iPhonov zmanjkalo še pred začetkom prodaje, Apple prešteva zaslužek. Poglejte, kaj načrtuje Samsung

Cena Applovih delnic je po objavi podatkov o rekordni predprodaji poletela v nebo. Za delnico je treba zdaj odšteti rekordnih 700 dolarjev. Medtem pa pri Applu ugotavljajo, da imajo premajhne zaloge iPhonov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predstavitev iPhonea

Prodaja iPhona 5 je presegla celo Applove optimistične napovedi. (Foto: YouTube)

Le 24 ur je bilo potrebnih, da je Apple prodal dva milijona primerkov novega iPhona 5. Veliko povpraševanje je presenetilo celo Apple.

Zanimanje za nov izdelek pa se pozna tudi na borzi. Že v času pričakovanja novega iPhona so Applove delnice v zadnjih štirih mesecih pridobile kar 22 odstotkov vrednosti, zdaj pa je treba za eno odšteti že rekordnih 700 dolarjev.

Zaradi nepričakovanega zanimanja pri Applu ugotavljajo, da bodo začetne zaloge iPhonov pošle že zaradi prednaročil. Prvim kupcem naj bi vendarle v skladu z načrtom že v petek dostavili naročene telefone, dobava za nekatere druge pa naj bi se zavlekla vse do oktobra.

Tokrat se sicer ni zgodilo prvič, da so katerega od Applovih izdelkov razprodali že v predprodaji. So pa tokrat podvojili zadnji prodajni rekord. Aprila lani je imela družba namreč milijon prednaročil za iPhone 4S. Pred tem je bil Applov prodajni rekord 600.000 prodanih iPhonov 4.

Ali bo Apple zaradi nadpovprečnega zanimanja spremenil roke prodaje, ni znano. Za zdaj velja, da naj bi iPhone 5 na prodajne police v ZDA in večjih evropskih trgih, kot so Francija, Nemčija in Velika Britanija, prišel 21. septembra, v 22 drugih držav, vključno s Slovenijo, pa teden dni pozneje.

"Hitrost prodaje iPhona5 je neverjetna in napoveduje rekorden december," pravi analitik pri Barclaysu Ben Reitzes, ki napoveduje, da bo Apple v zadnjem kvartalu leta prodal več kot 42 milijonov iPhonov. Samo do 29. septembra, ko se konča fiskalno leto 2012, naj bi prodali več kot 10 milijonov pametnih telefonov.

Zadovoljni so lahko tudi delničarji. Analitiki pričakujejo, da se bo dobiček na delnico decembra s 44,24 povzpel na 56,90 dolarja.

Samsung Galaxy in iPhone

Apple in Samsung nadaljujeta konkurenčni boj. (Foto: Reuters)

Konkurenca v nizkem startu

Medtem ko si lahko pri Applu oddahnejo in uživajo v uspehu, pa pri največjem konkurentu Samsungu načrtujejo svoj veliki pohod na trg. Izguba sodne bitke z Applom zaradi patentov jih očitno ni preveč prizadela.

Samsung Galaxy S4 naj bi tako na police prišel februarja prihodnje leto in bo nadaljevanje uspešne serije pametnih telefonov Galaxy, razkrivajo viri iz korejskega giganta.

V družbi trdijo, da se bodo spremembe bolj kot v sami podobi telefona dogajale v njegovi notranjosti, saj naj bi poskrbeli za več izboljšav v programski in strojni opremi. Po obliki pa naj bi tudi nov izdelek ostal zvest pravokotni obliki z zaobljenimi robovi.

Samsung je prodajo Galaxy S III začel konec maja, do septembra pa so prodali več kot 20 milijonov primerkov.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 262
saturnative 21.09.2012 07:10:50
iSheep in ignoranca konzumistov...
Več komentarjev