Gospodarstvo

Italijanska očala na ogled v slovenski prestolnici

Ljubljana, 20. 06. 2016 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danes se v ljubljanskem hotelu Union odpira razstava očal italijanske izdelave, ki jo že tradicionalno organizira ICE-ITA, Agencija za promocijo v tujini in internacionalizacijo italijanskih podjetij.

V dveh dneh se bo pri nas 80 kupcem iz 20 različnih držav predstavilo 29 italijanskih proizvajalcev očal in optičnih izdelkov. Dogodek, ki se bo zaključil jutri, v torek, je odprl veleposlanik Italije v Sloveniji, Paolo Trichilo.

Očala - 1
Očala - 1 FOTO: Očala

Razstava, ki je lansko leto uspešno potekala v Zagrebu, se je letos preselila v Ljubljano, Zeleno prestolnico Evrope 2016. Gre za dogodek, ki je pomemben predvsem zato, ker bodo na njem prisotni tudi predstavniki Mednarodne razstave očal (MIDO), enega najpomembnejših globalnih sektorskih dogodkov, ki ga organizira Italijansko združenje proizvajalcev optičnih izdelkov (ANFAO), italijanska panožna organizacija ter zato, ker se, po besedah Elise Scelse, direktorice Urada ICE v Ljubljani, ravno s takšnimi dogodki potrjuje pomembnost Slovenije kot italijanske trgovinske partnerice. Na ta način se namreč krepi znanje o znamki Made in Italy, s tem pa tudi gospodarsko sodelovanje med dvema sosednjima državama.

Očala - 2
Očala - 2 FOTO: Očala

Med udeleženci smo zasledili tudi delegata za internacionalizacijo italijanske panožne organizacije ANFAO, gospoda Francesca Gilija, ki je poudaril spodbudno rast izvoza italijanskih očal glede na leto poprej, kar je po njegovem znak, da gre za izdelke visoke kakovosti, nastale na osnovi uspešnega združevanja tradicije in inovacij, ki so cenjeni in spoštovani, naloga nacionalnih panožnih organizacij pa je vzdrževati pogoje za to, da bo izdelkom takšno vrednotenje še naprej omogočeno.

Očala - 3
Očala - 3 FOTO: Očala

Ena od svetovno znanih družb, ki se letos udeležuje dogodka, prihaja iz naše neposredne soseščine: De Rigo je podjetje iz nam bližnjega Belluna, ki se je iz majhne družinske delavnice očal in sončnih očal, odprte leta 1978, razvila v eno vodilnih svetovnih znamk in z nenehnimi inovacijami na področju designa in kvalitete poskrbela za to, da očala niso ostala le zdravstveni pripomoček, temveč so postala tudi nepogrešljiv modni dodatek. Družba je poleg številnih lastnih znamk in licenc za ostale komercialne znamke tudi lastnica najstarejše italijanske znamke očal, Lozza, ustanovljene leta 1878. De Rigo posluje na vseh svetovnih trgih – pohvali se lahko tudi s certifikati kakovosti za zahtevne azijske trge in Avstralijo, med leti 1995 in 2005 pa je podjetje kotiralo tudi na njujorški borzi. Iz skromne družinske obrti se je družba razvila v 15 različnih družb z 18 tržnimi oddelki in več kot 100 neodvisnimi distributerji.

Očala - 4
Očala - 4 FOTO: Očala

Podjetja, ki se predstavljajo na letošnji izvedbi razstave, pa odlikuje še nekaj: poleg svetovno priznanega designa in kakovosti imajo certifikat PEFC, ki pomeni, da pri izdelavi očal uporabljajo sledljive materiale.

Očala - 5
Očala - 5 FOTO: Očala
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni