Gospodarstvo

IMF znižal napoved svetovne gospodarske rasti. Nizke cene nafte pomagajo državam v evrskem območju

Washington, 19. 01. 2016 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slabše gospodarske razmere na nastajajočih trgih, recesija v Braziliji, kriza na Bližnjem vzhodu, nizke cene nafte - vse to so razlogi, da svetovna gospodarska rast ne bo takšna, kot so jo napovedovali še oktobra. Letos naj bi tako po zadnjih napovedih svetovna gospodarska rast znašala 3,4 odstotka.

Mednarodni denarni sklad (IMF) ocenjuje, da bo svetovna gospodarska rast v letošnjem in prihodnjem letu nekoliko počasnejša, kot je ocenil oktobra lani. Letos naj bi znašala 3,4 odstotka, prihodnje leto pa 3,6 odstotka. Oboje je 0,2 odstotne točke manj, kot je IMF ocenil oktobra.

Razlogi za poslabšanje ocene so slabše gospodarske razmere na tako imenovanih nastajajočih trgih. Recesija v Braziliji je hujša, kot se je sprva ocenjevalo, Bližnji vzhod je v krizi zaradi nizkih cen nafte, pričakovana pospešitev rasti v ZDA pa naj se ne bi uresničila.

Gospodarska rast v razvitih državah bo po oceni IMF z lanskih 1,9 odstotka letos in prihodnje leto pospešila na 2,1 odstotka. To je 0,1 odstotne točke manj, kot je znašala oktobrska ocena.

Nizke cene nafte pomagajo državam evrskega območja

Nizke cene nafte pomagajo državam v območju evra in IMF je oceno za letošnjo rast popravil za 0,1 odstotne točke na 1,7 odstotka, ocena za leto 2017 pa je ostala pri 1,7 odstotka.

Nafta
Nafta FOTO: Thinkstock

Za ZDA je IMF oceno popravil za 0,2 odstotne točke navzgor, rast naj bi letos in prihodnje leto znašala 2,6 odstotka.

Ocena rasti na Kitajskem je ostala pri 6,3 odstotka za letos in pri šestih odstotkih za leto 2017. Ocena je krepko padla za Brazilijo, katere BDP naj bi letos padel za 3,5 odstotka, prihodnje leto pa naj bi njeno gospodarstvo stagniralo. To je za 2,5 oziroma 2,3 odstotne točke manj, kot je IMF napovedoval oktobra.

Gospodarska rast od nafte odvisnega Bližnjega vzhoda naj bi bila letos in prihodnje leto 3,6-odstotna, kar je za 0,3 oziroma 0,5 odstotne točke manj, kot je IMF ocenil oktobra.

Od nafte je odvisna tudi Rusija, kateri IMF za letos napoveduje padec za en odstotek, v letu 2017 pa enoodstotno rast. Ocena za letos je od oktobrske slabša za 0,4 odstotne točke, za leto 2017 pa se ni spreminjala.

IMF opozarja, da se lahko stanje še poslabša, pri čemer med največja tveganja našteva še ostrejšo upočasnitev rasti na Kitajskem, prehitro rast vrednosti dolarja, strah pred svetovnimi vlaganji in geopolitične napetosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izgubljen krt
19. 01. 2016 17.49
+1
Everybody knows...bi rekel Leonard Cohen, a ne ?;-)
ONniON
19. 01. 2016 12.25
+3
vse slabše socialne razmere, bogati so vse bogatejši imajo toliko denarja kot še nikdar po 2.svetovni vojni, denar je zato da se troši da se krog vrti in zadeva je sklenjena