Jazbec: Verjetno bomo potrebovali pomoč – ali zasebnikov ali institucij

Prišli smo do točke, ko gospodarstvo ne prenese več dodatnih obremenitev, je dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in dodal, da je brez pogojev za višjo gospodarsko rast kakršen koli pristop k reševanju bančnega sistema nesmiseln.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je na poslovnem kosilu v organizaciji Združenja Mreža idej in Akademskega društva Pravnik spomnil, da mora Slovenija sanirati bančni sistem, pripraviti program ukrepov za oživitev gospodarstva in zagotoviti politično stabilnost, ki je pomembna za uresničitev prvih dveh nalog. Dejal je tudi, da bo odstopil, če ga bo kdo kdaj ujel na laži.

Boštjan Jazbec

Boštjan Jazbec (Foto: Kanal A)

Jazbec: Posamezniki in gospodarstvo ne prenesejo več dodatnih obremenitev

A ko bomo rešili banke, se po besedah Jazbeca postavi večje vprašanje – kaj bo potem? Razmere v bančnem sistemu so po njegovem mnenju zrcalna slika dogajanja v realnem sektorju. Pomembna lastnica bank in podjetij je država, pri čemer je Jazbec spomnil, da smo sami sebi dokazali, da ne znamo učinkovito upravljati svojega premoženja.

Prepričan je, da smo prišli do točke, ko posamezniki in gospodarstvo ne prenesejo več dodatnih obremenitev. "Obstaja spodnja točka, ko enostavno ne zmorete več," je dejal in dodal, da gospodarstvo dodatnih obremenitev ne prenese več.

Slovenija je še vedno relativno malo zadolžena država, bolj problematično pa se mu zdi, kako odplačujemo ta dolg. To najlažje počnemo v času visoke gospodarske rasti, pri nas pa se redki ukvarjajo z vprašanjem, kako zagotoviti pogoje za višjo gospodarsko rast ali vsaj preprečiti padanje gospodarske aktivnosti, je dejal.

Denar

(Foto: Thinkstock)

"Bančništvo je zrcalna slika dogajanja v gospodarstvu"

Če nam ne bo uspelo zagotoviti pogojev za višjo gospodarsko rast, je kakršen koli pristop k reševanju bančnega sistema po mnenju guvernerja popolnoma nesmiseln. Tudi če danes očistimo vse bilance slovenskih bank in jih nekaj privatiziramo, bomo naslednje leto spet začeli s sanacijo bank, ker ni bančništvo nič drugega kot zrcalna slika dogajanja v gospodarstvu.

Jazbec je kljub temu precej optimističen. Kot pravi, smo prišli do točke, ko naprej ne moremo več na enak način kot doslej. "Ko pridete do te točke, sta rešitvi samo dve – ali zbrati ves pogum in narediti tisti korak naprej ali pustiti, da to namesto vas naredi nekdo drug," je dejal.

Jazbec verjame, da imamo dovolj moči, znanja in modrosti, da sami naredimo korak naprej, pri čemer pa bomo verjetno tako ali drugače potrebovali nekakšno pomoč – ali zasebnikov ali institucij. Slovenija ima potencial, ki pa ga doslej nismo prepoznali zaradi različnih iger, je sklenil guverner.

Evropska komisija opozarja na krhkost bančnega sistema

Evropska komisija je v poročilih o konkurenčnosti industrije v Evropi Slovenijo opozorila na krhkost bančnega sistema. "Bančni sistem ostaja negotov in posojilno omejen ... Popraviti bilance stanja bank in dokapitalizirati banke, ki poslujejo uspešno, sta najpomembnejša pogoja za stabilizacijo gospodarstva in zlasti za ponovno posojilno dejavnost bank," piše v poročilu.

Jazbec izvoznikom: Zdržite še kakšen mesec ali dva

Jazbec je na seji upravnega odbora GZS izvoznike pozval, naj zdržijo še kakšen mesec ali dva, ko bo bolj jasno, kaj se bo zgodilo z bančnim sistemom. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je opozoril, da potrebujemo zagon gospodarstva, vendar pa se gospodarstveniki v bankah vsak dan srečujejo z zelo zapletenimi razmerami. S tem so se strinjali tudi prisotni podjetniki.

Jazbec je ob tem izrazil upanje, da bo izvozni del slovenskega gospodarstva zdržal vsaj še mesec ali dva, ko bomo videli, kaj se bo zgodilo s slovenskim bančnim sistemom. Pričakuje, da bodo banke po začetku prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank znova lahko razvile svoj kreditni potencial, zato se mu zdi ključno, da se čim hitreje začne čiščenje bilanc.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 153
comment123 29.09.2013 19:50:46
Jazbec: Verjetno bomo potrebovali pomoč – ali zasebnikov ali institucij ZELO ZGOVORNO! VERJETNO, DA GA BODO POBRALI IZ RAČUNOV, TAKO KOT NA CIPRU!
Več komentarjev