Gospodarstvo

Industrijski vohuni v Renaultu?

Pariz/Peking/Novo mesto, 11. 01. 2011 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Renault se je znašel sredi vohunske afere, zaradi katere so suspendirali tri višje vodstvene uslužbence. Osumljeni naj bi bili izdajanja zaupnih informacij o električnih avtomobilih, ki jih bodo morda izdelovali tudi v novomeškem Revozu.

Da je najverjetneje prišlo do industrijskega vohunjenja, je matični odbor francoskega Renaulta, ki je v 15-odstotni lasti države in zaposluje 10 odstotkov vse francoske delovne sile, zaznal konec avgusta lani. Zato so takoj sprožili preiskavo. Sredi preteklega tedna se je nato izkazalo, da so odtekanja informacij osumljeni trije višji vodstveni uslužbenci s strateškim položajem v družbi. Vodstvo jih je zato suspendiralo, kar naj bi bil le prvi korak disciplinskega postopka.

V Renaultu podrobnejših informacij o dogodku sprva niso želeli podati in tako niso potrdili, da je vohunjenje povezano z njihovim projektom električnih vozil. Dejali so le, da je suspendiranje treh njihovih zaposlenih povezano z ogrožanjem njihovih strateških, intelektualnih in tehnoloških dosežkov oziroma z organiziranim posredovanjem teh tujini.

Renault je v središču vohunske afere (simbolična fotografija).
Renault je v središču vohunske afere (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Po pojasnilih enega od predstavnikov francoske obveščevalne službe DCRI do zdaj niso dobili nobenega navodila, naj raziščejo zadevo, drugi viri blizu omenjene službe pa so nasprotno zatrdili, da oddelek za gospodarski kriminal primer že preiskuje. Vohunjenja sta sicer poleg omenjenih treh uslužbencev osumljena tudi proizvajalec pnevmatik Michelin in proizvajalec avtomobilskih delov Valeo.

"Renault je žrtev organizirane mednarodne mreže, ki jo vodijo profesionalci," je pozneje povedal drugi mož Renaulta Patrick Pelata. Dodal je, da niso odtekle nobene informacije, povezane z 200 njihovimi patenti, in da nova generacija akumulatorjev ni ogrožena, tako da bo razvoj programa električnih vozil naprej tekel nemoteno. Obenem je priznal, da je bila storjena velika škoda na področju zaupnih podatkov o dizajnu in stroških, povezanih s proizvodnjo električnih vozil.

Kitajska zanika obtožbe

Kitajska je vse zanikala. "Glede t. i. zgodbe, da je Kitajska vpletena, smo prepričani, da je to popolnoma neutemeljeno, neodgovorno in nesprejemljivo," je dejal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei.

Francoski poslanec Bernard Carayon pa je prejšnji teden dejal, da obstaja sum, da so suspendirani menedžerji zaupne informacije prodajali Kitajcem. Kitajska je bila sicer že večkrat povezana s podobnimi obtožbami. Država si medtem že nekaj časa prizadeva, da bi postala vodilna na področju tehnoloških inovacij. Bistvo kitajske politike je, da je treba "s ciljem utrditi položaj države v svetu prosjačiti, si sposoditi, ukrasti ali kar koli drugega", je dogajanje komentiral R. S. Vasan iz Centra za azijske študije s sedežem v Indiji.

Francoski časnik Le Figaro je objavil, da je neko kitajsko podjetje nakazalo denar na račune švicarskih in liechtensteinskih bank, ki sta jih odprla dva od omenjenih treh menedžerjev. Časnik je ob sklicevanju na neimenovane vire poročal, da so nakazila odkrili zasebni preiskovalci, ki jih je najel Renault. Na računu v Švici so odkrili 500.000, na računu v Liechtensteinu pa 130.000 evrov. Denar, ki naj bi ga vplačalo kitajsko energetsko podjetje, naj bi potoval prek več vmesnih nakazil prek Šanghaja in Malte.

Renault načrtuje širitev proizvodnje električnih avtomobilov

Renault in njegov japonski partner Nissan sta v razvoj električnih avtomobilov vložila štiri milijarde dolarjev in naj bi s prodajo več modelov začela leta 2014. Iz Nissana so sporočili, da Renaultu zaupajo, da bo ugotovil, kaj je šlo narobe, in da bo povlekel potrebne poteze za ureditev zadeve.

Proizvajalci avtomobilov se že nekaj časa soočajo z večjim povpraševanjem po okolju bolj prijaznih avtomobilih, zato se je tudi Renault odločil, da se bo v prihodnosti usmeril k proizvodnji vozil na električni pogon. Skupaj s svojim japonskim partnerjem Nissanom bo do leta 2020 v program električnih vozil vlagal po 200 milijonov evrov letno. Renault v skladu s tem načrtuje, da bo sredi letošnjega leta na trg poslal 25.000 evrov vreden električni avtomobil fluence in 20.000 evrov vreden kangoo express. Ob koncu leta 2011 in v prihodnjem letu pa bosta sledila še twizy in zoe. Podjetje načrtuje, da bodo električni avtomobili do leta 2020 predstavljali že 10 odstotkov njegovega trga.

In govori se, da bodo električne avtomobile izdelovali v novomeškem Revozu, kjer so bili tudi obveščeni o domnevnem industrijskem vohunjenju. "Seznanjeni smo bili v okviru internega komuniciranja Skupine Renault in je ne želimo komentirati. Kar se tiče proizvodnje električnih vozil v Revozu, zaenkrat še nimamo konkretnih projektov. Je pa v okviru skupnega projekta Zveze Renault-Nissan in Daimlerja, ki načrtuje proizvodnjo naslednika twinga in štirisedežnega smarta prav v Revozu, predvidena tudi proizvodnja električnih različic obeh modelov, vendar šele od konca 2014. Celoten projekt naj bi bil dokončno potrjen še letos," so pojasnili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOVENISTAN
06. 02. 2011 14.45
rootkit@....se strinjam s teboj,ko sem imel laguno,sem bil z mehaniki na ti,od nekaterih še vedno dobivam voščilnice za novo leto :)))) Res !!
moneytalk
15. 01. 2011 00.51
Kdor ima RENAULT ima v telefonu sigurno telefonsko stevilko avtovleke.
periot
12. 01. 2011 17.29
djdj vsak avto je lahko krsta na kolesih!!!!!!!!
Tajkun Pirc Musar
12. 01. 2011 17.06
dodge ram, ne rabiš mi razlagat o golfih in hondah, k sem obadva vozil ;) ne prodajaj bučk! me ne zanima sploh! ok?!
white power
12. 01. 2011 08.58
najboljši so japonci,toyota
Krematorij666
12. 01. 2011 07.53
djdj 12.01.2011, 01:53 Renault je varčen, udoben je pa tudi krsta na kolesih. No tole je pa strel v prazno oz. nakladanje "poznavalca" vozil, ki se izobražuje v lokalu ob parih pivih z VW fani... Poglej malo teste Euro NCAP tudi za leta nazaj, potem primerjaj z ostalimi in nato sporoči katera znamka je KRSTA NA KOLESIH...
Matej_87
12. 01. 2011 02.13
djdj A voziš 5ko? Mel sem Renault 5ko pa Golfa2. 5ka se je res nagibala v ovinkih, sem pa z nje prišel bolj spočiz kot iz Golfa2. Sta pa oba avta legendi!
Matej_87
12. 01. 2011 02.10
Mam Renaulta pa dela super. Sem zelo zadovoljen. Pa ne zdaj debate kateri je boljši-nemec al francoz. Oboje videvam na avtovlekah, se kar dost vozim. Pa recimo Cliotov, ki so najbolj prodajani avti pri nas, zelo malo na avtovlekah vidim. Raj Renault kot VW, je cenejši, udobnejši, dobro-opremljen...sicer pa si želim Volva :)
djdj
12. 01. 2011 01.53
Renault je varčen, udoben je pa tudi krsta na kolesih.
PowRider
12. 01. 2011 00.57
mercedesw202 sem ga vozil in je super avto, bi ga pa zelo težko zamenjal za svojega francoza. Misli si kar si hočeš, jaz le povem svoje izkušnje. Udobje je na zelo izenačenem nivoju, je pa res da ima MB močnejši motor. Sem pa opazil da se pri MB E na avtocesti čuti malce več motornih tresljajev, tudi pri okoli 2000 obratih, kar mi je zelo čudno. V svojem avtu imam tudi dizla kjer res ni nič tresljajev. Je pa Dr.Rugelj na koncu dobro povedal in se strinjam s tem!
Dr.Rugelj
12. 01. 2011 00.33
V glavah si najprej razjasnite za kaj potrebujete avto - zato , da vas popelje od točke A do B , da malo troši , da ima male vzdrževalne stroške in , da je koliko toliko varen - kar pa danes v evropi ne predstavlja nekega problema. ...kaj ti rabi avto za 100 jurjev , neka huda oprema , bla bla bla,...potem pa delaš za zavarovanje ,vzdrževanje,... To je po domače povedano le preseravanje in pa lajšanje nekih frustracij,.... ...včasih smo s fičekom prišli na morje in tudi za prtljago je bilo prostora - dandanes pa so že enoprostorci premali in to celo s potovalnimi kovčki. Pač za nekatere je nemški avto zakon , za druge pač francoski - v končni fazi pa me oba dostavita tja kamor želim.
mercedesw201fan
12. 01. 2011 00.23
POWRIDER..........NIKDARF NISI VOZIL-A MERCEDESA IN NIKDAR NEBOŠ.........
tinetone
11. 01. 2011 23.08
"...in zaposluje 10 odstotkov vse francoske delovne sile..." ja če je francozov 60 mio... recimo, da jih dela 10 mio... potem zaposluje 1 milijon ljudi? potem je to daleč največja svetovna firma...
literca
11. 01. 2011 22.49
Meni se >Ranault nikoli ni zdel da je to avto.-..ko se vozim po avtocesti vidim same Laguni, Cliote in ostalo navlako od Renaulta ko se kadi iz avta... Je pa nekaj res...kolikor sem nekje bral v eni avto reviji je Renault najprej imel avto na elektriko...motorji na vseh 4 kolesih...into leta pred 1880!!! Torej če bi industriji takrat pustili da to razvije (ne pa da jo je naftni lobi in država) utiškala, bi se danes verjetno vozli že na vodo....
PowRider
11. 01. 2011 21.55
Jaz se kar dosti vozim in zadnje čase vedno več nemških avtov vidim na odstavnem pasu. Zadnjič passata ki so ga ravno nalagali na avtovleko, še malo prej MB E ki je verjetno spustil olje ker je bila pod avtom luža, zadnjič na avtocesti na vrhniškem klancu 2 audija naenkrat (enega so nalagali na avtovleko, drugi je pa čakal sredi ceste. bila je namreč kolona in smo potrebovali 1 uro do vrha zaradi del na cesti). Potem v centru Lj je sredi ceste obstal BMW 5, audi A6, audi a4. Umes je bil pa še fiat bravo (stari model) in pa neka stara toyota, verjetno corolla. Imam tudi kolega na MB servisu in mi je odsvetoval nakup tega avta, saj je gromno okvar pri novih vozilih te znamke. Glede na to da vidim večinoma nemške avte na avtovlekah ne trdim da se največ kvarijo, trdim le, da se kvarijo ravno tako kot kaki drugi avti! Drugače po mojih izkušnjah je vw katastrofa od avta, najslabše spomine imam na golfa 5 in pa tourana. Sam vozim francoski avto in sem z njim zelo zadovoljen, saj mi nudi udobje primerljivo z MB E, kljub temu da je razred nižje. Lp
na.a
11. 01. 2011 21.45
no in kateri avto je po vašem mnenju najbolši?
markeljc
11. 01. 2011 21.31
lastim si hondo, renoja,škodo in golfa. pa noben mi ne dela problemou...
markeljc
11. 01. 2011 21.26
lastim si hondo, renoja,škodo in golfa. pa noben mi ne dela problemou...
DODGE-RAM
11. 01. 2011 21.24
spidi33...ok vrjamem kar si povedal za audija in vw...lahk se zgodi...sam na to kolk je prodanih in kolikšne kilometre dosegajo kakšne je kvaliteta naprednost in vse kar je lahko najboljše so pa prvi nemci...sam veliko vozim nemce...prodal sem kolegu audi a6 3.0 V6 TDI...avto ima prevoženih 412.000km in nikakršnega problema...pa tut taxisti...mogoč majo tut renaulti pa opli in te znamke tolk prevožen ampak kolikokrat se je vse skupaj to pokvarlo...nemec pa brez kakršnega problema...
upornik18
11. 01. 2011 21.05
slovenci so že iz zgodovine poznani da so imeli radi švabe in švabe pa njih ne marajo ,to je dejstvo, da so tino maze diskvalificirali ni šlo za prehiter štart,samo zato ker je za njih velik konkurent. iz slovenije.