Gospodarstvo

GZS popravlja napoved: BDP se bo znižal za 2,5 odstotka

Ljubljana, 04. 10. 2012 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obseg bruto domačega proizvoda Slovenije se bo letos po zadnjih ocenah Gospodarske zbornice Slovenije znižal za 2,5 odstotka. Ta napoved je precej slabša od spomladanske, ko je GZS slovenskemu gospodarstvu za letos napovedala skrčenje za 1,2 odstotka.

Za Slovenijo so odločilnega pomena razmere v državah Evropske unije in v sosednjih državah.
Za Slovenijo so odločilnega pomena razmere v državah Evropske unije in v sosednjih državah. FOTO: Thinkstock

Analitska skupina GZS (SKEP GZS) je sporočila, da popravljajo napoved glavnih kazalcev konjunkture ter letošnje gospodarske aktivnosti Slovenije za 2012 in 2013 navzdol. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se bo letos po zadnjih ocenah znižal za 2,5 odstotka in ne za 1,2 odstotka, kakor so v GZS napovedovali spomladi.

V letu 2013 pa naj bi, podobno kot kažejo trendi tudi za druge evropske države, gospodarstvo okrevalo le postopno. Še vedno bomo beležili za 1,7 odstotka nižji realni BDP kot v letu 2012. "Napoved je povezana s precejšnjimi tveganji navzdol, ki so odraz dostopnosti do virov financiranja tako za banke kot za podjetja, uresničevanja strukturnih reform ter z gibanji v mednarodnem okolju," so zapisali v izjavi za javnost.

Padec BDP bo sicer letos manjši kot v letu 2009, vendar daljši s pričakovanim obratom (ob sprejetju začrtanih strukturnih spremembah) proti konjunkturi z bistveno počasnejšo dinamiko. Slovenija je bila še pred nekaj leti med najbolj dinamičnimi ekonomijami v Evropi, a brez korenitih sprememb se bomo v prihodnjih letih težko spet uvrščali med najboljše, opozarjajo v SKEP GZS.

Ocene za leto 2012 in napovedi za leto 2013
Ocene za leto 2012 in napovedi za leto 2013 FOTO: GZS
SKEP GZP je opravil anketo o poslovnih pričakovanjih med 500 slovenskimi podjetji. Poročajo, da anketa odraža pretežno negativne zaznave, v trendu pa se te še poslabšujejo. Negativna so tudi pričakovanja glede zaposlenosti in investicij. Kljub temu pa slovenska podjetja še iščejo nove priložnosti.

Krčenje javne porabe se odraža pri krčenju obsega investicij

Znižanje ocene temelji na krepitvi negativnih trendov v pretežnem delu realnega sektorja. Ocena je odraz najnovejših signalov iz domačega in mednarodnega okolja ter poslabšanja poslovne klime in pričakovanj podjetij, še poročajo.

"Pričakovani prihodki na domačem trgu se še naprej znižujejo, prihodki iz prodaje na zunanjih trgih pa izgubljajo dosedanje pozitivne trende. Večajo se pritiski na znižanje izvoznih prodajnih cen, medtem ko bodo cene inputov (surovin, vmesnih materialov) po pričakovanjih podjetij še naprej rasle. Večajo se stroškovni pritiski, še posebej tisti, vezani na stroške dela, energije in storitev, kar znižuje ustvarjeno dodano vrednost," pišejo v sporočilu.

Pojasnjujejo še, da se nujnost krčenja javne porabe po nekaj letih zapored še naprej odraža pri krčenju obsega investicij in vlaganjih v raziskavah za razvoj. Opozarjajo, da je vse več podjetij prezadolženih. Kljub temu da imajo nova naročila brez novih virov financiranja tekočih in novih poslov zapadejo v stečaj. Vse več podjetij išče priložnosti in razpršitev tveganj na tujih trgih.

Poudarjajo tudi, da trendi v mednarodnem in domačem povpraševanju zavirajo uvozno dinamiko – letos naj bi se uvoz zmanjšal za 2,9 odstotka, prihodnje leto pa spet povečal za 1,4 odstotka. Slovenska podjetja so močno odvisna od uvoza surovin in vmesnih proizvodov, težave pa imajo pri financiranju dobaviteljev. Tudi investicijska potrošnja še vedno predstavlja veliko tveganje. Javne in zasebne naložbe se krčijo zaradi varčevalnih ukrepov državnega proračuna, problemov  umeščanja projektov v prostor in dostopa do finančnih sredstev za zagon investicijskega cikla.

Svetovno ekonomijo bodo v prihajajočem letu še naprej poganjale Kitajska, še nekatere druge azijske države, Avstralija in tudi države podsaharske Afrike.
Svetovno ekonomijo bodo v prihajajočem letu še naprej poganjale Kitajska, še nekatere druge azijske države, Avstralija in tudi države podsaharske Afrike. FOTO: Thinkstock

Nazadovala se bo tudi javna potrošnja

Zaradi varčevalnih ukrepov pa se bo nazadovala tudi javna potrošnja. Ob napovedanem znižanju prejemkov gospodinjstev in naraščanju brezposelnosti bi se v letih 2012 in 2013 znižalo skupno domače povpraševanje. "Tudi na trgu dela ni mogoče pričakovati izboljšanja. V letu 2012 je glede na pričakovana gospodarska gibanja možno znižanje zaposlenosti za 1,4 odstotka in še za 0,8 odstotka v 2013," opominjajo v analitski skupini. Glede inflacije pa za zdaj ocenjujejo, da bodo po lanski povprečni letni 1,8-odstotni inflaciji letos cene življenjskih potrebščin porasle v povprečju za 2,4 odstotka, prihodnje leto pa za 2,6 odstotka. Veliko pa je odvisno tudi od gibanja cen naftnih derivatov, trošarin, drugih dajatev in davkov, ki jih narekuje vlada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vertex
04. 10. 2012 14.21
+5
sedanja vlada je zrušila pahorjevo,po manj kot enem letu se je izkazalo da so slabši od predhodnika,naj pahor nadaljuje svoj mandat do novih volitev
Duška Duska
04. 10. 2012 14.19
+2
Krivi so vsi vodilni ljudje v evropi,vse v zapor
hondica
04. 10. 2012 14.19
+1
Tale Thinkstock slika je pa FAIL glede na opis, dejte študentu mal povedat, kje je Afrika, pa to.
vertex
04. 10. 2012 14.25
slika je ok,poglej bolje,afrika- bolj točno bananistan je na zemljevidu modre barve približno v sredini
platon26
04. 10. 2012 14.18
-2
A bi kaj znižal obvezno članarino paraziti? A niste izgubili na referendumu pa še kar dalje kasirate SRAM VAS BILO!
:VOY:
04. 10. 2012 13.24
-7
Stožice v vsako vas...pa to..
hellbastard666
04. 10. 2012 13.35
+14
joj človek kako se ne naveličaš eno in isto vsak dan nej ti stožice zgradijo v dvorišču da bo mir
24Ppkur
04. 10. 2012 14.16
+1
zato ker bi denar lahko porabili za nujnejše zadeve kot je npr. da se uredi stanje na onkološkem institutu, da se uredi kar je potrebno na pediatrični kliniki, itd. .... vse prej kot stožiški stadion. To je bilo metanje denarja skozi okno, po drugi strani pa se ne dovoli ureditev bežigrajskega stadiona (pa je investitor znan), ki bi že s kulturnega vidika nekaj predstavljal.
:VOY:
04. 10. 2012 14.26
-2
vertex
04. 10. 2012 14.37
+0
patriot: zdravstvene dejavnosti ureja majer žal na drugem koncu planeta,žal za nas seveda
Gosposvetski
04. 10. 2012 13.19
+3
Ups,GZS, Torej,če bo špičasto bodo vile, Če bo šilasto,pa lopata ? Še vremenarji,bolj točno napovedo !