Ruska Sberbank na javni dražbi kupila skoraj petino delnic Mercatorja za 40,6 milijonov evrov

Ruska Sberbank je danes na javni dražbi ponudila skoraj petino delnic Mercatorja, ki jih je zaplenila finančno nasedlemu hrvaškemu koncernu Agrokor. Po pričakovanjih so s krovne banke ruske Sberbank popoldne sporočili, da so 18,53 odstotka delnic Mercatorja po izklicni ceni 40,58 milijona evrov kupili kar sami.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Mercator - 5

Na prodaj so delnice Mercatorja. (Foto: POP TV)

Krovna banka ruske skupine Sberbank je na današnji javni dražbi kupila 18,53-odstotni delež Mercatorja po izklicni ceni 40,58 milijona evrov, potem ko je banka delnice zasegla Ivici Todoriću. V banki so zapisali, da razumejo vlogo, ki jo igra Mercator v slovenskem gospodarstvu, zato bodo ravnali v najboljšem interesu družbe.

Na spremembo lastništva so se odzvali tudi v Mercatorju, kjer so zapisali, da je to stvar lastnikov. Sprememba lastništva dela delnic družbe pa, kot so dodali, nikakor ne vpliva na stabilnost poslovanja Mercatorja.

Sberbank of Russia je na današnji dražbi postala lastnica 1.128.803 navadnih kosovnih delnic Mercatorja, ki jih je kot največji upnik finančno nasedlega hrvaškega koncerna Agrokor družbi Agrokor Investments zaplenila Sberbank. Izklicna cena je bila, kot so pojasnili, izračunana glede na povprečno vrednost delnic pred najavo prodaje.

Povpraševanja ni bilo

Gre za približno 1,13 milijona navadnih kosovnih delnic Mercatorja, ki jih je največja ruska zasebna banka zaplenila nizozemski družbi, ki je v 100-odstotni nekdanjega prvega moža Agrokorja Ivice Todorića in ki je ne ščiti hrvaški zakon o postopku izredne uprave. Todorić je te delnice zastavil kot zavarovanje pri najemu zadnjega kredita pri tej banki, ki jih je sedaj pridobila kot zastavni upnik.

Agrokor ima medtem v največjem slovenskem trgovcu 69,57-odstotni lastniški delež, še okoli 10 odstotkov pa prek fiduciarnih računov hrvaški pokojninski skladi. Za Agrokorjeve delnice velja omenjeni zakon o izredni upravi, po katerem zaplembe delnic s strani upnikov niso mogoče.

Zasežene Mercatorjeve delnice bo Sberbank danes ob 14. uri v prostorih družbe Alta Invest prodajala v eni seriji, po informacijah časnika Finance pa se do četrtkovega izteka roka za dražbo ni registriral noben ponudnik.

To je bilo tudi pričakovati, saj omenjeni delež ne prinaša upravljavske moči v Mercatorju in tudi nasploh po delnicah slovenskega trgovca glede na lastniško strukturo ni povpraševanja. Kot potencialni interesenti so se sicer v medijih omenjali finančni skladi, ki bi ta delež pozneje dražje prodali v okviru poslovnega prestrukturiranja koncerna, porajale pa so se tudi zamisli o sodelovanju Slovenskega državnega holdinga ali katerega od državnih podjetij, npr. Petrola ali Pozavarovalnice Sava, na dražbi, vendar pa so to v vseh teh akterjih zanikali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 58
 
nikhrast 10.07.2017 08:26:15
Kaj nas briga kdo je lastnik, pomembna je cena, pa kvaliteta, pa izbira.
kimg 10.07.2017 09:46:01
Res je. Cena: Mercator je najdražji, kvaliteta-bolj šepa, izbira-vedno manj slovenskih izdelkov, ker so na policah hrvaški ali pa balkanski izdelki. Tako da vsi vemo kje je mercator...
ochi 10.07.2017 10:11:31
tudi špar je popustil. kvaliteta pada na državni ravni, ker se vedno bolj čutijo razlike med razvitostjo con in mi nismo v prvem planu evrope.
Več komentarjev