Ivica Todorić toži Hrvaško, ker naj bi kršila evropsko in hrvaško ustavo

Ivica Todorić, nekdanji predsednik uprave Agrokorja, toži Hrvaško pri Evropski komisiji. Nekdanji najbogatejši Hrvat se je za tožbo odločil zaradi neusklajenosti zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znanega kot Lex Agrokor. Hrvaška naj bi po njegovem mnenju kršila hrvaško in evropsko zakonodajo.

Dolgoletni predsednik uprave hrvaškega koncerna Agrokor in zdaj begunec pred hrvaškim pravosodjem Ivica Todorić je danes objavil, da je Hrvaško zaradi neusklajenosti zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znanega kot Lex Agrokor, z zakonodajo EU tožil pri Evropski komisiji kot varuhu pravnega reda unije.

"Zaradi počasnosti hrvaških ustanov, ki se ne odzivajo na strahotne posledice neustavnega in nezakonitega lex Agrokor, sem vložil tožbo pri Evropski komisiji," je nekdaj najbogatejši Hrvat zapisal na svojem blogu ivica.todoric.hr. Napovedal je, da bo vsebino tožbe objavil, ko bo zaključen postopek njenega prejema v Bruslju.

Kot je dodal, je tožbo poslal tudi predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju. Napovedal je, da bo z vsebino tožbe seznanil tudi vse predsednike vlad članic EU kot tudi vse poslance v Evropskem parlamentu.

Po njegovih trditvah so mednarodni in hrvaški pravni strokovnjaki prepričani, da Hrvaška z omenjenim zakonom krši hrvaško ustavo in evropsko zakonodajo. Pojasnil je, da se je za tožbo odločil s težkim srcem, a je bil nanjo prisiljen zaradi kršitve njegovih človekovih pravic.

Ivica Todorić

Ivica Todorić toži Hrvaško zaradi kršenja ustave. (Foto: dnevnik.hr)

'Lex Agrokor je povzročil kriminalne ugodnosti izbrancem'

Todorić je kasneje na blogu pojasnil, zakaj je ovadil Hrvaško v Bruslju. Hrvaška je z lex Agrokor kršila več določil in temeljnih načel EU, kot so pravna varnost in legitimna pričakovanja, enakost in prepoved diskriminacije, lastniško pravo in načelo sorazmernosti, pravica do poštenega sojenja in pristop do sodišča, je zapisal.

Todorić v Londonu čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški, ki ga bremeni večmilijonskih finančnih malverzacij. Londonsko sodišče bo o izročitvi Todorića odločalo predvidoma aprila.

Vsako izmed navedb je tudi podrobno analiziral. Med drugim je zapisal, da zakon diskriminira določene upnike zaradi diskrecijske pravice izrednega pooblaščenca koncerna Anteja Ramljaka. Navaja, da lex Agrokor diskriminira tudi solastnike podjetjih znotraj koncerna, ki nimajo lastniških pravic, za razliko od tistih hrvaških podjetjih, ki so v stečaju in so lastniki zadržali svoje pravice.

Prav tako meni, da je izrednega pooblaščenca Ramljaka ter podpredsednice hrvaške vlade in ministrice za gospodarstvo Martine Dalić". Meni, da je to pripeljalo do uničenja vrednosti Agrokorja, ker "interesne skupine in posamezniki brez kakršnihkoli kriterijev vlečejo milijone kun v tujino".

Trdi, da hrvaška vlada vse to še naprej tolerira, čeprav je vsem njenim članom jasno, za kakšno škodo gre za hrvaško državo in gospodarstvo. Todorić je napovedal še, da bo pravico poiskal tudi pri mednarodnih pravnih institucijah.

Todorić je kot predsednik uprave Agrokorja, ki se je znašel v hudih finančnih težavah, aprila lani na pristojno sodišče v Zagrebu vložil zahtevo za uvedbo izredne uprave v največjem hrvaškem poslovnem sistemu na podlagi lex Agrokor. "Odločitev sem sprejel v prepričanju, da je to v najboljšem interesu zaposlenih, partnerjev, dobaviteljev in celotnega gospodarstva," je sporočil aprila lani. O tem, da je zakon neustaven ali v nasprotju z zakonodajo EU, pa takrat ni govoril.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
kolbek 14.01.2018 20:08:06
Vem pa da bo zagotovo ostal brez vsega ,kar pri nas tega ni v sodni praksi ,,
Več komentarjev