Gospodarstvo

Nova kritika na igralniški zakon

Ljubljana, 25. 07. 2007 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav Šircelj zatrjuje, da se nova igralniška zakonodaja ne prilagaja Američanom, se v Forumu za Goriško ne strinjajo.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj je zavrnil očitke, da se predlog nove igralniške zakonodaje ne sprejema v prid ameriški družbi Harrah's. Hkrati je dejal, da ne vidi nasprotovanja lokalne skupnosti.

Šircelj je poudaril, da je dvom vedno dober, saj naredi stvari boljše.
Šircelj je poudaril, da je dvom vedno dober, saj naredi stvari boljše. FOTO: Dare Čekeliš

A prav danes so se oglasili v Forumu za Goriško, kjer imajo precej pripomb na predlog sprememb igralniške in davčne zakonodaje, s katerimi naj bi vlada omogočila 750 milijonov evrov vredno investicijo v megazabavišče na Goriškem.

"Projekt je, kot zaenkrat kaže, slabo zastavljen. Zakonodaja je v davčnem smislu pod vsako kritiko, tudi zaščite pred pretiranim igranjem ni," je poudaril predsednik tega združenja za preporod Goriške Boris Nemec. Opozoril je, da vnaprejšnje dogovarjanje z enim partnerjem daje občutek nelagodnosti.

Kot je še povedal Nemec zagovarjajo maksimalno znižano obdavčitev megazabavišča, ki pa naj ne bo vezana na prihodke igralnice, ampak na število sob, sicer bo pospešila "kanibalizacijo" Hita. To in druge pripombe bodo posredovali finančnemu ministrstvu, hkrati pa bodo vladi v posebnem pismu predlagali nekatere rešitve.

Tako v forumu menijo, da bi bilo potrebno najprej spremeniti zakonodajo in nato t. i. koncesijo C podeliti na javnem razpisu za že znano lokacijo, s katero bi soglašala tudi lokalna skupnost, saj bi tako ob obstoječih davkih lahko dobili kakega investitorja. Opozorili so še na odsotnost strategije igralništva, ki bi morala biti narejena že pred začetkom sprememb zakonodaje.

Igralništva ni mogoče prepovedati, sicer se preseli v podzemlje. Ostane naj le strogo urejeno, omejeno in nadzorovano igralništvo. Boris Nemec

Po prepričanju članov foruma se delež koncesijskih dajatev lokalnim skupnostim ne sme znižati, del teh dajatev, ki pripada državnemu proračunu, pa bi morali nameniti pokrajinskemu razvojnemu skladu. Vlado bodo opomnili, naj investicije v igralništvo omogoči le ob soglasju zaposlenih v igralniški dejavnosti, lokalnih skupnosti, civilne družbe in države, zahtevajo pa tudi preprečevanje zasvojenosti z igrami na srečo.

Župana opozarjata na pomanjkljive informacije

Prihod Harrah'sa ne pričakujejo vsi odprtih rok.
Prihod Harrah'sa ne pričakujejo vsi odprtih rok. FOTO: POP TV

Šempetrsko-vrtojbenski župan Dragan Valenčič, ki še ne ve, ali se bo udeležil četrtkovega srečanja s podpredsednico družbe Harrah's Entertainment Jan Jones, je menil, da bi morala občina, kjer bo stalo megazabavišče, pri odločanju imeti četrtino plus en glas glasovalnih pravic, kar so v Forumu za Goriško podprli. Enako so soglašali s predlogom novogoriškega župana Mirka Brulca, da bi moral biti jasno določen način delitve koncesijskega denarja.

Župana sta opozorila, da imata, kljub javni razpravi, o projektu zelo malo informacij. "Dobiti moramo vse informacije in začeti pogovore na novo," je poudaril Brulc. Po mnenju Valenčiča se je vlada lotila projekta skregano z vsako zdravo logiko.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razvojnik
01. 08. 2008 14.14
zupancicevajama je zares JAMA
zupancicevajama@email.si
28. 07. 2007 13.24
preporod Goriške Boris Nemec In kdo je ta bebec? A sedaj je treba upostevat vsakega norca, kateri ima pet minut casa in z nekaj kolegi ustanovi nekaksno drustvo??? Neumnosti.