Gospodarstvo

GZS: Ukrep je le začasne narave, OZS: Pozabili ste male obrtnike in podjetnike

Ljubljana, 31. 01. 2022 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, N.Š., K.K.
Komentarji
28

Izenačitev pravic vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina, kot je v približno 200 milijonov evrov vrednem energetskem paketu predvidela vlada, je po oceni Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) sicer dobrodošla, a kot opozarjajo, še vedno ne gre za ustrezno ali celo sistemsko rešitev. Ukrep je namreč le začasne narave. K dodatni pomoči pozivajo tudi pri OZS, kjer menijo, da je država pozabila na male obrtnike in podjetnike. Do subvencij industrijskim porabnikom energije so kritične tudi nevladne organizacije. Hkrati bodo ukrepi precej obremenili energetski sistem, za elektrodistribucijski sistem po ocenah Agencije za energijo obremenitev znaša približno 70 milijonov evrov.

Vlada je med ukrepi za blažitev stisk prebivalcev in gospodarstva zaradi rasti cen energentov, ki jih je predstavila v soboto, predvidela še izenačitev pravic vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina. Zdaj namreč dobavitelji energentov dobavo večstanovanjskim stavbam opredeljujejo kot poslovno dobavo oziroma odjemna mesta v večstanovanjskih stavbah obravnavajo kot odjemna mesta za poslovni odjem.

Vlada je zdaj predvidela, da bodo imeli etažni lastniki posameznih stanovanj v večstanovanjskih stavbah s skupnimi kurilnicami pri nakupu zemeljskega plina za te skupne kurilnice vse pravice v zvezi z nakupnimi pogoji, kot jih imajo gospodinjski odjemalci, ki plin kupujejo za lastno rabo.

Ukrep je zapisala v predlog zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki ga je že poslala v potrditev v DZ po nujnem postopku, veljal pa naj bi eno leto in tri mesece, od letošnjega februarja do konca aprila 2023.

Po besedah direktorja Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjana Udoviča je izenačitev pravic vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina dober signal, da je vlada (čeprav pozno) le prepoznala velike težave, v katerih so se znašli etažni lastniki, ker jih dobavitelji obravnavajo kot poslovne odjemalce. Še vedno pa ne gre za ustrezno ali celo sistemsko rešitev, je zapisal v odzivu.

Ukrep je namreč začasne narave in velja le za naprej, je dodal. S tem vlada po njegovem mnenju na nek način sporoča, da takšna rešitev ne velja že sedaj, kar pa po njegovih besedah ne drži. V zbornici namreč menijo, da že obstoječa zakonodaja vsem potrošnikom priznava enake pravice.

Vlada bi morala zato državnemu zboru predlagati zgolj sprejem obvezne razlage zakona o oskrbi s plini in zakona o oskrbi z električno energijo s smiselno enako vsebino. Nenazadnje je to vladi predlagal tudi odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki je o vprašanju razpravljal 20. januarja, je še spomnil Udovič.

Radiator

Predsednik GZS Tibor Šimonka medtem prav tako pozdravlja shemo pomoči podjetjem zaradi povišanja cen energentov. Kot pravi, števila upravičencev in višine pomoči še ne zna oceniti, izplačila pričakuje do konca aprila.

"V predlog je zajet pretežni del energetsko intenzivnih podjetij in velikih družb in to dejstvo pozdravljamo," je dejal Šimonka. Vladni predlog sicer zajema bistveno manjši krog upravičencev, kot je predlagala GZS, je ocenil. Po predlogu zbornice bi lahko pomoč pričakovalo od 20.000 do 22.000 gospodarskih subjektov, po vladnem predlogu pa jih bo manj, vendar njihovo število na zbornici za zdaj težko ocenijo.

Šimonka tudi meni, da bo morda ta izkušnja sčasoma privedla tudi do sistemske rešitve predvsem v smeri okrepitve zavedanja Slovencev in politike, da se mora Slovenija energetsko osamosvojiti. "Ta odvisnost povzroča zelo veliko negotovosti, zmanjšuje konkurenčnost podjetij in gospodarstva kot celote," je dejal.

Glede gibanja cen energentov na svetovnih trgih Šimonka ni optimist. "Rožljanje na rusko-ukrajinski meji ne obeta nič dobrega," je dejal. Če bi se zadeve umirile in ne bo nadaljnjega zaostrovanja razmer, pa bi lahko nekje od marca dalje začele cene padati, pričakuje. Če se bo znižala cena zemeljskega plina, se bo prav gotovo znižala tudi cena elektrike, je prepričan.

Vlada naj pomaga tudi malim obrtnikom in podjetnikom

Tako pa zdaj pozivajo še v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, kjer menijo, da se je ponovno pozabilo na male obrtnike in podjetnike. "Predstavljeni ukrepi vlade za omilitev posledic visokih cen energentov so usmerjeni predvsem v pomoč energetsko intenzivnim podjetjem. Vendar pa so tudi mali obrtniki in podjetniki prizadeti in nujno potrebujejo pomoč. Zdi se nam nepošteno in diskriminatorno, da bi bili mali poslovni subjekti, ki so najranljivejši del gospodarstva, ponovno izvzeti iz ukrepov pomoči," je ob tem poudaril predsednik OZS Branko Meh.

"V OZS smo zato na predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naslovili prošnjo, da se kriterije za upravičenost do pomoči nemudoma ustrezno popravi, da bodo do pomoči upravičeni tudi mali obrtniki in podjetniki," sporočajo iz OZS.  

Po mnenju OZS bi morala biti med prejemniki pomoči tudi podjetja, ki imajo manj kot pet zaposlenih in ki so imela v  poslovnem letu 2019 manj kot petodstotni delež energije v strukturi odhodkov. Obenem menijo, da bi morali omiliti tudi kriterij glede povišanja stroškov za energijo v letu 2022, in sicer s predlaganih 30 na 20 odstotkov.

Na Petrolu so v ponedeljek dejali, da bodo odjemalce v objektih s skupno kotlovnico, ki so se doslej razvrščali v poslovni odjem, končno prekvalificirali v gospodinjskega. A hkrati dodajajo, da to pomeni tudi, da mora družba Petrol po aktualnih tržnih pogojih zakupiti nove pred tem nepredvidene količine plina za novo pridobljene gospodinjske odjemalce. In ta nakup, priznavajo, bo opravljen po relativno visokih cenah. Obljubili so sicer, da bodo poskušali strošek porazdeliti med odjemalce in zmanjšati učinek na posameznika.

Nevladne organizacije kritične do subvencij industrijskim porabnikom energije

Subvencije velikim industrijskim porabnikom energije so socialno nepravične in gospodarsko nerazvojne, hkrati so v posmeh podnebnim prizadevanjem za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, so prepričani tudi v nevladnih organizacijah Umanotera in Focus. Kritični so do vladne odločitve, ki je takšno pomoč podjetjem naznanila konec tedna.

Kritični so do ukrepa, ki ga pripravlja vlada in bo izbranim podjetjem vsako leto do leta 2030 omogočal milijonske subvencije za nakup električne energije. "Ta ista podjetja že danes uživajo številne olajšave in vračila pri nakupih energentov v višini nekaj deset milijonov evrov letno," so opozorili v sporočilu za javnost. Rešitev po njihovem ni v "nepravičnem subvencioniranju industrijskih požeruhov in fosilnih virov, temveč v prehodu na samooskrbo iz obnovljivih virov energije".

Shema za kritje posrednih stroškov pri nakupu električne energije, ki jo pripravlja vlada, po njihovih navedbah predvideva nove subvencije največjim industrijskim porabnikom energije. Predvideva razdelitev več kot 28 milijonov evrov subvencij 12 izbranim industrijskim podjetjem za obdobje od leta 2020 do 2023, za kar so že rezervirana sredstva v podnebnem skladu.

Nov zakon o varstvu okolja, ki čaka na obravnavo v državnem zboru, pa predvideva, da bi za ta namen lahko porabili četrtino celotnega podnebnega sklada. Ob trenutnih prilivih v sklad bi to pomenilo približno 30 milijonov evrov subvencij letno, ki bi jih izbrana podjetja prejela vsako leto do leta 2030.

"Del industrije in Gospodarska zbornica Slovenije že dalj časa lobirata za takšno ureditev in sedaj, v času energetske draginje ter v posmeh vsem, ki živijo v energetski revščini, namerava vlada ta ukrep potihoma sprejeti in subvencionirati industrijske velikane. Medtem pa ljudi, ki živijo v energetski revščini, predolgo pušča na hladnem," pravi Andrej Gnezda iz Umanotere.

"Upravičenci do kritja posrednih stroškov bodo zavezanci ETS - evropske sheme trgovanja z emisijami, katere glavni namen je s cenovnim signalom spodbujati velike onesnaževalce k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Kritje posrednih stroškov bo ta cenovni signal oslabilo ali celo izničilo in s tem zmanjšalo motivacijo upravičencev za izvajanje ukrepov zmanjšanja emisij," pa je posvarila Barbara Kvac iz Focusa.

"Tako bodo te naprave emitirale več toplogrednih plinov, okoljske škode, ki bodo nastale, pa bodo bremenile davkoplačevalce in prihodnje generacije," je prepričana.

Slovensko gospodarstvo v primerjavi z ostalimi članicami EU v veliki meri sestoji iz energetsko intenzivne industrije - po tem kazalniku se Slovenija uvršča v vrh EU, so opozorili. "Visoka snovna in energetska intenzivnost naše industrije predstavljata težavo za konkurenčnost našega gospodarstva, ki se bo v prihodnje le še dodatno zaostrovala," so opozorili nevladniki in dodali, da se ta problem le še poglablja.

Ocena učinkov vladnih ukrepov za energetski sistem 90 milijonov evrov

Vladni ukrepi za omilitev visokih cen energentov bodo precej obremenili energetski sistem. V Borzenu ocenjujejo, da bodo prihodki nižji za približno 20 milijonov evrov, za elektrodistribucijski sistem v celoti pa po ocenah Agencije za energijo obremenitev znaša približno 70 milijonov evrov.

Začasno znižanje se po razumevanju Borzena, nanaša na del prispevka, ki je eden od virov sredstev za izplačila podpor za spodbujanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov (OVE) ter v visoko učinkoviti soproizvodnji toplote in električne energije. Plačila prispevka bodo oproščeni končni odjemalci odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjski odjemalci električne energije.

V Borzenu ocenjujejo, da bi trimesečno znižanje prispevka lahko predstavljalo do 20 milijonov evrov nižje prihodke. Gre za sredstva, ki so namenjena za izplačevanje podpor in jih ima Borzen zgolj v upravljanju. "Kljub navedenemu bo izplačevanje podpor in izvajanje podporne sheme potekalo nemoteno," zagotavljajo v operaterju trga z elektriko.

Za elektrodistribucijski sistem v celoti - pet elektro podjetij in sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo SODO - naj bi izpad po ocenah agencije za energijo znašal približno 70 milijonov evrov, pa so medtem za STA povedali v družbi SODO.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
03. 02. 2022 11.04
+1
za plače v javni upravi se že sedaj zadolžujemo,za dvig zdravniških in vseh ostalih,ki se bodo spogajali se bomo spet.nekdo bo enkrat moral plačat dolg,pa ne bo zakona o frankih in ne vem kaj še vse,odprodat ne bomo mogli nič,kot smo to morali leta 2013 ko smo bili zaradi janezove luknje nlb v bankrotu
zibertmi
02. 02. 2022 13.10
+1
Janša se norčuje iz državljanov: za ogrevanje bomo prihranili le par evrov, saj se država ni odpovedala DDV in dajatvam
zibertmi
02. 02. 2022 13.10
+1
Na Poljskem je zgodovinski dan, saj so začela veljati največja znižanja davkov v zgodovini države. Konservativna vlada se bori proti inflaciji z znižanjem DDV na ključno blago. Gorivo 23 % na 8 % Plin 23% na 0% Hrana 5% na 0% Elektrika 23 % na 5 % Gnojila 8% na 0%
disorderliness
31. 01. 2022 21.48
A bi mi drvoseki dobili pomoč. Namreč energetski vavčerji spodbujajo nelojalno konkurenco, ki ustvarjajo prednost uvoza nafte in plina pred domačimi produkti iz biomase, ki ima glede na fosilna goriva celo nevtralen ogljični odtis. Poleg tega trpimo vse večje stroške goriva, opreme in dajatev, cena malice je večja, saj je uničena konkurenca tudi med gostinci in tako moramo na silo užinati hamburgerje namesto zelja in klobase.
JOCR1255
31. 01. 2022 17.39
+0
Ne pozabili, izbrisali. Kar znajo.
taurus111
31. 01. 2022 16.58
-1
A klošarji so tudi upravićeni dobiti energetski vaučer, saj so vendar ljudje Božji ?
BepaJoseph
31. 01. 2022 15.08
+4
Nočni klubi in diskoteke spet zaprti že 3 mesece - brez nobene pomoči! Kraja in uničevanje poslovnih subjektov te Vlade! Pomoč pa jasno-volilcem in ne tistim, katerim so s prepovedmi ukradli legalno poslovno dejavnost...
MiViOniOnitamkijihni
31. 01. 2022 14.38
+5
NIČE ŠE NIČ NI IN TUD VERJETNO NE BO DOBIL TILE PAJACI PA ŽE DELAJO SPISKE KDO NI NIČ DOBIL. ČLANARINE ZBORNIC VRNITE PODJETNIKOM KER NIMAJO NIČ OD VAS ZBORNICE
srecnii
31. 01. 2022 14.05
+3
Podjetniki kar naj bodo tih, dobijo subvencije po 5-8000 evrov, če zaposlijo nekoga za X čas. Kaj pa po poteku spet brezposelni nazaj na zavod in vzamejo novega in nove subvencije potegnejo
zoran pušenjak
31. 01. 2022 13.51
+4
Res žalostno, da samozaposleni in mali podjetniki ne dobimo nič. Smo pa najbolj tepeni v tej krizi. Delo v Sloveniji ni vredno popolnoma nič.
Vrtni a
31. 01. 2022 13.45
+4
Zanimivo, da nihče ne pove, da členi, ki so varovali gospodinjstva, so postali neveljavni decembra 2021. Res zanimivo.
samsara04
31. 01. 2022 12.36
+8
Malo si izračunajte, koliko milijonov na teden da vlada za teste...ta pomoč je le kaplje v morje.
zibertmi
31. 01. 2022 13.01
+6
jalova pomoč za to gripo ,ki se ji reče omikron.veliko več gre zaradi teh testov v politične žepe
cirenij
31. 01. 2022 13.46
+3
Ogromno sosedov je že pozitivnih na ta omicron in se držijo doma. Ker je pač moderno, se grejo testirat, pa še smrkajo ne. Ampak test je pozitiven, ha,ha,ha............Navadne gripe pa ni več, jo je muca popapala.
periot22
31. 01. 2022 13.54
+2
Vprašaj se raje od kod vladi denar za covid nateg!
plavimil
31. 01. 2022 12.27
-2
Tale Meh pa tudi samo izsiljuje in gleda, kaj mu bo vlada dala, res je en cuzialist.
cirenij
31. 01. 2022 13.01
+4
Ne izsiljuje zase ampak za male obrtnike in podjetnike. Pa ne izsiljujeampak predlaga!
Protoc
31. 01. 2022 12.06
+5
Kaksna je to vlada, da ko je prisla na oblast je vse oz gre vse narobe..denar kar kradejo oz praznejo drzavno blagajno za svoje žepe in druge..kako bi drugače rekli z dvigovanjem že visoke plače..bolana drzava totalno
94001
31. 01. 2022 12.06
-8
Meni se zdi višina položnice za ogrevanje 300€/mesec popolnoma realna. V individualni stanovanjski hiši porabiš 2500 litrov olja na zimo (torej v 6 mesecih). Če preračunaš te ogrevanje pride krepko čez 300€/mesec. Kje so potem še vsi drugi stroški. Tako, da jo to čisto ok. Prej se je plačevalo premalo, zdaj je pa jok.
plavimil
31. 01. 2022 12.26
+8
Ja , ampak hiša nima samo 60 ali 75 kvadratnih metrov, velika razlika, kajne?
MiViOniOnitamkijihni
31. 01. 2022 14.40
+3
PA KAKO BAJTO IMAŠ DA SKURIŠ 2500L NAFTE? OGREVAŠ ŠE DVORIŠČE IN VRT???
RokoG
31. 01. 2022 20.16
Ja toplo gredo more ogrevat da ima domaco solatko celo.leto
Mckina
31. 01. 2022 12.02
+1
GZS je ena največja rdeča partizanska oderuška kriminalna družba, če vrnejo nakradeno članarino bo v Sloveniji saj saj 10. let..Ti so naropali milijarde in milijarde..??'
kiropraktik
31. 01. 2022 12.21
+3
Neža001
31. 01. 2022 11.40
+2
Naj si vtakne bonboniero nekam... sami šalabajzerji, ki nimajo pojma, o čem govorijo...
taurus111
31. 01. 2022 11.25
+7
Putin je že SLO zaprl pipco, Kitajci bodo blokirali posle ? JJ naj gre klečeplazit v Vatikan . Mogoče mu bo Rode dovolil posekat za karjolo lesa, iz naših gozdov (Šenkanih ) Cerkvi !
kiropraktik
31. 01. 2022 12.23
-2
Si bil na testiranju? Pa ne na Covid! Zdaj je aktualen IQ!
Diabloss
31. 01. 2022 11.22
+9
Konec leta 2021 je tale pajac VRTOVEC trdil, da smo na varni strani in se pri nas cene ne bodo dvignile. Če pa se slučajno bodo pa on takrat ne bo več minister. Potem pa vlada dvigne trošarine in omrežnine kar povzroči dvig cen in potem bodo kvazi pomagali.