Gospodarstvo

Jazbec: Slovenija bo imela pogoje za rast, vprašanje pa, če jih bo znala izkoristiti

Bruselj, 05. 11. 2013 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je občutno poslabšala gospodarsko napoved za Slovenijo. Država bo tudi naslednje leto v recesiji, imela pa bo 7,1-odstotni primanjkljaj. Evropa na splošno počasi okreva, a brezposelnost je še vedno nesprejemljivo visoka.

Evropska komisija je objavila jesensko gospodarsko napoved. V njej je zapisala, da bo Slovenija prihodnje leto poleg Cipra edina članica območja z evrom, ki bo še vedno v recesiji, v letu 2015 pa se ji obeta 0,7-odstotna rast. V naslednjem letu bo imela 7,1-odstotni primanjkljaj, v letu 2015 pa 3,8-odstotnega. To je slabše od majske napovedi in občutno slabše od povprečja v evroobmočju.

Minister za finance Uroš Čufer je dejal, da je občutno poslabšanje gospodarske napovedi za Slovenijo "v okviru pričakovanj".

Za evrsko območje Bruselj napoveduje za prihodnje leto 1,1-odstotno rast, v letu 2015 pa 1,7-odstotno; EU pa 1,4-odstotno oziroma 1,9-odstotno rast. "Vse več je znamenj, da je evropsko gospodarstvo doseglo točko obrata," je sporočil evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn. Vendar pa je opozoril: "Prezgodaj je, da bi razglašali zmago – brezposelnost ostaja nesprejemljivo visoka."

Glede Slovenije tudi številke za brezposelnost niso obetavne. Komisija Sloveniji za letos napoveduje 11,1-odstotno brezposelnost, za prihodnji dve leti pa 11,6-odstotno, kar je še vedno boljše od povprečja v evrskem območju, a slabše od povprečja v EU.

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Reuters

Javni dolg Slovenije strmo raste, a je še vedno precej pod povprečjem v območju z evrom in EU, čeprav je že presegel 60 odstotkov BDP, kar kot zgornjo mejo določajo evropska proračunska pravila, pakt o stabilnosti in rasti. Za letos Bruselj Sloveniji napoveduje 63,2-odstotni dolg, za prihodnje leto 70,1-odstotnega, za leto 2015 pa 74,2-odstotnega.

Inflacija bo letos v Sloveniji po napovedi komisije 2,1-odstotna, prihodnje leto 1,9-odstotna, v letu 2015 pa 1,5-odstotna; v območju z evrom bo v prihodnjem letu 1,5-odstotna, v letu 2015 1,4-odstotna, v celotni Uniji pa 1,6-odstotna oziroma 1,5-odstotna.

Je Slovenija korak bližje pomoči?

Na vprašanje, ali je glede na črno gospodarsko napoved za Slovenijo program pomoči zdaj neizogiben, je Rehn odgovoril, da se Slovenija programu pomoči lahko še izogne. "Zagotovo ni nujno, da se Slovenija približuje programu, če bo še naprej odločno ukrepala – učinkovito izvajala strukturne reforme in še posebej hitro in učinkovito končala sanacijo bančnega sektorja in finančnega sistema, kar je potrebno za vrnitev gospodarske rasti v Sloveniji," je dejal Rehn.

Boštjan Jazbec - 2
Boštjan Jazbec - 2 FOTO: Reuters

Guverner Banke Slovenije je potrdil, da bodo predvidoma v sredo objavili prve splošne smernice metodologije stresnih testov v slovenskih bankah. Trenutno naj bi sicer še potekala usklajevanja z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko ter izvajalcem testov in pregledov kakovosti aktive, družbo Oliver Wyman.

Jazbec: Slovenija bo imela dobre pogoje za rast, vprašanje pa, če jih bo znala izkoristiti

Guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca občutno poslabšanje gospodarske napovedi za Slovenijo ni presenetilo. Kot je dejal, so namreč ocene Bruslja skladne z njihovimi ocenami.

"Upamo, da bo predvsem s sanacijo bančnega sistema do okrevanja gospodarske rasti prišlo hitreje. Je pa res, da bo pri tem ključna vloga vseh ostalih dejavnikov, v tem primeru predvsem vezanih na ukrepe za oživitev gospodarske rasti," meni. Med njimi je naštel izvajanje insolventne zakonodaje, zunajsodne poravnave, vprašanje rešitve Slovenskega državnega holdinga ...

Vse to po njegovih besedah kaže na to, da je Slovenija prekinila s starimi načini upravljanja z državnim premoženjem, to pa naj bi državi omogočilo, da ji ne bo treba kmalu znova ponavljati sanacije bančnega sistema.

"Verjetno bomo imeli v začetku prihodnjega leta najbolj dokapitalizirane banke v EU in hkrati dobre pogoje za gospodarsko rast. Je pa vprašanje, če bomo znali te pogoje izkoristiti," je še poudaril guverner.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (834)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marhab1
08. 11. 2013 13.46
+1
Ja Jazbec, kdo bo pa izkoristil priložnost, za gospodarsko rast, če pa samo kradejo. Ko bodo banke dobile denar, se bo zgodba ponovila. Naši dobijo kredit, beri levaki, denar gre v tujino, podjetje v stečaj in banka spet praznih rok in tako naprej.
rdecioktober
08. 11. 2013 12.05
Gaspar je pogoje odlično izkoristil ...
chucknorris
06. 11. 2013 18.19
+8
MAR KOMU ŠE NI JASNO, KAKŠNO IGRO SE GREDO POLITIKANTI ? STRESNIH TESTOV NI, JIH POZNAJO AMPAK SKRIVAJO ! REZULTATI SO PORAZNI, STAVIM DA BO BANČNI MINUS VSAJ 15 MILIJARD ! TROJKA BI MORALA ŽE ZDAVNAJ PRITI, AMPAK JIH NAŠI POKVARJENI POLITIKI NATEGUJEJO Z LAŽNIMI PODATKI, KER SE BOJIJO TEMELJITEGA PREGLEDA IN RESNICE, KI BO S TEM PRIŠLA NA DAN. IN KO BO RESNICA NA SVETLEM, BO PRIŠLO DO KRVAVE REVOLUCIJE, KOT V GRČIJI. TEGA JIH JE STRAH, ZATO VENOMER SAMO LAŽEJO IN MANIPULIRAJO.
Verbena
06. 11. 2013 17.43
+5
Gospod Jazbec mene zanima samo to ,kolikokrat bo treba še dofilat banke.Pa more res ljudstvo plačevat za grehe nekaj desetin ljudi, ki so načrtno rušili, sploh našo največjo banko.Vsi se sladko hihitajo,krade se še naprej,,,,saj bo ljudstvo plačal
bkaval
07. 11. 2013 02.49
+5
Stečaj se bliža. Stečajni upravitelj je že znan. To je trojka.
izdelanc
06. 11. 2013 14.07
+2
KOJI JAZBEC IN ĆEFUR!!!!!!!!!!! VSE PO RDEČEM DIKTATU!!!
thhomas
06. 11. 2013 13.35
+5
Pa ja menda ni kdo pričakoval kaj drugega? Slovenijo že vse od njene samostojnosti pustošijo katastrofe tipa političnih elit , zato postaja vse manj in manj primerna za poselitev. Edina vrsta, ki ima pri nas dobre pogoje za preživetje, so zajedalci iz vrst javnega sektorja in elite, ki sesajo zadnji drobiž njihovim gostiteljem. Toda, ko bodo pocr**** gostitelji, bo konec tudi z zajedalci.
MaTakoKotJama
06. 11. 2013 13.09
+1
Ze zadnjih 20+ let ima ta iste pogoje pa nic.
slo_veter
06. 11. 2013 12.54
+10
650.000 upokojencev 400.000 javnega sektorja ..in cca 400.000 ki delajo, oziroma se trudijo delat v globalni konkurenci in ena neumna vlada, ki se podreja še bolj neumnim sindikatom kupuje javni mir s tujimi krediti po 7% obrestni meri ja no to ni enačba uspeha. rezultat Mladi gredo s trebuhom za kruhom v tujino, tukaj bo pač revščina kakršna je ves čas razen v zadnjih desetih letih tudi bila .sicer pa dobrodošli v Sloveniji.
MaTakoKotJama
06. 11. 2013 13.10
+3
resort
06. 11. 2013 12.23
+1
Ali smo Slovenci oz. Slovenija res ta ko pomembni za Evrounijo, da ji ogrožamo obstoj ? Ali smo le poskusni kunci ? Če smo res pomembni, potem naj ponudijo resno pomoč ne samo grožnje. Če ne, pa naj se spokajo v svoje bruseljske fotelje in preštevajo svoje Evre.
ROMELS
06. 11. 2013 12.15
+8
EU trojka! Najprej pošlihtaj ta prepogoltni javni sektor, ker naši oblastniki tega niso sposobni, da se čim prej rešimo te davkovenije in ponovno izobesimo slovenske zastave.
MaTakoKotJama
06. 11. 2013 13.10
+3
Northwest
06. 11. 2013 12.11
+4
Gospod Jazbec!Ob prihodu na vase novo delavno mesto ste bil bolj samozavesten v vasi izjavah in govorih.Zadnje case pa malo obracate svoje govore oziroma je nekako slutiti,kot bi bili nedavno na breobrazbi javnih nastopanj.
HiTech3
06. 11. 2013 10.56
+1
Ne vem, kaj je s temi ljudmi, ki se, predno so na funkciji, predstavljajo, kot veliki liberalci (Virant, Jazbec, ... ), ko pa dobijo politično funkcijo, pa postanejo levaki (v vseh smislih). Jazbec me je zelo razočaral, njegova (neo)liberalnost je očitno nekam izpuhtela :/
Polly ß
06. 11. 2013 10.16
+13
JAZBEC! saj ste vendar sami "STRUČNJAKI" BOSTE PA MORALI VODITI DRŽAVO, DA BO TE UGODNOSTI, KI JIH PRIPOVEDUJETE, TUDI IZKORISTILA! V obratnem primeru, pa VAS NITI NE RABIMO, DA NAM PAMET SOLITE. Ne verjamemo itak NIČ VEČ!
Polly ß
06. 11. 2013 10.13
+6
JAZBEC! SAJ STE VENDAR SAMI " PRAVI STRUČNJAKI " V VLADI, BOSTE PA JA POSKRBELI, DA JIH BO SLOVENIJA ZNALA IZKORISTITI.Bojim pa se, da temu NI TAKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NE VERJAMEMO VEČ V VLADO IN NJENE POLITIKE!
VSEZNALECno1
06. 11. 2013 09.33
+16
Tajkuni katere ste reševali in za katere sedaj mi plačujemo davkoplačevalci so znali izkoristiti svoje priložnosti. In sedaj so vsi ti ljudje posredno ali neposredno , kakor tudi vsi bančniki še vedno na oblasti, eni celo ministri. NE MENI GOVORITI JAZBC KAJ NAJ JAZ IZKORISTIM: Izkoristil bom možnost , da se lahko odselim........ Sam ne s tem rokcami mahat, medtem ko si ti tudi sedal na Banki Banana Slovenije in s prstki kazat na nekoga drugega. Ne boš ti dokapitaliziral bank ampak mi. In priložnosti da lahko popeljemo to državo mi nimamo , nimamo pravice pri tem sodelovati.........
?uknoric
06. 11. 2013 09.30
+11
"še posebej hitro in učinkovito bomo končali sanacijo bančnega sektorja in finančnega sistema" . Me pa res zanima, kako hitro in učinkovito bojo priprti, obtoženi in obsojeni tisti, ki so okradli in zafurali bančni in finančni sistem? Zaenkrat ta podatek ne kaže na kakšno gospodarsko rast. Olli Rhen, bo treba zamenjati nekatere kriminaliste, tožilce in sodnike za začetek.
medo357
06. 11. 2013 08.47
+10
Če bomo odstranili 3/4 takšnih pijavk, ki samo pametujejo in zapravljajo, kanalizirajo naš denar, je še možnost za skorajšnjo rast, drugače pa bomo še ostali v agoniji in to toliko časa, da bodo plače in penzije realno med najnižjimi med EU.
Ferdo Crni
06. 11. 2013 08.40
+9
Večna dilema kvazi "levičarskih" vlad ostaja - kako obdržati privilegije (izredne pokojnine, kulturne dodatke, raznorazne druge abotne dodatke, borčevske penzije, cuzanje bank za kredite brez kritja... itd). Seveda je rešitev kot na dlani - obdavčiti in obremeniti razredne - ideološke sovražnike = podjetnike, kmete, cerkev.... Mi se vračamo v leto 1947
MICLA
06. 11. 2013 08.22
+10
imeli smo pogoje za rast ,od kar je pa na čelu ta rdeča nesposobna banda pa nimamo niti najmanjše možnosti da se sami poberemo,edino možnost če to nesposobno elito zapremo v norišnico,pa še tam na bo delala škodo.
TiMe25
06. 11. 2013 06.27
+17
Jazbec, ti si tudi eden de-bil... Najprej boste vzeli ljudem in firmam zadnje cente, potem pa boste z nasim denarjem lajali da ste pa zdaj ustvarili pogoje da si pobrani debar zasluzimo nazaj - v tujini seveda. Matr se skriva po nasih gozdovih se domobrancev in partizanov ki nam mladim na vsakih volitvah ukradejo prihodnost.