Gospodarstvo

Preverite, na katerih 10 praznikov bodo trgovine zaprte, pa tudi, koliko bo nov dogovor 'stal' delodajalce

Ljubljana, 30. 11. 2017 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
304

Delodajalske in sindikalne organizacije so vendarle dosegle dogovor o ureditvi delovnega časa v trgovinski dejavnosti. Ta med drugim določa, da delodajalec ne sme odrediti dela zaposlenim na deset praznikov, prav tako lahko delavci delajo največ 15 nedelj na leto. Višje bodo tudi urne postavke. Prav tako so poudarili, da odpuščanj zaradi tega ne bo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trgovine bodo 10 praznikov zaprte
    03:01
    Iz 24UR: Trgovine bodo 10 praznikov zaprte
  • Iz 24UR: Bodo potrošniki zaradi zaprtih trgovin nakupovali prek spleta?
    01:40
    Iz 24UR: Bodo potrošniki zaradi zaprtih trgovin nakupovali prek spleta?
  • Iz 24UR: Podrobnosti dogovora o zaprtju trgovin ob nedeljah
    01:44
    Iz 24UR: Podrobnosti dogovora o zaprtju trgovin ob nedeljah
  • Iz 24UR: Nedeljsko delo trgovin
    00:52
    Iz 24UR: Nedeljsko delo trgovin
  • Lahova o tem, kaj prinaša sklenjen dogovor
    05:57
    Lahova o tem, kaj prinaša sklenjen dogovor
  • Predstavnik sindikata dogovor pozdravlja, Čušev predlog označil za slab
    05:46
    Predstavnik sindikata dogovor pozdravlja, Čušev predlog označil za slab
  • Iz SVETA: Število trgovin se povečuje
    01:42
    Iz SVETA: Število trgovin se povečuje
  • Iz SVETA: Kakšen dogovor so sklenili za trgovce?
    04:51
    Iz SVETA: Kakšen dogovor so sklenili za trgovce?
  • Iz 24UR ZVEČER: Je dogovor dovolj dober?
    07:15
    Iz 24UR ZVEČER: Je dogovor dovolj dober?
Aneks bo sicer veljal le v primeru, da ne bo sprejet zakon ali predpis, ki bi neposredno ali posredno posegal v materijo, ki jo opredeljuje aneks, so se dogovorili.

V dejavnosti trgovine bodo s 1. januarjem veljala nova pravila glede dela ob nedeljah in praznikih. Novosti glede organizacije delovnega časa določa aneks h kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine, ki so ga danes podpisali predstavniki delodajalcev in sindikatov v panogi. Kot so povedali na skupni novinarski konferenci v Ljubljani, se bo aneks začel uporabljati s 1. januarjem prihodnje leto.

Ključne novosti so:

- večina trgovin bo na 'glavne' praznike zaprta (teh je 10)

- na ostale praznike bodo delavci dobili 250 odstotkov višjo urno postavko

- delavec bo lahko delal največ 15 nedelj v letu, a ne več kot dve na mesec

- urna postavka bo višja za 100 odstotkov oziroma ne sme biti nižja od 5,4 evra bruto na uro

- delavci, ki imajo otroke, mlajše od treh let, nosečnice in doječe matere ter enega od staršev hudo bolnemu otroku ali otroku s telesno ali duševno prizadetostjo ne bodo smeli delati ob nedeljah

Lahova: Sledili smo cilju, da je oskrba Slovenije zagotovljena, da so delavci razbremenjeni in tudi nagrajeni

Delavec bi lahko po novem delal zgolj 15 nedelj v letu.
Delavec bi lahko po novem delal zgolj 15 nedelj v letu. FOTO: iStock

Izvršna direktorica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je uvodoma predstavila cilje, ki so jim sledili med pogajanji. Ključen cilj je bil, opozarja Lahova, da so vsi gospodarski subjekti na istem imenovalcu, kar pomeni, da imajo enak položaj in enake možnosti. Sledili so tudi cilju, da je oskrba Slovenije zagotovljena, da so delavci razbremenjeni in tudi nagrajeni. Pojasnila je, da bodo kopijo aneksa poslali še danes vsem poslanskim skupinam ter predsedniku vlade Miru Cerarju z željo, da je socialni dialog na tem področju čim prej dosežen.

"Med pogajanji nihče od naših članov ni izrazil bojazni, da bi bilo zaradi dogovora treba koga odpuščati," poudarja Lahova. Prej obratno. Na slovenskem trgu dela je premalo potrebne delovne sile, opozarja Lahova in poziva vlado, da preveri, ali tem potrebam sledi slovenski izobraževalni sistem. "Potrebne so korenite spremembe."

Glede višine plač v trgovski dejavnosti je dejala: "Ne bom trdila, da so plače dobre. Je pa prav ta dejavnost v letošnjem letu največ povišala plače. Mislim, da za okoli štiri odstotke." Dodala je, da ključen problem niso bile le plače, temveč predvsem obremenitev delavcev, torej delovni čas.

Na deset praznikov bodo trgovine zaprte

Dogovorili so se glede dela na praznike, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi. Dogovorili so se, da delodajalec ne sme razporediti delavca na delo na deset praznikov, ki so jih jasno določili. Teh deset praznikov bodo trgovine tako zaprte. Na druge praznike jih lahko razporedi, a bodo zato dodatki višji, in sicer 2,5-krat. Delavec bo tako na praznike, na katere se dela, dobil 250 odstotkov urne postavke osnovne plače, kar znaša 12,6 evra bruto na uro.

Trgovine bodo tako zaprte na 1. januar, 8. februar, velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maj, binkoštno nedeljo, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december. Bodo pa lahko odprte na 2. januar, 27. april, 2. maj, 31. oktober in 26. december. 

Delo ob nedeljah omejeno

Stroški za delodajalca, ki bodo nastali zaradi tega dogovora, se gibljejo med 300.000 evri za manjša podjetja in vse do tri milijone evrov letno za večja podjetja. 

Delodajalec lahko delavca razporedi na največ dve nedelji v mesecu, ne pa na več kot 15 nedelj v letu. Za to delo bo enako kot sedaj dobil dodatek v višini 100 odstotkov osnovne urne postavke, novo pa je, da ne bo smel dobiti manj kot 5,40 evra bruto na uro. Če ima delodajalec nižji dodatek, ga mora dvigniti na ta nivo. "To ne pomeni, da bodo trgovine odprte le 15 nedelj v letu," je dejala Lahova. Trgovci bodo lahko imeli odprto vse nedelje v letu, bodo pa morali imeti dovolj delavcev, da bodo spoštovali omejitve.

Ob nedeljah delodajalci ne bodo smeli razporediti delavcev, ki imajo otroke, mlajše od treh let, nosečnic in doječih mater ter enega od staršev hudo bolnemu otroku ali otroku s telesno ali duševno prizadetostjo, ali tistih, ki živijo sami z otrokom in skrbijo za njegovo vzgojo in varstvo.

Sindikat z dogovorom zadovoljen, kritičen do Čuševega predloga

Predstavnik sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič je pojasnil, da so preučili Čušev predlog zakona, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte. Ugotovili so, da je slab in da bi delavkam in delavcem prinesel veliko slabega. Vsebuje veliko izjem, zaradi katerih bi bile trgovine lahko v resnici ob nedeljah odprte, ne vsebuje pa kazni, opozarja Rožič, zato menijo, da se ne bi veliko spremenilo.

O dogovoru, ki ga ocenjujejo kot dober, spodbuden, je Rožič dejal, da so se dogovorili tudi o kazenskih sankcijah. Če delodajalec krši določilo, plača kazen v višini 500 odstotkov od osnovne plače delavca, kar je zelo visoka kazen. "Vse to velja pod pogojem, da vlada oz. država z zakonom ali drugimi predpisi neposredno ali posredno ne poseže v katerokoli materijo, ki je napisana v tem aneksu," je poudarila Lahova.

Nežka Bozovičar (Svet gorenjskih sindikatov) je dejala, da je najbolj problematičen delovni čas ob praznikih. Ti so namenjeni praznovanju in prostemu času delavcev, a to ni bilo omogočeno delavcem v trgovinah. Tudi nedeljsko delo je predstavljalo veliko nezadovoljstva med zaposlenimi. "Veseli me, da se nam je uspelo dogovoriti in oblikovati sistem delovnega časa, ki bo sprejemljiv za vse. Tudi to me veseli, da bomo lahko ohranili vse zaposlene, torej ne bomo zmanjševali števila zaposlenih, se jih pa razbremeni."

Jože Vencelj (Podjetniško trgovska zbornica) je dejal, da pozdravljajo dogovor. "Vsak delodajalec bo sedaj resno preučil, kaj pomenijo stroški napram ekonomiji, in tako odločil, kdaj bodo trgovine odprte in kdaj ne. Oziroma se mu to izplača ali ne."

Aneks ne bo veljal, če bo vlada vztrajala s svojim zakonom

Socialni partnerji – na sindikalni strani Sindikat delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS in Svet gorenjskih sindikatov, na delodajalski pa Trgovinska zbornica Slovenije, Sekcija za trgovino pri ZDS in Podjetniško-trgovska zbornica pri GZS – so pogovore začeli potem, ko je poslanec Andrej Čuš v parlamentarni postopek vložil predlog novele zakona o trgovini, po katerem bi bile lahko ob nedeljah odprte le nekatere prodajalne.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sredo povedal, da so sami pripravljali spremembe tega zakona in da bodo sedaj rešitve vnesli z dopolnili k Čuševemu predlogu, saj da je problematika širša od te, ki so jo uredili v kolektivni pogodbi.

Če bo vlada vztrajala pri zakonu, bodo delavci izgubili vse bonitete, ki jim jih prinaša ta aneks, je dejala Lahova.

Tudi sindikalna stran pričakuje, da bo vlada spoštovala socialni dialog in da se "pred volitvami ne bodo šli politikantstva in ne bodo nabirali puhlih volilnih glasov na podlagi zakona, ki ljudi v bistvu rine v bedo", je dejal Rožič.

V dejavnosti je po podatkih statističnega urada aktivnih več kot 100.000 oseb, po podatkih sindikata je zaposlenih okoli 84.000 oseb. Rožič je povedal, da ima okoli 40 odstotkov zaposlenih plačo blizu minimalne, 3500 pa jih prejema doplačilo, da dosežejo minimalno plačo. "Tega ne bi smelo biti," je dejal in dodal, da jih v prihodnje v socialnem dialogu čakajo pogovori tudi o tem.

Podpisniki kolektivne pogodbe so na sindikalni strani Sindikat delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS in Svet gorenjskih sindikatov, na delodajalski pa Trgovinska zbornica Slovenije, Sekcija za trgovino pri ZDS in Podjetniško trgovska zbornica pri GZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
01. 12. 2017 17.21
+5
Oprostite naj slišijo tisti državljani , ki imajo sobote in nedelje proste in so brezskrbno z družinami in otroci doma. Vsakdo bi moral imeti to pravico biti na NEDELJO z svojo družino doma in uživati v družinskem življenju- ZATOREJ naj se zadevo ZAKLJUČI PRAVIČNO in vsi ljudje dobre volje naj se trudijo vsak pri svoji močeh naj doprinese veljavo, da bi bile VSE TRGOVINE ob nedeljah zaprte !
enposvoje
01. 12. 2017 16.48
+0
Saj ne vedo kaj govori! Jaz bi te sindikalne "veljake" dala samo za leto dni delat v trgovino!
nikhrast
01. 12. 2017 15.47
-2
Saj sem že rekel, problem se bo rešil sam, vse gre v self-check, nobenega na kasah, ne vem kaj boste potem lenuhi kritizirali.
mackon08
01. 12. 2017 18.13
+2
7890
01. 12. 2017 09.55
+2
a kdo ve kako se uradno začne in izpelje postopek da bi bile nedelje čisto zaprte? ti nas samo nat...
TaDoma?
01. 12. 2017 09.47
+4
Predlagam da 24ur naredi prispevek z naslovom "Kdo je podkupil Rožiča in sindikate".
opazovalec_
01. 12. 2017 09.56
+4
Ukinit tak sindikat, ki ne naredi za delavca več kot eno krajnsko letno skuha...
opazovalec_
01. 12. 2017 09.19
+3
Zdaj se vidi kako lobiji in "sindikati" delajo z roko v roki!!
opazovalec_
01. 12. 2017 09.19
+2
Glas ljudstva se je glasil: Trgovine v Nedeljah zapret!!
nikhrast
01. 12. 2017 15.45
+1
Zaprto življenje imaš, malo na sprehod v nedeljo po kakšnem shopping centru, upam da boš dobil parkir plac, pa videl glas ljudstva.
vrtnar01
01. 12. 2017 08.57
+6
Enostavno in na kratko povedano, DELAJO SI NORCE OD REFERENDUMSKE ODLOČITVE IN OD NAS DRŽAVLJANOV, KI SMO GLASOVALI PROTI NEDELJSKEM DELU. PIKA.....!!!
_endrug
01. 12. 2017 09.13
+1
Tisto so desni sprožili in nato preklicali.
vladaricaumov
01. 12. 2017 08.21
+1
Itak bodo to vse delavci pozlatil. Ne bodo kapitalisti pa sindikati nč u minusu.
Shark87
30. 11. 2017 22.59
+11
Kako se vsi lažejo, barabe. Da jih ni sam. Ljudje, tokrat ne smemo popustit. Dejmo te kapitaliste in njihove podkupljene hinavske sindikaliste vršt s prestola. Pa ko jih poslušaš bi jih najraj na kompost zabrisu. Prav za norca nas majo.
mackon08
30. 11. 2017 22.25
+11
Evo plača v Mercatorju skupaj 181 ur všteto 10 ur nedeljskih 38 let delovne dobe 640 Euro neto.
slomati
01. 12. 2017 08.39
-2
bomo pa vsaj kakšen praznik doma, po skoraj 30 letih dela vsako drugo nedeljo in vsak drugi praznik bo tudi to nekaj.
macro
01. 12. 2017 10.15
+1
Slomati če boš zaradi manj dela imel vsaj približno plačo kot zdaj je to ok.
ass ddd
30. 11. 2017 22.15
+17
Delodajalci bodo ze poskrbeli za svoje riti in bodo nekje drugje delavcu uzeli, pri prevozu malici... Da slucajno delavec ne bi dobil vec. V prejsni firmi v kateri sem delal in ko se je minimalna placa dvignila za 20€ nam je direktor vzel 1€ na dan za malico, simpl matematika
est
30. 11. 2017 22.14
+2
višji stroški-višje cene, ki jih bo plačal potrošnik.
slakol
30. 11. 2017 22.14
+18
Vse trgovine zapreti ob nedeljah in praznikih. Kdor ne more nabaviti potrebne robe pred nedeljo in prazn iki naj bo lačen!
OPUSDEI
30. 11. 2017 22.51
+13
nikhrast
30. 11. 2017 22.59
+11
pa bolnice, policije, gasilske postaje, bencinske črpalke..., kdor ne more tankati čez teden naj pa gre s cipelcugom.
macro
01. 12. 2017 10.16
+2
Pa komentirati tud nebo možno nedeljskimi člankov. :)
Mr.
30. 11. 2017 21.55
+9
Le kaj se ima nesposobni minister - država za vmešavati v gospodarstvo.... Naj dajo taki osebki nesposobni mir, da lahko ljudje delamo in ustvarjamo. Gospodarstvo bi bilo mnogo bolj uspešno, če ne bi bilo teh požeruhov zraven!
batom@pinkponk.com
30. 11. 2017 21.51
-3
Boli me k... za trgovine, nej propade kaksna, bom se vesel...
Larissa13
01. 12. 2017 10.52
+1
Saj je Tuš že na tej poti... In pol ga bo kupil tak kot je Merkator... tajkun s denarjem samo na papirju, naša politika pa bo spet pela "rešili smo vsaj 10.000 delavnih mest!" Bravo, Slovenska vlada!
jaka
30. 11. 2017 21.36
+2
Kaj je zdaj pravi podatek? Ali 250% višja urna postavka, torej je to 3,5 kratnik sedanje urne postavke, ali bo delavec dobil 250% sedanje urne postavke??
medo90
30. 11. 2017 21.07
+23
Pri 5.4€ bruto to pa je bogatija. Resnično se bo poznalo v demarnici. Dobesedno se delajo norca. 100€ neto na nedeljo to bi moral biti minimum.
medo90
30. 11. 2017 21.07
+2
Pri 5.4€ bruto to pa je bogatija. Resnično se bo poznalo v demarnici. Dobesedno se delajo norca. 100€ neto na nedeljo to bi moral biti minimum.
nikhrast
30. 11. 2017 22.57
-2
Antena
30. 11. 2017 21.03
+4
Sindikat naj vse to plača saj ima dosti denarja in butastih članov.