Gospodarstvo

IMF Sloveniji - gospodarsko rast zavirajo demografski trendi in rast socialnih transferjev

Ljubljana, 28. 03. 2017 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mednarodni denarni sklad je za Slovenijo precej izboljšal napoved letošnje gospodarske rasti. Potem ko ji je lansko jesen napovedal 1,8-odstotno rast, sedaj pričakuje, da bo ta triodstotna. Vodja misije IMF za Slovenijo Nikolaj Kirov Georgijev je ocenil, da je država na pravi poti, a mora nadaljevati začrtane reforme. V Analitiki GZS opozarjajo, da IMF hkrati Sloveniji priporoča, da naslovi izzive, kot je kredibilno hitrejše znižanje javno-finančnega primanjkljaja.

>Po tistem, ko je Mednarodni denarni sklad (IMF) Sloveniji lansko jesen napovedal 1,8-odstotno goispodarsko rast, je tokrat napoved  precej izboljšal, saj pričakuje triodstotno rast. Vodja misije IMF za Slovenijo Nikolaj Kirov Georgijev je ocenil, da je država na pravi poti, a mora nadaljevati začrtane reforme.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Misija IMF se je na rednem letnem obisku v Sloveniji mudila od 15. marca in opravila pogovore s predstavniki Banke Slovenije, ministrstev, vladnih služb, civilne družbe in drugih deležnikov. IMF v skladu s prejšnjimi opozorili tudi tokrat državo spodbuja k nadaljevanju reform, zlasti k hitrejši privatizaciji in pokojninski reformi.

Kirov Georgijev je na današnji predstavitvi ugotovitev IMF v Ljubljani glede izboljšanja napovedi gospodarske rasti pojasnil, da so se v Sloveniji precej povečali zasebna potrošnja, investicije so nad napovedanimi ravnmi, prav tako lepe rasti beleži izvoz. Ob izboljšanju gospodarske klime je tako po njegovem mnenju pričakovati precej višje rasti od sprva napovedanih.

Dvom o smiselnosti prodaje z razpršenim lastništvom 

Vodja misije IMF za Slovenijo je pozdravil napore za prodajo največje banke v državi NLB, a tudi tokrat podvomil o smiselnosti modela prodaje, ki predvideva prvo javno ponudbo delnic z razpršenim lastništvom, po katerem noben vlagatelj ne bi presegel deleža države, torej 25 odstotkov plus eno delnico. IMF veseli, da bo država letos začela postopke za privatizacijo Abanke, saj je ta za njen razvoj po njegovih besedah zelo pomemben.

Po mnenju IMF bi morala država prevetriti strategijo upravljanja državnih naložb in zmanjšati število naložb, ki jih opredeljuje kot strateške. Umakniti bi se morala iz turizma in predelovalnih dejavnosti. Nadaljevati bi morala tudi privatizacijo ostalih podjetij, denimo Telekoma Slovenije, je poudaril.

Strategije ne bodo spreminjali  

Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Gorazd Renčelj, je država lansko jesen napovedala, da strategije ne bo prenavljala, dokler ne bodo znani njeni dosedanji učinki. "Po pričakovanjih bodo ti znani v drugi polovici leta," je dejal ter pojasnil, da tako do konca letošnjega leta, ko poteče rok za prodajo NLB, ne pričakujejo predloga sprememb strategije. Sicer pa je bilo po njegovih besedah to stališče IMF že večkrat slišano in ni presenečenje. "Tudi oni poznajo naše in razpršeno lastništvo je kriterij, opredeljen v strategiji," je povedal ter spomnil, da je Telekom Slovenije že vseskozi na seznamu za prodajo.

Tudi priporočila IMF letos ostajajo podobna kot lani. "Slovenija že četrto leto zapored beleži stabilno gospodarsko rast, ki je s seboj prinesla višje plače in zaposlenost. Država je izboljšala finančno stabilnost in mednarodni položaj, a izzivi ostajajo: javni dolg ostaja visok, enako je z nedonosnimi terjatvami v malem gospodarstvu," je povzel Kirov Georgijev.

Rast zavirajo demografski trendi in rast socialnih transferjev 

Ob tem, da rast in zaposlenost ostajata pod predkriznimi ravni, tudi srednjeročni izgledi niso tako obetavni. Rast namreč zavirajo demografski trendi in rast socialnih transferjev. Država bi se morala po reformi leta 2013 lotili nadaljnjih korakov na trgu dela ter omogočiti še večjo fleksibilnost. Na zdravstvenem področju in na področju izobraževanja bi se morala ob zmanjšanju stroškov ohraniti kakovost storitev.

Na pokojninskem področju bi morali razširiti načrte iz bele knjige ter povečati obseg vplačil za pokojnine, zaostriti kriterije upokojevanja in zvišati upokojitveno starost na 67 let, pokojnine usklajevati le z inflacijo ter pokojninsko varčevanje stimulirati z davčnimi ugodnostmi. Na področju plač v javnem sektorju bi morali denimo sistem nagrajevanja oblikovati glede na rezultate dela.

Kot je še dejal, bodo morale banke ob nizkih obrestnih merah in omejitvah za rast neobrestnih prihodkov prenoviti poslovne modele. Država pa bi morala nadaljevati napore za uvedbo nepremičninskega davka ter do leta 2020 izničiti strukturni primanjkljaj in javni dolg do leta 2026 znižati pod 60 odstotkov BDP. S tem bi si ustvarila manevrski prostor za odzive na morebitne zunanje šoke, je sklenil.

Leta debelih krav za nami
Gospodarska napoved IMF je enaka tisti Evropske komisije, ki napoveduje 3-odstotno gospodarsko rast, so zapisali v Analitiki Gospodarske zbornice Slovenije, kjer opozarjajo, da IMF hkrati Sloveniji priporoča, da naslovi izzive, kot je kredibilno hitrejše znižanje javno-finančnega primanjkljaja. "Ta bi moral preiti celo že v presežek, da bi lahko odplačali del javnega dolga," so zapisali na GZS.

IMF ocenjuje, da so leta nadpovprečne rasti z letošnjim letom zaključujejo. "Demografija in počasna rast celotne produktivnosti naj bi omejili našo prihodnjo rast med 1,75 in 2 %. Po trenutnih vladnih projekcijah naj bi znižali javni dolg na Maastrichtskih 60 odstotkov šele čez 10 let (2026)," so zapisali v Analitiki.

Priporočila za reformo javnega sektorja

Podobno kot v Analitiki GZS IMF ocenjuje, da je pravi čas za strukturne reforme, ki bodo prinesle trajne prihranke: "Vzdržen model plač v javnem sektorju bi moral motivirati zaposlene ter nagraditi dobro delo ter znižati stroške dela javnega sektorja v BDP. Trenuten sistem nagrajevanje namreč temelji na dolžini zaposlitve."

Pokojnine bi morali usklajevati le z inflacijo, dvigniti upokojitveno dobo na 67 let, omejiti zgodnje upokojevanje ter ukiniti letni dodatek, navajajo v Analitiki. Tudi rast izdatkov za šolstvo in zdravstvo bi morali biti pod rastjo BDP. Podobno kot EK tudi IMF ocenjuje, da se bo strukturni primanjkljaj v 2017 poslabšal za 0,3 odstotne točke BDP, o ključnih poudarkih, ki bi jih "morale slovenske oblasti resno upoštevati, da ne bi že čez dve ali tri leta sped padli v hude škripce", opozarjajo v Analitiki GZS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
11. 05. 2017 17.58
na račun socialnih transferjev kjer ogromno mladih delovno sposobnih in zdravih oseb raje ne dela, ker so pogruntali ,da nekdo ,ki na minimalcu vsak mesec hodi v službo obenem pa ne more preživeti s tem denarjem jih ogromno teh ,ki so na -DSP-zraven dela še na črno obenem pa jim država plača še zdravstveno zavarovanje ubogi upokojenec s polno delovno dobo pa dobi sramotno nizko pokojnino obenem pa si mora zavarovanje plačati sam,medtem ko ga tem na socialnem transferju plača država, kako lahko nekdo ,ki ni nikoli nič delal dobi vsak mesec 300€ socialnega transferja nekdo ,ki pa ima 40 let delovne dobe pa 420€ pokojnine.Vsi ti ,ki ste na DSP bi morali opraviti najmanj 100 ur družbeno koristnega dela na mesec za to pa bi morale poskrbeti občine če pa taka oseba odkloni delo se mu nemudoma ukine -DSP- kot je čiščenje okolice v mestu kjer živijo kot do razno raznih ostalih humanitarnih del .Ne more nekdo vsak mesec prejemati denar družbi pa ne ,da nič obenem pa še pljuva po sistemu,,,,,,,,,,,
ONniON
29. 03. 2017 14.17
+3
pod pragom revščine je trenutno po zadnjih podatkih 14,3 % slovencev, iz države se izselil povprečnp an leto 8.000 in več državljanov tako je že zdaj 5 let in kje se tukaj gospodarska rast pozna ? nikjer !
Jimi1
30. 03. 2017 11.43
+1
Ne vem, vsaj jaz je med svojimi prihodi v Butale in iskanjem posla tukaj nikakor ne občutim na nobenem nivoju... Samo vse je ob vsakem prihodu sem le še bolj "zategnjeno" za malega človeka, ki želi živeti od svojega dela....
Kollerik
28. 03. 2017 22.47
+10
svetovni plenilci nam diktirajo kako in kaj, naši hlapčoni (btw, Frane hvala ti za ta inovativen izraz...) pa že hitijo uresničevat njihova parazitska priporočila. Od čimprejšnje razprodaje bank do podaljšanja delovne dobe itd.... grobarji neke države in novodobni kvizlingi spet prostijo za lekcijo
Jimi1
30. 03. 2017 11.44
...in dobili jo bodo, ko spred pride "pravi čas" za dajanje odpustkov....
piu
28. 03. 2017 20.54
+0
Na kratko vse zavira Kahel......
DonDonDan
28. 03. 2017 19.16
-1
Namesto smeri EU nas režim vleče nazaj v Jugo. Sedaj imamo tudi tukaj Srbijo !!! Neumni zlovenci in malo manj zlovenci, pa toliko bolj neumni !!!!
mallonge
28. 03. 2017 18.53
+4
A ni ta sistem uničil še vseh prihrankov in jih pred uničenjem še konstantno obdavčeval na vse načine. Tudi varčevanje v nepremičninah bodo močno dodatno obdavčili. Edino kar se splača je sprotno zapravljanje po trgovinah, dragih turističnih izletih, kurbariji in krajah. Vse to ni obdavčeno ali je le enkrat in kraje niso samkcionirane.
CastrumFF
28. 03. 2017 18.49
+11
330.000 slovencev pa v revscini in lacni ka Karitas (podatki SURS).
LLLEPI
28. 03. 2017 19.04
+6
dostojevski II
29. 03. 2017 11.02
+3
Če jih ne likvidiramo, temveč omejimo socialne transferje, kar predlaga IMF, bomo imeli vsaj 500.000 revnih.
Bruhalnica24
28. 03. 2017 18.41
+20
IMF zavira rast z obrestmi za denar katerega kreirajo iz nič.. In to je vsa resnica...
LLLEPI
28. 03. 2017 18.47
+15
Kollerik
29. 03. 2017 11.26
+1
LLLEPI
28. 03. 2017 18.39
+14
IMF Sloveniji - gospodarsko rast zavirajo demografski trendi in rast socialnih transferjev To bi pomenilo da je potrebno odstranit vse penzionerje vse ki so boni vse ki zgubili zaposlitev to so predvsem delavci ki so brez zaposlitve zaradi lopovskih politikov.Ukinit vse stipendije otroske doddatke itd.In ves ta denar nakazat nasim politikom tajkunom pa bo IMF in nasi lopovi zelo zadovolni z gospodarsko rastjo
Desnica boli
28. 03. 2017 18.25
+1
O rdečih pijavkah in stenicah in krvosesih nisem zasledil niti besedice. Najbrž si IMF niti ne predstavlja, kaj vse tukaj živi na račun države.
samuray1
28. 03. 2017 21.43
+3
Kollerik
28. 03. 2017 22.49
+2
3xceplen (proti pameti).... IMF je verjetno tudi diktiran iz Murgel.... :))
paxvobiscum
28. 03. 2017 18.00
+8
Ko je človek zdrav in vitalen, se mu zdi škoda denarja za socialno in zdravstveno varstvo. Bo že prišel dan za poračun.
Brabus
28. 03. 2017 18.28
-5
Ja, in ta poračun poračuna država, hebi ga. Takle mamo komunisteki in rdeči vragi.
LLLEPI
28. 03. 2017 18.41
+11
TUDI KO SI BOLAN TI NASE ZDRAVSTVO NE BO KAJ DOSTI POMAGALO PA CE JIM PLACUJES OBVEZNO DODATNO IN PROSTOVOLNO
Kollerik
28. 03. 2017 22.48
+1
treba je torej biti inovativno bolan... :))