Kadrovanje v energetiki: zamenjali naj bi šefa družbe Gen energija

Politično kadrovanje v energetiki ni nič nenavadnega. Boj za energetske milijarde je namreč potekal tudi v Pahorjevi vladi. Nadzorni svet energetske družbe Gen energija naj bi zamenjal dosedanjega šefa Martina Novšaka. Razlog: preslabi poslovni rezultati. Novšak meni, da je očitek neutemeljen.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ne le kadrovanje v državni upravi, še bolj mamljivo je kadrovanje v državnih podjetjih, predvsem v energetiki, eni redkih dejavnosti, kjer je še denar in že vrsto let pod vsemi vladami poteka bitka za milijarde. Tako bomo, še preden bomo dobili novo vlado, nekatera ključna vodilna mesta zasedli kadri blizu SDS.

Martin Novšak

Martin Novšak (Foto: POP TV)

Nadzorni svet energetske družbe Gen energija naj bi zamenjal dosedanjega šefa Martina Novšaka. Novšak naj bi namreč po mnenju prvega nadzornika in kandidata za novega direktorja Martina Brataniča dosegal preslabe poslovne rezultate. Njihov dobiček je letu 2011 dosegel le petino tistega iz leta 2009. Vse skupaj pa je Bratanič podkrepil z mnenjem, ki ga je opravilo podjetje AR Plane. Poznavalci sicer trdijo, da samo mnenje ni dovolj za odstavitev direktorja družbe, ki je lani ustvarila skoraj 190 milijonov evrov prihodkov, a o tem bo odločal nadzorni svet. Sicer pa je mnenje kot neutemeljeno zavrnil tudi Novšak. "Predvsem je pomembno, da mnenje temelji na strokovnih osnovah, na pravih podatkih, na dejavnosti, s katero se ukvarjamo. To mnenje ne ocenjujem, da temelji na teh principih," je dejal Novšak.

Kongres Pozitivne Slovenije - 4

Robert Golob meni, da je boj za energetske miljarde stalnica slovenskega političnega prostora. (Foto: Aljoša Kravanja)

Politično kadrovanje v energetiki ni nič nenavadnega

V Pahorjevi vladi je boj za energetske milijarde potekal med SD in Zaresom. SDS je pred dvema tednoma že uspešno zamenjala direktorja Milana Jevšenaka na čelu Elesa. Eles je leta 2011 denimo ustvaril 130 milijonov evrov prihodkov, zdaj ga vodi Vitoslav Türk.

Tudi Robert Golob je prepričan, da je boj za energetske miljarde stalnica slovenskega političnega prostora. Ta panoga se je namreč krizi, kot pravi, popolnoma izognila, dodaja pa, da bi se lahko politične zamenjave dogajale tudi v novi vladi pod vodstvom Alenke Bratušek. "V elektroenergetiki se letno obrnejo skoraj 4 miljarde, potem si lahko predstavljate kakšen boj poteka za ta denar v ozadju. Ampak ne bodite prepričani, da ne bo tudi pri sestavljanju nove vlade podobno," meni Golob.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 25
 
Transformerji 09.03.2013 11:17:38
Ob pocenitvi plina je Robert Golob izjavil, "da ne moreš samo grabiti in moraš imeti občutek, kdaj imaš dovolj". Sedaj pa ne morejo sestaviti koalicije ravno zaradi energetike, kjer se obrača zagotovljen denar.
Ne morejo pa najti ministra za finance!
Jasno, vsi pokvarjeni, pogoltni in nesposobni!
Pa naj še kdo reče, da ne potrebujemo vlado strokovnjakov, ki so strankarsko neopredeljeni in bi delali za Slovenijo in njene prebivalce!
Več komentarjev