Gospodarstvo

Hočani nevladnikom: Slovenija bo še vedno zelena, štajerskim šihtom navkljub

Ljubljana/Hoče, 25. 08. 2017 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prebivalci Hoč in okolice so v Ljubljani nevladnim organizacijam, ki nasprotujejo projektu Magna Nucleus, želeli predati svoje sporočilo, a ostali pred zaprtimi vrati. "Naš cilj ni groziti ali napadati, pričakovali pa smo, da bo dosežen dogovor, " so dejali in nevladnike posvarili, da bodo morali v primeru, da projekt pade, sami nositi posledice. "Rabimo Magno, želimo Magno" so bili enotni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 'Dovolite, da tudi Štajerci živimo ljubljanski standard'
    02:10
    Iz SVETA: 'Dovolite, da tudi Štajerci živimo ljubljanski standard'
  • Iz 24UR: 'Potrebujemo Magno. Želimo Magno'
    02:18
    Iz 24UR: 'Potrebujemo Magno. Želimo Magno'

Predstavniki prebivalcev Hoč, Slivnice in drugih okoliških krajev so se danes podali v Ljubljano, kjer so želeli nevladnim organizacijam, ki nasprotujejo projektu Magna Nucleus, predati svoje sporočilo. "Štajerska krvavo potrebuje nova delovna mesta. Rabimo Magno. Želimo Magno," so med drugim poudarili, a ostali pred zaprtimi vrati.

Predstavniki prebivalcev krajev v bližini načrtovanega Magninega obrata so danes prispeli pred Okoljski center na Trubarjevi ulici v Ljubljani, kjer ima sedež več nevladnih okoljskih organizacij. Kot je poudaril nekdanji župan občine Hoče - Slivnica Jožef Merkuš, so na več od teh organizacij naslovili elektronsko pošto, s katero so napovedali svoj prihod.

Iz dveh organizacij so jim odgovorili, da se na okoljevarstveno soglasje, ki ga je Agencija RS za okolje podelila Magni, ne bodo pritožili, od preostalih pa odziva ni bilo. Tudi danes so Štajerci, "oboroženi" z glasbenimi instrumenti, ostali pred zaprtimi vrati. V Okoljskem centru sicer domujejo Cipra Slovenija, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Slovenski E-forum ter Umanotera.

V Ljubljano so se podali prebivalci Zgornjih Hoč, Spodnjih Hoč, Slivnice, Radizela, Hočkega Pohorja, Bohove, Rogoze in Pivole. "Če bi prišli vsi, ki so hoteli, bi potrebovali tri avtobuse. Zato smo se dogovorili, da gresta po en ali dva iz vsakega naselja," je pojasnil Merkuš.

Kot je pojasnil, njihov cilj ni groziti ali kogar koli napadati. "Kljub vsem težavam pa želimo in pričakujemo, da se bo dalo dogovoriti z vsemi. Mislili smo, da bo ta dogovor dosežen danes," je povedal.

Naš cilj ni groziti ali napadati, so dejali protestniki.
Naš cilj ni groziti ali napadati, so dejali protestniki. FOTO: POP TV

Prebivalci naselij v občini Hoče-Slivnica se strinjajo, da naj se izvaja najstrožji nadzor nad izgradnjo in delovanjem Magnine tovarne. A se sprašujejo, zakaj je Magna mogoča v Avstriji in na Madžarskem, ne pa v Sloveniji. "Mi, ki smo tukaj, pa še kdo, si predstavljamo, da je za tem umazana, umazana politika," je poudaril Merkuš.

Če Štajerska izgubi Magno, bo v regiji vladala še večja revščina, še več socialnih problemov, so prepričani zastopniki prebivalcev. "Starejše nas najbolj skrbi, da se mladina izseljuje," je poudaril Merkuš. "Za svojo državo smo stali na okopih, da bi nam šlo boljše. In lahko nam gre boljše, če bomo dobili Magno," je prepričan.

"Ljubljančanom in Ljubljančankam nič ne očitamo, ampak oni živijo v tem mestu in sem prepričan, da ne razumejo naše stiske in težav, ki jih imamo. Imamo jih pa ogromno," je sklenil.

Štajerci so s sabo danes med drugim prinesli transparente, s katerimi so sporočali: Od vas zahtevamo 400 zelenih šihtov na totem koncu, Dovolite, da tudi Štajerci živimo ljubljanski standard ter Naj z vašimi pritožbami plačujemo položnice?

Ker sogovornika v nevladnih organizacijah niso našli, so svoje sporočilo v pisni obliki prilepili na vrata Okoljskega centra. "Ne zavirajte projekta. Pogovarjajte se. Zahtevajte odgovore. Sodelujte in nadzirajte. Ampak ne rušite," so pozvali nevladne organizacije. Ob tem pa so jih posvarili, da bodo morale v primeru, da ustavijo Magnin projekt, prevzeti tudi odgovornost za posledice.

Podporo projektu Magna so sicer danes izrekli tudi v Mestnem mladinskem svetu Maribor. "Mladi si želimo priložnosti in podpiramo postavitev nove tovarne, nova delovna mesta, ki jih naša regija ob visoki brezposelnosti še kako potrebuje, a tudi prizadevanja civilne družbe in organizacij, da bo projekt kar se da trajen. V tem trenutku pa pozivamo vse akterje, da namesto javnega obračunavanja sedejo za skupno mizo in najdejo razum, da to priložnost za našo regijo in v veliki meri tudi za mlade izkoristimo tako z vidika novih delovnih mest kot trajnostnih učinkov v našem mestu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Nekdanji mariborski župan Boris Sovič pa je ob robu regionalnega posveta o energetskem konceptu Slovenije v Mariboru izrazil prepričanje, da bodo "tisti, ki jim res gre za varovanje okolja", izkoristili pobudo njega in prav tako nekdanjega župana Maribora Alojza Križmana o dodatnem monitoringu. "Pomembno je oboje - skrb za varovanje okolja kot tudi zagotavljanje gospodarske in socialne perspektive na našem območju," je poudaril.

Kot je dodal, bo v ponedeljek potekal sestanek z okoljevarstvenimi organizacijami, kjer jim bodo pobudniki skušali predstaviti svojo pobudo. "Upamo, da se bodo v čim večjem številu odzvale," je dodal. Znova pa je zagotovil, da je predstavnik investitorja pripravljen pristati na tako zahteven in natančen monitoring, kot ga drugje ni.

Hočani od nevladnikov zahtevajo, da dopustijo gradnjo Magne.
Hočani od nevladnikov zahtevajo, da dopustijo gradnjo Magne. FOTO: POP TV

CNVOS obsoja pritiske in napade na nevladnike zaradi Magne

Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) je medtem ostro obsodil pritiske in napade na okoljevarstvene organizacije v primeru projekta Magna Nucleus. Gre za "odkrito oblastno izsiljevanje in javno gonjo, kakršnih v Sloveniji od osamosvojitve naprej še nismo doživeli", so poudarili.

Kot so poudarili, so se že več mesecev odvijali "(slabo) prikriti pritiski na okoljevarstvene nevladne organizacije, da pozabijo na vse, za kar se sicer zavzemajo, ponižno sklonijo glavo in brezpogojno podprejo okoljevarstveno soglasje za hoško Magno". V zadnjih dneh pa dogajanje spominja "na še vedno aktualne oblastne napade na civilno družbo v sosednji Madžarski in avtokratskih državah bivše Sovjetske zveze", so kritični.

CNVOS "ostro obsoja pavšalno in neargumentirano hujskanje proti nevladnim organizacijam in odločno nasprotuje vsesplošnemu (oblastnemu in medijskemu) razširjanju populističnih neresnic", so zapisali. Te neresnice ne izkazujejo le elementarnega nerazumevanja postopka pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, vloge pritožb v njem in zakonsko predpisanega mesta okoljskih nevladnih organizacij pri tem, ampak so hkrati tudi "preprosto zavajajoče in zlagane", so zapisali.

Pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje lahko vložijo "zgolj tiste okoljske organizacije, ki jim je država na podlagi preteklih zaslug in dosežkov priznala, da delujejo v javnem interesu". Ob tem s pritožbo lahko zahtevajo izključno spoštovanje veljavnih predpisov.

Nevladne organizacije niso krive za časovno stisko, za skrajno napete roke in zahteve ter odločitve koncerna Magna, so poudarili. "Če se časovnica ne bo izšla, bo ... kriv kvečjemu tisti, ki jo je načrtoval tako nespretno, da ni vštel vseh predpisanih in vnaprej znanih procesnih faz s pritožbo vred, ali pa tisti, ki je Magni v slovenskem imenu popolnoma po nepotrebnem obljubljal roke, ki glede na slovenske predpise niso realni," poudarjajo.

Zavračajo tudi očitke, da se nevladne organizacije v projekt Magna ne smejo mešati, ker ne prihajajo s Štajerske. Tudi pri tej investiciji se je treba držati veljavnih slovenskih in evropskih predpisov o varnem in zdravem okolju. "Da bi v vsaki vasi ali na vsakem dvorišču delali in presojali po svoje, ni dovoljeno v nobeni razumni državi. Zato je povsem irelevantno tako to, od kod pritožniki so ali niso, kot to, da investicija že ima soglasje lokalnega okolja in domače regije," so zapisali.

CNVOS zato poziva vse vpletene in odgovorne, od Magne in državne politike do lokalnih oblasti in novinarjev, da "naj takoj prenehajo z neupravičenimi pritiski na Umanotero, Slovenski E-forum in druge okoljske nevladne organizacije in jim pustijo, da opravijo svoje delo". "S populizmi in ustrahovanjem se namreč naš zrak zastruplja še huje, usodneje in bolj dolgotrajneje, kot ga najslabša lakirnica," so zaključili.

KPK poziva k transparentnosti in dialogu

Na temo Magne se je oglasila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki "poziva vse udeležene, da pri dialogu delujejo kar se da transparentno in tvorno, brez nedovoljenih vplivanj". Trenutna situacija okoli projekta Magna Nukleus namreč ustvarja kar nekaj korupcijskih tveganj, so opozorili.

Nevladne organizacije so se po oceni komisije znašle v izjemno neprijetnem položaju. "Potrebno se je namreč zavedati, da so prav predstavniki vlade oziroma ministrstva tisti, ki odločajo o uspehu projektov istih nevladnih organizacij na javnih razpisih," so opozorili. "Zaradi intenzivnih pritiskov se je izpostavljenost in posledično omenjena ranljivost nevladnih organizacij, udeleženih v razpravi glede Magne Nukleus, znatno povečala. S tem pa se je povečalo tudi tveganje, da te nevladne organizacije v konkretnem primeru odločanja o vložitvi pritožbe ne bi ravnale v skladu s svojim okoljevarstvenim poslanstvom," so zapisali.

Pritisk pa bo občutilo tudi ministrstvo za okolje kot organ, ki bo odločal o pritožbi zoper odločbo Arso. Pomembno je, da bo pristojni organ z vso skrbnostjo presodil zakonitost izdanega dovoljenja, pri čemer bo postopek vodil na nepristranski in transparenten način, navajajo v KPK.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (539)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightyfly
26. 08. 2017 18.21
+0
JaJoŠipac 26.08.2017 10:35:11 -3 1 4 V potu svojega obraza bojo služili bedne mezde tujci, ki jih bojo privlekli "Počivalškovi ljudje" z juga Balkana, vse tja do Bolgarije jih bojo "pecali"!!!*****************veste kaj pomeni vstaviti klavzulo , da se prvo zaposli ljudi iz ozje regije ,potem sirse ,in ce noce nihce delati - izven drzave. Toda prednost imajo domacini . Ne vem zakaj morate pisati o nekih zarotah kar naprej .Kaj je potemtakem cela Slovenija ena odcepljena zarota ? Maer bi ostala v Jugi - a ne ! Joj ,joj , pa kaksne pisete ljudje . St6e bil kdaj v Porurju ?
Frane Šajn
26. 08. 2017 20.21
+3
Ouou ti moraš biti pa jako na tekočem,če ne kar tesno pri koritu, ne farbaj naroda brez pametnih argumentov lepo te prosim. A da je praviš kar cela slovenija ena odcepljena zarota, ja bo držalo in to kot pribito to veš tudi ti. Pihat na ta način na dušo revežem , ki so slučajno brez dela je pa do kraja pritlehno in vsega obsojanja vredno. kako te ni sram če že nisi politik kar globoko dvomim imaš pa vse atribute , da to postaneš, tista proteus anginus v avatarju , mi je pa kar nekam sumljiva.......
Jožajoža
26. 08. 2017 13.59
-3
podarit nekomu slovensko zemljo in jim nakazat 18 milionov evrov, pa še nimajo nobenega dovoljenja. a to ne smrdi ???slovenija je manjša za 150 hektarjev,avstralija pa večja. tako se to dela.pa nekaj slovenskih novih bogatašev smo dobili, kot v sloveniji pri vsakem poslu. pri patriji,pri teš 6,pri denacionalizaciji,pri drugem tiru,pa vraćanje gozdov cerkvi,........v vsakem poslu v sloveniji se delijo od 10 do 20% provizije. začne se na občinah in navzgor
Frane Šajn
26. 08. 2017 20.22
+1
No no poskusi raje malo možganče napreč!
Seni70
26. 08. 2017 13.24
-1
Kaj se sploh ukvarjajo z raznimi "okoljevarstveniki"? Magna mora biti in PIKA. Potem pa naj okoljevarstveniki vzdržujejo družine 500-tih zaposlenih, ki bi lahko delali v Magni. Naj jim okoljevarstveniki plačujejo pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, naj jim omogočijo normalno življenje. Naj okoljevarstveniki rešujejo brezposelnost. Tudi sama sem za varovanje okolja, vendar ne na tak provokativen način, kot se pojavlja v tej situaciji.
1pravica
26. 08. 2017 15.49
-2
Ti pa pejd s to magno v Bolgarijo! jasno?????
Frane Šajn
26. 08. 2017 20.24
-1
Seni70 pisi domv ;"mama vse nam je padlo f vodo kljub suši!" ne boš gledal tega filma verjemi ali pa vsaj dolgo ne.
2tirMafija
26. 08. 2017 13.02
+1
Slovenija je očitno prebogata! Kljub temu, da v Sloveniji na pragu revščine živi preko 300 000 ljudi, je Vlada RS na zadnji dopisni seji sprejela sklepe o sofinanciranju čistilnih naprav v Belorusiji, Bosni in Hercegovini ter Srbiji, v skupni vrednosti 2.8 milijona evrov! Glede na stanje prebivalstva in zadnjih ekoloških katastrof, ki kar ne ponehajo, se mi zdi to norčevanje iz vseh državljank in državljanov Slovenije. Miro Cerar, prvo poskrbite, da bomo v zdravem in varnem okolju živeli Slovenci, šele potem pomagajte drugim!
brabusednet
26. 08. 2017 11.25
+2
Pritožba je začetek odcepitve vzhoda države do Trojan od zahoda države.Zahtevat samostojnost in pika.Referendum je lahko ob držanozborskih volitvah.
felix58
26. 08. 2017 11.52
+3
vrei, severovzhod gre h Ostereih, dalje od Trojan pa h Hrvatski...referendum uspel, gremo delat meje
brabusednet
26. 08. 2017 11.20
+3
Če bo vložena pritožba mora država prenehat financirat to ustanovo.Tam v Ljuubljani je lahko s polno ritjo afne guncat.
DonDonDan
26. 08. 2017 10.52
-1
Za investicije in investitorje v kvalitetna delovna mesta je potrebno zagotoviti pogoje. Prvi pogoj pa je "ukinitev" kazni v obliki nerazumno visokih davkov na spodobne plače v gospodarstvu !!!
1pravica
26. 08. 2017 15.52
+1
In ukinit popoldansko fusanje brez računov!
Tomvojo
26. 08. 2017 10.52
-2
Tomvojo
26. 08. 2017 10.52
+6
Nevladne organizacije z zakonom prepovedat, ups, prej je treba pa vlado v red spravt.
DonDonDan
26. 08. 2017 10.51
+0
Od politike potrebujemo pogoje za KVALITETNA DELOVNA MESTA, ne pa na silo privlečena "štriharska industrija" , ki bo zaposlovala tuje oziroma uvožene delavce.
Mega100
26. 08. 2017 10.41
+1
Okoljevarstveniki, a vas financirajo liberalci kaj ne?
murinar
26. 08. 2017 10.24
+13
Malo prebiram komentarje in vidim koliko je še neumnih ljudi! Slovenija je od skrajnega severa do skrajnega juga od vshoda do zahoda in tukaj nekaj klatiti proti "Mariborčanom " je skrajno bedasto in neumno! Zame osebno je vsak PRAVI SLOVENEC ENAKOVREDEN pa ni važno kje živi ! Torej rojaki s Štajerske glavo gor in v borbo še naprej ! Te lenuhe -tako imenovane okoljevarstvenike pa razgnati!
DonDonDan
26. 08. 2017 10.39
-4
Ti si pa že zaveden na napačno razmišljanje. V tem primeru niso Ljubljančani priti Štajercem, pač pa "normalno razmišljujoči ljudje" proti Cmerkotovi režimski vladi !!! Naj zagovornik investicije odgovorijo, zakaj Magna ne bi gradila v Kidričevem, kjer je neprimerno boljši "plac", pa še država je lastnica tistih parcel v sami industrijski coni ?!!!!!! Tukaj so drugi interesi v ozadju, za to pa je tako !!!!!!
Boris Kavčič
26. 08. 2017 12.03
+0
...U.D.B.A...
26. 08. 2017 09.54
-6
Mariborčani imajo priložnost za zaposlitev pa protestirajo hehehe LENUHI...
murinar
26. 08. 2017 10.24
+7
Verjetno si ti LENUH in to zabiti ,ker osnove ne razumeš!
Menes
26. 08. 2017 10.45
+2
UDBA - najbrž ti je ušlo (seveda nisi prebral članka), da tile zgoraj protestirajo v prid Magni in ne proti njej.
...U.D.B.A...
26. 08. 2017 09.53
-4
Sami penzijonisti protestirajo k se bojijo da bodo jedl zastrupleno solato ,nč od penzij odtrgat pa denar brezposelnim kateri bi se radi zaposlili pa se nemorjo ,....
Nightyfly
26. 08. 2017 09.51
+9
Mislim , da imajo ljudje kar prav , da protestirajo . Lahko bi jih bilo vec . Prav tako je res , da se nevladne organizacije in vecina ´´mirovnikov´´ napaja iz malhe katero polni prav gospodarstvo , torej tudi panoga , proti kateri tolcejo . Slovenec ne bi bil Slovenec , ce se ne bi mazohisticno tolkel s kladivom po kolenih . Na misel mi pridejo pripadniki Opus Dei ,ki se kar naprej , v tisinah svojih celic ,mlatijo po telesu do krvi , izhajajoc iz podmene , da so gresniki ,ze zaradi svojega obstoja . Toda dragi mazohisti ,lacni ljudje in otroci niso gresniki .So samo nesrecniki , ki so revni in bi radi delali . So tudi ljudje ,ki bi radi delali zato ,da ne postanejo revni in sramotno pristanejo na listi socialnih problemov . Veste , ne bit bolj papeski od samega Franciska . Tudi Nemci ne gledajo nikomur v fris . Vsaj posteno ne ,ce se spomnim na afero VW in sramotno laganje celemu svetu ..... in ni konec .Oni dan je Svica gladko malo prepovedala prodajo prestiznih Porsche Cayennov na teritoriju Svice . Ce Magna zeli zgraditi tovarno ,ki bi delovala v sozvocju z vsemi zahtevami _UE standardov jaz ne vidim nobenih problemov . In kar je najbolj vazno , ne vidijo jih niti ljudje ,ki tam zivijo in bi radi ziveli dostojno . Jim vi branite ,da bi ziveli dostojno ?Oni bi za razliko drugih ,tudi vas ,ki vlecete iz korita , delali in si v potu svojega obraza garasko zasluzili mezdo .
murinar
26. 08. 2017 10.19
+4
DonDonDan
26. 08. 2017 10.35
-4
V potu svojega obraza bojo služili bedne mezde tujci, ki jih bojo privlekli "Počivalškovi ljudje" z juga Balkana, vse tja do Bolgarije jih bojo "pecali"!!!
Banion
26. 08. 2017 09.47
+2
Želel bi si živeti v državi kjer bi s strpnimi pogovori našli dolgoročno sožitje med naravo in nujno infrastrukturo ter industrijo. Tako pa politika vedno nekaj na silo, kot pri TEŠ6, tretji razvojni osi in sedaj pri MAgni. Pokažite mi Slovenskega podjetnika zaradi katerega bi šla država spreminjat zakonodajo in mu ustregal pri vsaki kaprici. Halo. Poglejte kako mrcvarijo Joca Pečečnika pri obnovi stadiona ki je sedaj tak kakršen je sramota za Ljubljano in župana ki trdi da je to najlepše mesto, ja mogoče okrog magistrata, če se še tam ne bo kaj sfušalo pri gradnji podzemnih garaž
celjan2
26. 08. 2017 09.23
+4
lahko tem kao nevladnim organizacijam, ki se napajajo iz državnih jasli ( Umanotera baje več kot miljon Eu). ljudje pa naj jemo korenice in travo.
Mega100
26. 08. 2017 10.46
+2
Ja bolano kako ti čudaki imajo na Metelkovi vsi neki prijavljenje te svoje bolane leve organizacije..
DonDonDan
26. 08. 2017 09.21
+1
Naloga politike in vlade je, da zagotovi ugodne pogoje za "kvalitetne investitorje" in to s "pravili igre", ki veljajo za vse, vključno z okoljevarstvenimi standardi !!! Najprej bi bilo potrebno ukiniti "kazni na plače", ki jih režim "nabija" vsem, ki so sposobni zaslužiti spodobno plačilo zase, v obliki "zločinsko visokih" davkov, kar seveda odbija "kvalitetne delodajalce". Skratka, vladajoči režim v Sloveniji se obnaša natanko tako, kot se obnaša Kitajski režim, ko gre za tuje investicije. Kitajskim lokalnim partijcem tudi ni mar okolje in kvaliteta življenja delovnih ljudi, pač pa samo njihove koristi, ki jih zahtevajo od potencialnega investitorja, vključno s tem, da mora potem investitor zaposliti določene ljudi na pomembne položaje v firmi, ko ta enkrat zalaufa.
maske-so-padle
26. 08. 2017 08.53
+7
Nehajte že Ljubljano in nas Ljubljančane mešati v to. Kolikor vem je država naredila vse za to da Magna pride (še več kot to). Par okoljevarstvenikov, kateri niso predstavniki Ljubljančanov, nam pa res ne morte metat naprej. Poleg tega sploh niso vsi iz Ljubljane.
CURVANORD Zanetti
26. 08. 2017 09.02
+0
Niti vlecejo iz LJubljane,ti ce is pa fer pa organiziral shod v podporo Mariborcanom da firma pride
CURVANORD Zanetti
26. 08. 2017 09.04
-2
Zupan Hoc pa ni drzava,a sploh ves da Cmerar ni bil niti enkrat na uradnem obisku v Mariboru
maske-so-padle
26. 08. 2017 09.58
+2
Oprosti ampak jaz nisem noben organizator shodov. Nimam niti časa niti znanja za to. Samo to podpihovanje proti Ljubljani mi pa res ni jasno. sploh, ker sem prepričan da velika večina tukaj podpira ta projekt. Imam pa občutek, da se zadnje čase vse vrti okoli fuzbala in s tem povezane (ne)simpatije. Poleg tega pa je Ljubljana velikokrat izgovor za lastno nesposobnost.
deloro
26. 08. 2017 07.04
+1
Avstrici ne dajajo podkupnin da bi lahko kaj delali tako kot so vajeni pri nas.Tam se ve koliko stane projekt od zemelskih del do strehe.
Uporabnik113089
26. 08. 2017 09.06
Ne, kje pa!? Avstrijci da bi dajali podkupnine? Spomni se Riedla.....