Gospodarstvo

IMF Sloveniji letos po novem napoveduje 1,4-odstotno rast

Washington, 07. 10. 2014 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

IMF je popravil svoje napovedi za Slovenijo. Po novem naši državi napoveduje 1,4-odstotno rast BDP, medtem ko je aprila napovedoval 0,3-odstotno krepitev gospodarske dejavnosti. Je pa IMF poslabšal napoved rasti za svetovno gospodarstvo.

Mednarodni denarni sklad (IMF) Sloveniji po novem za letos napoveduje 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), enako gospodarsko rast pa pričakuje tudi prihodnje leto. S tem je sklad občutno popravil svoje napovedi. Aprila je Sloveniji za letos napovedoval še 0,3-odstotno krepitev gospodarske dejavnosti.

IMF je imenoval tudi novo vodjo misije za Slovenijo. To je postala Romunka Delia Velculescu, ki je pred tem vodila misijo za Ciper, tudi v času, ko je ta otoška država prejela mednarodno finančno pomoč.

Za prihodnje leto je IMF Sloveniji aprila napovedoval 0,9-odstotno rast. Že aprilska napoved pa je bila precej boljša od predhodne. Še januarja je tako pričakoval še 1,1-odstotno krčenje BDP v letošnjem letu.

IMF bo podrobnejšo oceno gospodarskih razmer in obetov v državi predstavil v okviru obiska misije v Sloveniji, ki naj bi se zgodil kmalu.

Iz novih napovedi za Slovenijo je sicer razbrati, da IMF letos pričakuje vsega 0,5-odstotno inflacijo, prihodnje leto pa naj bi se ta okrepila na en odstotek. Stopnja brezposelnosti naj bi se medtem letos ustavila pri 9,9 odstotka, prihodnje leto pa upadla na 9,5 odstotka.

Vodja divizije za pripravo poročila o obetih za svetovno gospodarstvo pri IMF Thomas Helbling je na novinarski konferenci ob predstavitvi poročila v Washingtonu dejal, da je k zvišanju ocene za Slovenijo prispevalo izboljšanje razmer v zunanjem okolju, predvsem v glavnih trgovinskih partnericah Slovenije.

IMF je popravil svoje napovedi za Slovenijo.
IMF je popravil svoje napovedi za Slovenijo. FOTO: Thinkstock

Poslabšal napoved rasti za svetovno gospodarstvo

IMF je napoved izdal v sklopu najnovejšega poročila o obetih za svetovno gospodarstvo, ki ga je objavil v sklopu dogodkov ob jesenskem zasedanju sklada in Svetovne banke.

Letos naj bi rast svetovnega gospodarstva znašala 3,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke slabše od julijske napovedi, prihodnje leto pa naj bi se pospešila na 3,8 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke manj, kot so napovedali julija. Za 3,3 odstotka se je svetovni BDP okrepil tudi lani.

Čeprav je vzdušje na finančnih trgih optimistično, cene delnic so višje, zadolževanje pa je ugodnejše, se investicije niso okrepile. Še posebej zadržane so v razvitih državah, ugotavlja IMF.

Povečale so se tudi geopolitične napetosti. Njihovi makroekonomski učinki so zaenkrat večinoma sicer omejeni na regije, v katerih prihaja do napetosti, vendar po mnenju IMF obstaja tveganje, da bi imelo to tudi širše posledice.

V ospredju težave, s katerimi so se države spopadale že pred krizo

V ospredje znova prihajajo tudi nekateri srednjeročni problemi, s katerimi so se države spopadale že pred krizo, npr. vpliv staranja prebivalstva na trg dela in šibka rast produktivnosti. Ti problemi zmanjšujejo potencial za rast, zato se je treba z njimi soočiti, pozivajo v IMF.

Razvite države naj bi letos beležile 1,8-odstotno gospodarsko rast, kar je enako julijski napovedi, prihodnje leto pa naj bi se njihov bruto domači proizvod (BDP) okrepil za 2,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke slabše od prejšnje napovedi.

Med njimi najbolje kaže Veliki Britaniji, ki ji IMF za letos napoveduje 3,2-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 2,7-odstotno. Gospodarska rast ZDA naj bi letos znašala 2,2 odstotka, prihodnje leto pa 3,1 odstotka.

Gospodarska rast
Gospodarska rast FOTO: Thinkstock

Najbolje kaže Nemčiji

Območju evra IMF za letos napoveduje 0,8-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa naj bi se pospešila na 1,3 odstotka. Med največjimi članicami najbolje kaže Nemčiji, gospodarsko najmočnejši evropski državi, in Španiji, ki po izstopu iz reševalnega paketa za banke počasi, a vztrajno okreva.

Berlinu se tako letos in prihodnje leto obeta 1,4- oziroma 1,5-odstotna gospodarska rast, Madridu pa 1,3- oziroma 1,7-odstotna.

Hitro rastočim državam in državam v razvoju IMF za letos napoveduje 4,4-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,1 odstotne točke manj, kot so napovedali julija, za prihodnje leto pa petodstotno, kar je 0,2 odstotne točke slabše od julijske napovedi.

Rusija, ki čuti posledice krize v Ukrajini, naj bi letos beležila 0,2-odstotno gospodarsko rast, kar je enako julijski napovedi, je pa IMF precej poslabšal napoved za prihodnje leto, ko naj bi se ruski BDP okrepil za 0,5 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke slabše od julijske napovedi.

Kitajski BDP naj bi se letos okrepil za 7,4 odstotka, prihodnje leto pa za 7,1 odstotka, medtem ko naj bi se indijski letos zvišal za 5,6 odstotka, leta 2015 pa za 6,4 odstotka. Napovedi za Brazilijo so skromne - letos se ji obeta 0,3-odstotna rast, prihodnje leto pa 1,4-odstotna.

Lani so razvite države beležile 1,4-odstotno rast BDP, hitro rastoče države in države v razvoju pa 4,7-odstotno.

Razočarani nad hitrostjo okrevanja globalnega gospodarstva

V IMF so sicer razočarani nad hitrostjo okrevanja globalnega gospodarstva v zadnjih letih, ker je bila rast v prvi polovici letošnjega leta slabša od pričakovanj in ker so večja tudi tveganja za poslabšanje razmer, pa opozarjajo, da bi se lahko napovedi znova izkazale za preveč optimistične.

Države zato pozivajo k spodbujanju rasti. V razvitih državah bo po njihovem mnenju še naprej potrebna podpora monetarne politike, medtem ko bo moralo biti fiskalno prilagajanje po hitrosti in strukturi takšno, da bo podpiralo okrevanje in dolgoročno rast.

V veliko razvitih državah lahko na kratki rok povpraševanje, na srednji rok pa tudi gospodarsko rast, po mnenju IMF spodbudimo s krepitvijo investicij v javne infrastrukturne projekte. Za večjo vzdržnost gospodarske rasti tako v razvitih kot hitro rastočih državah pa so nujne strukturne reforme, opozarjajo.

Oktobrsko poročilo o obetih za svetovno gospodarstvo se za razliko od aprilskega, v katerem je mogoče najti gospodarske napovedi za vse članice, nanaša le na največje in najpomembnejše države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POŠTENO JEBENO
11. 10. 2014 09.57
+1
"Konec pravljice o lažnem princu za TET"....naslov danes v Dnevniku. Pa da ne pozabim AHA MURE..........po kakšni logiki in računici bo rast??????!!!!!!!! Lažnivci....sej sploh neznajo več po resnici povedat.....se jim je laž tako zakoreninila v bit njihov. Upam, da doma ženam, ljubicam in otrokom tudi tako lažejo!!!
Adolph
08. 10. 2014 18.06
+1
Kdo verjame . .. . .. . ..
Adolph
08. 10. 2014 18.05
Pejt ga no srat . . . . . .
ONniON
08. 10. 2014 15.24
Brazilija ima tudi strmo gospodarsko rast a razlike med revnimi in bogatimi so enormne in Ljudje nič ne okrevajo, torej se kriza tako imenovana še nadaljno poglablja , enako je v združenih državah in sloveniji, ljudje navadni delavci nimamo in ne čutimo nič izboljšanja in živimo v vedno večji bedi, revščine pa prej skoraj poznali nismo
hotchilipoper
07. 10. 2014 19.35
+6
Saj še ni 1.april
monarhist
07. 10. 2014 19.26
med in mleko vam pravim med in mleko ..................... čakaj ...............to nam pravijo tisti ki so že 2007 opazili da prihaja kriza X)
fujjjjjj
07. 10. 2014 19.13
+1
ko se prikazuje graf slovenskega bdp bi bilo bolj korektno če bi prst ob grafu bil sredinec.
24uric
07. 10. 2014 18.01
+1
too grem na dopust
scar_face
07. 10. 2014 17.44
+5
Se mi je zdelo, da sem nekam bolj bogat letos...
dreko123
07. 10. 2014 17.41
+12
IMF si lasti tako kot vse ostalo židovska rodbina - Rothschild! IMF in Svetovna banka oz. njihovi pravi lastniki in gospodarji so krivi za vse te vojna stanja... Pa o kakšni pomoči še vedno vi sanjate? IMF - ne daje nobene finančne pomoči - ampak daje PUFE! in to z ASTRONOMSKIMI obrestmi!!! - Slovenija bo še kar nekaj let plačevala samo obresti tej židovsko ustanovljeni inštituciji ki namensko unčuje gospodarstvo držav in struktoro potem pa jih veselo pufa da jih ima v žepu - nato začnejo s svojo ustaljeno prakso diktiranja notranje politike države - zviševanje davkov, delovne dobe itd itd... samo da se več denarja in čim hitreje nakapa v njihove žepe!
dreko123
07. 10. 2014 17.43
+7
IMF - je neposredno kriv tudi za stanje v Ukrajini! - Ukrajina je sedaj v njihovi lasti za zmeraj! - Pa poglejte ali pogooglajte kako se je Putin losal te bande iz Rusije... in šele nato je lahko v samo 10 letih iz bankrotirane in razprodane razsule posovjetske rusije naredil zopet velesilo! Kjer ima IMF roke vmes - pomeni bedo in pomanjkanje...
dreko123
07. 10. 2014 17.46
+2
še nekaj - zakaj taka "zahodno sponzorirana" gonja proti Rusiji in sankcije.... - zato ker so se Rusi odločili da imajo dovolj tega imperjalističnega - židovsko vodenega pokvarjenega zahodnega bančnega sistema in so jih sterali... sami pa so s skupino BRICS ustanovili svojo ivensticijsko banko... prav tako Kitajska... kar pomeni da bo IMF, svetovna banka in s tem Rothschildi izgubili svojo moč in vpliv... to pa ne morejo tako zlahka požrt...
24uric
07. 10. 2014 18.03
+2
jp samo ovce raje gledajo kmetijo po tv in imajo tebe za teorijo zarot
Sara Rebek
07. 10. 2014 17.40
+0
Ka pa mislis
07. 10. 2014 17.12
+7
Ta isti Imf zarad katerega drzave propadajo.
RustemRex
07. 10. 2014 16.56
+11
Odkar je Janša v čuzi imamo gospodarsko rast.....
Emeritus
07. 10. 2014 17.17
+1
BioBenz
07. 10. 2014 16.39
+7
Goldman sachs si kupuje državico.....
General ZKS
07. 10. 2014 17.03
+0
Od vstopa v EU nismo več suverena država.
ljubissa
07. 10. 2014 16.24
+25
Že celo leto poslušam o okrevanju, a ljudje živijo v vedno večji bedi.
General ZKS
07. 10. 2014 17.03
+11