Januarja se je brezposelnost najbolj povečala na območju Maribora in Kopra

Zavod RS za zaposlovanje je objavil podatke o številu registriranih brezposelnih konec januarja. Januarja je bilo v Sloveniji registriranih 87.919 brezposelnih, kar je 3,4 odstotka več kot decembra in 15,2 odstotka manj kot januarja lani. Povprečno število registriranih brezposelnih se je sicer znižalo že tretje leto zapored.

Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) je objavil podatke o številu registriranih brezposelnih konec januarja. Decembra se je po novembrskem znižanju število registriranih brezposelnih zvišalo.

Konec januarja je bilo pri zavodu tako registriranih 87.919 brezposelnih, kar je 3,4 odstotka več kot decembra in 15,2 odstotka manj kot januarja lani.

Na novo se je na ZRSZ januarja prijavilo 11.212 oseb - največ zaradi izteka zaposlitev za določen čas - kar je 36,3 odstotka več kot decembra in 13,6 odstotka manj kot januarja lani.

"Gre za pričakovana sezonska nihanja na področju zaposlovanja. Značilno za brezposelnost je, da se med letom giblje pod vplivom sezonskih dejavnikov - predvsem konec leta in v času zaključevanja šolskih let," so povedali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Med novoprijavljenimi je bilo 7411 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 909 iskalcev prve zaposlitve ter 1455 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Od 8353 brezposelnih oseb, ki jih je januarja zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6180, kar je 67,3 odstotka več kot decembra in dva odstotka manj kot januarja lani.

Brezposelnost se je v primerjavi z decembrom povečala v vseh območnih službah zavoda, najbolj na območju Maribora (+6,4 odstotka) in Kopra (+6,0 odstotka).

V primerjavi z januarjem lani pa se je v vseh območnih službah zmanjšala, in sicer najbolj v službah Trbovlje (-19,9 odstotka) in Celje (-17,6 odstotka).

Iskanje službe

Letošnja januarska brezposelnost je v primerjavi z lansko nižja. (Foto: iStock)

Tako decembra kot januarja so številke običajno višje, ker prihaja do izteka pogodb o zaposlitvi za določen čas. Ob koncu decembra je bilo brezposelnih po podatkih zavoda za zaposlovanje 85.060, kar je 3,2 odstotka več kot novembra in 14,6 odstotka manj kot decembra 2016.

Lani je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 88.648 brezposelnih, kar je 14,1 odstotka manj kot predlani. Povprečno število registriranih brezposelnih se je znižalo tretje leto zapored.

V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so decembra pojasnili, da je gibanje registrirane brezposelnosti skladno s pričakovanji iz njihove jesenske napovedi. "Tudi lani so bile ključni razlog za tolikšno zmanjšanje števila brezposelnih zaposlitve. Ponovno se je zmanjšalo tudi število ljudi, ki so postali brezposelni, predvsem na račun tega, da se je izteklo manj pogodb za določen čas," so zapisali v komentarju.

Pozitivno je k ugodnim trendom po njihovih ocenah prispevalo tudi manjše število iskalcev prve zaposlitve, kar je ob boljših zaposlitvenih priložnostih ob prehodu iz šolanja na trg dela po njihovi oceni povezano tudi z vplivom demografije. Generacije, ki končujejo šolanje, se namreč zmanjšujejo.

sedenje v službi

Na novo se je januarja na ZRSZ prijavilo okoli 11.200 oseb, največ zaradi izteka zaposlitev za določen čas. (Foto: iStock)

Ministrstvo za leto 2018 pričakuje, da se bodo dotoki v brezposelnost še zmanjševali, "saj ni pričakovati številčnejšega odpuščanja iz poslovnih razlogov, prav tako ne porasta števila brezposelnih oseb, katerim bo prenehala zaposlitev za določen čas, po letu 2013 pa se postopno zmanjšuje tudi dotok iskalcev prve zaposlitve".

Zavod za zaposlovanje ocenjuje, da bo ob realizaciji napovedanih tokov v in iz brezposelnosti ob koncu leta 2018 registriranih brezposelnih oseb okrog 74.400.

"V nadaljevanju lahko torej na podlagi predvidenih gospodarskih gibanj in rezultatov ankete zavoda za zaposlovanje pričakujemo nadaljnjo rast zaposlovanja," pravijo na ministrstvu.

Delodajalci, ki zaposlujejo 347.000 ljudi, za prihodnjega pol leta napovedujejo 2,6-odstotno rast zaposlenosti, odprlo naj bi se 16.500 novih delovnih mest.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 21
Von_Clausewitz 05.02.2018 21:48:21
Na obali je službe kolikor češ, a kaj, ko večini se ne da delat in obstaja še druga manjšina, ki ni sposobna niti za delo kot čistilka oz čistilec. Pol pa visi raje na zavodu...
mejacrnikal 09.02.2018 21:42:37
Nekaj takega
Več komentarjev