Gospodarstvo

Ima Agrokor glede Mercatorja plan B?

Ljubljana, 08. 03. 2012 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mercatorjevi delničarji bodo odločali o zmanjšanju števila nadzornikov in spremembi članstva nadzornega sveta ter povečanju pristojnosti nadzornega sveta pri strateških odločitvah. V ozadju naj bi bilo tlakovanje poti Ivici Todoriću.

Mercator je na zahtevo Unicredit banke Slovenije, Pivovarne Laško in NLB razširil dnevni red skupščine. Delničarji bodo tako 30. marca odločali tudi o zmanjšanju števila nadzornikov in spremembi članstva nadzornega sveta ter povečanju pristojnosti nadzornega sveta pri strateških odločitvah.

Nadzorni svet po nedavnem odstopu Matjaža Kovačiča šteje 11 članov, pet predstavnikov kapitala in šest predstavnikov zaposlenih.

Družbe iz skupine Pivovarna Laško in Unicredit predlagajo, da bi število nadzornikov z dosedanjih 12 znižali na devet, pri čemer bi predstavniki kapitala zasedali šest mest, predstavniki delavcev pa tri.

Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska bi namesto Matjaža Kavčiča, ki je nedavno odstopil, v nadzornem svetu rade videle članico uprave Pivovarne Laško Marjeto Zevnik. Unicredit pa predlaga, da se nadzornemu svetu pridruži predsednik upravnega odbora Allianz Zagreb Boris Galić.

Unicredit predlaga tudi omejitev pristojnosti uprave. Tako naj bi uprava družbe potrebovala soglasje nadzornega sveta za vse posle, katerih vrednost presega 10 milijonov evrov. Po predlogu banke tudi ne bi bilo več potrebno tričetrtinsko soglasje delničarjev za izrekanje nezaupnice upravi in za vprašanja vodenja poslov.

NLB pa želi prek sprememb statuta omejiti pristojnosti uprave, ki bi morala po novem pridobiti soglasje nadzornikov za posle, povezane z razpolaganjem z deleži in nepremičninami, katerih vrednost predstavlja 25 ali več odstotkov osnovnega kapitala ali presega pet milijonov evrov. Po predlogu NLB bi moral nadzorni svet dati soglasje tudi odločitvam uprave za povečanje ali zmanjšanje deleža Mercatorja v drugi družbi, in sicer s posli, ki povečujejo ali zmanjšujejo deleže za 10 odstotnih točk ali več.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

Kaj je v ozadju?

V ozadju naj bi bilo tlakovanje poti Ivici Todoriću za vnovičen naskok na Mercator. V Dnevniku pišejo, da bankirji z Unicreditom in Francetom Arharjem na čelu rušijo nadzorni svet in upravo Mercatorja. Že s tem, ko slovenska banka Unicredit v nadzorni svet ne predlaga enega od svojih zaposlenih, ampak predstavnika hrvaškega podjetja, ki zelo verjetno sodeluje tudi z Agrokorjem, je po pisanju Dnevnika jasno, da Unicreditov manever diktirajo v Zagrebački banki, eni od glavnih financerk Agrokorja.

Pivovarna Laško, NLB in Unicredit imajo skupaj s hrvaškimi pokojninskimi skladi več kot 50 odstotkov delnic Mercatorja. Po poročanju Dnevnika postaja vse bolj očitno, da hrvaški pokojninski skladi, ki so kupili sedem odstotkov delnic Mercatorja, teh ne kupujejo zase, ampak imajo vnaprej sklenjen dogovor o prodaji teh delnic Agrokorju.

Iz Unicredit Banke Slovenija so sporočili, da njihov namen ni prevzemati upravljanje Mercatorja, niti samostojno niti v povezavi z drugimi delničarji, temveč zgolj omogočiti učinkovito strukturo upravljanja in nadzora v družbi. Pojasnjujejo, da so že januarja letos posredovali pismeno zahtevo za sklic izredne seje skupščine delničarjev. Vse zahteve pa so posredovali izključno na osnovi svoje lastne poslovne odločitve. V Unicreditu tako zanikajo, da bi se predhodno usklajevali z drugimi delničarji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
13. 03. 2012 09.13
+1
Ima IMF glede Slovenije plan B?
linav
12. 03. 2012 13.56
Ne vem kaj vse še razmišja ta Agrokor ampak kaj res ne vidijo da s te moke ne bo kruha? Jaz mislim, da se je unim tam gor ki se ukvarjajo s to prodajo malce kapnilo da ta prodaja ne bo ravno bleščeča za naše gospodarstvo in naše dobavitelje in pa normalno slovenske izdelke. Ta prodaja mercatorja bi negativno vplivala na kar nekaj segmentov našega gospodarstva. Vprašanje je kaj bi se zgodilo s slovenskimi izdelki na policah trgovin mercatorja? Slika bi bila podobna kot je na policah drogerij DM, kjer slovenskih izdelkov sploh ne moreš več dobiti. To gre za načrtno umikanje slovenskih izdelkov in to se mi ne zdi prav in tukaj bi morala država bolje ukrepati in vse to zaščititi. Zato je še toliko bolj pomembno, da Mercator ostane slovenski.
Tomaž Škof
12. 03. 2012 07.34
+1
ZOPET BI TAJKUNI RADI ZASLUŽLI INPOKRADLI!
titovka
10. 03. 2012 16.07
+3
tukaj se lepo vidi za koga dela arhar in za koga je delal......
Uporabnik113189
09. 03. 2012 09.28
+3
Unicredit banki toplo priporočam, da financira prevzem kakšne italijanske trgovske verige s strani Agrokor-a. Sinergijski učinki bodo neverjetni, dobiček se bo kar valil, hrvati si že od nekdaj želijo sodelovati z italijani na vseh področjih, želijo si skupne meje in tako naprej. Nas v Sloveniji pa pustijo na miru s svojimi "donosnimi" posli.
nemarx
09. 03. 2012 06.30
-1
Ugledni slovenski pravniki, ki delajo za slovensko kvazi levico, so ugotovili, da je zaroto proti Mercatorju skoval že davnega leta ravno Simčič in je za nagrado dobil ponarejeno spričevalo, PS že pripravlja pritožbo na evropsko sodišče za pravice levice. Ko bodo dobili odškodnino, bodo dokončali Stožice.
minister
09. 03. 2012 06.14
+6
sicer ne vem zakaj se mercator tako ščiti pred prodajo, je pa sramota, da se slovensko premoženje prodaja zaradi pohlepa tistih, ki že imajo tako ali tako umazane prste in krvave roke....prodaja pa se najbolj sumljivim tujcem za katere se ve in piše, da so sumljivi in nezaupanja vredni......kdaj bo tega konec....ko bodo glavni akterji pocrkali njihovi nasledniki pa spremenili mišljenje. za to pa bo potrebna menjava generacij ampak takrat bo prepozno in slovenije bo še samo za zrno peska razprodaja slovenije po akcijskih cenah...kot v trgovini na dan popustov....
Uporabnik113189
08. 03. 2012 21.54
+4
Čim je v ozadju Unicredit ali Reifeizen potem mora našim državljanom zazvoniti zvonec za alarm. Na koncu nimam nič proti, če se Mercator proda tako, da imamo 25%plus1, vendar mora ta proces financirati banka, ki je neodvisna, mogoče ruska, ali kakšna druga in niti slučajno hrvatom. Mogoče kakšni verigi iz severnih držav. Navsezadnje je to naša država in o tem kako bomo imeli urejeno svoje stanovanje odločami mi, ne pa nek obiskovalec z denarjem. Vedno moramo imeti v mislih, da je potrebno obdržati toliko suverenosti, da vsakemu predrznežu lahko pokažemo vrata.
grizli
08. 03. 2012 22.02
-1
Uporabnik113189
09. 03. 2012 08.34
+3
Grizli, povej mi zakaj Mercator ne kupuje Agromafije ali koga drugega, ampak se dogaja točno obratno. Če bi bila v ozadju banka, ki bi podpirala našo državo, potem bi bila zgodba popolnoma drugaćna. Slovenija je mnogo preveč na široko odprla vrata vsemu kar po svetu lazi in gre brez vsakih resnih kriterijev. Skratka odprli smo vrata svojega stanovanja na stežaj od jutra do jutra, danes se pa čudimo da nam razbijajo kozarce in pohištvo. In ne govorit da so tujci boljši, kar poskusi vstopiti v področje, kjer imajo svoj interes, jo boš dobil po glavi, da se bo kar iskrilo..
hercul
08. 03. 2012 18.01
+0
...veliki plan JP Morgan gre svojo pot... res si zelo želijo polastit vseh vitalnih organizacij, pa četudi v Sloveniji...
tito-idol
08. 03. 2012 17.34
-2
orlovognezdo1
08. 03. 2012 17.25
+1
Naj AGROKOR kupi MERCATOR da bodo logistični ritolizniki začeli krepko razmišljati.Saj je tako in tako že skoraj na robu propada.Samo se ne pokaže.Glavni bos merkatorja ŽIGA DEBELJAK naj raje razkrije koliko debelo kuverto dobi da tako zavljčuje z prodajo in njegovi dekničarji.DEBELJAK in njegova kampanija je bolj pokrita kot STA BILA ŠROT in BAVČAR. Naj že enkrat AGROKOR kupi ta skrumpirani merkator in naj naredi krepek red in amersko vojaško DISCIPLINO ki jo v tej D.D družbi ni
I G N O R A N T
08. 03. 2012 13.58
+2
Gospodarstveniki z odliko
saintjozef
08. 03. 2012 13.56
+2
Ha ha, Bavčarjevo maslo. In Janševo. Arhar je pa na limanice zgrabil. Seveda, sedaj je čas za remont.
Trapist
08. 03. 2012 13.54
+2
Arhar in njegove patriotske igre...
Uporabnik113189
08. 03. 2012 13.14
+8
Če je kdo mislil, da bodo ti prevaranti odnehali, se krepko moti. Italijanska banka poskuša na vse možne načine na račun slovencev rešiti svojo zavoženo naložbo pri hrvatih. Kar je pa najhuje, jim pomagajo tisti, ki so tako vneto kričali o nacionalnem interesu. No, da jih vidimo danes junake, če so pripravljeni kaj storiti za svojo domovino.
grizli
08. 03. 2012 22.06
+1