Gospodarstvo

Jevšenak: Gre za izmišljotine

Ljubljana, 04. 02. 2013 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odstavljeni direktor družbe Eles Milan Jevšenak vse očitke nadzornega sveta zanika in jih označuje za izmišljotino. Ta mu očita neustrezno vodenje investicije daljnovoda Beričevo–Krško. Jevšenak pravi, da je izjemno razočaran in ogorčen, pravico pa bo iskal na sodišču.

Potem ko je v petek nadzorni svet Elektra Slovenije (Eles) sedanjega direktorja družbe Milana Jevšenaka razrešil zaradi neustreznega vodenja investicije daljnovoda Beričevo–Krško, je Jevšenak vzroke za razrešitev označil za izmišljotino. Ob tem je izjemno razočaran, ogorčen in bo svojo pravico iskal na pristojnem sodišču.

Nadzorniki so v petek do imenovanja novega direktorja oz. za največ šest mesecev na čelo družbe imenovali Vitoslava Türka.

'Eles do danes ni utrpel niti evra škode'

Jevšenak je prepričan, da so pri tem projektu odpovedale notranje kontrole, določene z internimi predpisi. Vendar, kot izpostavlja Jevšenak, Eles do danes ni utrpel niti evra škode, dobra izvedba del je zavarovana z bančno garancijo za dobro izvedbo del, razpolagajo z zavarovalnimi policami, na podlagi katerih je odgovornost konzorcija izvajalcev zavarovana na vrednost 29 milijonov evrov, oprema, ki jo bo konzorcij vgradil, pa na vrednost devet milijonov evrov.

"Ne morem se izraziti drugače, kot da sta si tako revizijska komisija nadzornega sveta kot sam nadzorni svet razloge za mojo razrešitev preprosto izmislila. Ocenjujem, da je nervoza pri akterjih izvedbe te investicije in določenih drugih osebah velika, saj je bil način dela, kot sem ga sam okarakteriziral za neprimernega, praksa ves čas obstoja Elesa. Vsaka sprememba praviloma ni zaželena, še posebej če se njeni ukrepi ustrezno materializirajo," je opozoril dosedanji direktor.

Kaj naj bi počel njegov predhodnik?

Elektrika
Elektrika FOTO: Reuters
Ko so v Elesu konec junija lani dobili informacije o neustreznem vodenju projekta, zunaj kroga projektne skupine, so začeli s številnimi aktivnostmi zaščite interesov družbe.

Jevšenak izpostavlja, da je bil državni lokacijski načrt za daljnovod Beričevo–Krško sprejet in objavljen v uradnem listu leta 2006. "Moj predhodnik je začel z investicijo brez kakršne koli investicijske dokumentacije. S tem je bilo ogroženo tudi najetje kredita pri Evropski investicijski banki. Slednji je bil tako, na mojo pobudo, narejen šele sredi leta 2009, ko smo za investicijo porabili že preko 10 milijonov evrov," je pojasnil Jevšenak.

Ista situacija je bila po besedah Jevšenaka tudi na projektih prečnega transformatorja, kjer je predhodnik leta 2007 plačal več kot 30 milijonov evrov, dokončal projekt RTP Brestanica in začel s projektom dogradnje RTP Krško – vse brez ustrezne investicijske dokumentacije. "Situacijo sem saniral, vendar smo kredit pridobili z enoletnim zamikom zaradi predhodne zahteve po predaji investicijske dokumentacije," je še zapisal Jevšenak.

Jevšenak je za projektnega vodjo v družbi imenoval svojega namestnika Aleksandra Mervarja. "Za konkretni projekt sem v začetku leta 2010 imenoval projektno skupino. Naloge projektne skupine so jasne, predvsem pa je njihova naloga, da se projekt izvaja na način, kot ga določa projektna in investicijska dokumentacija, v skladu z zakoni in dobro inženirsko prakso," je še napisal Jevšenak.

Leta 2010 je Jevšenak uvedel za strateške investicije tudi svete projekta za posamezne strateške investicije. Vse svete projektov strateških investicij vodi Mervar. "Vodja projekta je dolžan poročati projektni pisarni, slednja pa projektnemu svetu, ki je s strani direktorja edini pooblaščen, da sprejema odločitve glede sprememb na projektu. V konkretnem primeru projektni vodja ni izpolnil svoje dolžnosti, da o problematiki obvešča projektni svet. Iz vseh poročil projektnega vodje do konca junija 2012 je bilo razvidno, da je stanje na področju izvedbe investicije v najlepšem redu," je še poudaril Jevšenak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EU
05. 02. 2013 11.55
Pa zna kdo ot teh kvazi vodilnih splezat na drog pa prklopit trafo.
IFF1
05. 02. 2013 11.58
+1
IFF1
05. 02. 2013 09.39
+3
V članku je napaka. Mervar je bil predsednik projektnega sveta in je tudi odkril, da na projektu ni vse kako r bi moralo biti. Zaradi tega je bil zamenjan projektni vodja. Sta pa direktor področja, ki gradi dalnovod in projektni vodja iz vrst SDS-a. TO JE BILO NAMEŠČENO!
1940
04. 02. 2013 21.04
+6
turk se ne bo rabil učit,kako se krade in goljufa,to je že dokazal
ubogislovenci
04. 02. 2013 20.29
+3
Potrebno ga je čim prej dol spravit!!!
ubogislovenci
04. 02. 2013 20.27
+9
Politika Janeza Janše...
ebiga
04. 02. 2013 19.54
+9
ZAKAJ PLAČUJEMO DRAGO ELEKTRIKO: Po ugotovitvi računskega sodišča agencija za energijo med letoma 2004 in 2008, ko je Eles vodil Vitoslav Türk, ni učinkovito regulirala dejavnosti operaterja prenosnega omrežja za električno energijo in Elesu priznala 45,6 milijona evrov več prihodkov, kot bi bilo upravičeno. Veliko bolj zanimivo pa je, kaj je uprava Elesa v tem obdobju počela z denarjem. Po ugotovitvah računskega sodišča je Eles štiri milijone evrov porabil za kritje nepotrebnih stroškov, od tega 600 tisoč evrov za stroške voznega parka in 80 tisoč za ugodnosti zaposlenim. Ker je Eles prečni transformator, ki danes stoji v Divači, plačal tri leta vnaprej, je družba izgubila 6,2 milijona evrov obresti. Na nepravilnosti so prvi opozorili člani nadzornega sveta, ki pa jih je vlada v sredo zamenjala. Med novimi nadzorniki najdemo tudi soprogo poslanca SDS in predsednika odbora za finance v DZ Andreja Širclja. Uradnega odziva na ugotovitve računskega sodišča tako zaradi vakuuma pri nadzoru nismo dobili. Dejstvo pa je, da so zdaj že bivši nadzorniki novi upravi Elesa naročili, naj odškodninsko preganja Türka, a ta tega ni storila. Na drugi strani Türk odškodninsko toži bivše nadzornike, ker so na nepravilnosti opozorili vlado Boruta Pahorja, ki je Türka razrešila oziroma ga zaradi nepravilnosti ni znova imenovala. Odškodninska tožba je težka približno sto tisočakov. Poročilo računskega sodišča se bere kot kriminalka, v njem pa ni nekaterih podrobnosti, ki smo jih izvedeli neuradno. Eles je v tem obdobju mimo pravil javnega naročanja najel 21 avtomobilov in tako neupravičeno porabil dobrih 463 tisoč evrov. Vozili so jih tudi družinski člani zaposlenih, med njimi Türkov sin. Eles je zapravil dobrih 50 tisočakov za dodatno opremo na teh vozilih – prtljažnike za kolesa, alu platišča, devedeje, cedeje, navigacije in podobno. Dvakrat na leto so menjali zimske pnevmatike, na mini cooperju so v enem letu štirikrat menjali zavorne ploščice, prevozili pa so bistveno več kilometrov, kot jih je bilo v pogodbi o najemu vozila. Türk je imel svojega šoferja, prestižnega mercedesa pa je vozila tudi njegova tajnica. Sponzoriral Kanadčanke Eles je v omenjenem obdobju, ko se je Türk z vlado Janeza Janše drugič zavihtel na čelo družbe, razdelil slab milijon evrov sponzorskih sredstev in donacij. Računsko sodišče ocenjuje, da ne gre za upravičene stroške. Največ je prejel NK Olimpija. Športnemu društvu je Eles v dveh letih namenil 80 tisočakov, sredstva pa so prejeli tudi rokometni klub Klima Petek, Mariborski oktet in Slovensko-bavarski gospodarski klub München. Kot ugotavlja računsko sodišče, pa vsa sponzorstva v poročilih o poslovanju niti niso bila razkrita. Eles je bil po neuradnih informacijah tako tudi sponzor ženske kanadske veslaške ekipe, za katero je veslala hči ene od njegovih zaposlenih.
IFF1
05. 02. 2013 11.59
+2
V kanadski ekipi je bila hči Perčijeve, ki je zopet njegova pomočnica.
ebiga
04. 02. 2013 19.37
+9
Poglejmo kaj se je dogajalo 2008 ko je SDS izgubila volitve. Pred iztekom mandata in predajo poslov Pahorjevi vladi: Med 17 imeni, naštetimi na števcu kadrovskih menjav, ki ga je SDS prejšnji teden objavila na svoji spletni strani, so tudi imena petih nadzornikov Elektra Slovenije (ELES). Med njimi na primer enega vidnejših članov Zbora za republiko Andreja Aplenca in pa dr. Leona Cizlja, moža evropske poslanke in članice SDS Romane Jordan Cizelj. Novi nadzorni svet, ki ga je vlada imenovala v začetku meseca, se je na prvi seji sešel minuli teden in takoj dodobra zaposlil upravo z Vitoslavom Türkom na čelu. »Zahtevali smo, da nam pojasni kadrovsko politiko. Prepovedali smo mu nova zaposlovanja brez soglasja nadzornega sveta. Zahtevali smo vse individualne pogodbe in pogodbe o avtomobilih. Zahtevali smo podatke o vseh večjih investicijah,« pravi predsednik novega nadzornega sveta Andrej Ribič, sicer nekdanji izvršni direktor, zdaj pa svetovalec uprave družbe Istrabenz Gorenje. Če so prejšnji nadzorniki, kot je slišati iz krogov blizu nove vlade, vodstvu ELES-a predvsem kimali, naj bi bilo torej zdaj drugače. Kadrovanje Pojdimo po vrsti. Od (vnovičnega) Türkovega prihoda v ELES pred približno tremi leti se je število zaposlenih povečalo s približno 470 na več kot 550. ELES je ena tistih družb, ki naj bi v času Janševe vlade postale odlagališče »zaslužnih kadrov«. Po podatkih Andreja Ribiča so samo v minulih nekaj mesecih, od poraza desne opcije na volitvah, zaposlili približno 20 novih ljudi. V pripravi pa naj bi bila celo reorganizacija podjetja, na podlagi katere naj bi na novo zaposlili še dodatnih 120 ljudi. Sporno kadrovanje je tudi eden glavnih očitkov nedavne anonimke, ki so jo podpisali zaposleni v ELES-u in v kateri je med drugim zapisano, da so se nova delovna mesta odpirala »striktno za strankarske pripadnike SDS in NSi«. Kot pravi Türkov predhodnik Vekoslav Korošec, bi se moralo število zaposlenih skladno z usmeritvami Agencije RS za energijo, pa tudi na podlagi primerjav s podobnimi sistemi v tujini zmanjšati. »V mojem obdobju smo število zaposlenih zmanjšali s 530 na 472.« Da bi bilo vse skupaj še huje, pravi Korošec, pa je ELES v tem obdobju zapustilo 30 ključnih strokovnjakov, »kar je posledica politizacije«. Nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak meni, da gre pri tem za povsem subjektivno mnenje in da so stare ljudi nadomestili novi. »Verjamem, da mu je žal za nekatere ljudi, ki jih je pripeljal. Strokovnost novih ljudi v primerjavi s starimi pa je stvar subjektivne presoje,« pravi. Glede menjave nadzornikov Vizjak meni, da nova oblast ne drži obljube, torej da bodo vse menjave, tudi nadzornikov, izpeljane zaradi izteka mandata ali zaradi strokovnih argumentov. »Takega argumenta za zamenjavo nadzornikov ELES-a nisem zasledil. Dober primer je dr. Cizelj, ki je sicer res mož poslanke v evropskem parlamentu, vendar to še ne pomeni, da je bil nastavljen politično, saj gre za strokovnjaka z Inštituta Jožef Stefan. Njemu bi bilo treba povedati, ali je bil razrešen politično ali strokovno in na podlagi kakšnih argumentov.«
ebiga
04. 02. 2013 19.39
+14
TOLE JE SAMO ENO PODJETJE OD MNOGIH!!!!!!!! Z državno lastnino delajo kot svinja z mehom in kod da je njihova privatna last. Zato pa smo tam kjer smo! Predstavljate si železnico, ki je tudi v SDSovih rokah- Niti zamisliti si ne morete kaj se šele tam dogaja!
ebiga
04. 02. 2013 19.34
+10
No tole je pa lep primer zakaj državna podjetja propadajo.
Bucika Mucika
04. 02. 2013 19.22
+4
So dokazali ,da nekateri lahko počnejo vse,drugi pa še prdnt ne smemo
bilabong 2
04. 02. 2013 19.10
+6
Korupcija in klientalizem v sloveniji moto vlade da nas reši.
Drago Kurnik
04. 02. 2013 18.24
+6
Pa to že vrabci čivkajo da je moral oditi, ker je Janša svojega človeka zahteval nujno postaviti na ta prestol, ker dobro ve da bo kmalu letel !!
IFF1
04. 02. 2013 15.25
+21
To da je za direktorja Elesa izbran V. Türk je vrhunec SDS-ovskega cinizma. Na čelo podjetja so postavili človeka, ki mu je računsko sodišče pred mesecem dni dokazalo, da je oškodoval družbo za več kot 10 milijonov evrov. Eles ga zaradi tega toži. On je kupil BMW za gotovino!, postavil vilo na morju za gotovino. Bilo bi ga zanimivo vprašati če zna dokazati od kod mu denar v takih količinah!? Še vprašanje, kako bo sedaj zastopal Eles v tožbah proti sebe? Tako je to, ko dajo volku ovce čuvat. Z Janšo sta zgleda full badyia. Delata na projektu uvajanja netransparentnega gotovinskega poslovanja!
dind
04. 02. 2013 13.11
+11
M. Jevšenak si je sam kriv, ker se ni včlanil v SDS. Včasih je bil pogoj partije sedaj SDS saj ni težko zmozgat.
tao3
04. 02. 2013 11.26
+22
SDS Posla ... naslednji premije bo eno leto samo čistil to kloako, ki jo bo za sabo pustila diktatura Janeza Ivana Majerja Janše!
26277
04. 02. 2013 11.04
+31
JJ bo uničil še elektroenergetski sitem,kmalu bo mrk-električni(ostalo je itak že v temi) v SLO.Strokovnjak,čestitke za kadrovanje-res na strokovni podlagi.Dragi pred.vlade, nad tvojimi dejanji nimam več besed.Zakoni narave bodo poskrbeli za tebe.lp
sinhron
04. 02. 2013 11.02
+25
Kadrovanje SDS in njihovega vrlega vodje JJ je v tem , da pred koncem mandata zasede vsa ključna mesta , da po njihovem odhodu še vedno lahko obvladujejo celoten državni aparat in državna podjetja , ki jih izčrpavajo , ostaledržavne aparate pa izrabljajo za pridobivanje informacij , da jih lahko zlorabljajo v svojo korist !
slo72
04. 02. 2013 10.48
+33
JJ, je svojga SDS-ovca gor nastavil. Zdaj bo lžje do denarja prišel skupaj s Turkom V. . Cel SDS, ni vreden, da ga pe. po.....več ne smem napisat, ker bo admin itak brisal.
selector
04. 02. 2013 10.42
+21
janezovo "KADRIRANJE"..
myworld
04. 02. 2013 10.36
+29
Politika ima prste vmes, vidi se z zaprtimi ocmi