Gospodarstvo

Kako si je slaba banka gradila sloves, vreden njenega imena ...

Ljubljana, 04. 03. 2015 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
46

DUTB je stara približno 2 leti. Ustanovljena je bila, da bi nam pomagala povrniti zaupanje v naš bančni sistem. Govorilo se je o novih standardih upravljanja, ob tem pa je bilo vseskozi veliko zavitega v tančico "poslovnih skrivnosti". Danes je zaupanje javnosti v ustanovo skoraj ničelno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Negativno mnenje
    02:24
    Iz SVETA: Negativno mnenje
  • Iz SVETA: Kdo je odgovoren za stanje v slabi banki?
    02:07
    Iz SVETA: Kdo je odgovoren za stanje v slabi banki?
  • Iz 24UR: Za napake odgovorni prejšnji vladi
    02:41
    Iz 24UR: Za napake odgovorni prejšnji vladi
  • Iz 24UR: Ukrepi Cerarjeve vlade
    01:48
    Iz 24UR: Ukrepi Cerarjeve vlade
  • Iz 24UR: Revizija razkrila vrsto nepravilnosti
    03:16
    Iz 24UR: Revizija razkrila vrsto nepravilnosti
V slabi banki za slab ugled krivijo medije.
V slabi banki za slab ugled krivijo medije. FOTO: Miro Majcen
Neizvršni direktorji slabe banke bodo zamenjani, po kritičnih mnenjih KPK in Računskega sodišča o delu DUTB pa naj bi sledila še kakšna sprememba v delovanju banke. Tako nezadovoljno javnost tolaži finančni minister Dušan Mramor. Politika tudi pravi, da bo za vrh slabe banke iskala najboljše kadre. A to so obljubljali vedno doslej.

Pa poglejmo, kako uspešni so bili pri izpolnjevanju tega načrta. Ali bolje - kako se obnese slovenska slaba banka, ki jo sicer pestijo tipično slovenske težave.

DUTB je stara približno 2 leti. Ustanovljena je bila, da bi nam pomagala povrniti zaupanje v naš bančni sistem. Govorilo se je o novih standardih upravljanja, ob tem pa je bilo vseskozi veliko zavitega v tančico "poslovnih skrivnosti".

Slaba banka se je medtem spotaknila sama ob sebe in svoja "visoka načela", nič bolje pod lupo javnega mnenja ne kaže političnim odločitvam v zvezi z bančništvom. Po anketi Dela po več kot letu dni od sanacije bančnega sistema 40 odstotkov vprašanih meni, da sanacija bank ni prinesla drugega kot tega, da banke sedijo na denarju, slabi banki in njenim menedžerjem pa ne zaupa 29 odstotkov vprašanih, 36 odstotkov ji sploh ne zaupa. Petina ji niti zaupa niti ne zaupa, osem odstotkov pa zaupa. Tistih, ki bi ji zelo zaupali, v anketi niso našli. Prav tako 61 odstotkov vprašanih meni, da je slabo, da slabo banko vodijo tuji menedžerji.

Slabo mnenje ljudstva o DUTB sicer ni padlo z neba, ampak je plod številnih očitkov, skrivanj in vsaj moralno spornih interesnih povezav. Še najbolj pa zbodejo uradne kritike - tako tiste, ki jih je posredovala KPK kot računsko sodišče.

Zadovoljni s svojim delom

V DUTB so sicer uradno s svojim delom zadovoljni. Očitke zavračajo, pravijo, da so lahko pogojeni tudi s kakšnimi nečednimi nameni. Poudarjajo, da je DUTB v letu 2014 z upravljanjem sredstev ustvarila za 130 milijonov prilivov. To pomeni, da je odprodala 11,7 odstotka svojega premoženja, s čimer je presegla zakonsko zahtevo po odprodaji desetine svojega premoženja letno.

Prav tako je - kot poudarjajo - pospešeno izvajala procese prestrukturiranja v 115 družbah in je doslej uspela skleniti sporazume o finančnem prestrukturiranju za približno polovico svojega portfelja. S konverzijo dolga v kapital je postala lastnica ali solastnica družb Aero Celje, Litostroje Jeklo, Litostroj Ravne, LIV Kolesa, Merkur nepremičnine, MLM in ŠC Pohorje v stečaju. Ob tem je v neposredno lastništvo prevzela 52 nepremičnin v nominalni vrednosti 55 milijonov evrov, tako da je skupno konec leta 2014 posedovala 74 nepremičnin in je imela v lasti deleže v 24 družbah. Te aktivnosti so temeljile na 1540 kreditnih in naložbenih odločitvah, navajajo.

Ob koncu leta 2014 je tako DUTB izkazovala finančne obveznosti iz naslova izdanih obveznic v višini 1.564,8 milijona evrov in je petim bankam, imetnicam obveznic, plačala 41,9 milijona evrov obresti. Republiki Sloveniji je v minulem letu kot nadomestilo za izdano poroštvo plačala 13,7 milijona evrov. Zaradi odločitve vlade, da ne sme unovčevati poroštev SID banke, se je DUTB odrekla unovčitvi za 5,2 milijona evrov garancij.

DUTB je sicer v letu 2013 in 2014 od šestih bank – NLB, NKBM, Abanke, Factor banke, Probanke in Banke Celje – kupila terjatve do 577 dolžnikov in zanje skupno odštela 1,6 milijarde evrov.

DUTB tudi v letu 2015 nadaljuje poslovanje z aktivnostmi za dosego svojega dolgoročnega finančnega cilja – Republiki Sloveniji zagotoviti povrnitev njene naložbe v DUTB z 8% donosom na vloženi kapital, še zagotavljajo.

Astronomske plače, številni svetovalci

A učinkovitost je nekaj, kar bi moralo biti pri plačah zaposlenih in svetovalcev samoumevna, bo ob tem pomislil marsikdo, čeprav to učinkovitost tudi uradne institucije vidijo nekoliko drugače kot slaba banka sama - očitki o premajhni učinkovitosti DUTB pač precej pogosti.

Vlada namerava življenjsko dobo DUTB podaljšati za pet let, do leta 2022. To pomeni še nekaj dodatnih let, ko bo treba plačevati stroške banke, ki niso tako majhni.

DUTB je v drugi polovici lanskega leta zaposlovala 63 ljudi, njihove plače pa niso ravno nizke. Izvršni direktorji DUTB dobijo 21.500 evrov bruto mesečne plače, še enkrat toliko pa lahko dobijo nagrade. Prav tako je treba plačati zunanje svetovalce, za katere so lani v 6 mesecih namenili skoraj 5 milijonov evrov.

Javnost je z ušesi zastrigla tudi ob podatku, da lahko provizija, ki jo dobi kadrovska agencija Poul Pedersen & Partners, preko katere je DUTB zaposlila pet strokovnjakov iz Slovenije in tujine, znaša tudi do 35 odstotkov bruto letnih prejemkov zaposlenega.

Politiko prejemkov je najprej potrdila Janševa vlada, vlada Bratuškove jo je popravila tako, da je dvignila plače.

Plače v slabi banki. Vir: DUTB
Plače v slabi banki. Vir: DUTB FOTO:

Vodilni tarnajo nad pritiski

Izvršni direktor Torbjörn Mansson je v intervjuju za Finance pred časom potožil, da delajo pod "izjemnih pritiskom". A zatrdil, da jih to ne bo ustavilo. "Če nam uspe, bomo zelo dobra naložba za slovenske davkoplačevalce."

Za vir pritiskov je označil medije, ki radi izpostavljamo slabe novice.

Njegova visoka plača se mu ne zdi sporna: "Zapustil sem dom, kjer sem imel višjo plačo in ponudbe za službo." Kljub drugim odličnim priložnostim pa se zdaj z DUTB ukvarja, ker je nanjo "emocionalno vezan in zavezan k temu, da uspe".

V praksi se je sicer Mansson med časom, ki ga preživlja v Sloveniji, otepal tudi očitkov o konfliktu interesov, saj je bil partner družbe Quartz+co, ki je v slabi banki zaslužila 2,5 milijona evrov.

Ima pa o dogajanju v slovenskih bankah, ki je vodilo v ustanovitev slabe banke, izdelano mnenje: "Da, v bankah so se dogajala kazniva dejanja."

Kdo je pristojen za kritiko

Revidiranje DUTB je obveznost računskega sodišča, ki je sprva ocenilo, da obstajajo tveganja že pri samem načinu vzpostavitve slabe banke. Družbo bodo revidirali vsako leto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FailNation
06. 03. 2015 09.04
+1
hahah kera komedija naša država je R na kvadrat, kradejo pred očmi pa nč.... sterat vn iz države
ONniON
05. 03. 2015 14.51
v bančni sistem ne bom mel nikol več zaupanja , ker to kar se dogaja ni podobno ničemur, glavni pa itak samo lažejo in zavajajo , bančni sistem še vedno zelo malo kreditira gospodarstvo in podjetja , slabih posojil je še vedno preveč , torej zakaj bi verjel
PredsednikPepe
05. 03. 2015 10.31
+2
Tako naši, kakor tuji menedžerji so plačani odločno previsoko., Naj se najprej izkažejo z dobrim delom, ne pa da se tolčejo po prsih, kakšni strokovnjaki so, in da je v tujini dosti boljše. Pa naj grejo tja. Jaz bi jim še plačal vozovnico za v eno smer, in eno dnevnico. Pa naj škodo delajo tam.
tekač
05. 03. 2015 08.00
+3
V Sloveniji je vladajoča struktura izgubila stik z realnostjo. V kolikor ne bo priško do korenitih spremeb bo takih in podobnih situacij še verliko. Trend gospodarskega kriminala in drugega kriminala, ter nasilja je iz leta v leto večji. Kot je Levstik napisal :"Minister Gregor pa nič".
taklemamo01
05. 03. 2015 00.54
+3
Slabe banke, predobre plače
PredsednikPepe
05. 03. 2015 10.32
+1
Roman Hren
04. 03. 2015 21.35
+4
Za vse slabo bi morali odgovorne zapreti! Kdo so, je povedal tožilec Kozina: podlaga za lopovščine se je ustvarjala v Državnem zboru in na vladi (prost prevod!)! Je bil popolnoma preslišan, tako od medijev, kot od politikov! Ve se, zakaj!
felix59 drugič
04. 03. 2015 18.52
+4
Ha ha , le kdo bi zapustil dom in šel delat tisoče km. v tujino za manjši denar? Kaj res tako ljubi našo Slovenijo ? Mislim , da mu je tukaj všeč le naš denar , ki ga sigurno dobi več kot doma. Vprašanje se postavlja, kakšne svinjarije je pustil doma in prišel k nam ??
razocarani
04. 03. 2015 17.49
+6
drzavni zlocinci so ustanovili zlocinsko banko da zameglijo svoje zlocine ,,tako politiki kot bancniki so unicili dezelo in prihodnost naslednim generacijam ,,in se vedno polovica drzavljanov voli te zlocince ,,se huje kar precej njih jim celo poje in priziga svece ter se molijo za njih se vecje blagostanje ,,cetudi sami komaj zivijo ,,tile bogovi na zemlji tako rdeci crni in beli so zlo ki ga ta dezela ne zmore vec ,,dragi sodrzavljani kar se naprej se klanjajte tem zlocincem ,,in jokajte se naprej kako je vedno slabse ,,
Mb128
04. 03. 2015 16.07
+1
Pa dobro 24 ur kakšen je pravi namen tega pisanja?! Hja, tam so tako kot so predvsem zaradi tega ker so lahko tako! In, zakaj so tam lahko tako?! Kdo je že ustanovil to firmo, kdo jo nazroruje?! Evo vam odgovora zakaj so lahko! Ne se sprenevedat prosim! In, zakaj že so naše banke krahirale? A zaradi slabih oz. tajkunskih kredhtov mogoče?! Hja, včasih so znali reči, da vse poti vodijo v Rim. Ukaj pa vse poti vodijo k politiki. Mislim, ne bi opravičeval bančnikov a slednli so bili le instrument v rokah politike. Ta politika je potem ustanovila slabo banko, zaposlila tujce, ki so zopet le instrument politike. In saga o netransparentnosti se nadaljuje in ji žal ni videti konca. A konec bo prišel zagotovo a žal komaj takrat ko bo v Sloveniji rojen nov rod patricijev! Kakšna je že definicija primarne akumulacije kapitala zares?!
razocarani
04. 03. 2015 17.50
+2
to je to z to banko so samo zameglili svoje zlocine
Bruhalnica24
04. 03. 2015 16.01
+6
40 000 mesečno + pogodbe sami s seboj za milijone... Slovenski davkoplačevalci res z veseljem to poravnamo... Ni pa denarja za ceste, šole, brtce, bolnice, plombe, .........
Sara Rebek
04. 03. 2015 15.52
+0
nekaj je za zanimivo tudi... imeli smo referendum za istospolne z katerim so državljani zvrnili možnost sprejetja zakona o istospolnih. sedaj se je zakon kar sprejel... zadeva me spominja na naše politike. naredijo kar jim se ljubi ne glede na voljo ljudstva. v ju pa itak nihče ne odgovarja za nič
glava2
04. 03. 2015 15.45
+1
flum
04. 03. 2015 15.02
+12
OK, pa še enkrat STERATtole bando na cesto delat! pa še enkrat briš
tilkomamilko
04. 03. 2015 13.41
+16
ta slaba banka je samo krinka za vnovično krajo denarja..če neko slabo stvar zaviješ v lep papir..zgleda super toliko casa dokler ovčke ne vidjo bistva
Bruhalnica24
04. 03. 2015 12.40
+5
Nedelovanje pravne ureditve, sodstvo je namenjeno prikrivanju in statistiki, statistično je vse v mejah normale..
Bruhalnica24
04. 03. 2015 12.37
Plače nas niso pahnile v suženjski odnos do Rothschildov...
Te vidim
04. 03. 2015 11.25
+17
Naj uganem, kriv bo France ki ni plačal odvoza odpadkov?
antiXfashizmXeuXgso
04. 03. 2015 11.18
+7
je pa zanimivo in sicer, če bi bil izvršni direktor kak slovenski_levakali_desnak bi bilo enga_pljuvanja po forumu......ker je pa izvršni direktor "civilizirani zahodni evropejec" pa noben nič čez njega.
LOPOVIGOTOVISTE
04. 03. 2015 11.13
+28
TO KAR STE TU NAPISALI JE VSEPOVSOD... KOT V JAVNI UPRAVI TAKO V DŽRAVNIH PODJETJIH.... SLOVENIJA ZAVAJA SVOJE DRŽAVLJANE PA TUDI EVROPO, DA JE NAŠ JAVNI SEKTOR PRIMERLJIV Z DRUGIMI DRŽAVAMI. SAMO V JAVNI UPRAVI IMAMO 37 000 URADNIKOV (pozor to so samo uradniki iz pisarn), VSI IMAJO OD PRIVATNIH DRUŽB NAJETE SVETOVALCE VARNOSTNIKE NA VSAKEM KORAKU itd.. .KAR NI VŠTETO V ŠTEVILO ZAPOSLENIH.... IN KAJ POČNE DRŽAVA?? DRŽAVA REŠUJE TE GOSPODE NA TEH STOLČKIH IN NABIJE DAVKE NARODU......NAMESTO DA BI REŠEVALI NAROD IN UKINOLI STOLČKE!!! vladne službe rs 961 zaposlenih, ministerstvo za finance 4339, m. za zunanje zadeve 642, m, za pravosodje 200, m za gospodarstvo razvoj in tehnologijo 411, za kulturo 196 (pri kulturi imate tiste piskače, ki so prirejali koncerte na ulici proti janši) ........ itd tid vse do 30758 ZAPOSLENIH V JAVNI UPRAVI BREZ NJIHOVIH VARNOSTNIKOV SVETOVALCEV ITD......
Samo.Jst
04. 03. 2015 10.34
+29
"Zapustil sem dom, kjer sem imel višjo plačo in ponudbe za službo." HAHAHAHAHAHAHAHA, dober vic! Živimo v časih ko še mačke na mjavkajo zastonj in on bo delal iz nekakšne empatije do slovenskega naroda... kakšne buče!