Gospodarstvo

Jašovič prevzema vodenje NLB

Ljubljana, 01. 10. 2009 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodenje največje slovenske banke NLB z današnjim dnem prevzema Božo Jašovič. Nova uprava naj bi štela manj članov kot sedanja. O imenih kandidatov krožijo številna ugibanja.

Božo Jašovič
Božo Jašovič FOTO: 24ur

Vodenje Nove ljubljanske banke (NLB) z današnjim dnem prevzema Božo Jašovič, ki bo na položaju nasledil Draška Veselinoviča. Petletni mandat mu je nadzorni svet podelil 9. septembra, že danes pa naj bi nadzorniki razpravljali tudi o Jašovičevem predlogu glede sestave nove uprave.

Nadzorni svet največje slovenske banke bo na današnji redni seji poleg predvidenega dnevnega reda zelo verjetno razpravljal tudi o novih članih uprave banke. Glede na spremenjeni statut NLB lahko novi predsednik uprave Jašovič, ki je v sredo dobil licenco Banke Slovenije, predlaga nadzornemu svetu člane uprave.

Po dostopnih podatkih bo nova uprava pod vodstvom Jašoviča zagotovo štela manj članov kot sedanja, v kateri je šest članov. O imenih kandidatov, ki naj bi imeli največ možnosti za imenovanje, krožijo številna ugibanja. Najresnejše možnosti za članstvo v novi upravi NLB naj bi tako imela Belgijec Claude Deroose in David Benedek, omenja pa se še Mateja Narata (vsi trije so v sedanji upravi), Uroša Čuferja, Darka Tisaja in Marka Jazbeca.

Veselinovič se predčasno poslavlja

Prihod Jašoviča je letos že druga menjava v vrhu NLB.  Veselinovič je 1. februarja nasledil Marjana Kramarja, ki se je z vrha banke poslovil z milijonsko nagrado, a se je po sedmih mesecih zaradi afere s podaljšanjem t. i. tajkunskega posojila Infond Holdingu moral predčasno posloviti. Svojo poklicno pot bo nadaljeval kot član uprave KD Group.

Veselinovič je 1. februarja nasledil Marjana Kramarja, ki se je z vrha banke poslovil z milijonsko nagrado.

Po nekaterih informacijah ni izključeno, da se bo nadzorni svet NLB danes dotaknil tudi usode posojila NFD Holdinga, ki ga vodi Stane Valant. Kot je znano, je NFD Holding najel približno 75 milijonov evrov sindiciranega posojila pri konzorciju bank pod vodstvom NLB. Medtem ko je približno polovico posojila vrnil, pa si za preostali del želi podaljšanje, o čemer pa v NLB še niso sprejeli odločitve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozek12
01. 10. 2009 11.15
Veselinović srbskega porekla,Jašovič prav tako.Kod zgleda so super bankiri,čeprav se mi zdi da znejo bolje zaračunavati z noži.(Kosovo,...).Kot da Slovenci ne premoremo sposobnega finančnika.Če pa je Slovenec,je iz zagamane belogardistične družine,ki se obrača po vetru in postanekar čez noč rdeča.(Kramar).Slovenski denar bo še bolj odtekal v kraljevino srbijo.To dovolijo in celo podpirajo naši,od ljudstva izbrani.Pa penzije oficirjem bomo zrihtali,izbrisanim odškodnine... Ma naj gre v maloro vse skupaj.
Komentator441
01. 10. 2009 11.02
a ta že ma antidepresive predpisane? Deluje mi kot nekdo, ki se bo vsak čas skozi okno vrgel...
Marko Apšner
01. 10. 2009 10.36
še en lopov več
CezDrnInStrn
01. 10. 2009 10.32
Kaj bodo skuhali sedaj v NLB-ju?
Komentator441
01. 10. 2009 08.43
gremo ugibat, za koliko časa je nastavljen; en mesec, dva?
Abrams
01. 10. 2009 08.20
Da se bo izkazal bo dvignil cene storitvam in potem bo nagrada padla. ENOSTAVNO in poceni ! Drugače pa itak nima idej, kot ponavadi !!
Materi
01. 10. 2009 07.53
Pa hitro mu sestavite posebno individualno pogodbo s posebno odpravnino, saj bo verjetno menjan v kratkem, človek pa le mora nekako preživeti.