Gospodarstvo

Hypove banke v Sloveniji in soseščini v roke Američanom

Celovec/Dunaj, 30. 10. 2014 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hypo Alpe Adria International prodaja mrežo svojih bank v jugovzhodni Evropi, tudi Sloveniji, ameriškemu investicijskemu skladu Advent International. O višini kupnine molčijo, a bila naj bi precej višja od knjigovodske vrednosti bank naprodaj. Te sicer poslujejo normalno.

Hypo Group Alpe Adria
Hypo Group Alpe Adria FOTO: Reuters

Koroška finančna skupina Hypo Alpe Adria International tik pred preoblikovanjem v slabo banko prodaja mrežo svojih bank v jugovzhodni Evropi, tudi Sloveniji, ameriškemu investicijskemu skladu Advent International. Manjši delež delnic bo dobila EBRD. Medtem bančne poslovalnice v vseh državah za stranke poslujejo normalno.

O višini kupnine v Hypu za zdaj molčijo. Po poročanju tiskovne agencije APA pa utegne seči do trimestne številke v milijonih evrov, kar bi bilo občutno nad knjigovodsko vrednostjo bank, ki se prodajajo.

Pogodba o prodaji hčerinskih družb v jugovzhodni Evropi še ni podpisana, odobriti pa jo morata še avstrijska država in nekdanja lastnica banke Bayerischen Landesbank, so danes sporočili iz Hypo Alpe Adria s sedežem v Celovcu. Posel naj bi bil sklenjen do konca novembra, višine kupnine za zdaj ne razkrivajo.

Hypo Alpe Adria je bila med letoma 2007 in 2009 v lasti bavarske banke Bayerischen Landesbank, nato pa jo je odkupila Avstrija in podržavila. V finančne težave jo je spravilo kreditiranje tveganih poslov v času ambiciozne širitve na Balkanu. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je morala odpisati za približno 17 milijard evrov vprašljivega premoženja.

Predmet prodaje je šest bank v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori ter njihova holdinška družba s sedežem v Celovcu s skupaj 1,1 milijona strank in 245 poslovalnicami ter 8,5 milijarde evrov bilančne vsote. "Z uspešno prodajo ostaja prihodnost Hypo mreže in njenih 3900 zaposlenih v jugovzhodni Evropi nedotaknjena," je povedal predsednik nadzornega sveta Herbert Walter.

Hypove bančne poslovalnice v vseh državah, vključno s Slovenijo, za vse stranke poslujejo normalno, so sporočili iz slovenske hčerinske družbe Hypo Alpe Adria v Ljubljani.

Prodaja hčerinskih bank je pogoj za preoblikovanje v slabo banko. Hypo Alpe Adria International iz Celovca je bila aktivna le še do danes, nato se je preoblikovala v slabo banko v lasti države ter dobila novo ime: Heta Asset Resolution. Čaka jo likvidacija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alina Zupan
30. 10. 2014 16.16
+6
Vrhunska poteza. Evo to so rešitve, ki bi jih potrebovale tudi slovenske banke, pa smo očitno nesposobni, da bi našli strateškega partnerja ali pa dobrega kupca. Hypo banki je uspelo in prihodnost je samo še svetla, ne pa naše banke, ki se bodo vsak čas zlomile. Glede na to kakšni so bili rezultati stresnih testov, je zaskrbjenost upravičena.
Bojan-F
31. 10. 2014 10.08
+1
17.800.000.000 EUR so pa prenesli na avstrijsko slabo banko (davkoplacevalce). Se prej so dobili od drzave 3.600.000.000 EUR in garancij za 1.200.000.000 EUR.
NicNeVem
30. 10. 2014 14.40
+19
...v primeru NLB (ko so v Črni Gori prebutali člana uprave) pa komentarji niso dovoljeni...tako daleč sežejo lovke NLB...nisem nasilnež, je pa zgleda tak način obračunavanja edini, ki bo dosegel odgovorne za kraje in s tem javni posmeh vsem nam in glede na to, da tudi sodstvo ne ukrepa (Kordeža so izpustili, mi bomo zgleda krili odškodnino, odgovoren za napako v postopku bo neznan...). Še sam bom začel verjetno podpirat tak način obračunavanja, saj se te barabe drugač ne bojijo ničesar, samo batina še lahko pomaga...
Krta?a 21
30. 10. 2014 16.08
+11
Dobro razmisljas. Ko se bojo zaceli bati zase bo nastal mir. Kot v Ukrajini ko so poslance mal v kanto zmetal.
?om?
30. 10. 2014 14.25
Jojjj klintone
raa18
30. 10. 2014 14.02
+11
Povsem enostavno. Vse "dobre" kredite so spet prenesli na novo firmo in jo očitno prodali. Slabe terjatve in malverzacije pa so pustili v stari banki. Isto kot pri nas. Denar se proda naprej za denar, prazen papir pa naj plača država, se pravi državljani.
NicNeVem
30. 10. 2014 14.30
+7