Gospodarstvo

Helios v roke japonskemu podjetju Kansai Paint

Domžale/Dunaj, 06. 12. 2016 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lastniki skupine Helios so z japonskim podjetjem Kansai Paint na Dunaju podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža v Heliosu. Prodajni postopek bodo zaključili v dveh do treh mesecih, skupina Helios pa bo postala Kansaijevo evropsko središče za inovacije, raziskave, razvoj, proizvodnjo in distribucijo.

Ring International Holding, Franklin Templeton in sklad GSO, podružnica finančne družbe Blackstone, so se odločili premazniško skupino Helios prodati družbi Kansai Paint, ki je ena od desetih največjih proizvajalcev premazov na svetu. Nakup morajo odobriti še organi za varstvo konkurence.

Helios - 2
Helios - 2 FOTO: Kanal A

Kansai Paint želi s skupino Helios in njenimi blagovnimi znamkami povečati navzočnost v vsej Evropi in utrditi položaj kot vrhunsko premazniško podjetje. Kot so zagotovili v družbi, bodo ohranili in dodatno razvijali proizvodne programe in uveljavljene blagovne znamke skupine. Ta bo medtem pridobila dostop do trgov Azije in Afrike.

"Helios s skoraj 400 milijonov evrov prometa predstavlja za Kansai Paint steber na zelo pomembnem evropskem trgu. Podjetje Kansai je močno navzoč v Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu, v Evropi pa zelo omejeno, tako da je bil namen nakupa skupine Helios razviti in razširiti posel premazništva na tej celini," je ob podpisu dejal prvi mož podjetja Kansai Paint Hiroshi Ishino.

Eden od dveh generalnih direktorjev skupine Helios David Kubala pa je povzel, da je skupina v zadnjih nekaj letih konsolidirala Heliosova in Ringova podjetja in proizvodne lokacije v 18 državah po svetu. "Helios je finančno stabilno podjetje, ki se osredotoča na najbolj zahtevne evropske trge. Tako smo uspeli stabilizirati prodajo kljub izzivom, med katerimi je enega največjih predstavljal ruski trg," je poudaril.

Fasada v Domžalah
Fasada v Domžalah FOTO:

Generalni direktor Skupine Helios Hubert Culik je dodal, da je Heliosov nov strateški lastnik močno predan raziskavam in razvoju ter ima za seboj bogato zgodovino inovacij v industriji premazov: "Dobra sinergija razvoja, tehnologije, zaposlenih, proizvodov in partnerjev je podjetju omogočila, da zaseda današnji položaj, in Helios bo postal del teh učinkovitih in obsežnih raziskovalnih in razvojnih dejavnosti."

Japonsko podjetje Kansai, ustanovljeno leta 1918, je na Japonskem največji proizvajalec dekorativnih, avtomobilskih, industrijskih, zaščitnih in ladijskih premazov. V 93 podružnicah in 29 povezanih družbah podjetje zaposluje skoraj 12.500 ljudi ter ustvarja 2,632 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Z dosedanjimi širitvami je podjetje postalo vodilni proizvajalec barv in premazov na svetu.

Helios ima na področju cestnih premazov enega vodilnih položajev v Evropi in je med največjimi proizvajalci premazov za elektro pločevino. Je eden najpomembnejših evropskih proizvajalcev premazov za železniško industrijo in vodilno podjetje v segmentu dekorativnih premazov na trgu Srednje in Vzhodne Evrope.

Helios - 1
Helios - 1 FOTO: Ring International Holding AG

Evropska premazniška skupina s sedežem v Sloveniji ima podjetja in proizvodne zmogljivosti v 18 državah po vsem svetu in je krovno podjetje za številne priznane znamke. Oddelek za raziskave in razvoj skupine Helios zaposluje 200 raziskovalcev, ki vse proizvode in rešitve razvijajo s ciljem, da bi zmanjšali porabo virov in negativne učinke na okolje, so še pojasnili v Heliosu. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
07. 12. 2016 09.45
+3
Bravo tačrni! Bolj kot kdo drug ste nam ravno vi tlakovali pot v razprodano in osiromašeno deželico.
puspan
07. 12. 2016 11.47
-4
Po moje pa bodo delavci Heliosa prvi od vseh drugih vprašani za njihovo mnenje, kdo je najboljši upravljalec njihovega podjetja. Kolikor mi je znano Helios pred prvo prodajo ni ustvarjal nekih rekordnih rezultatov tako, da ni čudno, če so ga takrat prodali najprej Avstrijcem, sedaj pa slednji s 100% dobičkom naprej Japoncem. Nekateri tu vidijo samo denar, ampak bolj pomembno je vsekakor to, da ima podjetje daljnoročno dobro poslovno okolje, zaradi katerega bodo imeli delavci na koncu tudi največ od tega.
aristotel
07. 12. 2016 09.27
+4
še enkrat več se je pokazalo da imamo nesposobne politike da o RKC sploh ne govorimo,izdaja Slovenije....+
dartford
07. 12. 2016 09.09
-2
Čimprej prodat vse tujcem, saj bomo v nasprotnem primeru vse zavozili ali pa pokradli !!
aristotel
07. 12. 2016 09.34
+4
Bistvo lastnine je razpolagalna pravica,če nekaj prodaš, bo novi lastnik razpolagal s tabo,kakor bo želel in hotel. Tuji lastniki podjetji se hvalijo koliko so bolj uspešni in imajo večji dobiček na zaposlenega (ne moremo vse gledati skozi številke) ,ne pove pa se da,odpusti zaposlene, zmanjša plače,standarde, za lokalno skupnost mu ni mar ne podpira kulturo,šport,občutno znižuje stroške ITD, proda tako stvari ki po njemu ne prenašajo dobička ta gre lastniku,razvoj seli drugam prinaša svoje izdelke domači nimajo komu prodajati...
andrejm1
07. 12. 2016 09.07
+3
Koliko bodo zaslužili šele s preprodajo NKBM. Ampak tako je, če politiko in gospodarstvo vodijo bedaki, ki bi jim v tujini ne dali voditi kokošnjaka s 100 kokošmi. BTW, kateri od teh silnih managerjev je kje v tujini naredil kakšno kariero? In kateri slovenski politik je uspel kje, kamor ga ni ravno postavila slovenska država (EU, mednarodne ustanove, kjer kandidate predlaga ali določa država...)? Lahko da je kakšen, ampak v tem primeru dela seveda bistveno drugače kot pri nas. Sicer pa so razpisi za delovna mesta v JU in v podjetjih v "naši" lasti tako ali tako farsa: kandidati so določeni vnaprej, pa če so nepismeni in popolnoma neprimerni za karkoli, ampak če je naš (član družine, politične partije ali prijateljske veze) bo službo dobil, drugače pa ni šans. Ni kaj, Butale so pač Butale in pametni ljudje so že v tujini ali pa delajo projekte za in v tujini, da bodo nekega dne odšli ven.
Kollerik
07. 12. 2016 08.42
+4
Kavčič se v grobu obrača.
vicente
07. 12. 2016 08.05
+2
bravo,spet so nam tujci pokazali kaj ne znamo,
takje
06. 12. 2016 19.40
+22
Politična mafija z Jamnikom na čelu je spet dobro oprala denar in oškodovala (pokradla) državo!!
takje
06. 12. 2016 20.46
+17
Kdaj bo baraba Jamnik odgovarjal za svoja kriminalna dejanja? Toti pokvarjenec je speljal vse večje prodaje državnega premoženja nekim tujim skladom, katerih izvor denarja je neznan, oz. je mafijski denar in tu ima svoj denar tudi naša politična mafija. Take prodaje so čista kraja in pralnica denarja!!
piljan
06. 12. 2016 20.51
+8
Helios je čisti proizvod RKC.Takrat je bilo,ali prodati,ali stečaj.
piljan
06. 12. 2016 19.11
+6
Vse je to posledica Zvonov,pa še nas čaka Rodetova zapuščina.
Antropozofija
06. 12. 2016 18.41
+6
Lastninjenje po slovensko...
nikhrast
06. 12. 2016 17.27
+2
Podjetje je treba najprej spraviti v red, potem lahko posluje uspešno ali pa se uspešno proda, Slovenci pa tega narediti niso sposobni. Pa, samo za kapital se gre, pa vse more biti naše, pa delavce se ne sme odpustiti..., vedno isti izgovori, potem pa stagnacija.
Komendator
06. 12. 2016 17.07
+20
Kansai Paint je bil v Heliosu že pri prvi prodaji. S strani Slavinca je bil dan ukaz, da se njim in ameriški multinacionalki prikaže precej slabše stanje od realnega. Vse se je \"friziralo\" da bo kupec Ring! Zakaj ve Slavinec in mogoče Klavžar. Glede večjega dobička: Avstrijci so odpustili veliko delavcev in praktično nič vlagali v marketing. Na roko jim je šla zelo nizka cena surovi (naftni deivati). Dejansko pa jim je prodaja količinsko ves čas padala. To je tudi razlog, da so Helios prodali, saj bi z novimi višjimi cenami surovin kmalu prišli v težave. Na manjši dobiček pred Avstrijci je seveda vplivalo tudi to, da je včasih Helios vsako leto kupil kak šno podjetje ali pa zgradil kakšen nov obrat.
mogerad
06. 12. 2016 16.00
+31
slovenska vlada proda uspečno podjetje avstricem za drobiš, ti seveda vzamejo kredit, nato to podjetje prodajo po 4 kratni ceni, lahko takoj vrnejo kredit in še zmeraj jim ostane v žepu skoraj trikratnik kot so odšteli za podjetje. slovenskim davkoplačevalcem pa v tem času višajo davke
mogerad
06. 12. 2016 16.33
+12
vsaki normalni državi bi upravni odbor in nadzorni odbor inštitucije ki je prodajala avstricem, bil kazensko sankcioniran. pr nam pa za tako delo dobivajo nerazumno visoke nagrade.
lilyallen
06. 12. 2016 17.10
-4
kaj pa če le ni bilo tako uspešno in so ga avstrici zhrital da je danes res uspešno in ga kot pač normalni poslovneš prodali za več denarja. Sj če nam ni ušeč lahko uporabmo pa naš model nacionalnega interesa, usi vemo kako se ta zgodba konča.
Kollerik
07. 12. 2016 08.44
+1
mogered ++++++....toda tole o kazenskih sankcijah nevesnih (?!) prodajalcev lahko kar odmislimo....
andrejm1
07. 12. 2016 09.11
+2
mogerad, kot si napisal. In hkrati zaposleni v JU na podlagi lažne gospodarske rasti zahteva povišice, za katere se bomo ali zadolžili ali pa plačali nove davke ali pa bodo kje vzeli in bomo spet plačevali davkoplačevalci. Recimo vzamejo šolstvu, plačajo več starši, In kaj si s tem naredil? Čisto isto je kot da bi se zadolžil ali povečal davke. Ta država je postala ena velika žalost od države.
butalistan
06. 12. 2016 15.22
+5
ne vem zakaj so vas tako polna usta. Kuppite jo in ustvarjajte , plačujte davke tej požrešni državi, vzdržujte kvazi socialo in uživajte u mišlenju 19 stoletja. To je slovenska doktrina, en sam go...c
Aijn Prenn
06. 12. 2016 13.48
+5
To je dobro, da so prevzeli Japonci.
Prototip
06. 12. 2016 14.55
+8
Res ja,lahko bodo delali 12-14 ur na dan za mizerno plačo,,,,ni čudno,da vsak ta 9-ti japonček naredi samomor,,,,pa še to v službi,ker drugače nima časa,,,,,
Damian666
06. 12. 2016 13.32
+32
Me zanima, koliko sta dobila Slavinec, da je "pripravil" Helios za AVstrijce in Dragonja, da je "pozabil" na ovadbe..... Mi pa to kar mirno trpimo, namesto, da bi zaropotali in, če ne gre drugače, uporabili tudi silo proti našim nesposobnim politikom, klanom in lobijem, ki kradejo, razprodajajo in zapravljajo, kar smo ljudje ustvarili. Kot ovce smo, namesto, da bi začeli po vzoru našega Matije Gubca
MIGLA
06. 12. 2016 14.08
+22
kar se tiče slavinca sem enakega mnenja to je bila mastna provizija brez davka, žal pa to delajo vsi ali so delali socialistični direktorčki, pokupili ali pa razprodali tovarne katere so gradili naši starši
marker1
06. 12. 2016 13.23
+9
Zanima me, kam bo šla kupnina? Bo šla za plače JS in zdravnikov?
butalistan
06. 12. 2016 13.24
+6
marker1
06. 12. 2016 13.24
+6
dostojevski II
06. 12. 2016 13.25
+29
V tujino. Gospodarjem. Na Dunaj. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni...
butalistan
06. 12. 2016 15.19
ni res kar janezek zna to ima slovenec slovencu rabelj! torej kaj bi še radi ......
25kur
06. 12. 2016 13.02
+11
Prodaja Heliosa, prvega podjetja s seznama, ki ga je leta 2013 potrdil državni zbor, je pred dvema letoma razburjala tudi politiko. Sredi junija 2014, le tri tedne pred zadnjimi državnozborskimi volitvami, je tedanji minister za gospodarstvo Metod Dragonja napovedal vložitev kazenskih ovadb proti članom nadzornega sveta in uprave Helios.
dostojevski II
06. 12. 2016 13.22
+26
Še danes ostaja skrivnost zakaj se je Dragonja premislil. Natančneje rečeno, za koliko se je premislil.
butalistan
06. 12. 2016 13.25
+2
Mali medo
06. 12. 2016 12.51
+5
kar veselite se boste delali po 70 ur na teden tko k Japonci
slonicka
07. 12. 2016 15.45
nič se nebo spremenilo delali bomo tako kot smo pod vodstvom ringa in ne pišite oslarij slovenija ima svije zakone japonci pa svoje
Frigo
06. 12. 2016 12.37
+9
saj neznajo druzga ko sam prodajat da bi pa kupili kako firmo to je nemogoce
mogerad
06. 12. 2016 12.32
+38
kako poslujejo naši dutb pa utb in nevem še kaj. V letališče uložijo milijone potem ga prodajo za 1€. V banko uložijo 500 milijonov potem jo prodajo za 200 milijonov. Helijos so prodali za drobiž novi lastniki pa naprej za dober denar. Zgleda da nae ekonomske fakultete naučijo študente samo kako lupit daukoplačevalce in zagotovit sebi provizije in nagrade za slabo delo.
Eastman
06. 12. 2016 12.48