Gospodarstvo

Vodstvo Heliosa zagotavlja, da odpuščanj ne bo. Načrtuje pa znižanje plač

Domžale, 26. 06. 2014 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V vodstvu Heliosa pravijo, da je žalostno, da jih obtožujejo stvari, ki niso resnične. Zatrjujejo, da ne bodo odpuščali, načrtujejo pa znižanje plač. Ukrepali bodo zoper predstavnico delavcev, saj pravijo, da ta ne sme govoriti v javnosti o pogajanjih, ko ta še potekajo.

Vodstvo Heliosa je predstavilo podatke, s katerimi je zanikalo očitke glede povečevanja dolga za financiranje prevzema in neizpolnjevanja določil iz kupoprodajne pogodbe. Kot so poudarili v vodstvu, dolg Heliosa ni bil nikoli 407 milijonov evrov. Trenutni neto dolg je 84 milijonov evrov, konec junija pa se bo spustil pod 80 milijonov evrov, medtem ko je še lani znašal 110 milijonov evrov. Za četrtino znižan dolg je po njihovih besedah rezultat boljšega upravljanja zalog in poslovnega ter finančnega prestrukturiranja.

Glede očitkov, da je Ring financiral prevzem Heliosa z zadolževanjem podjetja, pa so poudarili, da Helios ni nikoli plačal niti evra za financiranje transakcije niti ni za to najel nobenega kredita. Financiranje 145 milijonov evrov vrednega prevzema je bilo zagotovljeno z lastniškim in dolžniškim kapitalom, ki so ga zagotovili Ring Holding in dva izmed največjih svetovnih finančnih skladov.

"Žalostno je, da nas obtožujejo stvari, ki niso resnične in niso v korist podjetja in države Slovenije," je dejal predsednik nadzornega sveta Gerald Martens, ki je spomnil, da je bil nakup Heliosa drag, a kljub težavam v njem še vedno vidi prednosti in potenciale.

Helios - 2
Helios - 2 FOTO: Kanal A

Razburjeni zaradi poročanja o ovadbah

Kot je poudaril Martens, niso kršili nobenih pogojev iz kupoprodajne pogodbe. Zato se mu zdijo očitki, ki prihajajo od nekaterih zaposlenih in tudi iz politike, nepravični. Škodo dobremu imenu podjetja pa povzroča tudi napačno poročanje, saj pristojni minister Metod Dragonja ni napovedal ovadb, temveč je napovedal le hitro preiskavo, katere prvi rezultati naj bi bili znani že prihodnji teden. Na podlagi tega pa se bo odločil, ali so podane podlage za vložitev tožb oz. ovadb proti upravi in nadzornemu svetu.

Dragonja je sicer danes napovedal, da se bo pogovarjal tudi z vodstvom Ringa. Martens ga je danes že poklical, a zaradi ministrove zasedenosti še nista uspela govoriti. Dejal je, da ovadba še ni vložena, jo pa pripravljajo. Kot pravi, ima vsaka stran svoj pogled na zadevo, a "prevzemna podjetja morajo delovati družbeno odgovorno, ko vstopajo v Slovenijo". "Ne bomo dopustili neodgovornega ravnanja novih lastnikov," je bil jasen. Ovadba bo po njegovih besedah vložena v prihodnjem tednu, če bodo vsi sumi protipravnih dejanj utemeljeni.

Vebra bodo pozvali, naj izjave prekliče, zoper predstavnico delavcev pa bodo ukrepali

A Martensa motijo tudi druge informacije. Kot je dejal, nekateri ljudje zlorabljajo svoj položaj, predstavljajo podjetje v slabi luči ali manipulirajo z informacijami, zato so v medijih neresnične zgodbe. Predsednika DZ Janka Vebra bodo glede njegovih trditev o najemu kredita in nespoštovanja pogodbe, pozvali, naj jih prekliče, sicer lahko v Heliosu uberejo pravno pot.

Jasno pa je že, da bodo ukrepali zoper predstavnico delavcev Ivanko Jano Poljanšek. "Ne sme govoriti v javnosti o pogajanjih, ko ta še potekajo, in ne sme govoriti neresnic," je poudaril Martens in dodal, da je nanjo jezen, ker pravi, da želi uprava odpuščati, kar pa ni res.

V Heliosu načrtujejo le 3,25-odstotno znižanje plač, pri čemer povprečna plača v Heliosu znaša 1900 evrov bruto in je za 30 odstotkov višja kot plača po kolektivni pogodbi kemijske industrije. Ne načrtujejo pa nikakršnega odpuščanja, dodaja vodstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pippo1
29. 06. 2014 10.07
+0
Sindikalna hipokrizija (definicijo si lahko pogledate na wikipediji). Ne more podjetje ziveti z razmerjem en rezijski delavec na enega delavca v proizvodnji. Kolikor je meni poznano bodo zmanjsevali stevilo rezijskih delavcev kar je po mojem mnenju pravilno in edino dobro za obstoj in prezivetje firme (beri delavcev). Mislim tudi da so si za odpuscanje krivi sami rezijski delavci (beri vodenje firme), ker so z svojim nedelom pripeljali Helios tam kjer je danes. Razmere kot v Helios, so vec ali manj enake v vseh drzavnih firmah.
Krta?a 21
28. 06. 2014 22.06
Se ena zalostna zgodba. Zal bojo tisti delavci ki bojo ostali samo se tretjerazredna delovna sila. Denar ze bezi v tujino, place se nizajo, odpusca se tudi....
Krta?a 21
28. 06. 2014 22.13
+1
Po kaksni kmecki logiki se ljudi prepricuje da je to dobro za ljudi?
puspan
28. 06. 2014 08.21
+2
Ce pac denarja vsepovsod v Sloveniji manjka pomeni, da se ga nekje prevec trosi, ali pa prevec zasluzi. Kje se to dogaja, zagotovo vedo tisti, ki imajo pregled nad tem. Ce hocemo to spremeniti in priti na zeleno vejo, bo najbrz neizbezno zategovanje pasu vsepovsod, najbolj pa seveda pri tistih, ki so na vrhu te lestvice. Drugo, ampak najvaznejse je, kako bodo odgovorni storili, da bo to zategovanje se najmanj bolece, ceprav se ve, da je do danes vsepovsod in se vedno najvec placal tisti , ki je za mizerijo ravno najmanj kriv. Ce bo pri nas drugace, bo to novost in unikum na svetu. Z alkimijo ustanavljanja novih strank pa to ni nic drugega, kot prepricevanje mase in obupani poskusi ljudi, ki jim je zmanjkalo prostora pri koritu, ob katerem jim je bilo se do pred kratkim zagotovljeno prosto mesto.
miki123miki
27. 06. 2014 11.02
+3
Vodilni imajo spet vse za norca! Kako ne odpuščajo, če je iz Heliosa odšlo že 160 ljudi!!!! 1900 bruto je mogoče res povprečna plača, ampak na račun nekaterih izjem ki mastno služijo. Zaposleni so pod pritiski in v strahu, kaj bo z njimi...so že tako daleč, da morajo za vsak obisk wc-ja o tem obvestiti direktorja!!??!!
piko2263
26. 06. 2014 22.16
+14
jaz samo upam, da se pufajo pri avstrijskih bankah in ne pri slovenskih, ker potem pa e treba rezat jajca tistemu, ki to še dovoli!
caspera1
27. 06. 2014 09.25
+8
Ne glede kje se pufajo, kaj misliš, da bodo zastavili? Svoje podjetje v tujini ali Helios?
MUNGATUMBA
27. 06. 2014 10.00
+3
Mislim da v tujini NEBI dobili kredita, z zastavo še neobstoječe lastnine..torej bodoče..
spoštovanje
26. 06. 2014 21.57
+22
kot da na znižanju plač delavcem stoji vsa prihodnost firm v sloveniji....kje so tu direktorji, nesposobni menadžerji, poslovodstvo, politika vodenja firrm....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhh
Tone 12345
26. 06. 2014 21.56
+24
Tile pobje avstriski so pa ta pravi!!Z pufom je ta mali avstrijec ki je manjši od heliosa kupil podjetje in zastavil podjetje za poplačilo posojila!!Čisti tajkunski prevzem ki se dogaja vseskozi tudi v sloveniji!Ve se kje!!!
Tone 12345
26. 06. 2014 21.56
+10
Tile pobje avstriski so pa ta pravi!!Z pufom je ta mali avstrijec ki je manjši od heliosa kupil podjetje in zastavil podjetje za poplačilo posojila!!Čisti tajkunski prevzem ki se dogaja vseskozi tudi v sloveniji!Ve se kje!!!
Brainkiller
26. 06. 2014 21.10
+29
BANDA.......naj vodstvo sebi malo zniža plače, pa malo manj tistih v pisarnah, malo več v proizvodnjo, pa bo biznis spet laufal.......saj potem takem ja lahko firma propade, če ima direktor plače 20000€, vsi vodilni, malo manj, plus tega imajo vsi vikende, hiše, vse iz denarja, ki bi pripadal delavcem.......pri nas v SLO pač, treba nižati plačo tistemu, ki največ naredi da firma še stoji in to je delavec, zardi teh delavcev imajo vsi ti lopovi bogastvo, potem pa še jim nižajo plače, pa kdaj se bomo v SLO dvignili in vse te barabe potolkli..............
marhab1
27. 06. 2014 09.04
-7
sovražni govo g. urednik pa ga ne brišete
Brainkiller
06. 10. 2014 11.25
zate je resnica sovražna, očitno si kej zraven kje pri koritu in te je zabolelo, hja tako pač jeeeeeee, heheheh
Komunyereadio
26. 06. 2014 19.34
-7
klasična rdeča antipropaganda proti tujim lastnikom
Prototip
26. 06. 2014 18.11
+17
upam,da ima g. martens oči na hrbtu in njegov oproda aleš tudi,,,,,,
Tone 12345
26. 06. 2014 21.59
+15
V vodstvu edini slovenec ki je ostal za izvrševanje!!!Umetni predsednik uprave!!!