015 10.07
+2
končno nekdo s pametnim komentarjem , se podpišem pod tem
Brabus
18. 01. 2015 14.41
+0
A ja? Če nebi špekulirali, bi vzeli kredit v domači valuti, kar zatrjujejo tako levi , kot desni, da ne bo nesporazuma. Tako je pa vsak kreditojemalec potihem računal na boljši izid v frankih, kar je razumljivo, ampak , se je pač uštel in naj sedaj nosi sam posledice, ne pa neki apeli na državo.
izlet29
17. 01. 2015 20.43
+2
Zlato pravilo je, da se naj ne vzame kredita v valuti, v kateri ne prejemaš plače oz. prihodka ali drugače: če prejemaš plačo oz. prihodek v EUR, potem najemaj kredit samo v EUR.
boby1
17. 01. 2015 19.47
+11
Drage kolegice in kolegi, zelo sem užaljen, ko me nekateri tule uvrščajo med špekulante zato, ker sem leta 2007 vzel stanovanjski kredit v frankih. Zadeva je bila - po logiki - precej varna. Pregledal sem gibanje franka napram EUR v preteklosti, razmišljal v smislu, da smo v družbi stabilnih držav in dopustil možnost, da pade vrednost EUR tudi pod najnižjo do takrat znano vrednost. Poleg tega je bilo v preteklosti tako, da če si vzel krediti v domači valuti (tolarji), so ti obresti poviševali tako, da so vkalkulirali v obresti tudi tečajne padce tolarja (prvi stanovanjski kredit sem vzel preko koprske banke v SIT na 9 let. Začetni obrok je bil - preračunano v takratno konvertibilno valuto - cca. 300 DEM, zadnje leto sem plačeval obroke v približno vrednosti 450 DEM. Zato sem menil, da bo bilo podobno tudi sedaj, če bi vzel kredit v EUR in bi prišlo do tečajnih nihanj. Dopustil sem verjetnost, da lahko vrednost EUR zaniha do 20 %, več pasi resnično nisem predstavljal niti v najbolj črnih sanjah. Sedaj ej situacija taka -kredit v višini 60000 EUR sem vzel na 12 let (vrednost 1 EUR je bila takrat cca. 1,65 CHF), poplačal prek 56.000 EUR, do predvčerajšnjim sem bil dolžan še dobrih 32.000 EUR, danes slabih 39.000. Obrok se mi je s prvotnih 520 EUR dvignil na prek 800 EUR. Ni lahko, a kot je zapisal eden od forumašev (čeprav s sarkazmom) - imam srečo, da sem bil za tak kredit sploh sposoben. Preživel bom, a trdim, da nisem špekulant. Mislim, da je povsem normalno, da se pri odločanju o tako visokih vsotah za življensko pomembne stvari (ni šlo za nepotreben luksuz) poskušaš odločiti pametneje in tako, da bo ugodneje. Takega padca EUR pa verjetno nihče ni mogel pričakovati, saj naj bi bila EU združenje resnih držav in ne združenje "čobanov" (z vsem spoštovanjem do njih). A očitno smo v še precej manj elitni družbi, kot smo bili pred 25 leti - na žalost.
gripson
17. 01. 2015 18.42
+9
Iz vseh komentarjev sem izluščil samo eno: da so ovce, in so volkovi. Da bi bili pa človeku človek - ne to pa raje ne. Slovenec ne zmore biti Človek.... Bom opisal en primer: nekdo se je zadolžil v CHF zaradi višjega kredita, ki ga je lahko dobil na svojo plačo (in ne zaradi špekulacij!!). Ker si je s tem omogočil selitev v drug kraj, je dobil tudi drugo službo, bistveno bolj plačano. Da ne omenjam vseh drugih pozitivnih pritiklin, od krajše poti do službe, več prostega časa, manj stroškov s hišo.... Kljub vsemu je pa na drugi strani lahko tudi veliko zgodb, ki niso take srečne. Ste kdaj pomislili, da je nekomu nižja obrestna mera pomenila razliko med črnim in polbelim kruhom? Špekulanti kot jih imenujete so drugje, in verjamem, da nobeden izmed njih nima več kredita v CHF. In na koncu - imel sem idejo peljati svojo družino na smučanje med zimskimi počitnicami v švicarski Zermatt, pa očitno ne bo nič - bomo šli raje v Avstrijo ali pa Italijo - za 20% se splača....Bo nekdo od vas izračunal, koliko obrokov kredita v CHF bo zaradi tega izgubila Švica? Se kdo od vas zaveda (tistih nekaj, ki mislijo da so pametni), da boste zaradi tega plačevali dražja zdravila, dražjo milko, dražje ure in žepne nožke - vse Made in Suisse?
User416781
17. 01. 2015 18.22
+6
Pa kaj je z vami - a če bom svoj denar vložil v delnice in bo vrednost delnic padla, mi bo država ali banka povrnila škodo...?! Sam sem v tistih časih delal na banki in sem moral stranke prepičevati za EUR kredite, pa je vseeno večina vztrajala na CHF kreditih. Banka je bila prisiljena uvest CHF kredite, saj so se ljudje obrnili na vratih, če si rekel da nimaš CHF. Zdaj pa naj bi vam nekdo vračal škodo...?! Dajte no mir.
gripson
17. 01. 2015 18.43
-3
Ko boš dražje plačal izdelek iz Švice, se vprašaj zakaj...
firewall
17. 01. 2015 17.41
+6
V bistvu sem zopet prisel do spoznanja kako pritlehen narod smo mi. Na tujih forumih ti sogovorniki pomagajo. Pri nas pa se vecina naslaja nad tezavami drugih. Nihce ni imun na tezave in vsi ki pametujete tu gor boste prej ali slej prisli do svojega zivljenskega problema.
aligator14
17. 01. 2015 17.48
-5
Slo narod ima svojih težav dosti, največ se ji spopada, kaj bodo dali v lonec, zato jih vaši problemi prav nič ne brigajo...
aligator14
17. 01. 2015 17.49
-4
Že morate imeti dovolj visoke dohodke, da ste si lahko tako velike kredite sploh privoščili - večina slovencev si ne more privoščiti niti desetino tega...
firewall
17. 01. 2015 17.57
+7
Cakaj. Maloprej si omenjal da si poplacal svoj kredit. Ocitno imas visje dohodke kot jaz da poplacas kredit tako hitro. Pa vprasam te ali so vsi tisti ki nimajo osnovnih zivljenskih dobrin tudi preracunljivci ker so se v nekem trenutku odlocili napacno?
aligator14
17. 01. 2015 18.05
-1
Jaz sem se očitno stegnil le toliko daleč, kot sem se lahko, za razliko od tebe, ki sedaj objokuješ tek... 20000.
aligator14
17. 01. 2015 18.16
+2
Če bi ta isti kredit vzel v evrih bi bil itak toliko visok, kot je postal sedaj...
firewall
17. 01. 2015 18.46
+0
Kolega ne objokujem. Nisem tiste vrste clovek ki bi sedel doma in se smilil sam sebi. A tebi sta pa mami in ati pomagala da si si lahko kupil nepremicnino.
aligator14
17. 01. 2015 20.29
+0
Žal se precej motiš - s trdim delom sem si kar sam z ženo prislužil stanovanje, hišo, vikend, prikolico za kampiranje povsem novo in avtomobil vreden 30000... Mama in ati mi nista imela s čim pomagat!!!
andrejDD
17. 01. 2015 17.12
+2
"janfilimon" - točno tako.. Sedaj je res lahko biti pameten. Vsem takim..hvala. za komentarje...to sedaj res potrebujemo! "firewall" - slaba banka - to pa ni slaba ideja. Upam, da to berejo naši politiki in bančniki.
Prassek
17. 01. 2015 17.18
-1
Se enkrat. Ce bi frank padel za dodatnih 20% bi tudi vpil naj vlada posreduje in prostovoljno dal teh 20% drugim, ki so jih potrebni?
mackon08
17. 01. 2015 17.19
+3
Ja seveda, treba je še eno slabo banko, samo počakaj da še jaz vzamem en kredit. Najboljše da celo življenje delam za preračunljivce. Malo morgen.
slovenskidelavec
17. 01. 2015 17.23
-3
mackon08
17. 01. 2015 17.33
+1
Prassek
17. 01. 2015 17.10
+5
Bistveni problem je v tem da smo slovenci kljub nasemu vrhunskemu solstvu funkcionalno nepismeni in ne premoremo zdrave pameti. Morda kaze uvesti nov predmet: zgodovina ekonomije. Ta se stalno ponavlja. Namesto predmeta politicna ekonomija.
janfilimon
17. 01. 2015 16.39
+7
Ampak nekateri ste pa res navadni podlezi in zdraharji. Lahko je biti pameten za nazaj in sedaj naslajati nad muko tistih, ki so vzeli kredit v svicarjih. Ampak preprican sem, da bi bili vi pametnjakovici danes vsi skriti v misji luknji, ce bi sel tecaj svicarja na 2:1. Pa se trpeli bi nemogoce muke, ker so ljudje profitirali. Res ste poden od podna.
firewall
17. 01. 2015 17.07
+7
Tipicni slovenci sedaj dozivljajo ekstazo ko vidijo da so drugi se v vecji godlji kot oni sami. S tem navidezno dvigujejo svoj ego in se ne zavedajo da bo to v prihodnosti postal tudi njihov problem.
Prassek
17. 01. 2015 17.12
-2
V nasi drzavi so vsi problemi kolektivno. Viske pa vsak v svoj zep. Kajne?
firewall
17. 01. 2015 17.32
+1
Zelim ti da si eden izmed 1% bogatasev ki pobirajo vse viske tega sveta.
Prassek
17. 01. 2015 17.33
-2
Nisem in nocem biti. Vec mi pomeni druzina kot nekaj tisoc ali mio € na racunu.
Nightyfly
17. 01. 2015 16.25
+1
1xy 17.01.2015 14:31:24 ne, na tvojo žalost ni......plansko gospodarstvo je povsem nekaj drugega, kot pa svojemu gospodarstvu dati pogoje, da deluje tržno.......in ravno slednje je naredila Švica - podala pogoje za dobro, uspešno in konkurenčno TRŽNO gospodarstvo........************************************************* tiste prve besede vam ne pristojijo ravno – a nede ? ko vidite moj nick vas a priori strese – ne res? Jaz pa vseeno poleg vasega nicka tudi preberem kaj ste napisala . Prav rad bi vedel , zvedel od vas , kako ste prisli do moje intimne skrivnosti , da zagovarjam plansko gospodarstvo ... jezus ! Pa se Maria zraven . Vi sama ste se vedno prepricana , da se odgovorne vlade dolocenih razvitih drzav obnasajo kompulzivno ali kaj ? Kaj za vas pomeni plansko gospodarstvo -in kaj trzno ? Kaj pomeni beseda ,pojem –planiranje , nekaj slabega ,kot sem razbral iz vasih besed !! ? Pa SE o SVICI ---- ******** podala pogoje za dobro, uspešno in konkurenčno TRŽNO gospodarstvo...********** tako pravite vi .A je res podala pogoje ....ali je bil to samo skrajni manever resevanja tezav tik pred baratrom ? Sam ukrep je presenetil tudi marsikoga v Svici . Za izvoznike je bil Frank se vedno premocan . Torej ? Eh , xy .... dajte napisati raje kaj o palckih , ki se imajo odlicno s sneguljcico .
firewall
17. 01. 2015 16.06
-3
Kje ste zdaj politiki in gospodarstveniki. Vsi ki smo najemali kredite v frankih pricakujemo da boste ustanovili slabo banko za drzavljane in na to banko prenesli tiste kredite ki jih drzavljani ne morejo vec odplacevati. Zakaj na hrvaskem lahko pomagajo svojim drzavljanom tu smo pa prepusceni usodi ki jo upravljajo banke.
aligator14
17. 01. 2015 16.19
+2
Povej mi, zakaj bi pomagali - zaradi preračunljivosti so vzeli tak kredit, ki se je zadnjih 10 let izplačal, sedaj pa se je zgodilo, kar se je zgodilo. Kašo, ki so si jo skuhali, jo bodo morali pač pojest. Tudi meni so ponujali tak kredit, pa bi se mi isplačal, ker imam že poplačanega, če bi ga pa še vedno imel bi jo pač moral požreti...
Nightyfly
17. 01. 2015 16.28
+2
firewall.........subvencije bodo pokopale EU .
firewall
17. 01. 2015 17.01
+2
Torej gres v trgovino kjer imajo izdelek x po 100 eur in isti izdelek po 80 eur. Ti ki si ocitno jasnovidec bos vzel tistega za 100 eur. Mi ki smo pa praracunljivci pa smo vzeli tistega po 80 eur. Me pa veseli da si s svojo pametjo in jasnovidnostjo v krizi zasluzil veliko denarja.
firewall
17. 01. 2015 17.05
+2
Ne subvencije ne bodo pokopale EU. Pohlep po denarju in korupcija na najvisjih nivojih jo bo pokopal.
mackon08
17. 01. 2015 17.13
+0
firewall Ne mešaj vse skupaj, če v trgovini kupiš izdelek x si ga plačal. Kredit je pa na dolgi rok in način najema je lahko tvegan. Tokrat se je izkazalo da se je slabo končalo, ne zdaj jokat, tako pač je.
firewall
17. 01. 2015 17.36
+3
Jaz ne jokam. Sam se bom ze izvil iz situacije. Se pa veselim trenutka ko se bos ti znasel pred problemom in ti bo nekdo rekel da ne jokat. V vsej svoji mogocnosti in modrosti pa ti verjetno nikoli nimas tezav in problemov.
TurboBart
17. 01. 2015 15.24
+1
Krive so banke.Keri kekec se je sploh spomnil davat kredite v frankih.Kake veze ima Slovenija z frankom.In če bankir ve,da se to lahko obrne v sekundi,kaj potem sploh ponuja take kredite.To ti nič ni jasno.
aligator14
17. 01. 2015 16.21
+2
To je kot bi imel denar naložen v delnicah - če se ne znaš z njimi je bolje, da vso stvar pustiš pri miru. Enkrat pridobiš, lahko pa dosti zgubiš...
ivica26
17. 01. 2015 18.09
+1
take kredite so ponujali leta 2008 v frankih a ne
mojito88521
17. 01. 2015 15.12
+3
Narobe ste napisali. 1 Euro je bil 1.2 franka in ne obratno. Frank je bil vreden manj kot Euro, sedaj pa sta bolj blizu
andrejDD
17. 01. 2015 14.40
+7
Ja, to je pa zdaj veliki problem za našo družino. Pred 8 leti sva z ženo vzela 75.000 eur kredita v švicarskih frankih s plačilni dobo 25 let. Če bi včeraj želela najeti nov kredit (v EUR) za poplačilo obstoječega ( ki je v CHF) bi bil nov kredit 96.000 EUR (za dobo 20 let) - tako bi skupaj z obresti banki plačala 122.000 EUR !!! Dosedanji mesečni obrok 214 EUR, bi bil sedaj 270 EUR Razlika v kreditu: 96.000 EUR - 75.000 EUR = 21.000 EUR Res mi je žal, da sem bil takrat (pred 8 leti) tako naiven in podpisal pogodbo v CHF. Banke so obljubljale, jaz pa verjel. Vseeno upam, da bo država skupaj z bankami imela vsaj malo posluha in nam pomagala. MOJ PREDLOG: Naj se "najde" banka in vsem, ki imajo trenutno kredite v švicarskih frankih predlaga sledeče. - vsi, ki postanete naši komitenti (za obstoječe velja enako), "pretvorimo" CHF v EUR. V mojem primeru bi tako še naprej plačeval 75.000 stanovanjskega kredita naslednjih 17 let. - za razliko, ki je nastala zaradi gibanja menjalnega tečaja med eurov in švicarskih frankom (v mojem primeru 21.000 eur), pa mora kreditojemalec najem nov kredit. Tako bi banka dobila ves denar (skupaj z obrestmi) , kreditojemalec pa bi denar investiral v kaj bolj pametnega, kot pa preplačevanje hiške zaradi požrešnosti bank. Lahko bi uredil okolico hiške, kupil avto .... denar bi krožil. Vglavnem, banka zadovoljna, stranka pa tudi. - in še zadnji pogoj - za dobo plačevanja kredita, MORATE ostati naš komitent. Prepričan sem, da bi takšna banka dobila mnogo novih komitentov in mnogo denarja v svoj obtok. Kaj menite?
1xy
17. 01. 2015 14.49
+5
nekaj bi te vprašala, pa upam, da bom dobila odkrit odgovor.......praviš, da si bil naiven in verjel.......in vprašanje je: Ali bi verjel tudi, če bi bil tečaj manj ugoden????.......predvidevam, da NE bi verjel......kar pomeni, da nisi bil samo naiven, ampak tudi sprejel pogoje špekulativnega posla........kr do danes, ko so imel ugoden tečaj in nizek obrok, se nisi oglasil, sedaj ko pa se je tehtnica nagnila v drugo smer, pa je vse narobe........
Prassek
17. 01. 2015 15.13
+10
Bom popolnoma iskren. Imeli ste dober tecaj im zelo ugodne obresti. Midva z zeno sva vzela kredit predlani in imava pogodbo v EUR. Za 75000 € in dobo 25 let placujeva trenutno 365€ na mesec. S tem da je Euribor skoraj nic. Se pravi da ko euribor zraste bo drzava pomagala tudi meni?
TurboBart
17. 01. 2015 15.19
+10
Evo opet en pameten,v smislu kdo ti je kriv......Jaz imam srečo da imam moj kredit v frankih skoraj izplačan.Najbolj mi gredo na jetra posamezniki,ki verjetno nimajo nič in pametujejo.Ko sem jemal kredit me noben ni opozoril,niti noben ni o tem govoril,o tveganju.To so začeli vsi klamfat potem,ko je švicar narasel.Pa zdaj zopet so vsi ekonomisti.Me zanima zakaj je potem Slovenija v krizi,če je tu gori toliko posameznikov,ki imajo finance v malem prstu.Ko sem pa pred leti hotel spremeniti v evre,me na banki niso upoštevali pet posto.Po domače,ali odplačuj ali idi v stečaj,maš pa še možnost da se obesiš.
aligator14
17. 01. 2015 16.54
+2
A naj tisti z minimalnimi plačami zbirajo za vas, ki ste iz preračunljivosti vzeli kredite kakršne ste že vzeli? Svetujem vam, da se stegnete le toliko, kot se lahko...
mackon08
17. 01. 2015 16.56
+3
avijacija Kaj bi te pa naj opozarjali, da se tečaj lahko spremeni, to je samoumevno, da tečaj lahko niha gor ali dol. Ne privošćim ti slabega nič, nasprotno upam da se ti bo dobro izšlo. Če si jemal kredit, ko še nismo imeli Euro je normalno da si vzel kredit v valuti ki je bila tedaj najbolj ugodna. Če pa nekdo ima plačo v Eurih pa vzame kredit v neki drugi valuti pa si je sam kriv. Naj si sam rešuje probleme, ki jih je ustvaril. Pa ne spet banke krivit, vsi vemo kaj so banke.
ivica26
17. 01. 2015 18.11
tinkara normalno da je use narobe sej ne morejo dvigniti kredita za 20% kaj ti ni jasno to je bankarska mafija