Gospodarstvo

Istrabenz zaključil prodajo Droge Kolinske

Koper, 23. 11. 2010 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
4

Istrabenz je od Atlantic Grupe prejel 234 milijonov evrov kupnine za Drogo Kolinsko in s tem zaključil prodajo te družbe. Denar bodo namenili za poplačilo upnikov iz prisilne poravnave.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Mateja Klavs

Istrabenz je na podlagi pogodbe s konca junija letos družbi Atlantic Naložbe danes prodal 100-odstotni delež v Drogi Kolinski. Za vseh 14.708.939 delnic Droge Kolinske je koprska družba iztržila 243,11 milijona evrov, kupnina pa je bila nakazana danes, je Istrabenz sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Drogo Kolinsko je Istrabenz prodal v okviru načrta finančnega prestrukturiranja, ki so ga predložili v postopek prisilne poravnave. Kot pravijo, bodo prejeto kupnino namenili za zmanjšanje terjatev. To bo tudi pripomoglo k razdolževanju holdinške družbe in obenem zagotovilo boljše pogoje za nadaljnjo finančno prestrukturiranje holdinga, so še sporočili.

Pogodbo o prodaji Droge Kolinske je Istrabenz s hrvaško družbo Atlantic Naložbe, ki sodi pod okrilje Atlantic Grupe, sklenil 30. junija. Dogovorjena vrednost Droge Kolinske je znašala 382 milijonov evrov, prejeta kupnina pa je zmanjšana za neto finančni dolg Droge Kolinske na dan zaključka posla. V Istrabenzu so ob sklenitvi pogodbe o prodaji pričakovali okoli 235 milijonov evrov.

Izdelki Droge Kolinske
Izdelki Droge Kolinske FOTO: Kanal A

Delničarji Istrabenza so na avgustovski skupščini dali soglasje k prodaji. S priglašeno koncentracijo družb Atlantic Naložbe in Droga Kolinska je 27. septembra soglašal tudi urad za varstvo konkurence.

Predsednik in glavni izvršni direktor Atlantic Grupe Emil Tedeschi je že ob podpisu pogodbe dejal, da je Atlantic Grupa vstopila kot strateški partner, z resnim namenom zagotoviti nadaljnji razvoj Droge Kolinske kot celote.

Po njegovih zagotovilih bo novi lastnik, ki velja za eno največjih in najbolj prodornih hrvaških poslovnih skupin, razvijal vseh pet ključnih proizvodnih linij Droge Kolinske. Družba naj bi tako ohranila ime in proizvodnjo kave, vode in brezalkoholnih pijač, sladkih in slanih prigrizkov ter otroške hrane.

Atlantic Grupa proizvodnje obenem po Tedeschijevih zagotovilih nameravajo seliti iz Slovenije, razvijala pa naj bi tudi še druge proizvodne zmogljivosti v Srbiji, BiH in Makedoniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
23. 11. 2010 20.33
re ljx23.11.2010, 15:24 banke niti približno ne bojo videle vsega svojega denarja, ker je vrlo vodstvo istrabenca s tem denarjem tud kupovalo delnice Petrola, vrednost teh delnic se je pa prepolovila! ergo, je del tega denarja izpuhtel na borzi...
titovka
23. 11. 2010 19.15
a je kaj medotu bavčarju spet kapnilo v žep?
JanezNovakJohn
23. 11. 2010 17.04
BAVČARJEVO PREMOŽENJE KI JE VIŠJE KOT NJEGOVA ASTRONOMSKA PLAČA V TEH POOSAMOSVOJITVENIH LETIH BI Z LAHKOTO POPLAČALO UPNIKE.
ljx
23. 11. 2010 15.24
O.K.,če vse tko kot mora biti,potem bojo banke prve dobile nazaj,ki jim ga je Istrabenz dolžan in bojo spet lah krediti za mala in srednja podjetja funkcioniral,al majo tisti pri koritu druge načrte z njim?