Gospodarstvo

Jezi jih, ker bodo morali prispevati k reševanju bank

Ljubljana, 11. 12. 2013 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina malih imetnikov podrejenih obveznic bank je vložila pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o bančništvu. Moti jih, da bodo morali prispevati k reševanju bank in jih zato čaka delna ali popolna razlastitev.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je že 4. decembra v imenu 250 malih imetnikov podrejenih obveznic 26. izdaje obveznic NLB vložilo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o bančništvu in podalo predlog za zadržanje njegovega izvajanja. V torek pa je na ustavno sodišče vložilo še eno tovrstno pobudo, in sicer v imenu tistih malih imetnikov podrejenih obveznic bank, ki so se jim pridružili v zadnjem času. Koliko jih je, v VZMD niso razkrili, vabijo pa še vse preostale, naj pristopijo k ponujenemu sporazumu.

Ukrep, ki določa, da se bo v okviru sanacije bank omogočilo prenehanje ali konverzijo obveznic bank in katere namen je, da tudi imetniki hibridnih instrumentov prispevajo k reševanju bank, po ocenah VZMD ne bo prizadel le oseb, ki so neposredno vplačale podrejene obveznice bank v preteklih letih, temveč tudi po neuradnih ocenah več kot 500.000 varčevalcev v pokojninskih skladih, ki imajo sredstva naložena v takšnih obveznicah, so opozorili v VZMD.

NLB
NLB FOTO: Reuters

Vložitev pobude za presojo ustavnosti posameznih določil novele zakona o bančništvu za obveznico Abanke (ABVIP) in obveznico 26. izdaje NLB (NLB26) so napovedali tudi v društvu Mali delničarji Slovenije. Pobudo za ustavno presojo novele, začasno zadrževanje izvrševanja dela zakona in prednostno obravnavo pobude na ustavnem sodišču pa je danes podprl tudi državni svet.

Tudi društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je v imenu imetnikov obveznic prek pooblaščene odvetniške pisarne Tamare Kek v torek vložilo pobudo za oceno ustavnosti več členov novele zakona o bančništvu ter hkrati podalo predlog za začasno zadržanje izvajanje teh členov in predlog za prednostno obravnavo pobude.

Med drugim predlagajo oceno ustavnosti členov o ciljih izrednih ukrepov, načrtu reorganizacije banke, pooblastilu za uveljavljanje odškodninskih zahtevkov, ukrepu prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti ter ugotavljanju vrednosti sredstev.

Sodišče naj oceni tudi ustavnost členov o obsegu prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti, drugih pravilih o konverziji kvalificiranih obveznosti, pravicah upnikov v primeru prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti, o tožniku ter o varstvu delničarjev in upnikov v primeru odločbe o izrednih ukrepih, predlagajo.

V MDS upajo, da bo ustavno sodišče ugotovilo, da je retroaktivni poseg v pravice nesorazmeren in predstavlja resno kršitev več členov ustave ter v bančni sistem vnaša negotovost za vse tri sistemske banke NLB, NKBM in Abanko Vipa. Menijo, da bi morebitna izvedba razlastitve pomenila začetek konca bančnega sistema v Sloveniji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter2
13. 12. 2013 12.45
Vsi,ki so jih kupovali(čas debelih krav)so vedeli za to možnost že takrat,a kaj,ko so zanemarili tveganje in jih je premamila lakomnost,saj so te delnice zaradi te specifike imele bistveno višjo obrestno mero!
Darko32
13. 12. 2013 08.55
+2
TA primer je pokazal, da so pri nas banke nezanesljive ni niso varne naložbe. Samo če pogledamo vlagatelje se izogibajo v velikem krogu. Z tem je dokazano, da so zavajajli kupce teh podrenih obveznic. SAm osebno ne verjame v nobene od teh obveznic, ker so čisti nateg. NAmreč če gledamo globalno vidimo, da so največ izgubili nasplošno vsi, k iso vlagali v sklade in sedaj še vidimo, da so izgubili ko so vlagali v te obveznice. Ta poteza je izredno nevarna za dolgoročno delovanje teh bank, ker jim nihče več nebo verjel. Zato ne verjamem tudi podatkom, ki so objevljani po strestnih testih, saj se razlikujejo med seboj za več kot 500%. Danes se že navaja številko nekaj čezt 5 miljard €.
HooplaToopla
13. 12. 2013 00.40
+1
Kaj bodo zdaj simulanti? Kje je policija, da jih razžene? Če smo se pa vsi ostali že zmenili, da bomo skupaj stopili in plačali, kot smo Slovenci že pokazali, da znamo.
Jeboslikusvoju
12. 12. 2013 08.45
+7
Zakaj se bunijo lastniki podrejenih delnic? Zato, ker v dokumentu izdaje delnic jasno piše, da lahko izgubijo samo v primeru STEČAJA banke! Ker pa stečaja NI, je to spreminjanje pravil za nazaj... Če bi banke šle v stečaj, bi morali biti tiho, tako pa... bomo videli pravno državo - hočejo vzeti tistim, ki so jim pomagali, da so sploh lahko poslovali...
Biofanatik
12. 12. 2013 07.15
Sem ga , pa ni objavljen
Biofanatik
12. 12. 2013 07.15
Sara Rebek
11. 12. 2013 22.02
+18
Dober naslov za legalno krajo. Drugače povedano...tistim , ki so vplačevali za dodatno pokojnino in so pokojninske družbe s tem denarjem kupile obveznice gnilih bank bo država razlastila tako, da od pokojnine ne bo nič. Kader, ki je odobril posojila (seveda nastavljen od politike zato mu se ne more nič zgoditi) na lepe oči ne bo za nič odgovarjal.
Antipolitik
11. 12. 2013 20.32
+19
Kaj ko so zakoni napisani tako, da mali človek vedno kratko potegne. Hec je da smo volili te !"$!"#% v parlament in pri pisanju zakonov ne zastopajo nas ampak sami sebe.
higgsov bozon
11. 12. 2013 21.25
+9
siFBI
11. 12. 2013 18.46
+9
To je kot poroka. V dobrem in slabem. Solastniki skrbijo da podjetje dobro laufa in ukrepajo ko ne. Si delijo dobiček in zgubo, če je. Tako, da...
soba666
11. 12. 2013 21.37
+11
Kot družbeniki oz. delničarji. Vedno sem v firmi govorila, da bodo morali vsi odgovarjat, ker pustijo glavnemu, da dela vse po svoje, so soodgovorni tudi za njegove lumparije, ker so se pustili podkupiti in so me čudno gledali. Ampak je lažje firmo spravit na kolena, glavni pa v penzijo in ... folk na cesto, ostalim pa strici najdejo drugo službo.
Našvasan_zob
11. 12. 2013 18.39
+18
Kriminal je da davkoplačevalec plačuje za reševanje banke, obvezničarji so pa dobro vedeli da so na tapeti v primeru bančnih problemov..
Adolph
11. 12. 2013 18.33
+4
Drugorazredne bancne varnosti so bile bolje obrestene, pa tudi z vecjim rizikom . . .. . Tuvam ustava ne bo pomagala, pohlepnezi . .. . .
Tromblon
11. 12. 2013 18.17
+2
PRAVILNO!!!! Podjetja v stiski je treba rešit, za zagon gospodarstva, pa naj stane kar hoče. A so guni kokoški že uštimal avijon, da bo svojga oproda prpelala na zaslišanje. p.s. 91 proti RS 2013-obr.minister=only in slovenia
kakafonijaprava
11. 12. 2013 18.16
+26
Ti delničarji so nekaj posebnega! Imeli bi samo rast delnic in nobenih obveznosti!