Gospodarstvo

Hisense s 95-odstotnim lastništvom Gorenja lahko iztisne preostale delničarje

Velenje, 28. 06. 2018 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance Holding je v prevzemni ponudbi za delnice Gorenja, ki je trajala od 29. maja do 26. junija, pridobila 62,46 odstotka vseh izdanih delnic Gorenja. Skupno ima Hisense tako v lasti več kot 95-odstotni delež Gorenja, s čimer lahko iztisne preostale delničarje. Novi lastnik zagotavlja, da bo v primeru Gorenja obdržal ime in vse blagovne znamke.

Prevzemno ponudbo je sprejelo 5165 akceptantov, ki so bili skupaj imetniki 15.254.871 delnic Gorenja, kar predstavlja 62,46 odstotka vseh izdanih delnic družbe, poroča Delo.

Hisense je lastnik že več kot 95 odstotkov 

Kitajska skupina Hisense je v ponudbi za delnico ponujala 12 evrov, tako da bo za delež, pridobljen v prevzemni ponudbi, odštela okoli 183,1 milijona evrov.

Hisense je delnice Gorenja pridobival že pred objavo prevzemne ponudbe. Ob objavi je imel v lasti 32,96-odstotni delež, tako da je sedaj lastnik 95,42 odstotka vseh delnic Gorenja.

Po kakšnih cenah je delnice kupoval zunaj prevzemne ponudbe, ni znano. Po ceni 12 evrov za delnico je 100-odstotni delež vrednoten na 293,1 milijona evrov.

Kitajski lastnik bo lahko iztisnil preostale delničarje

Kitajski lastnik bo lahko ob preseganju 90-odstotnega deleža iztisnil preostale male delničarje. Prevzem morajo sicer odobriti še varuhi konkurence na trgih, na katerih delujeta skupini Hisense in Gorenje.

Hisense je Gorenje prevzel potem, ko je uprava velenjskega proizvajalca bele tehnike novembra lani začela iskati strateškega partnerja, ki bi ga podprl pri razvoju.
Hisense je Gorenje prevzel potem, ko je uprava velenjskega proizvajalca bele tehnike novembra lani začela iskati strateškega partnerja, ki bi ga podprl pri razvoju. FOTO: AP

Predsednik uprave Ilirike, ki vodi prevzemni postopek Gorenja, Igor Štemberger sicer pričakuje, da bo slovenska agencija za varstvo konkurence odločila do jeseni, pri tem tudi ne pričakuje nobenih težav.

"Ne gre za primer, kjer bi bila kolizija ali količine na trgih v katerikoli državi tako blizu meje, da bi to zahtevalo zelo poglobljeno delo regulatorjev. Mislim, da je primer povsem jasen, je pa treba spoštovati pravila postopka in počakati na rešitev," je dejal Štemberger.

Za prodajo so se odločili vsi večji lastniki

Hisense je Gorenje prevzel po tem, ko je uprava velenjskega proizvajalca bele tehnike novembra lani začela iskati strateškega partnerja, ki bi ga podprl pri razvoju. V postopku so najprej zbrali nezavezujoče ponudbe, marca letos so najprej prispele štiri ponudbe družb iz Azije in nato še peta družbe iz Evrope, nato pa so k skrbnemu pregledu poslovanja povabili tri potencialne partnerje, vse iz Azije, ki so maja podali tudi zavezujoče ponudbe. Uprava Gorenja je za najboljšega partnerja izbrala Hisense.

Ponujena cena je analitike in druge pozitivno presenetila, saj je bila dvakrat tolikšna kot cena na borzi. Za prodajo bodisi zunaj ali v okviru prevzemne ponudbe so se odločili vsi večji lastniki, med njimi državna Kapitalska družba, ki je bila s 16,37 odstotka največji posamični delničar, Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke (11,80 odstotka) in japonski Panasonic (10,74 odstotka).

Obdržali bodo ime in vse blagovne znamke

Hisense je eden največjih svetovnih proizvajalcev televizorjev in gospodinjskih aparatov. Proizvodne obrate ima po vsem svetu, tudi v Evropi. Po podatkih z njihove spletne strani skupina v več kot 20 podružnicah zaposluje okrog 75.000 ljudi.

V primeru Gorenja so zagotovili, da bodo obdržali ime podjetja in vse blagovne znamke, ohranili delovna mesta ter sledili dolgoročnemu razvoju družbe, po načrtih naj bi Gorenje postalo center za raziskave in razvoj ter proizvodni center skupine Hisense v Evropi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
28. 06. 2018 20.03
+3
Kitajci lahko prepučejo vse te pisarne in še na kakšen način "optimizirajo" podjetje, toda bojim se, da delavci zaradi tega vseeno ne bodo imeli nič kaj višjih plač.
Brabus
28. 06. 2018 14.40
+3
Sem prodal,ampak , sem še vedno nategnjenn tako, da ni pretiranega veselja.
emilzapata
28. 06. 2018 13.27
+3
s kitajskimi lastniki in produkti prihaja k nam tudi kitajski standard in plače, ki pa roko na srce, ni veliko nižji od slovenskega.