Gospodarstvo

IMF poslabšal letošnjo globalno gospodarsko napoved

Washington, 09. 04. 2019 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
6

Globalna gospodarska rast se bo v prvi polovici leta ohladila, kaže danes objavljena napoved Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Sklad je napoved rasti za letošnje leto v primerjavo z januarsko napovedjo znižal za 0,2 odstotne točke na 3,3 odstotka. Napoved je poslabšal predvsem zaradi slabših trendov na Kitajskem in evropskih državah.

Letos bo počasnejšo rast bruto domačega proizvoda (BDP) beležilo več kot 70 odstotkov svetovnega gospodarstva. Razmere bodo slabše predvsem v prvi polovici leta, medtem ko naj bi se rast nekoliko okrepila v drugi polovici leta. Prihodnje leto IMF pričakuje 3,6-odstotno gospodarsko rast. Ohlajanje gospodarske rasti je sicer opaznejše v razvitejših gospodarstvih.

Brexit brez dogovora bi morda močno pretresel gospodarstvo

Kot so pojasnili v IMF, ki je napoved objavil v okviru spomladanskega srečanja v Washingtonu, bo na gospodarstvo vplival predvsem prihodnji odnos med Kitajsko in ZDA, saj največji svetovni gospodarstvi še vedno nista dosegli dogovora, s katerim bi končali trgovinski spor. Poleg tega negativen dejavnik predstavlja tudi brexit.

Največja tveganja v območju evra pa predstavljata Italija in Nemčija. Nemški BDP naj bi se letos okrepil za 0,8 odstotka, italijanski pa za 0,1 odstotka. Obe napovedi je denarni sklad poslabšal za pol odstotka.
Največja tveganja v območju evra pa predstavljata Italija in Nemčija. Nemški BDP naj bi se letos okrepil za 0,8 odstotka, italijanski pa za 0,1 odstotka. Obe napovedi je denarni sklad poslabšal za pol odstotka. FOTO: Dreamstime

Če bo Velika Britanija EU zapustila brez dogovora, bi to lahko močno pretreslo gospodarstvo, saj bi prišlo do motenj v sicer rednih trgovinskih odnosih, uvozni stroški v Veliki Britaniji pa bi občutno narasli, tako za podjetja kot tudi gospodinjstva. Kljub veliki negotovosti državi za letos napovedujejo 1,2-odstotno rast, za prihodnje leto pa 1,4-odstotno rast.

Če bi se brexit zgodil brez dogovora, pa bi britanski BDP v najslabšem scenariju prvem letu lahko upadel za 1,4 odstotka, v drugem pa za 0,8 odstotka.

Najvišje stopnje rasti bodo letos beležile Kitajska in Indija; in sicer 6,1- oz. 7,5-odstotno. ZDA lahko letos pričakujejo 2,3-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotne točke manj od prejšnje napovedi. Prihodnje leto naj bi se ameriška rast upočasnila na 1,9 odstotka.

V območju evra lahko po napovedih IMF letos pričakujemo 1,3 odstotno rast, potem ko je lani ta dosegla 1,8 odstotka. Danes objavljena napoved je za 0,3 odstotne točke nižja od prejšnje. Leta 2020 naj bi gospodarstvo držav z evrom napredovalo za 1,6 odstotka.

Glede na zapletene razmere mora denarna politika Evropske centralne banke še naprej ostati "prilagodljiva", da bi inflacijo lahko dvignili na ciljno raven dveh odstotkov, svetujejo v Washingtonu.
Glede na zapletene razmere mora denarna politika Evropske centralne banke še naprej ostati "prilagodljiva", da bi inflacijo lahko dvignili na ciljno raven dveh odstotkov, svetujejo v Washingtonu. FOTO: Dreamstime

Glede na zapletene razmere mora denarna politika Evropske centralne banke še naprej ostati "prilagodljiva", da bi inflacijo lahko dvignili na ciljno raven dveh odstotkov, svetujejo v Washingtonu.

Največje tveganje Italija in Nemčija

Največja tveganja v območju evra pa predstavljata Italija in Nemčija. Nemški BDP naj bi se letos okrepil za 0,8 odstotka, italijanski pa za 0,1 odstotka. Obe napovedi je denarni sklad poslabšal za pol odstotka. Eno najvišjih rasti v območju evra pa si z 2,5 odstotka lahko obeta Španija.

Nemška avtomobilska industrija se sooča s težavami zaradi novih pravil glede merjenja emisij, ki so v veljavo stopila septembra, poleg tega pa jo pesti tudi padec povpraševanja iz tujine. Vendar pa lahko Nemčija, kot izpostavlja IMF, računa na močno domače povpraševanje, saj je stopnja brezposelnosti z 4,9 odstotka na zgodovinskem dnu.

Precej drugačne so razmere v Italiji, ki je že v "tehnični recesiji", saj je beležila dve zaporedni četrtletji krčenja. Domača potrošnja upada, državo pa vesti tudi visok javni dolg, ki predstavlja že 130 odstotkov BDP.

IMF je ob tem oceno lanske globalne rasti popravil navzdol za 0,1 odstotne točke na 3,6 odstotka. Vrh je dosegla leta 2017, ko je dosegla štiri odstotke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SadButTrue
18. 04. 2019 11.30
+1
A đe ti "V"? Napoved je poslabšal predvsem zaradi slabših trendov na Kitajskem in .....xxx...evropskih državah.
RamzesII
17. 04. 2019 21.17
Naključij ni.
antilevi?ar
10. 04. 2019 17.00
-2
In mi v jok, ko se NWO vsakokrat oglasi, ajejej?
ROMELS
09. 04. 2019 20.38
+19
Plače v javnem sektorju pa v nebo. Imamo najslabšo vlado do sedaj.
antilevi?ar
10. 04. 2019 17.01
-16
Javni sektor je tisti, ki poganja to državo. A jo bo tisti delavec, ki ne dobi niti minimalne?
ROMELS
10. 04. 2019 19.22
+18
javni sektor poganja državo v prepad. Je največji zajedalec davkoplačevalcev.