GZS: Za gospodarstvo letos veliko razočaranj

Varčevanje je bilo letos premalo razvojno usmerjeno in premalo odločno, hkrati pa nimamo razvojne politike. Zato je bilo letos leto velikih razočaranj, meni predsednik gospodarske zbornice in dodaja, da v prihodnje leto vstopamo z veliko neznankami.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Samo Hribar Milič

Samo Hribar Milič (Foto: Miro Majcen)

Letošnje leto bo na gospodarskem področju v Sloveniji zaznamovano kot leto velikih pričakovanj in velikih razočaranj, pravi predsednik gospodarske zbornice Samo Hribar Milič, ki dodaj, da v prihodnje leto vstopamo z veliko neznankami, pri čemer izpostavlja sanacijo bank.

Reform, ki smo jih pričakovali, letos nismo izpeljali, investicije so drastično upadle, velik problem predstavljata zadolženost in kapitalska podhranjenost gospodarstva, do sprememb ni prišlo niti na trgu dela, je na novinarski konferenci opozoril Hribar Milič.

"Začeli smo sicer z varčevanjem, vendar po našem mnenju premalo odločno in tudi premalo razvojno usmerjeno," je dejal in dodal, da pravna država še naprej kaže zobe. "Nimamo enotne razvojne politike, ki bi jo spremljala konkretna podpora s strani celotne države," je opozoril.

Ključni vprašanji: Kaj bo z bankami in kaj s sanacijo gospodarstva?

V leto 2013 zato vstopamo z veliko neznankami. "Prva neznanka je, kaj se bo dogajalo s sanacijo bank – kako bomo pri tem uspešni in transparentni," je dejal predsednik GZS.

Velik zalogaj bo tudi sanacija gospodarstva. "Vsaj toliko dolga, kot ga imajo naše banke, je tudi v našem gospodarstvu," je opozoril Hribar Milič. Pri tem je izrazil bojazen, da se bo nadaljevala dosedanja praksa, ko smo samo opazovali, kako so podjetja propadala.

Neznanka je tudi, kakšna bo naša industrijska strategija in kaj bo s socialnim dialogom. Pri slednjem se po mnenju Hribar Miliča preveč ukvarjamo z iskanjem krivca za nastale razmere, premalo pa z iskanjem izhoda iz težav.

Predsednik GZS je izpostavil še dve neznanki – kaj bo s prodajo državnega premoženja in kako se bodo nadaljevali protesti v Slovenji. Na GZS si želijo, da bi prodaja državnega premoženja potekala transparentno. "Slovenski nacionalni interes je, da obdržimo podjetja, delovna mesta in s tem razvojni potencial," je dejal.

Hribar Milič razume proteste – ne nazadnje je z razmerami nezadovoljno tudi gospodarstvo. DZ in politične stranke zato pozivajo k tvornosti, sodelovanju in iskanju izhoda iz krize, ne pa k izkoriščanju protestov za njihove ozke parcialne interese, je dejal Hribar Milič.

V gradbeništvu nenormalni pogoji že pri popvraševanju

Direktor GZS - Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala Jože Renar je podrobneje spregovoril o razmerah v gradbeništvu. "Slovensko gradbeništvo v zadnjih letih beleži izjemno nenormalne pogoje za svoje poslovanje že pri samem povpraševanju," je dejal.

Gradbišče

Kriza se že nekaj časa močno pozna v gradbeništvu. (Foto: Reuters)

Ker je gradbeno podjetje v Sloveniji enostavno ustanoviti in ker se rojevajo vedno nova, panoga po mnenju Renarja nima težav z obstojem, vprašanje pa je, koliko je lahko konkurenčna in kako bo prispevala k zagonu celotnega gospodarstva.

V letu 2013 bi lahko pričakovali napredek pri investicijah, čeprav je tveganje, da bo do njih res prišlo, po mnenju Renarja vedno večje. Med vzroki za to je naštel težave s slabo pripravljeno projektno dokumentacijo, dolgotrajnimi postopki pri izbiri izvajalcev, vedno večjim pomanjkanjem referenc slovenskih podjetij, oslabljenimi bankami in preslabo podporo izvajalskim podjetjem ...

Kovinska industrija potrebuje kakovostno financiranje, ki ga trenutno nima

Direktorica GZS - Združenja kovinske industrije Janja Petkovšek je med potrebnimi ukrepi za kovinsko industrijo v letu 2013 izpostavila zagotovitev kakovostnega financiranja, ki ga slovenska podjetja od naših finančnih institucij ta hip niso deležna.

V Sloveniji je kapital trenutno zelo težko dostopen, medtem ko so tuja podjetja deležna zelo kakovostne finančne podpore, je opozorila Petkovškova in pozvala h krepitvi financiranja internacionalizacije preko SID banke.

Direktor GZS - Zbornice elektronske in elektroindustrije Janez Renko meni, da bi morali pripraviti nacionalne programe in akcijski načrt za projekte energetske učinkovitosti, izkoristiti možnosti za porabo sredstev iz obstoječe finančne perspektive 2007-2013, poskrbeti za konkurenčen trg dela ter preprečiti beg usposobljenih ljudi, predvsem mladih.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 49
 
JE-BI GA 04.01.2013 10:41:04
DIREKTOR SAM SEBI
franz88 03.01.2013 21:11:37
Težka pokveka.
google man 03.01.2013 18:27:48
Sem slišal , da za samo en ukinjen praznik privarčujemo , oziroma , zaslužimo 300mil. eurov. Pa dejmo za eno leto ukinit vse praznike, pa pridemo na 3 milijarde letno, pa smo iz krize, kajne Samo, ali se pač motim?
ole-ole 03.01.2013 13:00:49
Samči, dokler ne boš nobene reku na račun tega, da so tajkunčki NAM in torej tudi gospodarstvu pokrali denar, ki ga seveda sedaj ni ti bi ga pa PREDRAGI delani sili vzel, se raj kar joki v kotu. Men se zdi, da delavna sila ni predraga in premalo produktivna, glede na to kaj naredite ste predragi kvazi menadžerji. Takšen prvi mož uprave NLB-ja, ki non stop hodi preko ceste v vlado po denar, ko ga razfrčkajo za nezavarovane kredite je lahko tudi moja stara mama. Nekateri so uspešni ne glede na vse, ker majo v podjetjih svoj in ne moj denar delavci so pa pridni tako al tako, saj že dolgo noben več ne spi za strojem, marsi kater direktorček pa med delovnim časom spi oziroma dela v postelji nadure.
prpa24 03.01.2013 11:52:24
Tale članek sili človeka na bruhanje. GZS se izkazuje kot podaljšek mešanega ministrstva za finance, gospodarstvo, infrastrukturo,.. in še pravni državi kažejo zobe, ko molče podpirajo kraje,.. tlačenje delavcev,.. Na GZS so podobno nesposobni ljudje kot na vladi in v ministrstvih, demagogi in birokrati, ki se pretvarjajo, da delajo. Delajo pa škodo, uničujejo, kar so ustvarili predhodniki,.. Čas bi bil, da se GZS preimenuje v birokratsko oziroma Zbornico birokratov Slovenije.
Menedžerji? Ne, sorodstveno nastavljeni navidezni upravniki lastnine, ki ne ločijo med buldožerjem, lopato in pinceto! Ljudje, ki se ne spoznajo ne na gospodarstvo, ne na ekonomijo,.. so pa magistri menedžerske administracije, ki jim je spričevala plačevala država in/ali lastniki privatiziranih podjetij!

Predsednik GZS priznava, da je bilo Leto 2012 leto velikih pričakovanj in velikih razočaranj. Za 2013 se sprašuje kaj bo s prodajo državnega premoženja in kako se bodo nadaljevali protesti v Slovenji,… To pa je tudi vse. To bi lahko ugotovil vsak osnovnošolec za domačo nalogo. Človek, ki ugotavlja: "Začeli smo sicer z varčevanjem, vendar po našem mnenju premalo odločno in tudi premalo razvojno usmerjeno" in dodaja "Nimamo enotne razvojne politike, ki bi jo spremljala konkretna podpora s strani celotne države." Prosim vas, kaj pa ste počeli vi v letu 2012? Podpihovali vladne ukrepe, da se delavcem ne plačuje opravljenega dela in prispevkov! Se skrivali kakor minister za gospodarstvo, ki je napisal pakete papirja (3. paket ukrepov za spodbujanje gospodarstva v katerem je obljubil, da bo do konca leta 2012 vlada pripravila strategijo gospodarstva, industrijsko politiko,..) potem pa ni prišel več na sceno, pred kamero razlagati, kako je skupaj z GZS pripravil razvojno politiko Slovenije? Res ste pravi zgled sodobnim slovenskim menedžerjem, povsod se vtikate, vse uničujete, le svojega dela ne opravite, ker ga ne znate, ker vam je še lastno delovanje tuje. Birokrati, ki podpišete razdelitev denarja in provizij ter nakazil, kakor vam je bilo naročeno. Drugega ne znate.
Dokaz so spet vaše izjave: "Vsaj toliko dolga, kot ga imajo naše banke, je tudi v našem gospodarstvu" pri čemer izpostavljate sanacijo bank, za gospodarstvo vam je malo mar. Ponovno se sklicujete na to, da do sprememb ni prišlo niti na trgu dela,… Ponavljate floskule s katerimi nas pita vlada.

Milič (gospod vas ne morem imenovati) umaknite se in dajte možnost nekomu, ki bo sposoben izdelati program prestrukturiranja gospodarstva, razvojno strategijo Slovenije, industrijsko politiko,.. K umiku pozovite tudi vlado, ki ni sposobna organizirati takšne politike, ki bi imela podporo celotne države oziroma vsaj njenega večinskega , zdravega dela, ki ni nagnjen le k osebnemu pohlepu, sebičnim interesom velekapitala in elite.

Žalostno je le to, da nam (ljudstvu) tudi smrtna obsodba vas in vam podobnih menedžerjev ne bi povrnila tega kar ste uničili. Za vami potop. Ljudje morajo začeti iz nič oziroma z vračanjem dolgov, ki ste jih potrošili vi.
Kritik30 03.01.2013 08:13:46
Ma tale gospodarska zbornica je leglo nesposobnežev. Tako ali tako če si mali podjetnik MORAŠ biti včlanjen, koristi od njih nimaš, pošiljajo ti pa en beden časopis. Da jih ni sram. Potem pa Milič pametuje, kaj vse je treba še ukinit, od plačanega prevoza, do malice ker če ne bo groza, bodo firme propadle, sam pa še nikoli ni pošteno delal. Tole vam povem, firma, ki delavcu ne more plačati prevoza in malice naj propade, takih firm ne rabimo, tiste pa ki to lahko in bi se ta pravica delavcu ukinila, pa verjemite da bi ta denar šel lastnikom DIREKT v žep.
Kaj pa delitev dobička, od katerega delavec nima popolnoma nič? Če firma posluje negativno, mora delavec, hoče noče, deliti usodo z njo, z nižjo ali zaostalo plačo. Zakaj pa, če je profit, zakaj pa ne dobi kakšnega bonusa, morda plačo malo prej, morda malo večjo plačo...? A bi tako spet firme propadle? Teli naši mene-žeri so požrešni za znoret.
maghelix 03.01.2013 10:30:39
članstvo v gzs je prostovoljno od leta 2006, zato tam NI POTREBNo biti član....daj prever rajš kar napišeš
d888 02.01.2013 17:12:37
Pa čemu takšne pesimistične napovedi za 2013 pa saj delamo 2 Januarja.
vertex 03.01.2013 14:00:00
haha
 
gostgozd 02.01.2013 10:16:44
a samo meni tale hribar deluje prav neverjetno zaostal?
(in temu primerno sposoben .. no - sej je res, da je predsednik, tako da kakšne hude škode najbrž ne more narest, ampak človeku gre pa včasih tudi malo v nos, da so ravno taki najbolj nagrajevani)
JE-BI GA 02.01.2013 16:52:09
Do šestega leta starosti so imeli zaprtega v svinjaku, zakaj ?????
dzo77 03.01.2013 20:47:21
JA ZDEJ PA MASCEVANJE HEHHEHEHEH
 
finec 01.01.2013 17:10:33
To, da je Milič predsednik GZS je živ dokaz umske bede naših managerjev.
 
motorka57 01.01.2013 12:49:31
Milič,vprašanje zate? Kaj si naredil (razen da si opozarjal,ne vem koga) ,ko so slovenski "menedžerji" s karjolami vozili denar po Evropi in še kam? A ga je kak "kvazi menedžer" (denar mislim) "pripeljal" nazaj v Slo.A zato pa nisi vedel,kaj!? Zato dobivaš plačo, da ne veš,Oz. da ne umeš !!!
Več komentarjev