Gospodarstvo

GZS predlagala ukrepe za ustavitev recesije; delavec bi izgubil nekaj pravic

Ljubljana, 26. 11. 2012 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarska zbornica je sestavila seznam ukrepov za ustavitev recesije. Med drugim predlagajo nižje nadomestilo za bolniško odsotnost, izključitev odmora iz delovnega časa, odmor tudi ne bi bil plačan, krajše odpovedne roke, nižje odpravnine in očiščenje košarice pravic zdravstvenega zavarovanja.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je pripravila Agendo46+, prvih 46 ukrepov, ki jih slovenski gospodarstveniki predlagajo za ustavitev recesije, nov zagon gospodarstva in izhod iz krize. Poziv gospodarstva za uspešno Slovenijo je podpisalo že več kot 500 gospodarstvenikov.

V teh dneh jih bodo poslali predsedniku vlade, ministrom, poslancem, predsedniku državnega zbora in predsednikom parlamentarnih strank. Kot so sporočili iz GZS, s temi zahtevami želijo pomagati slovenski politiki, vladi in opoziciji, pri pripravi novih ukrepov za izhod Slovenije iz krize.

V GZS poudarjajo tudi podporo inovacijam in izvozu.
V GZS poudarjajo tudi podporo inovacijam in izvozu. FOTO: POP TV

Ukrepi za pravno državo ...

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je Agenda46+ le prvi korak. Med ukrepi, ki jih navajajo, je uvedba menedžerskega pristopa vodenja sodišč, s čimer bi skrajšali sodne postopke. Na seznamu so tudi ukrepi za izboljšanje plačilne discipline. Menijo, da bi morale biti podeljene dodatne pristojnosti izvršiteljem v izvršilnih postopkih in zagotovljene zakonske podlage za njihovo učinkovito delovanje ter dostop do vseh informacij o dolžniku in njegovem premoženjskem stanju. Med ukrepi za plačilno disciplino navajajo še sprejem uredbe, ki bo uredila neposredna plačila podizvajalcev v javnih naročilih, in specializacijo sodnikov za vodenje postopkov zaradi insolventnosti.

Na področju pravne države se gospodarstveniki zavzemajo tudi za hitre, učinkovite in transparentne stečajne postopke. Predlagajo, da Durs po uradni dolžnosti sproži stečaj podjetja v primeru neplačila davkov in prispevkov za več kot eno leto in da se okrepi nadzor ministrstva za pravosodje nad stečajnimi upravitelji ter poveča možnost sankcioniranja v primeru kršitev stečajnih upraviteljev.

Zaupanje v menedžerje bi dvignili tako, da bi opredelili novo kaznivo dejanje, ki se nanaša na finančno izčrpavanje podjetij.

Za boljše poslovno okolje …

Boljše poslovno okolje bi po mnenju GZS dosegli s pametno zakonodajo, dvigom odzivnosti upravnih organov, nižjimi stroški poslovanja, pokojninsko reformo, nadgradnjo zdravstvenega sistema in varovanjem okolja.

Eden od predlogov je nižje nadomestilo za bolniško odsotnost v breme delodajalca, razen v primerih bolniške odsotnosti zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni.
Eden od predlogov je nižje nadomestilo za bolniško odsotnost v breme delodajalca, razen v primerih bolniške odsotnosti zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. FOTO: Thinkstock

Menijo namreč, da mora biti gospodarstvo aktivno vključeno že v zgodnjo fazo priprave zakonodajnih predpisov. Pomembno se jim zdi tudi to, da deluje sistem ugotavljanja odgovornosti konkretne osebe, tudi vodij organizacijskih enot in delavcev na hierarhično višjih položajih ter da se sankcionira neupravičene zaostanke v upravnih postopkih, na primer molk organov, ali nagrajuje oprave dejanj pred roki, brez pritožb ali ugovorov strank.

Med drugimi ukrepi navajajo še tiste, s katerimi bi dosegli stroške dela, ki bi bili nižji za 10 odstotkov. Ti ukrepi so nižje nadomestilo za bolniško odsotnost v breme delodajalca, razen v primerih bolniške odsotnosti zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, krajše število dni bolniške odsotnosti v breme delodajalca, odmor med delom, ki se ne bi štel v delovni čas in ne bi bil plačan, ukinitev instituta "minulega dela" oziroma njegova preobrazba v "dodatek za stalnost", poenostavitev postopka sklenitve in prekinitve delovnega razmerja, krajši odpovedni roki in nižje odpravnine, omejitev socialnih prispevkov navzgor, uvedba socialne kapice pri izplačilu 36.000 evrov bruto zaslužka letno in znižanje administrativnih ovir in bremen na podlagi že pripravljenega programa, kjer so predvideni prihranki 350 milijonov evrov letno.

Na področju pokojnin pa predlagajo ukrepe, kot so sprejem pokojninske reforme, ki bi zagotavljala finančno stabilnost pokojninske blagajne in večjo odvisnost višine pokojnine od vplačanih prispevkov, prečiščenje registra delovnih mest, ki so vključena v sistem poklicnega zavarovanja in se s tem zmanjša stroškovna obremenitev delodajalca, ter sprememba definicije »poškodbe pri delu«, tako da se med tovrstne poškodbe ne všteva prihod in odhod z dela.

Na področju zdravstvenega sistema pa bi očistili košarico pravic zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni izločitev vseh pravic, ki ne sodijo v sistem. To so na primer pogrebnine in posmrtnine, nižanje nadomestil, limitiranje bolniške odsotnosti, participacije itd., navajajo v GZS.

GZS: Odmor med delom se ne bi štel v delovni čas in ne bi bil plačan.
GZS: Odmor med delom se ne bi štel v delovni čas in ne bi bil plačan. FOTO: Thinkstock

Sredstva za samozaposlovanje bi preusmerili v mala projekte malih in srednjih podjetij

Na podlagi razvoja gospodarstva predlagajo ustanovitev "strateškega telesa na ravni države, ki bo združevalo verodostojne in državotvorne strokovnjake, katerih naloga bo opredeliti prioritetne projekte novega razvojnega zagona in definirati ključne pozitivne dejavnike in ovire za njihovo uspešno realizacijo. Vlada izbere prioritete in poskrbi za njihovo učinkovito doseganje".

Ukrepi, ki jih še predlagajo, so med drugimi pospešeno in prednostno investiranje v energetsko obnovo stavb, sistematična oživitev že načrtovanih infrastrukturnih investicij, odprava nepotrebnih administrativnih ovir za črpanje evropskih sredstev, preusmeritev sredstev za samozaposlovanje v razvojne in izvozne projekte malih in srednjih podjetij.

GZS bo v prihodnjih dneh, tednih in mesecih še naprej zbirala dodatne predloge ukrepov. Obenem pa bo budno spremljala, kateri bodo uresničeni, in o tem ažurno obveščala različne javnosti, so sporočili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jo Va
03. 12. 2012 16.05
+8
Hmmm, kaj pa tak ukrep: Vse izgube in stečaje pokrijejo člani uprav in nadzornih svetov s svojim osebnim premoženjem, zaradi nesposobnega vodenja in okoriščanja. To velja tudi za vse primere 20 let nazaj.
katana
02. 12. 2012 16.10
+6
očitno bomo moral res zadeve prečistiti, kot so naredili vikingi v Skandinaviji še vedno jim ni jasno, kako se delajo norca, kaj za vraga rabimo GZS? naj mi to eden enkrat razloži, kaj bi bilo, če bi jo za miklavža ukinili?? prav nič sramota za slovenijo, da nam vlada mafija, nič ne deluje, samo lupijo nas in mi smo samo tiho niso protestirali huligani, temveč povsem povprečni ljudje, kocke bi metala tudi povprečna gospodinja, če bi bila na trgu, verjemite, in ko bodo prišle tudi gospodinje in upokojenci, potem bo konec heca, tudi vojska vas ne bo rešila
jastreb13
02. 12. 2012 15.45
+6
GZS predlagala ukrepe za ustavitev recesije; delavec bi izgubil nekaj pravic..Med drugim predlagajo nižje nadomestilo za bolniško odsotnost, izključitev odmora iz delovnega časa, odmor tudi ne bi bil plačan, krajše odpovedne roke, nižje odpravnine in očiščenje košarice pravic zdravstvenega zavarovanja. - SKRATKA PREDLAGAJO uvesti nazaj sužnje lastništvo in suženjsko delo in banda lopovska bo spet na profitu tako da za njih recesije ne bo....delavci pa itak niso važni, ker ti so samo potrošen material...eden gre pa takoj drugi pride....kaj pa na to reče elitni skorumpirani sindikalni smrad....nič, ker prijateljem pač ne ugovarjaš in jim povzročaš nevšečnosti...a ne Semulič and company???
Jimi1
02. 12. 2012 13.04
+8
Tudi na GZS velja "Milič&Company" gotovi so ....kapitalistični tajkunski Banditi !
lunatix28
02. 12. 2012 02.31
+6
Za vse se hočemo zgledovat po velikih in močnih državah; samo za plače ne!
lunatix28
02. 12. 2012 02.29
+6
vse lepo in prav, če ne bi spodaj pozabili napisati: minimalna plača : 1.000,00€ neto ! Ker vse kar je manj, je sramotno!
Kozorog65
30. 11. 2012 11.38
+5
Pa daj, admin,.... a si res tolk zadrt al pa si mogoče samo plačan dodatno, da brišeš komentarje, ki so naperjeni proti barabam na oblasti?
pika50
30. 11. 2012 01.06
+12
Mislim, da imajo prav. Jaz bi jim priporočala, da gredo še dalje: likvidirati delavce, ki so tako samo potrata denarja, pa bodo podjetja krasno poslovala! Dokaz več, da je treba pomesti vso politiko po spisku! In naj mi zdaj kdo ne reče, da so GOSPODARSKA zbornica, ker preteklost kaže, da so kvečjemu zajedalec gospodarstva.
Kozorog65
30. 11. 2012 11.29
+5
Ja, očitno bi bilo potrebno nas delavce evtanazirati....
pomi666
29. 11. 2012 14.38
+23
GZS je organizacija, ki si zaradi svoje nesposobnosti in nesposobnosti svojih članov lahko pripiše največji del krivde za slabo stanje slo gospodarstva. OBVEZNO BRANJE ZA VSE SLOVENSKE DIREKTORJE OZIROMA DIREKTORČKE: ZGODBA o Mravljici v podjetju Nekoč je živela srečna in pridna Mravljica, ki je dan za dnem prihajala zgodaj na delo. Ves delovni dan je bila vesela in dobre volje in si je včasih celo požvižgavala vesele pesmice. Bila je srečna, da je lahko delala in njeni rezultati so bili odlični, toda - glej ga zlomka, delala je brez usmeritev, saj sploh ni imela nadrejenega vodje. Zato je gospod Sršen, direktor podjetja, odločil, da taka situacija ne more trajati in je takoj zaposlil Pikapolonico, ki je imela veliko izkušenj z vodenjem. Prva skrb Pikapolonice je bila organizirati spremljanje prihodov Mravljice na delo in odhodov z dela. Vzpostavila je tudi sistem povzetkov in spremljevalnih listov. Zato je bilo potrebno zaposliti tajnico za pomoč pri pripravi dosjejev in poročil. Pajkovka, ki so jo v ta namen zaposlili, je kmalu vzpostavila sistem arhiviranja in postala tudi odgovorna za prevzemanje telefonskih klicev. Medtem je srečna in pridna Mravljica še naprej delala, delala in delala. Direktor gospod Sršen je bil navdušen nad poročili, ki jih je dobival od Pikapolonice in kmalu je začel zahtevati tudi primerjalne študije z grafikoni, pokazatelji in analizo trenda razvoja. Zato je bilo treba zaposliti Šcurka za pomoč direktorju in kupiti nov računalnik s tiskalnikom. Kaj kmalu je začela srečna in pridna Mravljica pešati v svojem ritmu in se pritoževati nad vso papirnato vojsko, s katero se je morala po novem ukvarjati. Direktor je takoj uvidel, da je potrebno hitro ukrepati. Kreiral je torej novo delovno mesto šefa službe, ki bo poslej nadziral srečno in pridno Mravljico. Na novo delovno mesto so zaposlili Črička, ki je najprej zamenjal vse pohištvo v svoji pisarni ter zahteval nov ergonomski stol in nov računalnik z ravnim ekranom. Seveda je bilo za več računalnikov potrebno namestiti mrežni strežnik. Novi vodja službe je kajpak potreboval tudi namestnika (ki je bil mimogrede njegov pomočnik v prejšnjem podjetju) za pripravo strateškega načrta vodenja kot tudi proračuna nove službe. Medtem je postajala Mravljica vse manj srečna in vse manj pridna. Morali bomo naročiti izdelavo študije o socialnem vzdušju in zadovoljstvu zaposlenih v podjetju, je strokovno ugotovil Čriček. Ko je nekega dne gospod Sršen, direktor podjetja, pregledoval številke, je ugotovil, da služba v kateri dela srečna in pridna Mravljica, ni več tako rentabilna kot prej. Zato je torej prosil za pomoč najelitnejšo svetovalko, gospo Sovo, ki naj naredi diagnostiko in predlaga rešitve za izboljšanje stanja. Gospa Sova je po trimesečnem analiziranju razmer v podjetju podala naslednjo ugotovitev: "V podjetju je preveč zaposlenih!" Direktor je ubogal priporočila in takoj odpustil Mravljico.
Jimi1
02. 12. 2012 13.15
+2
Sem večkrat kot strokovnjak v podjetjih moral iti zaradi "politične neprimernosti" in idej, ki jih je zelo odgovorna za sedanje stanje GZS nabijala bedastim kvazimenežerjem v njihove zabite in pohlepne glave. Njen padec in odgovornost sta nujna posledica za prebroditev stanja v kakšnem se je našla ta zavožena država !
Geronemo
29. 11. 2012 11.25
+18
"GZS predlagala ukrepe za ustavitev recesije; delavec bi izgubil nekaj pravic" Koliko pravic pa še sploh ima delavec... GZS: Gotova si.. Ko bo Slovenija počiščena VSE politične korupcije, kot državljan in del ljudstva zahtevam, da se VSE ZBORNICE, službe in podobne finte ki ne služijo direktno ljudstvu TAKOJ UKINEJO. Razen šolstva, zdravstva, kmetijstva in infrastrukture NE POTREBUJEMO... Ostalo je samo sod brez dna... Dovolj je bilo nabinjanja majhnega človeka... Bo vam delavec umiral v agoniji do 65 zato da boste vi opravičili minuse ki jih je politika zašpekulirala skozi požrešnost in pohlep v svojih vrstah!??? RAZPUST PARLAMENTA
illy2
29. 11. 2012 00.59
+14
Dragi moji gospodje.... ko berem vaše zamisli, se vprašam ? Je to 21 stoletje ali srednji vek Te vaše fefdalne zamisli si vi vta_nite nekam !!!
olyca
28. 11. 2012 17.16
+17
Te razne zbornice kot so gospodarska in obrtniška se naj takoj ukinejo, to so samo pralnice velikih denarjev. Zasebnik, samozaposlitev, letno da za obvezno članstvo 240 €, nazaj pa dobi 1 x letno eno krajnsko in pir in samohvale raznih predsednikov zbornice, ki na račun naivnežev živijo v blagostanju.
mario7
28. 11. 2012 08.58
+14
Sužnjelastništvo je že sedaj!
drrmrr
28. 11. 2012 08.31
+13
Čudno da ne predlagajo SUŽNJELASTNIŠTVA oziroma TLAČANSTVA z nadzorom VALPTOV !
antifa4321
28. 11. 2012 07.44
+20
Za začetek bi bilo treba ukinit GZS pa razne Miliče pa to
spidi33
27. 11. 2012 14.39
+27
po mišlenju, GZS, delavcev spolh ne rabimo, naj bodo samo direktorji in tajnice, pa bo problem z malicami in odpuščanjem rešen!!!
bplese1
27. 11. 2012 12.33
+16
Ne razumem tega stavka: Kot so zapisali v izjavi za javnost, je Agenda46+ le prvi korak. Med ukrepi, ki jih navajajo, je uvedba menedžerskega pristopa vodenja sodišč, s čimer bi skrajšali sodne postopke.... Kaj hočejo s tem povedati? Kdor ima denar, prej pride na vrsto na sodišču? Vsi vemo kako se pri nas pojmuje menedžerski pristop...
mario7
27. 11. 2012 09.58
+29
Zakaj ne povedo nič o tajkunih,kateri so pokradli na miljone EU?! Recesijo niso ustvarili delavci,ampak tajkuni! Komu to še ni jasno?
tri dva 1
27. 11. 2012 09.20
+5
investicije!!
F12
27. 11. 2012 08.56
+25
zato pa bo plača za 50 % višja, a ne?