Hrvaška avtocesta do meje

Na hrvaški strani so odprli avtocesto od Zagreba proti Mariboru. Na slovenski strani se obetajo prometni zamaški.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Na Hrvaškem so odprli zadnjih 18,6 kilometra avtoceste od Zagreba do obmejnega prehoda Macelj - Gruškovje, med Krapino in Macljem.

Najdražji avtocestni projekt

Gre za najdražji avtocestni projekt na Hrvaškem, ki je zaradi zahtevnosti izgradnje - odsek vključuje šest predorov in devet viaduktov - Hrvaško stal okoli 235 milijonov evrov. Hrvaška je tako na slovensko mejo pripeljala še eno avtocesto, potem ko je zgradila avtocestne priključke od Zagreba do Obrežja in od Reke do Jelšan.

Cestnina

Cestninska postaja na avtocesti od Zagreba do slovensko-hrvaškega mejnega prehoda Gruškovje/Macelj


Slabih 60 kilometrov avtoceste Zagreb - Macelj je bilo vredno približno 372 milijonov evrov, financirali pa so jo po modelu javno-privatnega partnerstva. V družbi Avtocesta Zagreb - Macelj, ki je dobila koncesijo za 28 let od julija 2004, ko so začeli gradnjo, ima Hrvaška 49-odstotni delež, medtem ko je večinski lastnik družba Pyhrn Concession Holding, ki je v lasti avstrijskega Strabaga. Avstrijsko podjetje je bilo, poleg hrvaških podjetij, tudi glavni izvajalec del na zadnjem odcepu Krapina - Macelj.

Načrti za AC Maribor - Gruškovje

Takoimenovani Phyrnski avtocestni krak (avtocesta A4 Slivnica (pri Mariboru) - Draženci - Gruškovje) naj bi bil na slovenski strani zgrajen v treh fazah:

1. faza: avtocestni odsek od mejnega prehoda Gruškovje do meje s Hrvaško (0,56 km). DARS d.d. je z najugodnejšim izvajalcem, izbranem na javnem razpisu že sklenil pogodbo za izgradnjo tega dela avtoceste, vendar izvajalec z gradnjo še ne more začeti, saj DARS d.d. še ni pridobil vseh potrebnih zemljišč. Sporno je namreč eno zemljišče, zato je DARS d.d. v javnem interesu že začel postopke razlastitve. Odsek naj bi bil zgrajen v roku 6 mesecev od začetka gradnje.

2. faza: avtocestni odsek Slivnica - Draženci (19,5 km), ki je za gradnjo predviden med leti 2007 in 2012, a je DARS d.d. terminske plane spremenil tako, da naj bi bil dokončan že leta 2009.

3. faza: avtocestni odsek Draženci - mejni prehod Gruškovje (predvidoma 13,3 km), ki je za gradnjo predviden po letu 2013 in za katerega trenutno potekajo postopki za umestitev trase v prostor. Sprejem uredbe o državnem lokacijskem načrtu za ta del avtoceste je predviden v letu 2009, sledi izdelava projektov, pridobitev zemljišč in izvedba postopka javnega naročanja za oddajo del, dokončanje odseka pa je odvisno tudi od razpoložljivosti finančnih sredstev.

Cestnina za celotno AC - 7,25 evra

Sicer pa je 3,7 kilometra ceste - od Krapine do Djurmanca - zaradi varčevanja zgrajeno kot polovična avtocesta, kar je že naletelo na kritike v hrvaške javnosti, ki na tem delu avtoceste pričakuje gnečo. Hrvaški mediji poudarjajo, da bo cestnina za celotno avtocesto v eni smeri 53 kun (7,25 evra), kar bo najdražja cestnina na Hrvaškem.

Avtocesta Zagreb - Macelj je del phyrinske avtoceste, koridorja 10A, ki povezuje severno in zahodno Evropo z evropskih jugovzhodom in Bližnjim vzhodom. V Hrvaških avtocestah so povedali, da je povprečni dnevni promet čez hrvaški del phyrinske avtoceste 15.000 vozil. Slovenski del phyrinske smeri od Gradca preko Maribora do Gruškovja je dolg približno 55 kilometrov.

Hrvaška nadaljuje izgradnjo avtoceste Split - Dubrovnik, letos pa načrtuje odprtje prvega odseka Dugopolje - Šestanovac. V letošnjih načrtih je tudi izgradnja avtoceste od meje z BiH do Djakova, na koridoru 5C, ki povezuje srednjo in vzhodno Evropo (čez Hrvaško in BiH) z Jadranskim morjem pri pristanišču Ploče.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 26
 
Krboč 30.05.2007 18:38:00
vborut: Kaj razumes pod dobre avtoceste? V Avstriji so ceste dol za nic, vecno gradbisce, ki se ne bo nikoli koncalo. V Nemciji? Tiste stare so dobre ja, to kaj pa danes gradijo, pa je cez par let hin. Dobrih avtocest vec ni.

Hrvati pa rihtajo ceste samo zaradi turzima, sej to je edina stvar ki jih gor drzi.
Več komentarjev