Gospodarstvo

Kaj bo z Agrokorjem? Todorić, lastnik družbe, se je sestal z največjimi dobavitelji

Zagreb, 27. 03. 2017 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lastnik največje hrvaške družbe Agrokor Ivica Todorić je na sedežu Konzuma na posebnem sestanku z dobavitelji pojasnjeval trenutne aktivnosti in načrte za stabilizacijo koncerna, ki je zapadel v krizo poslovanja. Dobaviteljem dolguje že dve milijardi evrov. Vlada medtem kuje načrt.

Lastnik največje hrvaške družbe Agrokor se je danes na sedežu trgovske verige Konzum srečal s predstavniki več deset dobaviteljev koncerna, da bi pojasnil ukrepe.
Lastnik največje hrvaške družbe Agrokor se je danes na sedežu trgovske verige Konzum srečal s predstavniki več deset dobaviteljev koncerna, da bi pojasnil ukrepe. FOTO: Kanal A

Ivica Todorić, lastnik največje hrvaške družbe Agrokor, se je danes na sedežu trgovske verige Konzum srečal s predstavniki več deset dobaviteljev koncerna, ki je zapadel v krizo poslovanja. Todorić je obvestil dobavitelje o trenutnih dejavnostih in poslovnih načrtih za stabilizacijo koncerna, so sporočili iz Agrokorja po današnjem srečanju.

Dve milijardi obveznosti do dobaviteljev

45-minutni sestanek je bil zaprt za javnost, novinarji pa so na podlagi registracijskih tablic avtomobilov sklepali, da so bili na srečanju predstavniki dobaviteljev z vseh koncev Hrvaške. Med drugimi naj bi se srečanja udeležili največji dobavitelji, kot so Podravka, Vindija, Dukat, Kraš in Franck, je poročal hrvaški radio.

Poleg predstavnikov največjih dobaviteljev se je srečanja v imenu srednjih in malih dobaviteljev udeležil predsednik hrvaške gospodarske zbornice (HGK) Luka Burilović, ki je tudi član nadzornega odbora Podravke. Agrokor ima več kot dve milijardi evrov obveznosti do dobaviteljev.

Iz Agrokorja so sporočili, da je Todorić seznanil udeležence o stanju v koncernu in načrtih za nadaljevanja poslovanja. Na srečanju je bilo slišati stališče, da je največje breme stabilizacije Agrokorja prevzel sam koncern, nato pa tudi njegovi dobavitelji, so zapisali v današnjem sporočilu. Kot so izpostavili, imajo približno 6000 dobaviteljev ter so na srečanju potrdili, da "si bo menedžment koncerna prizadeval, da bo obveznosti do dobaviteljev izpolnjeval v skladu s pogodbami".

Skladišče Konzuma
Skladišče Konzuma FOTO: Reuters

"Dobavitelji so danes poudarili, da je Agrokor eden njihovih najpomembnejših partnerjev, ter so izrazili pripravljenost, da bodo tudi v prihodnje močno podpirali prestrukturiranje koncerna. Obenem pa pričakujejo, da bodo v tem procesu zaščiteni tudi njihovih interesi v največji možni meri," so zapisali.

Todorić se je tudi zahvalil vsem dobaviteljem, ki so v preteklem obdobju podpirali Agrokor. Dogovorili so se, da bodo nadaljevali redno medsebojno komunikacijo.

Burilović je po srečanju izjavil, da je prevladovalo optimistično vzdušje ter da so odprti pogovori med upravo Agrokorja in dobavitelji prvi korak za reševanje problema.

"Treba se je zavedati, da udeleženci predstavljajo steber hrvaškega gospodarstva in je treba storiti vse, kar je mogoče, da vrnemo stabilnost", je izjavil Burilović za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Izrazil je prepričanje in upanje, da bo zgodba imele srečen konec ter da v celotni verigi dobaviteljev nihče ne bo zapostavljen.

Pričakujejo jasen načrt

Drugi dobavitelj, ki je želel ostati neimenovan, je medtem za hrvaške medije neuradno povedal, da dobavitelji od Agrokorja v naslednjih treh do petih dneh pričakujejo jasen in transparenten načrt izpolnjevanja obveznosti do dobaviteljev, pa tudi jasno stališče upnikov o prednostnih nalogah do dobaviteljev in načinih za finančno stabilizacijo koncerna.

Hrvaška vlada skovala načrt in spisala poseben zakon

Odkar je v javnosti odjeknila novica, da ima Agrokor resne težave s prezadolženostjo, je hrvaška vlada nekajkrat izrazila podporo dobaviteljem, ki so zahtevali bolj odprto in jasno komunikacijo s koncernom in njegovimi upniki. Pričakujejo tudi, da bodo sodelovali pri načrtih prestrukturiranja in oblikovanja poslovnih politik Agrokorja.

Čeprav je hrvaška vlada tudi večkrat poudarila, da gre za zasebno podjetje ter da morajo njegov lastnik Todorić in uprava poiskati izhod iz krize, je koncern prepomemben igralec, da bi pustili, da se zruši.

Podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je konec prejšnjega tedna napovedala, da bo vlada kmalu pripravila načrt zakona, s katerim "nameravajo zavarovati hrvaško gospodarstvo v primerih, ko sistemsko pomembna podjetja ne morejo sama rešiti poslovnih težav, s katerimi se soočajo".

V hrvaških medijih so zakon že poimenovali "lex Agrokor", ker ocenjujejo, da je zakon usmerjen na reševanje Agrokorja, ki zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
28. 03. 2017 15.29
+0
Hrvati jo bodo ponovno zagodli mafijsko-politično Sloveniji. Hrvaška vlada bo poskrbela, de se Mercator v Sloveniji proda - ?? verjemite, da bodo našli takega novega lastnika, da bomo od nih dobili še eno svinjarijo, za kar se bomo še naprej zahvaljevali mafijskim slovenskim politikom.!
srebrnibreg
28. 03. 2017 18.06
-1
Kdo že je delnice Mercatorja podaril Šrotu in Bavčarju zaradi maščevanja Jankoviču?
Kollerik
28. 03. 2017 10.53
+2
....če se neka firma že mora prodat tujcu, zlasti firma ključnega pomena, kot je to BIL Mercator, se naj proda zanesljivim zahodnim podjetjem, pa čeprav primer avstrijskega Ringa (ki je odkupil helios z denarjem od ameriškega sklada, ga nato ožel in prodal naprej japoncem za trikrat več) ne pritrjuje tej tezi. Kljub temu je bolje prodat zahodnjakom, kot nekemu balkanskemu tajkunu. In evo, kaj se sedaj dogaja...
macek_garfield
27. 03. 2017 17.50
-2
cmerar bi lahko sedaj od agrokorja za nekaj malega eurckof odkupil nazaj mercator pa to
srebrnibreg
27. 03. 2017 19.44
+4
Borec21
27. 03. 2017 17.43
+2
ko velik nima zase kako bo dal manjšim še vzel jim bo tako kot država Slovenije na koga so se sprvl na tamale podjetnika štejejo solatke, kavice ......tko to je v balkanski ekonomiji zato pa smo kjer smo
jakec1575
27. 03. 2017 17.18
+10
jaz dobaviteljem svetujem, cimprej izterjajte svoj denar in iscite nove trgovce. Takole so delala velika gradbena podjetja, ki so bila zgolj okisje za morje podizvajalcev, ki so nase prevzemali vse dolgove, veliko rocnost in ko so barabe pobasale denar, so se podizvajalci obrisali pod nosom in delali samomore. Ko te vabijo na tak sestanek cimprej dol z ladje. Agrokor so stisnili Rusi, ker so Hrvati poslali vojake v Ukrajino. In Agrokor ne bo sposoben sfinancirati dolgov, ker so se prevec izpostavili. Slovenija, namesto, da resuje Agrokor naj raje razmislja o novi trgovinski gazeli, ki go v 10 letih zaposlila teh 10 tisoc ljudi. dela se prostor za novega slovenskega trgovca. Zdaj je samo vprasanje, a smo se kaj naucili iz ucne ure, ali bodo spet barabe pele svojo himno. Samo s trdim delom se dalec pride, smo videli,da bliznjice bavcarjev in podobnih mrozov bolijo vse zobe ljudstva.
manjanja
27. 03. 2017 16.57
+4
Velike ribe jedo manjše ribe.
mijavci
27. 03. 2017 16.35
+9
Jest samo vem da se kaj takega recimo v Lidlu, pa ima vseh zaposlenih petkrat več kot Hrvat ne more zgoditi ker tudi dobavitelje spoštujejo in ne samo izkoriščajo. Je pa res da se direktor vozi z dobrim avtomobilom ne pa z helikopterjem.
bakiras
27. 03. 2017 16.26
+8
Tajkuni, tajkuni
Desnica boli
27. 03. 2017 16.16
+18
Vse se vrača, vse se plača. Upam, da jih bo prevzela Rusija in odpikala vse hrvaške dobavitelje.
askralj
27. 03. 2017 15.54
+9
Novi lastnik bo hitro odpustil in imel svoje dobavitelje in podpiral svoje gospodarstvo tak ko se to dela v vsaki uspešni državi... Sicer se je to tako vedelo že vse vnaprej kot tudi to da kriv ne bo nihče povejte koliko ljudi bo posredno in neposredno zaradi tega kmalu na cesti...
Lutra Lutra 1
27. 03. 2017 15.44
+12
Hrvaška vlada, da nima nič z Agrokorjem? Zakaj pa so se tako zmagoslavno slikali s Todoričem, ko je le ta prevzel Mercator?